Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Garść przecieków:

(tłumaczenie maszynowe)

• Linia czasu: Akcja toczy się 4 lata po wydarzeniach z Metro Exodus.
  • Zapisy gry: Twoje wybory z Exodus zostaną przeniesione do nowej części.
  • Platformy: Gra powstaje wyłącznie na Xbox Series X|S, PS5 oraz PC. Wykorzystuje zaawansowaną wersję silnika 4A Games z natywnym wsparciem dla Ray Tracingu.
  • Moskwa w ruinach: Pokazano sceny zdewastowanej stolicy z niespotykanym dotąd poziomem detali. Szczególną uwagę zwraca popielaty śnieg, co sugeruje jeszcze surowszą zimę nuklearną.
  • Powrót do tuneli: Większość materiału rozgrywa się w wąskich korytarzach i stacjach zamienionych w fortece. Sugeruje to odejście od otwartych map na rzecz klaustrofobicznego klimatu znanego z pierwszych części.
  • Efekty cząsteczkowe: Położono duży nacisk na nowy system cząsteczek. Radioaktywne burze pyłowe na powierzchni dynamicznie wpływają na widoczność i w czasie rzeczywistym brudzą szybkę maski przeciwgazowej.
  • Reżim Huntera: Potwierdzono, że Hunter nie tylko żyje, ale stoi na czele frakcji o nazwie Noworeich. Zwiastun ukazuje sceny z jego autorytarnego rządu, który wykorzystuje propagandę i strach do kontrolowania ludzi.
  • „Outsider” (Wyrzutek): Wprowadzono nowego protagonistę (lub zmienioną wersję znanej postaci) o pseudonimie „Outsider”. Żyje on na wygnaniu na powierzchni, ale zmuszony jest wrócić do Metra z powodu wizji i duchów przeszłości. Postać jest w pełni zdubbingowana.
  • Stworzenie ze Stacji: Pokazano masę zmutowanej tkanki i kończyn, przypominającą potwora z powieści Metro 2034. Sugeruje to, że przeciwnicy znani dotąd tylko z książek trafią wreszcie do gry.
  • Cieniaści Prześladowcy (Shadow Stalkers): Zwinne, humanoidalne istoty unikające światła. Wykorzystują nową mechanikę globalnego oświetlenia, by kryć się w mroku i atakować, gdy graczowi wyczerpie się bateria w latarce.
  • Nosalisy: Klasyczne potwory powracają, ale z bardziej taktycznym podejściem – potrafią współpracować w grupie i flankować gracza.
  • Popielaci Mutanci (Ash Mutants): Stworzenia przystosowane do burz radioaktywnego popiołu. Posiadają naturalny kamuflaż, który czyni je niemal niewidocznymi podczas zamieci, zmuszając gracza do polegania na słuchu.

źródło: 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Raczej nie powinno być, choć można zrobić zarówno rozwleczone 15h jak i 30h, gdzie tego tak nie czuć. Dla mnie byłby idealny split 70/30 na rzecz tuneli, jak już chcą wracać do źródła. 

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
46 minut temu, Jaycob napisał(a):

• Stworzenie ze Stacji: Pokazano masę zmutowanej tkanki i kończyn, przypominającą potwora z powieści Metro 2034. Sugeruje to, że przeciwnicy znani dotąd tylko z książek trafią wreszcie do gry.

źródło: 

Dawno czytałem Metro 2034, może mi ktoś odświeżyć pamięć o jakiego stwora chodzi?

Opublikowano

No i pięknie, ja zdecydowanie bardziej wolałem te klaustrofobiczne klimaty pierwszych dwóch części, także czekam na więcej szczegółów i kolejne gameplay'e. Myślę też, że na pewno będą jakieś półotwarte lokacje na powierzchni.

Opublikowano
12 godzin temu, Godlike napisał(a):

Dawno czytałem Metro 2034, może mi ktoś odświeżyć pamięć o jakiego stwora chodzi?

Też nie kojarzę... W 2034 chyba nie było stworów wcale, chyba że to jakiś pojedynczy epizod. 

Wychodzi że był właśnie jeden:

image.png.e7d630ccf64b823ca91671be2638df02.png

• Thanks 1
Opublikowano

Świetna wiadomość, wszystkie części Metro przeszedłem przynajmniej po kilka razy i to chyba jedyne FPSy Singiel Player do któryś mogę wrócić od czasu do czasu. Miałem obawy co do Exodua z tym półotwartym światem, ale również mi podszedł, więc 2039 mogę brać w ciemno. Jak od pierwszych Metro, czy to oryginalnych, czy późniejszych wersji Redux będzie jak za starych dobrych czasów kolejny benchmark do kart graficznych, mobilizator do upgrejdu i graficzny opad szczęki ;)

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

https://pl.gamegpu.com/news/igry/metro-2039-idet-v-30-fps-na-xbox-series-x-i-path-tracing-budet-tolko-na-pk?shem=dsdf,sharefoc,agadiscoversdl,,sh/x/discover/m1/4

Nagranie z biura studia 4A Games wyraźnie pokazuje dedykowany zestaw deweloperski Xbox Series X, wyposażony w cyfrowy wyświetlacz na przednim panelu, obok monitora dewelopera. Wbudowana nakładka programowa, rejestrująca 30,1 klatki na sekundę, jest częścią zestawu narzędzi sprzętowych platformy Microsoft, dając wgląd w bazową wydajność wersji konsolowej na obecnym etapie rozwoju.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Mam trzy główne książki  Metro 2033, 2034,2035 i czternaście książek  innych autorów  serii Metro. Czas zacząć sobie przeczytać na nowo aby odświeżyć sobie pamięć.  

• Like 1