Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja w sobotę jadę na jazdę próbną Ioniqiem 5.

zdaj relację, coraz bardziej mnie frapuje takie auto jako drugie w domu, dla żony

prowadzi biznes w centrum Krakowa, w lipcu wchodzi nowe ( desel od 2014 i euro 6 >  ) 

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Edytowane przez miro
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Idealny setup, jeszcze z pv na starych.. No taki to pożyje. 

Na taki mini traski to wszystko będzie dobre, te ostatnie z ofert ople mokka i ioniq jak najbardziej. Jak KIA się podoba to EV6 będzie świetnym wyborem. To ta sama platforma co Ioniq 5 czyli m.in. nowoczesne 800V gdzie u europejskich producentów masz to dopiero w audi etron gt i porsche taycan. 

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj była konferencja, wszystko co wiadomo potwierdzili, wnioski od 3.02. Kasa praktycznie bez limitu bo wykluczone zostały spółki a dla pozostałych to budżet nie do wykorzystania.

Według ministerstwa raczej ostatni program bo EU odchodzi od dopłat.

• Upvote 1
Opublikowano

faktem jest, ze VW zainwestowal mld w technologie BEV, ktora im sie nie zwraca, ale to nie wynika tylko i wylacznie z braku sprzedazy BEV, bo ta ogolnie w VW jest niska i trzyma sie na poziomie ok 10% calkowitej sprzedazy. problem to spadek sprzedazy i brak jej rentowanosci globalnie . szczegolnie w Chinach

image.thumb.png.eca1dd62618db2fce1dcf18aa34b2a8e.png

problem VW z BEV wiadomo, ze wynika glownie z ceny , a ta wynika z kosztow produkcji, ale tez produkty VW sa najzwyczajniej przestarzale. szczegolnie w kwestii infotainment. 

Opublikowano

najzabawniejsze w tym programie jest, że jak masz JDG to od razu dostajesz 30k bez żadnych warunków :E

tylko chyba nawet mimo dopłaty nie specjalnie to się opłaci jak nie masz gdzie tego w nocy ładować

jak popatrzyłem na orlen to cena za kWh taka sobie i wyjdzie nie wiele taniej niż to co mam teraz (gdzie mi wychodzi circa 8l/100km)

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wallbox nie jest problemem, nawet w garażu podziemnym :) 

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych. No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle, jak Ci się to zapali to nijak tego nie wyciągniesz i nie wsadzisz do kontenera więc płonie twój samochód, samochody sąsiednie i cierpi konstrukcja budynku co przy tego typu pożarze może skończyć się wyłączeniem budynku z eksploatacji na jakiś czas.

Opublikowano (edytowane)

A nie wystarczy podlicznik jakiś?

pamiętam, że w naszym mieszkaniu była afera z taką ładowarką i wynajmujcy musiał pokryć ok. 20koła, które sobie pewna russka modelka nabiła ładowaniem swojego elektrycznego porsche :E 

Ale potem zamontowali podlicznik i było git. 

O z galeriami to ciekawe. Zakaz wjazdu LPG wynika z rozporządzenia w sprawie warunków technicnzych jakie powinny spełniać budynki. Ciekawe czy była nowelizacja w zakresie elektryków. 

Edit. Nie widzę żadnych wymogów w tym zakresie w przepisach. :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
24 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Nooo trochę jest, bo musisz mieć założony dodatkowy licznik, nikt nie będzie Ci z mieszkania ciągnął kabla. Więc koszt montażu nie należy do najmniejszych

Koszt jest mały, głównie kabel jak ktoś ma daleko 8:E albo robocizna jak blisko. Liczniki i podliczniki nie są wymagane ale to zależy już od konkretnych warunków, w jakichś starych spółdzielniach gdzie chcesz się podpiąć pod wspólny prąd mogą być wymagane jakieś cyrki i minimum podlicznik.

We współczesnej wspólnocie, u mnie kilka osób ma już w hali garażowej, niezależnie od wybranego sposobu (oddzielny licznik czy po prostu "pod mieszkanie") to nie ciągnie się kabla z mieszkania ;) Rozdzielnia elektryczna jest na dole.

Oddzielny licznik raczej się nie opłacał do tej pory bo generował dodatkowe opłaty ale teraz można np. podpiąć taryfę dynamiczną na licznik do hali więc jest jakieś pole do kombinowania.

U mnie do tej pory wszyscy używali przyłącza pod mieszkanie (jeden rachunek).

Opublikowano

Tylko jak kupowaliśmy mieszkanie naście lat temu to bez miejsca w garażu :(

I teraz Skoda stoi na placu przed blokiem.

Nawet kabla z okna nie mogę pociągnąć bo ludzie chodzą chodnikiem pod oknem :E

Ale przy 300-400km to spokojnie mógłbym podjechać na Orlen do ładowarki w weekend co tydzień i by stykło. Tylko przy ich cenach za prąd to chyba wyjdzie prawie tyle co benzyna.

Opublikowano
5 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle

gdzie na tych samych parkingach, bez problemu mozna parkowac pluginy z bateriami >25 kWh, czyli wiekszych niz w Leafach 24kWh. :lol2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 12:42, lesiu155 napisał(a):

No i obecnie niektóre galerie zabraniają wjazdu elektrykom do garaży podziemnych, we wspólnotach jeszcze o tym nie słyszałem ale nie zdziwiłoby mnie to w ogóle,

Dziś czy wczoraj mi wskoczył jakiś artykuł, że i wspólnoty zaczynają wprowadzać zakaz wjazdu elektrykiem do garaży.

Opublikowano

praktycznie kazdy autoryzowany serwis zrobi weryfikacje baterii i jej pojemnosci. SoH, bo o tym mowa nie jest jakims 100% wskaznikiem kondycji baterii, bo wystarczy zmiana temp, aktualizacja oprogramowania i ten wskaznik moze "plywac" +/-10%, ale i tak jest to lepsze niz "loteria" w ICE.

teraz nawet nie musisz jechac do serwisu, bo mozesz zamowic usluge np. w DEKRA

https://www.dekra.pl/pl/test-dekra-baterii-pojazdow-elektrycznych-hybrydowych/

fakt, ze w wiekszych miastach, ale samo to juz daje zupelnie inne mozliwosci. I tak jak piszesz, taki dokument to powinien  byc standardem w przypadku sprzedazy/zakupu BEV. i mysle, ze powoli sie staje.

i jeszcze taka ciekawostka

Dobre perspektywy dla rynku używanych samochodów elektrycznych: baterie zachowują wysoką sprawność przez lata

"Analiza Arval jednoznacznie pokazuje, że obawy o szybkie zużycie baterii w pojazdach elektrycznych są nieuzasadnione. Dane z używanych pojazdów wskazują, że ich akumulatory zachowują wysoką sprawność przez setki tysięcy kilometrów."

"Analiza Arval jednoznacznie pokazuje, że obawy o szybkie zużycie baterii w pojazdach elektrycznych są nieuzasadnione. Dane z używanych pojazdów wskazują, że ich akumulatory zachowują wysoką sprawność przez setki tysięcy kilometrów."

i z wlasnego doswiaczenie widze, ze bateria w BEV, to element ktorego wlasnie bym sie najmniej obawial kupujac uzywane auto.

Opublikowano

widzac cos takiego

a2805878b295b66cb84f7c4e08a135f2c52712d3-2250x2250.thumb.jpg.e1c9d39ac026d222a6ef8506d694f01d.jpg

i czytajac to

1000014424.thumb.jpg.e6b2c387bb784f0f59dd1f7296469d0d.jpg

"ujednolicone ceny ladowania, dostosowane do stawek obowiazujacych (sic!) u innych operatorow"

czlowiek zaczyna odnosic wrazenie, ze mamy tutaj do czynienia z jakas "zmowa cenowa" .

• Haha 1
  • Upvote 1