Skocz do zawartości

Jaki samochód masz, a jaki samochód planujesz kupić (wynająć) niebawem? Zmotoryzowani forumowicze

Jaki napęd jest w Twoim aucie a jaki napęd będzie miało Twoje kolejne auto?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki napęd jest w Twoim obecnym aucie (autach)?

• spalinowy (benzyna, bez hybrydy)
      7
    • spalinowy (benzyna + gaz, bez hybrydy)
      2
    • spalinowy (diesel, bez hybrydy)
      10
    • hybrydowy z silnikiem benzynowym (HEV + MHEV, które mogą jechać w trybie elektrycznym)
      4
    • hybrydowy z silnikiem diesla (HEV + MHEV, które mogą jechać w trybie elektrycznym)
      0
    • Plug-In Hybrid (PHEV) czyli z opcją ładowania z gniazdka
      0
    • elektryczny, ale ze spalinowym range extenderem (EREV)
      0
    • elektryczny (BEV)
      2
    • wodorowy elektryczny (FCEV)
      0
    • nie mam teraz samochodu
      1
  2. 2. Jeśli w ciągu najbliższego roku planujesz kupić (ew. nająć) samochód, to z jakim napędem on najpewniej będzie?

• spalinowy (benzyna, bez hybrydy)
      7
    • spalinowy (benzyna + gaz, bez hybrydy)
      2
    • spalinowy (diesel, bez hybrydy)
      4
    • hybrydowy z silnikiem benzynowym (HEV + MHEV, które mogą jechać w trybie elektrycznym)
      6
    • hybrydowy z silnikiem diesla (HEV + MHEV, które mogą jechać w trybie elektrycznym)
      1
    • Plug-In Hybrid (PHEV) czyli z opcją ładowania z gniazdka
      2
    • elektryczny, ale ze spalinowym range extenderem (EREV)
      0
    • elektryczny (BEV)
      4
    • wodorowy elektryczny (FCEV)
      0
    • nie planuję kupić lub wynająć auta w ciągu najbliższego roku
      2
    • jeszcze nie wiem
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, KaniaPC napisał(a):

Yyyyy to jakim sposobem Jeep Avenger ma 1900 Nm na tylnym silniku elektrycznym oczywiście i ma 48V?

JA o silniku a Ty o kołach xD Tam jest przekładnia która działa do 30 km/h, sam silnik nie ma tylu niutów. 

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

JA o silniku a Ty o kołach xD Tam jest przekładnia która działa do 30 km/h, sam silnik nie ma tylu niutów. 

Takie coś pisze Jeep: Sprzężony z tylnym silnikiem elektrycznym reduktor o przełożeniu 22,7:1 umożliwia dostarczenie aż do 1.900 Nm momentu obrotowego na tylne koła

Opublikowano

Przecież to napisałem.

Mój błąd bo mogłem napisać o mocy i byś się nie czepiał :E Mi chodzi tylko i wyłącznie o MHEV gdzie silnik elektryczny jest sprzęgnięty z ICE/skrzynią i robi za rozrusznik oraz generator. Wspiera pracę. Nie napędza auta niezależnie od spalinowego.

A że producenci nazywają teraz MHEV inne rozwiązania, to inna sprawa. Mogliby to ustandaryzować. 

Opublikowano
44 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie jest prawdą to, co napisałeś. Silnik tylny w tych autach (Stellantis czyli Jeep Avenger 4xe oraz Alfa Junior Q4) działać może sporo powyżej 30 km/h, a na dowód daję zdjęcia

4xe_q4.jpg

I drugie zdjęcie

4xe_q4_2.jpg

Czekam na odniesienie się do kwestii niutonometrów w MHEV plus i związku z tym, że instalacja działa na 48V

Godzinę temu, KaniaPC napisał(a):

Yyyyy to jakim sposobem Jeep Avenger ma 1900 Nm na tylnym silniku elektrycznym oczywiście i ma 48V?

Ten tylny silnik nie ma 1900 Nm, taki moment obrotowy jest na tylnych kołach, które ten silnik napędza. To błąd w komunikacji Jeepa, który przez wielu został powielony.

Opublikowano

Na razie mam Octavię 1 w LPG i zmieniać nie będę, ma u mnie dożywocie. Do zabawy TT mk2 R32. Ogólnie kupiłbym sobie do zabawy Miatę ND ale jeszcze jest diabelnie droga, tak max 40k bym dał.

W ogóle człowiek na daily na gruza za 3k i jeździ nim wszędzie gdzie się da a na auto weekendowe przeznacza kilkadziesiąt tys PLN :hahaha:Tak trzeba żyć :P

Opublikowano
53 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Ten tylny silnik nie ma 1900 Nm, taki moment obrotowy jest na tylnych kołach, które ten silnik napędza. To błąd w komunikacji Jeepa, który przez wielu został powielony.

Tak mi trochę nie pasowało co Maciej Kuchno mówił w swoim filmie