Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie wiem czy jestem teslofobem, czy to zwyczajnie śmietnik, ale próbowałem 3 lata temu jeździć S, X, Y, tego Lanosa nawet nie sprawdzałem. Wszędzie jakieś wady i głupie rozwiązania. W końcu znalazłem pasujące auto, ale kończę leasing i będę szukał nowego. Prawdopodobnie kierunek Chiny 

Opublikowano

W sobotę robiłem trasę do Gdańska i na trasie 440km w jedną stronę musiałem ładować auto dwukrotnie - 45min łącznie.

Ze względu na bardzo silny, czołowy wiatr rzucało autami po trasie a ja uparłem się, że przejadę trasę ze stałą prędkością 140km/h :E 

Po 3h jazdy ręce od kontrolowania kierownicy bolały mnie jak po siłowni. Przez całą trasę może z 5 samochodów mnie wyprzedziło. Nie dało się szybko jechać. 
Na trasie zużycie dobijało do 28kWh/100km -TM3 LR 

Droga powrotna już bezwietrznie. Wyjazd z Gdyni na 76%, ładowanie 30min i przyjazd do domu na 29%. 
Wyszło 47zł/100km bo nie chciało mi się zjeżdżać na SUC tylko przy trasie na jedzeniu ładowałem samochód. 

Opublikowano
19 minut temu, huudyy napisał(a):

Jaka droga jechałeś? Autostrada jak rozumiem? 

Z Grodziska Mazowieckiego A2, zjazd na Łowicz, później starą „poznańską” do Kutna i z Kutna już pocisk A1 do Gdyni. 
Jazda A1 to była tragedia! Jeszcze nigdy w swoim życiu nie jechałem w takim wietrze. Tragedia Auto prowadzało po całej drodze ale ruchu praktycznie nie było. 

Opublikowano
5 godzin temu, Karro napisał(a):

To widocznie to sa jakie inne lity bo w innych urządzeniach 1 degradacja po roku

Nie wiem o jakich urządzeniach masz na myśli. W przypadku telefonów mam Realme 7 Pro kupiony w listopadzie 2020r, ładowany od początku 65W ładowarką gdzie wielokrotnie słyszałem, że taka moc zabija baterie i skraca żywność. Prawie 5 lat korzystania i bateria ma 90% nominalnej pojemności. 

W przypadku samochodów istotnym czynnikiem wpływającym na degradację baterii jest głównie zakres ładowania. Jeśli ładujesz non stop do 100% baterie którą zaleca się ładować do 80% i sporadycznie do 100% skracasz jej żywotność. Najgorsze dla baterii jest zostawienie jej na długo bez użycia z bardzo niskim lub pełnym naładowaniem. To najbardziej zabija baterie. Oczywiście szybkość ładowania też ma wpływ na degradację ale to już potwierdzono że jest nie wielki. 
W pierwszych 2 latach, tak do 50tys km % spadek pojemności baterii jest największy. Później proces znacząco spowalnia.
Ja mam 3 letnie auto z przebiegiem 47tys km i degradacja wynosi 4.3%. Jak je kupiłem miałem 32tys km przebiegu i degradację na poziomie 4%.  

Opublikowano
5 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

W przypadku samochodów istotnym czynnikiem wpływającym na degradację baterii jest głównie zakres ładowania.

ogolnie tak, ale to tez zalezy od typu ogniw ;) LFP musi byc regularnie ladowane do 100%, aby poprawnie kalkulowac SOC - LFP ma bardziej "plaska" krzywa napiecia na ogniwie. znowu NMC lubi byc ladowane malo, a czesto, z zachowaniem max  SOC 75-80%. wiec jesli nie masz gdzie sie ladowac czesto np. pod odmem, lepiej wybrac LFP i ladowac sie raz, a porzadnie. z tym SOC, to tez roznie - jedni producenci maja bufor na poziomie 10%, a inni paru %. na pewno w kazdym pryzpadku niskie rozladowanie ponizej paru % zwieksza ryzyko  trwalego uszkodzenia ogniwa, a to najslabsze ogniwo w pakieccie definiuje jego sprawnosc.

Temat sprwanosci/zywotnosci baterii jest mocno rozdmuchany. Wystarczy przeczytac instrukcje/zalecenia producenta, nie przeginac w zadna strone , a bateria przezyje auto - "palowanie" zimnego ICE, tez moze sie skonczyc wyjsciem korbowowdu bokiem, wiec wszsytko nalezy robic "z glowa". Bez powodu te 8 lat gwarancji na pojemnosc baterii producenci nie daja.

Opublikowano

@SuLac0 

Te regularne ładowanie do 100% w przypadku LFP to z reguły raz na tydzień / dwa a pozostałe ładowanie dla utrzymania kondycji powinno odbywać się tak samo jak dla NMC czyli najlepiej 20-80% a idealnie 30-70%.
NMC również trzeba od czasu do czasu naładować do 100% by BMS poprawnie rozpoznawał pełną pojemność baterii. 
Takie informacje uzyskałem w serwisie Tesli ;)

Opublikowano

U mnie już wleciało 3k km w HI5, zazwyczaj ładuje 50-70% bo więcej i tak nie potrzebuję, poruszanie się po dużej aglomeracji to sama przyjemność, cisza, tanio i wygodnie a i trochę mocy+rwd jest 8:E

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

Opublikowano
25 minut temu, Wu70 napisał(a):

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

Mi też się TM3 spodobała i przy 40tyś km dostałem przycierkę przedniego zderzaka na parkingu. Czekam na naprawę w Body Shopie Tesli. :E Od września do dzisiaj zrobiłem 16tys km - łączny koszt ładowania 970zł :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Mi też się TM3 spodobała i przy 40tyś km dostałem przycierkę przedniego zderzaka na parkingu. Czekam na naprawę w Body Shopie Tesli. :E Od września do dzisiaj zrobiłem 16tys km - łączny koszt ładowania 970zł :D

Nie, nie chodzi mi o czepianie się i udowadnianie czegoś. Chodzi mi jedynie o informacje:

- jak wygląda aktualnie utrata wartości w przypadku BEV? Liczyłeś to?

- jak wyglądają koszty ubezpieczenia OC i AC w przypadku BEV?

Teraz czepiam się: 

Body shop? Ja wiem, że korpo włazi wszędzie, ale to zwykły warsztat blacharsko-lakierniczy. Tam nie robią rękodzieła, tylko klepią blachę jak przy każdym aucie. Tyle, że sobie zrobili kwity / certyfikację, że mogą klepać Teslę przy okazji. Wynika to z prostego powodu: Tesla nie ma sieci serwisów, a muszą to gdzieś klepać 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, duniek napisał(a):

w aucie, gdzie jedziesz poprostu z A do B na wybranej trasie moze nie byc ładowarek, a zjezdzanie 10-15km jest irytujace, sam juz wole zaplacic te 3zł/kwh niz zjezdzac gdzies i zaoczedzic 10-20zł

dlatego wyjezdzajac w trase, szczegolnie taka ktorej nie znam, laduje sie na min 80%, a wtedy baaardzo trzeba sie postarac aby nie miec gdzie sie doladowac w obszarze zasiegu auta. nawet na takiej "elektromobilnej pustyni" jaka jest Rzeszow ;)

image.thumb.png.f8a34b590bd455307f51e4916bc823a1.png

no, ale przeciez Hajzer "udowodnil", ze majac 10% baterii nie da sie daleko zajechac ;)

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Nie znałem, dzięki :D

Koło Łodzi zawsze widzę dużo Tesli i mapka fajnie pokazuje że z Łodzi ma się praktycznie cały kraj w zasięgu :D

7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Na bocznych jest gorzej jednak jak ktoś miał w planach zakup EV z uwzględnieniem podróży to jednak wybierze auto z zasięgiem 300+ i wtedy takie boczne trasy nie stanowią dla niego problemu bo na takim dystansie zawsze znajdzie jakiś punkt do ładowania.

Na bocznych przede wszystkim możemy mieć realny zasięg w okolicach WLTP czyli np. 500+ km dla modeli long range, raczej zupełnie bezproblemowa jazda

Opublikowano
11 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

dlatego wyjezdzajac w trase, szczegolnie taka ktorej nie znam, laduje sie na min 80%, a wtedy baaardzo trzeba sie postarac aby nie miec gdzie sie doladowac w obszarze zasiegu auta. nawet na takiej "elektromobilnej pustyni" jaka jest Rzeszow ;)

no, ale przeciez Hajzer "udowodnil", ze majac 10% baterii nie da sie daleko zajechac ;)

ja zawsze ładuje na 100% przed trasami - w lecie np trasa  dom - lotnisko wawa - dom - jakbym sie uparł do dojade bez ładowania, a nawet jesli to wole doładowac sie 5-10kWh niz 20kWh (kasa i czas oszczedzone)

a nawet jak trasa zajmuje 80% to lepiej jechac 100-20 niz 80-0, bo zawsze moze cos wyjsc po drodze, albo PO trasie i nie zdazysz naładowac przed jakas jazdą emergency czy cos

Opublikowano (edytowane)

Jak mam jechać w trasę to ładuje do 95% głównie ze względu na odzysk energii przy hamowaniu, który nie jest wtedy obcięty. W zupełności mi to wystarcza do podróżowania. W trasie staram się ładować do 80% ze względu na czas ładowania. Powyżej tej wartość auto ładuje się zwyczajnie dłużej więc wolę zrobić 2 - krótsze postoje niż 1-dłuższy. W drodze powrotnej staram się dowieźć do domu te ~15% bo w domu naładuje się za free lub za 1/3 ceny tego co na ładowarce. 

EDIT. 

Gdzie znajdujecie promocyjne wynajmowanie elektryków? Szukam auta dla żony na kręcenie się wokół komina :) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Sporo tego, w niektórych nawet pierwszy rok ubezpieczenia za 1zł.

Po 600zł widziałem też VW ID3 i ID4

Ludzie klikają a potem się zastanawiają jak przy jakichś promocjach na niepotrzebne rzeczy na pepper 8:E

Cytat

Dokonałem dzisiaj bardzo szybkich zakupów, a teraz zastanawiam się czy w sumie wszystko dobrze rozumiem. Dokonałem zakupu dwóch aut:

1. Dla rodziców (i umowa na rodziców):

Citroen C3 Max z oponami wielosezonowymi, pakietem zimowym, ładowarką 11 Kw - przebieg 25 tys km - 170 zł/msc + ubezpieczenie 1 zł

2. Dla siebie:

Opel Corsa Edition - pakiet z kamerą cofania, ładowarka 11 Kw, opony wielosezonowe - przebieg 25 tys km - 220 zł + 98 zł pakiet przeglądów (opłata miesięczna) "Pełna obsługa".