Skocz do zawartości

340d vs 340i  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. M340d vs M340i

• diesel M340d xDrive 340 KM 700 Nm, 6,4 l/100 km
      1
    • benzyna M340i xDrive 381 KM, 540 Nm, 7,5 l/100km
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie klei się od samego początku. Mając tyle kasy w życiu bym nie spojrzał na klekota w BMW, jak wydawać to niech ma coś z charakteru (chociaż dzisiejsze BMW i benzyny to już charakteru nie mają ale trudno, jest jak jest), a nie patrzenie na diesla bo ma więcej niuta i mniej spali xD 

Nawet głosowanie wychodzi 9:1, co tu się zastanawiać. 

Opublikowano
W dniu 14.02.2026 o 16:32, KaniaPC napisał(a):

Forumowicze, chcę zmienić już auto które mam (hybrydę, FWD) na coś ciekawszego i bardzo chodzi za mną BMW 3 M Performance. Myślałem o M340i, ale przejechałem się M340d i to też jest bardzo fajne auto. To schodzący model i mam dobre ofery na obydwa gotowe do odbioru w okolicach 300K. Trochę jeżdżę, więc nie jest tak że koszt paliwa jest dla mnie bez znaczenia

Co byście mi radzili i dlaczego?

benzynowy BMW M340i xDrive ma 381 KM, 540 Nm, 0-100 km/h w 4,3 s, ale spalanie 7,5 l/100km

diesel BMW M340d xDrive ma 340 KM, 700 Nm, 0-100 km/h w 4,6 s, a spalanie to 6,4 l/100km

Zdjęcie dla przyciągnięcia uwagi z jazd próbnych

bmw3.jpg

Ile wychodzi rata za takiego w wersji z silnikiem benzynowym a ile diesla?

Czy benzyna jest tańsza o tyle by w miesięcznych kosztach zrównoważyć wyższy koszt paliwa i ostatecznie oba samochody wyszłyby tyle samo?

Opublikowano
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Spuszczasz się nad RS5, a tu dywagujesz nad dieslem, bo 2litry na 100 mniej spali.. Coś mi się tu nie klei. 

Racja coś Ci się nie klei

"Rozważałem poprzednie Audi RS5, ale było jednak poza zasięgiem finansowym. Nowe Audi RS5 wygląda obłędnie. Jak bardzo bym chciał mieć auto z takim designem"

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Nie klei się od samego początku. Mając tyle kasy w życiu bym nie spojrzał na klekota w BMW, jak wydawać to niech ma coś z charakteru (chociaż dzisiejsze BMW i benzyny to już charakteru nie mają ale trudno, jest jak jest), a nie patrzenie na diesla bo ma więcej niuta i mniej spali xD 

Nawet głosowanie wychodzi 9:1, co tu się zastanawiać. 

Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Tak jakby ludzie nie kupowali BMW 7 w dieslu, Audi Q7 w dieslu itd. itd. Audi SQ7 z V8 TDI był rozchwytywany

Opublikowano

Sam pojęcia nie masz o czym piszesz xD

Podałeś serię 7 która jest limuzyną i służy do klepania tysięcy kilometrów w trasach, diesel to naturalna opcja.

Ty pytasz o serię 3 która jest mniejsza, lżejsza i służy w innym celu. 

Poza tym V8 TDI to stare czasy, dziś tego nie ma więc po co o tym dyskutować? 

Kup tego diesla, więcej niuta i mniej pali. 

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Sam pojęcia nie masz o czym piszesz xD

Podałeś serię 7 która jest limuzyną i służy do klepania tysięcy kilometrów w trasach, diesel to naturalna opcja.

Ty pytasz o serię 3 która jest mniejsza, lżejsza i służy w innym celu. 

Poza tym V8 TDI to stare czasy, dziś tego nie ma więc po co o tym dyskutować? 

Kup tego diesla, więcej niuta i mniej pali. 

czyli Twoje wyobrażenie na temat tego do czego służy Seria 3 mija się z rzeczywistością, a im bardziej rzeczywistość mija się z tym wyobrażeniem, tym gorzej dla rzeczywistości

W dniu 14.02.2026 o 16:56, KaniaPC napisał(a):

Wiem, że nie pomogę, ale niestety i to i to. Zwykle dziennie robię do 50 km, ale przynajmniej 2-4 razy w miesiącu lecę 200-400 km w jedną stronę zależnie od tego gdzie trzeba

W dniu 14.02.2026 o 16:56, KaniaPC napisał(a):

Trochę jeżdżę, więc nie jest tak że koszt paliwa jest dla mnie bez znaczenia

Opublikowano

Podziwiam was, że jesteście w stanie "kłócić" się w temacie, w którym ktoś wchodzi w broszury producenta/idzie na jazdę testowa ale i tak mu brakuje dochodu/majątku by go "psychika" puściła płacić ratę najmu + wkład własny + paliwo ;)

OP'ie -> Poodkladaj sobie przez 4 lata kwotę najmu i wtedy wróć do nas, ale w sumie już nie będziesz potrzebować naszych rad bo w końcu będzie cię stać na ten samochód a nie tylko na wkład własny.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jak w jedną stronę 200km powoduje że Cię nie stać na paliwo, to iks de chłopie. Wysiadam, niech ktoś inny po plecach poklepie i powie że dobrze robisz ;) 

Zgadzam z @wallec

W ogóle nie rozumiem problemu. Kup auto za 250k zamiast 300k, będziesz miał 50k na paliwo i jeździj ile chcesz. Jakbym miał 300k na auto to bym w życiu randomów z neta nie pytał co mam kupić tylko wziął co mi się podoba i cieszył michę jazdą... 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Kup jest złym słowem.

OP uzbierał na 10-20% wkładu własnego i chce "skipnac" pozostałe 80% dla flexu wbijając się w ratę ale go jeszcze nie stać :)

Takie czasy 

Ale w czym masz problem? :) 

Aż tak boli, że musisz jeździć smutną Hondą? :E 

@KaniaPC
Ile lat chcesz mieć auto?
Na przebiegu 60k różnica w paliwie wyniesie kilka tysięcy złotych na korzyść diesla. na przebiegu 120k - jakieś 15 tysięcy. Licząc po twoich założeniach. 

Czy to dużo odpowiedz sobie sam. Czy ma to znaczenie? Szczerze to nei wydaje mi się. Raczej bym brał benzynę, a gdybym to był ja to na pewno inne auto :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

@KaniaPC
Na przebiegu 60k różnica w paliwie wyniesie kilka tysięcy złotych na korzyść diesla. na przebiegu 120k - jakieś 15 tysięcy. Licząc po twoich założeniach. 

Czy to dużo odpowiedz sobie sam. Czy ma to znaczenie? Szczerze to nei wydaje mi się. Raczej bym brał benzynę, a gdybym to był ja to na pewno inne auto :) 

W niczym nie mam problemu.

Ten temat jest zbędny bo op'a* nie stać na samochód i nie dojdzie do zakupu / najmu.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
45 minut temu, wallec napisał(a):

W niczym nie mam problemu.

Ten temat jest zbędny bo op'a* nie stać na samochód i nie dojdzie do zakupu / najmu.

No jakiś masz.

Dopóki pytania OP-a nie wyglądają na trolling to uważam, że takie zaglądanie w portfel jest strasznie słabe. 
To na co go stać i w jakiej formie to jego decyzja i randomom na forum internetowym nic do tego. Jak zapyta o form finansowania to możesz wtedy wylewać te swoje głupie żale :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zobacz na temat o Audi RS.

Nie zawsze trzeba być politycznie poprawny i miły.

Czasem trzeba prosto z mostu wskazać co jest spamem, jeżeli op przegląda auta za pół bani i nie stać go na najem z limitem kilometrów większym niż 10000 a następnie kwestia decydującą o wyborze auta jest różnica 20zl na sto kilometrów to temat jest z kategorii fantazji co by było gdyby ;)

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, wallec napisał(a):

W sensie, że co? Temat głupi, ale nic tam nie pisał o tym, że chce je kupić :) 

Nie zawsze też trzeba być fanbojem hądy, a jednak jesteśmy gdzie jesteśmy :E 

Czasem trzeba prosto z mostu wskazać co jest spamem, jeżeli op przegląda auta za pół bani i nie stać go na najem z limitem kilometrów większym niż 10000 a następnie kwestia decydującą o wyborze auta jest różnica 20zl na sto kilometrów to temat jest z kategorii fantazji co by było gdyby ;)

Nie wiem czy decydującą, ale zapytał o to i rozważa.

Ja pamiętam jak ludzie się śmiali z Cayenne, Hummera, Mustangów, Durango i innych duży aut, że mają założone LPG. I argumentem było to, że jak kogoś nie stać to niech nie montuje bieda-LPG.

Ale doszedłem do takiej zabawnej konstatacji, że Ci co sie tak śmiali jeżdżą pewnie prawilnie na benzynie jakimiś zwykłymi kompaktami (przysłowiową Skodą), a ten do którego się rzucają w rzeczywistości spełnił jakieś swoje motoryzacyjne marzenie. I to on jest zadowolony z życia. 

Sugeruję zatem nie wtrącać się w cudze sprawy bardziej niż ktoś sobie tego życzy i doradzać w zakresie o jaki prosi, a nie leczyć jakieś kompleksy :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W temacie o Audi zadałem to samo pytanie tj. ile wychodzi rata.

Odpowiedz 4000 netto przy przebiegu do 10000 oraz rata wykraczającą poza budżet przy przebiegu do 20000.

Teraz prowadzona jest dyskusja w temacie tańszego auta, kwestie paliwowe.

Czyli w BMW rata jest na styk ale op jeszcze nie wie czy ogarnie koszty wersji benzynowej (która jest większym flexem na mieści/wśród kolegów a diesel jest opcja która się bierze jak cię nie stać na benzynę-> mniejszy flex + widać z daleka, że cię nie stać na pełną benzynową wersję), dlatego poleciłem przez cztery lata odkładać kwotę najmu co da 48x4000 = 192000 zł + zysk z odsetek, co ostatecznie pozwoli OP'owi kupić samochód który sobie wymarzył.

I w ogóle nie chodzi mi o to czy kogoś stać cy nie, tylko o sens prowadzenia dyskusji i nabijania postów w "fikcyjnym" temacie.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
3 minuty temu, wallec napisał(a):

Odpowiedz 4000 netto przy przebiegu do 10000 oraz rata wykraczającą poza budżet przy przebiegu do 20000.

NO, ale nie pisał że był tym zainteresowany. To Ty się bez sensu czepiasz. 

3 minuty temu, wallec napisał(a):

Czyli w BMW rata jest na styk ale op jeszcze nie wie czy ogarnie koszty wersji benzynowej (która jest większym flexem na mieści/wśród kolegów a diesel jest opcja która się bierze jak cię nie stać na benzynę), dlatego poleciłem przez cztery lata odkładać kwotę najmu co da 48x4000 = 192000 zł + zysk z odsetek, co ostatecznie pozwoli OP'owi kupić samochód który sobie wymarzył.

:lol2: 

Jak pisałem - zajmij się swoim protfelem, sowją hądą i swoim chłopakiem :) 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

doradzać w zakresie o jaki prosi

Ale Gordon, co my mamy tutaj doradzać? Słusznie Petru napisał - to my mamy wybrać tak naprawdę. Wszelkie argumenty już padły za i przeciw. A wybór praktycznie sprowadza się wyłącznie do gustu, a z tym jest jak z doopą, każdy ma swoją. Cały ten temat jest trochę bez sensu - bo de facto sprowadza się do dyskusji diesel, czy benzyna? A to jest temat rzeka bez jednoznacznego werdyktu. Bo gdyby to był taki temat, jak ostatnio tutaj bleidd wybierał samochód, to co innego i tam dyskusja była merytoryczna.

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja pamiętam jak ludzie się śmiali z Cayenne, Hummera, Mustangów, Durango i innych duży aut, że mają założone LPG. I argumentem było to, że jak kogoś nie stać to niech nie montuje bieda-LPG.

Nie no argument jest inwalidą, na pewno ktoś kto montował LPG do Hummera pytał na forum komputerowym czy to zrobić bo zaoszczędzi się na paliwie :E 

1 minutę temu, lesiu155 napisał(a):

Cały ten temat jest trochę bez sensu - bo de facto sprowadza się do dyskusji diesel, czy benzyna? A to jest temat rzeka bez jednoznacznego werdyktu. 

Po czym wychodzi że tak naprawdę nie chodzi o żaden wybór, tylko ma być TANIEJ bo mniej pali. Widać w ankiecie że 90% głosów jest ze benzyną, to chyba mozna zamknąć. 

Opublikowano
4 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Ale Gordon, co my mamy tutaj doradzać? Słusznie Petru napisał - to my mamy wybrać tak naprawdę. Wszelkie argumenty już padły za i przeciw. A wybór praktycznie sprowadza się wyłącznie do gustu, a z tym jest jak z doopą, każdy ma swoją. Cały ten temat jest trochę bez sensu - bo de facto sprowadza się do dyskusji diesel, czy benzyna? A to jest temat rzeka bez jednoznacznego werdyktu. Bo gdyby to był taki temat, jak ostatnio tutaj bleidd wybierał samochód, to co innego i tam dyskusja była merytoryczna.

No i to doradźmy. A te osobiste animozje dot. finansowania to niech sobie walec zostawi dla siebie :) 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie no argument jest inwalidą, na pewno ktoś kto montował LPG do Hummera pytał na forum komputerowym czy to zrobić bo zaoszczędzi się na paliwie :E 

Nie, nei pytał. ale się z niego śmiali, że go nei stać na paliwo. Za to stać go na Hummera, a nie Fabie 1.2 :E 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Po czym wychodzi że tak naprawdę nie chodzi o żaden wybór, tylko ma być TANIEJ bo mniej pali. Widać w ankiecie że 90% głosów jest ze benzyną, to chyba mozna zamknąć. 

On tylko o to pyta - co byśmy wybrali :) 

Opublikowano
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

@KaniaPC

Jedyny normalny...

Plan jest by jeździć autem 3 lata, ale żynie nauczyło mnie już że czasem plany trzeba zmienić i pozbyć się auta wcześniej.

Tak czy owak, w samej cenie auta jest 20K różnicy. Wliczając w to paliwo oceniam, że różnica może sięgnąć 30K. 10K na rok to nie jest dużo, ale jeśli ma się świadomość, że to praktycznie 10% ceny całego auta, to robi się z tego kwota, która ma znaczenie, ale nie rozsądza.

Inne auto? A jakie o podobnym charakterze? :)

6 godzin temu, galakty napisał(a):

I nikt nie powiedział że by wybrał 340d :E Jaśniej się nie da :E 

ta, nikt, absolutnie nikt. Nie da się bardziej kłamać

340d-vs-340i.jpg

10 godzin temu, wallec napisał(a):

Podziwiam was, że jesteście w stanie "kłócić" się w temacie, w którym ktoś wchodzi w broszury producenta/idzie na jazdę testowa ale i tak mu brakuje dochodu/majątku by go "psychika" puściła płacić ratę najmu + wkład własny + paliwo ;)

OP'ie -> Poodkladaj sobie przez 4 lata kwotę najmu i wtedy wróć do nas, ale w sumie już nie będziesz potrzebować naszych rad bo w końcu będzie cię stać na ten samochód a nie tylko na wkład własny.

Już poodkładałem i dlatego wróciłem

9 godzin temu, wallec napisał(a):

Kup jest złym słowem.

OP uzbierał na 10-20% wkładu własnego i chce "skipnac" pozostałe 80% dla flexu wbijając się w ratę ale go jeszcze nie stać :)

Takie czasy 

Słychać wycie..... ZNAKOMICIE :)

7 godzin temu, wallec napisał(a):

Sami flexowaliście się tyle do tych niutonometrów, że takie ważne, a teraz sami zaprzeczacie sobie :E

6 godzin temu, wallec napisał(a):

Czyli w BMW rata jest na styk ale op jeszcze nie wie czy ogarnie koszty wersji benzynowej (która jest większym flexem na mieści/wśród kolegów a diesel jest opcja która się bierze jak cię nie stać na benzynę-> mniejszy flex + widać z daleka, że cię nie stać na pełną benzynową wersję), dlatego poleciłem przez cztery lata odkładać kwotę najmu co da 48x4000 = 192000 zł + zysk z odsetek, co ostatecznie pozwoli OP'owi kupić samochód który sobie wymarzył.

I w ogóle nie chodzi mi o to czy kogoś stać cy nie, tylko o sens prowadzenia dyskusji i nabijania postów w "fikcyjnym" temacie.

Nie odróżniasz wydania ~200 tys. na najem auta przez 3 lata, by go oddać od wydania ~275 na własne, które można sprzedać. Podpowiem, że ta druga kwota jest za M340i, teraz wykaż się i policz jak może tyle ono kosztować kiedy mam rzekomo najwyżej na 10-20% wkładu własnego :E Będę flexował się twoimi zapisanymi komentarzami jak auto już odbiorę, zrobię to zakładając nowy temat, obiecuję :E

6 godzin temu, lesiu155 napisał(a):

Jeśli dyskusja nie jest tutaj merytoryczna to tylko z twojego powodu wraz z twoimi koleżkami od niutków

6 godzin temu, galakty napisał(a):

Wiadomo dlaczego jesteś w miejscu w którym jesteś. Kto by siedział na jakimś forum komputerowym w dziale moto w godzinach pracy klepiąć po kilka(naście) postów w zbędnym i bez sensu temacie? No kto?

Opublikowano (edytowane)

A coś od hamburgerów?
Charger 6.4, pakujesz lpg i porftel tak nie boli, jest frajda na co dzień, w trase wygodne, z budżetu połowa zostaje :E  tyle że 2-3 latek

Edytowane przez kubon