Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko jak kupowaliśmy mieszkanie naście lat temu to bez miejsca w garażu :(

I teraz Skoda stoi na placu przed blokiem.

Nawet kabla z okna nie mogę pociągnąć bo ludzie chodzą chodnikiem pod oknem :E

Ale przy 300-400km to spokojnie mógłbym podjechać na Orlen do ładowarki w weekend co tydzień i by stykło. Tylko przy ich cenach za prąd to chyba wyjdzie prawie tyle co benzyna.

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle

gdzie na tych samych parkingach, bez problemu mozna parkowac pluginy z bateriami >25 kWh, czyli wiekszych niz w Leafach 24kWh. :lol2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 12:42, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle,

Dziś czy wczoraj mi wskoczył jakiś artykuł, że i wspólnoty zaczynają wprowadzać zakaz wjazdu elektrykiem do garaży.

Opublikowano

praktycznie kazdy autoryzowany serwis zrobi weryfikacje baterii i jej pojemnosci. SoH, bo o tym mowa nie jest jakims 100% wskaznikiem kondycji baterii, bo wystarczy zmiana temp, aktualizacja oprogramowania i ten wskaznik moze "plywac" +/-10%, ale i tak jest to lepsze niz "loteria" w ICE.

teraz nawet nie musisz jechac do serwisu, bo mozesz zamowic usluge np. w DEKRA

https://www.dekra.pl/pl/test-dekra-baterii-pojazdow-elektrycznych-hybrydowych/

fakt, ze w wiekszych miastach, ale samo to juz daje zupelnie inne mozliwosci. I tak jak piszesz, taki dokument to powinien  byc standardem w przypadku sprzedazy/zakupu BEV. i mysle, ze powoli sie staje.

i jeszcze taka ciekawostka

Dobre perspektywy dla rynku używanych samochodów elektrycznych: baterie zachowują wysoką sprawność przez lata

"Analiza Arval jednoznacznie pokazuje, że obawy o szybkie zużycie baterii w pojazdach elektrycznych są nieuzasadnione. Dane z używanych pojazdów wskazują, że ich akumulatory zachowują wysoką sprawność przez setki tysięcy kilometrów."

"Analiza Arval jednoznacznie pokazuje, że obawy o szybkie zużycie baterii w pojazdach elektrycznych są nieuzasadnione. Dane z używanych pojazdów wskazują, że ich akumulatory zachowują wysoką sprawność przez setki tysięcy kilometrów."

i z wlasnego doswiaczenie widze, ze bateria w BEV, to element ktorego wlasnie bym sie najmniej obawial kupujac uzywane auto.

Opublikowano

widzac cos takiego

a2805878b295b66cb84f7c4e08a135f2c52712d3-2250x2250.thumb.jpg.e1c9d39ac026d222a6ef8506d694f01d.jpg

i czytajac to

1000014424.thumb.jpg.e6b2c387bb784f0f59dd1f7296469d0d.jpg

"ujednolicone ceny ladowania, dostosowane do stawek obowiazujacych (sic!) u innych operatorow"

czlowiek zaczyna odnosic wrazenie, ze mamy tutaj do czynienia z jakas "zmowa cenowa" .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Całkowicie abstrahując od tego jaka to marka, czy to ICE czy BEV - wygląda to jak jakiś festyn. Ludzie stoją, patrzą na samochody i czekają uj wie na co. Jestem jednak zwolennikiem indywidualnego podejścia. Przychodzę, pracownik jest tylko dla mnie i w spokoju załatwiamy wszystko

Edytowane przez marko
Opublikowano

E tam, narzekasz byle narzekać na wszystko ;) Kto chce może odebrać indywidualnie, przecież nie ma konieczności odbioru w czasie eventu/festynu/whatever.

Jak widać klienci edycji limitowanej są jednak zainteresowani takimi wydarzeniami

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Wu70 napisał(a):

E tam, narzekasz byle narzekać na wszystko ;) Kto chce może odebrać indywidualnie, przecież nie ma konieczności odbioru w czasie eventu/festynu/whatever.

Jak widać klienci edycji limitowanej są jednak zainteresowani takimi wydarzeniami

O nie. Nie narzekam byle narzekać. Po prostu mi się to nie podoba. Takie coś jest spoko, jak człowiek chce poznać markę, pooglądać, porozmawiać o modelach, przejechać się, itd. Sam od czasu do czasu dostaję zaproszenia na takie wydarzenia i to jest bardzo spoko wypić piwko, zjeść kiełbaskę z grilla czy coś i porozmawiać o autach. Ale nie odbiór. Po prostu nie. 

Edytowane przez marko
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

skonczyl mi sie prąd i nie dojechalem do domu :E

tzn troche specjalnie a troche nie - chciałem dojechac na zerze do domu bo robilem test zasięgu, ale z drugiej strony nie spodziewalem sie ze jak wybije 0% na wyswietlaczu to przejade 3km tylko w dodatku z max predkoscia 25-30kmh po czym juz nie nie bede w stanie zrobic (dla porownania energicą zrobilem 24km na 0 w dodatku predkosci nie mialem ograniczonej az tak bardzo bo spokojnie moglem 70-80kmh jechac)

sąsiad mnie zholował na pasku (1,7km do domu )

IMG_2570.JPEG

Edytowane przez duniek
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Ile realnie kilometrów wychodzi? Kurde, przejechałbym się kiedyś takim elektrykiem, czy wrażenia z przyspieszenia są podobne chociaż do jakiejś 600.

68km i zjadło 44% baterii (jazda spokojna) ale było mega pod wiatr
w drugą strone szybsza trasa i pare obwodnic i cisnąłem po 170kmh wiec duzo szybciej zasieg schodził

zrobilem łacznie 130km
150-160km przy normalnym cruisingu wg mnie do zrobienia - ludzie piszą ze robią niby 190-200km ale jakos ciezko mi w to uwierzyc

energicą przy spokojnej jezdzie robilem 85-90km i schodzilo 35-40%

co do jazdy to jak cos to zapraszam ;)

Edytowane przez duniek