Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie już wleciało 3k km w HI5, zazwyczaj ładuje 50-70% bo więcej i tak nie potrzebuję, poruszanie się po dużej aglomeracji to sama przyjemność, cisza, tanio i wygodnie a i trochę mocy+rwd jest 8:E

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

• Like 2
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
25 minut temu, Wu70 napisał(a):

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

Mi też się TM3 spodobała i przy 40tyś km dostałem przycierkę przedniego zderzaka na parkingu. Czekam na naprawę w Body Shopie Tesli. :E Od września do dzisiaj zrobiłem 16tys km - łączny koszt ładowania 970zł :D

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, duniek napisał(a):

w aucie, gdzie jedziesz poprostu z A do B na wybranej trasie moze nie byc ładowarek, a zjezdzanie 10-15km jest irytujace, sam juz wole zaplacic te 3zł/kwh niz zjezdzac gdzies i zaoczedzic 10-20zł

dlatego wyjezdzajac w trase, szczegolnie taka ktorej nie znam, laduje sie na min 80%, a wtedy baaardzo trzeba sie postarac aby nie miec gdzie sie doladowac w obszarze zasiegu auta. nawet na takiej "elektromobilnej pustyni" jaka jest Rzeszow ;)

image.thumb.png.f8a34b590bd455307f51e4916bc823a1.png

no, ale przeciez Hajzer "udowodnil", ze majac 10% baterii nie da sie daleko zajechac ;)

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Nie znałem, dzięki :D

Koło Łodzi zawsze widzę dużo Tesli i mapka fajnie pokazuje że z Łodzi ma się praktycznie cały kraj w zasięgu :D

7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Na bocznych jest gorzej jednak jak ktoś miał w planach zakup EV z uwzględnieniem podróży to jednak wybierze auto z zasięgiem 300+ i wtedy takie boczne trasy nie stanowią dla niego problemu bo na takim dystansie zawsze znajdzie jakiś punkt do ładowania.

Na bocznych przede wszystkim możemy mieć realny zasięg w okolicach WLTP czyli np. 500+ km dla modeli long range, raczej zupełnie bezproblemowa jazda

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

dlatego wyjezdzajac w trase, szczegolnie taka ktorej nie znam, laduje sie na min 80%, a wtedy baaardzo trzeba sie postarac aby nie miec gdzie sie doladowac w obszarze zasiegu auta. nawet na takiej "elektromobilnej pustyni" jaka jest Rzeszow ;)

no, ale przeciez Hajzer "udowodnil", ze majac 10% baterii nie da sie daleko zajechac ;)

ja zawsze ładuje na 100% przed trasami - w lecie np trasa  dom - lotnisko wawa - dom - jakbym sie uparł do dojade bez ładowania, a nawet jesli to wole doładowac sie 5-10kWh niz 20kWh (kasa i czas oszczedzone)

a nawet jak trasa zajmuje 80% to lepiej jechac 100-20 niz 80-0, bo zawsze moze cos wyjsc po drodze, albo PO trasie i nie zdazysz naładowac przed jakas jazdą emergency czy cos

Opublikowano (edytowane)

Jak mam jechać w trasę to ładuje do 95% głównie ze względu na odzysk energii przy hamowaniu, który nie jest wtedy obcięty. W zupełności mi to wystarcza do podróżowania. W trasie staram się ładować do 80% ze względu na czas ładowania. Powyżej tej wartość auto ładuje się zwyczajnie dłużej więc wolę zrobić 2 - krótsze postoje niż 1-dłuższy. W drodze powrotnej staram się dowieźć do domu te ~15% bo w domu naładuje się za free lub za 1/3 ceny tego co na ładowarce. 

EDIT. 

Gdzie znajdujecie promocyjne wynajmowanie elektryków? Szukam auta dla żony na kręcenie się wokół komina :) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Sporo tego, w niektórych nawet pierwszy rok ubezpieczenia za 1zł.

Po 600zł widziałem też VW ID3 i ID4

Ludzie klikają a potem się zastanawiają jak przy jakichś promocjach na niepotrzebne rzeczy na pepper 8:E

Cytat

Dokonałem dzisiaj bardzo szybkich zakupów, a teraz zastanawiam się czy w sumie wszystko dobrze rozumiem. Dokonałem zakupu dwóch aut:

1. Dla rodziców (i umowa na rodziców):

Citroen C3 Max z oponami wielosezonowymi, pakietem zimowym, ładowarką 11 Kw - przebieg 25 tys km - 170 zł/msc + ubezpieczenie 1 zł

2. Dla siebie:

Opel Corsa Edition - pakiet z kamerą cofania, ładowarka 11 Kw, opony wielosezonowe - przebieg 25 tys km - 220 zł + 98 zł pakiet przeglądów (opłata miesięczna) "Pełna obsługa".

Opublikowano

wesolo to bedzie w 2027, jak te wszystkie dwulatki wyleja sie na rynek ze swoja wartoscia rezydualna :E

z dotacji zeszlo dopiero 5%, ale biorac pod uwage, ze duzo aut jest zamowionych, a wnoski beda skladane dopiero pozniej, sadze, ze moze byc juz jakies 8-10%. wiec cieszmy sie BUS-pasami i darnowym parkowaniem, bo watpie, aby to przedluzyli, gdy ilosc BEV b.szybko wzrosnie w miastach :clap:

image.png.d41fbc9364582a015d414df2d5f6c156.png

Opublikowano

Doświadczenia po 3 latach po kupnie PEUGEOT e-Traveller Business. Zasięg 330 km przy kupnie, po 3 latach 80% baterii, degradacja z pewnością w następnych latach nastąpi. Bateria 75 kWh, to o wiele za mało na tego rodzaju pojazd. Kupiony za 290k brutto. 

Realnie podczas lata obecnie robi 180-220 km, podczas zimy 130-150 km. Długa i daleka podróż? Można zapomnieć. Z tego co widzę to nowy e-Traveller dostał 18 km więcej zasięgu przy tej samej baterii :E Do miasta? Ledwo, ledwo się nadaje ale dopóki może pracować to będzie wykorzystywany. Nie liczę na sprzedaż, tylko na spadek ceny wymiany baterii, bo po następnych 3 latach to będzie 60-80 km zasięgu zimą i 130-150 latem :E 

24 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

A przez dwa lata nie było innych elektryków? 
Chinskie auta już od dawna stanowią największą konkurencję a wykres sprzedaży z marca z chin pokazuje ze konkurencja nadal jest daleko w tyle. 

Wątpię aby Y 3 rok z rzędu został najlepiej sprzedającym się samochodem na świecie ale tak samo wątpiłem w zeszłym roku i się myliłem. 
Obecnie sprzedaż nowego Y bije wszystkie dotychczasowe rekordy poprzednika więc rok będzie ciekawy. 

Przez 2 lata Europa dopiero wprowadzała swoje modele, konkurencja jest o wiele większa i rynek jest o wiele większy niż 2 lata temu. Tesla może mieć problemy głównie przez Muska, niezależnie jak udany jest model Y. 

W Chinach to co roku powstaje taki model Y która przekracza granicę. 

• Haha 1
Opublikowano

@TheMr.a ile bateria do twojego wozidła kosztuje?

już pisałem po chwilowym zachłyśnięciu się jakie to super są elektryki przyszedł czas na otrzeźwienie.

Sam byłem podjarany póki nie widziałem w praktyce.

Chcesz jechać w dalszą trasę musisz dobrze zaplanować miejsca z ładowarkami a w sezonie liczyć się z kolejkami.
Chcesz sobie jechać bez planu to zapomnij.
Baterie ogólnie są w bardzo wysokich cenach. Do tesli koło 80k zł.

Jak Twój ma już 80% baterii po 3 latach to duża degradacja w krótkim czasie.

Elektryk dobry jako wozidło do pracy z sypialni pod miastem z dopłatą i jak masz PV.

W Chinach coś kombinują z lepszymi i tańszymi bateriami.

Opublikowano

Nie pytałem, nie patrzyłem. Ale cenowo pewnie podobnie do innych 60-80k zł? Czy elektryki są super? Tak, są. Czy mają minusy? Jak każdy samochód. Duża degradacja? Nie wiem, nie mam porównania. Może proces degradacji spadnie, i przez następne 3 lata spadnie o 10%, a może o 50%. Dużo zależy pewnie od kierowcy, a ja nimi nie jeżdżę. 

"Elektryk dobry jako wozidło do pracy z sypialni pod miastem z dopłatą i jak masz PV." - I to jest zastosowanie dla większości populacji. Obecnie będę jechał na majówkę nad Polskie morze. Pociągiem. 80 zł za dwa bilety, to żal nie skorzystać. Również Europa nie posiada niesamowitych odległości. 

Opublikowano

@TheMr. 

3 lata i 20% degradacji? To ile producent daje gwarancji na baterie i do jakiego poziomu degradacji ? 
W listopadzie moja Tesla będzie miała 3 lata i ma 3.2% degradacji gdzie przez pierwsze 2 lata jest największa degradacja. 

Tesla daje 8 lat gwarancji na baterie do 70%. 

Opublikowano (edytowane)

Nie dopisałem 

8 lat gwarancji lub do 192tys km przebiegu. Jeśli degradacja w tym okresie przekroczy 30% bateria kwalifikuje się do wymiany gwarancyjnej.

Dzisiaj procesowałem wynajem auta - nowej Corsy E.

Przy uwzględnieniu dotacji w kwocie 40tys zł (żona ma stare 25 letnie auto do zezłomowania), wpłata własna 9tys zł, limit  km 25tys rocznie, rata za wynajęcie 3zł brutto/ms :E. Z pakietem ubezpieczenia OC/AC 130zł/ms. 

Edytowane przez DjXbeat