Skocz do zawartości

BMW M340d diesel czy BMW M340i benzyna? Waham się

340d vs 340i  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. M340d vs M340i

• diesel M340d xDrive 340 KM 700 Nm, 6,4 l/100 km
      0
    • benzyna M340i xDrive 381 KM, 540 Nm, 7,5 l/100km
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Forumowicze, chcę zmienić już auto które mam (hybrydę, FWD) na coś ciekawszego i bardzo chodzi za mną BMW 3 M Performance. Myślałem o M340i, ale przejechałem się M340d i to też jest bardzo fajne auto. To schodzący model i mam dobre ofery na obydwa gotowe do odbioru w okolicach 300K. Trochę jeżdżę, więc nie jest tak że koszt paliwa jest dla mnie bez znaczenia

Co byście mi radzili i dlaczego?

benzynowy BMW M340i xDrive ma 381 KM, 540 Nm, 0-100 km/h w 4,3 s, ale spalanie 7,5 l/100km

diesel BMW M340d xDrive ma 340 KM, 700 Nm, 0-100 km/h w 4,6 s, a spalanie to 6,4 l/100km

Zdjęcie dla przyciągnięcia uwagi z jazd próbnych

bmw3.jpg

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Coś wygodnego, bo przyspieszenie jest mocno przereklamowane od pewnego poziomu :) 

Prawda :) Dlatego nie idę w M3. Przejechałem się, ale za twarde, za bardzo spięte w każdym kierunku

Opublikowano
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Bardziej robisz długie trasy, czy krótkie odcinki?

Wiem, że nie pomogę, ale niestety i to i to. Zwykle dziennie robię do 50 km, ale przynajmniej 2-4 razy w miesiącu lecę 200-400 km w jedną stronę zależnie od tego gdzie trzeba

Opublikowano

Benzyna chyba mniej problematyczna (tak generalnie), przynajmniej jak krótsze odcinki też wchodzą w grę, ale ... przeczytaj może forum BMW o tych konkretnych modelach i jakie mają wady. Może któryś silnik jest bardziej udany, a na innego psioczą.

Opublikowano
8 minut temu, Kyle napisał(a):

Benzyna chyba mniej problematyczna (tak generalnie), przynajmniej jak krótsze odcinki też wchodzą w grę, ale ... przeczytaj może forum BMW o tych konkretnych modelach i jakie mają wady. Może któryś silnik jest bardziej udany, a na innego psioczą.

W teorii przez okres gwarancyjny wszystko ma działać jak należy :)

Opinie na temat jednego i drugiego silnika są świetne. Nic co miałoby być istotnym problemem i są zachwalane. Dopiero jakiś tuning może rodziś kłopoty

5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja bym nie wybrał BMW aktualnie bo znajomi z trójkami właśnie za dużo problemów mają.

Jakiego typu problemy mają? To aktualny model BMW3?

Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, aktualny. Elektronika głównie. 2-3 miesiące w serwisie w ciągu rok stało. 

Z tymi opiniami też się spotkałem. W zasadzie dotyczy to wszystkich nowych aut. Patrzyłem na Passata, tam też masakra niby, a mamy w firmie kilka aut i generalnie większych problemów nie ma. Trochę liczę się z tym że problemy mogą być. Ale ostatecznie chcę spróbować to BMW. Nie wiem tylko czy diesel czy benzyna