Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.10.2026 o 17:48, Lameismyname napisał(a):

Ale ten... jak monitor 4K jest bity, to uczciwie można powiedzieć, że jest to 3,9K albo nawet 3,8K :E 

Popularne UHD, czyli 3840x2160, zwane potocznie "4K" jest na prawdę bliżej 3,8K niż 4K :E

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Popularne UHD, czyli 3840x2160, zwane potocznie "4K" jest na prawdę bliżej 3,8K niż 4K :E

A popularne QHD, czyli 2560x1440, zwane potocznie "2K" jest bliżej 2,5K jak 2K xD 

Czyli w praktyce mamy 2,5K vs 3,8K.

EDIT: 

hello-sunshine-design-template-7a272df12

GIGABYTERUNDA3-mazaj3_10_2026.thumb.png.85b9ed914022fbe9e73ac8c37056589a.png

Stan na 3.10.2026

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname jak tak z kilkadziesiąt minut podziałasz na wyższej jasności bez przerwy, to ręką przemacaj całą matrycę, by "zmapować" równomierność temperatury matrycy na powierzchni. Bo coś czuję w moczu, że to przez większe nagrzewanie centrum (przez elektronikę) masz jakieś zmiany na środku ekranu. Co jak co, ale przy OLED powinni dawać elektronikę do podstawki - ciekawe czy który producent monitora opartego na OLED kiedyś tak zrobi.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

@Lameismyname jak tak z kilkadziesiąt minut podziałasz na wyższej jasności bez przerwy, to ręką przemacaj całą matrycę, by "zmapować" równomierność temperatury matrycy na powierzchni. Bo coś czuję w moczu, że to przez większe nagrzewanie centrum (przez elektronikę) masz jakieś zmiany na środku ekranu. Co jak co, ale przy OLED powinni dawać elektronikę do podstawki - ciekawe czy których producent monitora opartego na OLED kiedyś tak zrobi.

Moja ręka nie jest najdokładniejszym przyrządem pomiarowym ale tak jak pisałem wcześniej - czuje, że bije trochę większe ciepło w okolicy tego miejsca gdzie obrysowałem pierwszą retencję (tj. do drugiego czyli obecnego monitora - możesz cofnąć się w temacie).
Dobrze, że dosyć szybko to wyłapałem, stąd znamy dosyć dokładny obszar przyczyny. Monitoruje monitor (masło maślane) xD 
Na dniach pewnie się z nim wybiorę do Media Expert i pewnie zamówię na próbę MSI MAG 274QPF X30MV bo z mojego researchu nie znalazłem MiniLEDa, który bardziej by mi pasował. Szkoda, że u nich chwilowo niedostępny ale może akurat coś się pojawi.

Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

zamówię na próbę MSI MAG 274QPF X30MV bo z mojego researchu nie znalazłem MiniLEDa, który bardziej by mi pasował

Jak zmieniłem z IPS na OLED'a to największą różnicę robiło zupełny brak smużenia, a przecież miałem szybkie IPS. Ciekawy jestem jak ty to odbierzesz przechodząc z najszybszej na jeszcze wolniejszą matrycę a z tego co pamiętam to ty csowiec jesteś... Przeczuwam wylew i szybki zwrot:hihot:

Opublikowano
24 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

wybiorę do Media Expert i pewnie zamówię na próbę MSI MAG 274QPF X30MV bo z mojego researchu nie znalazłem MiniLEDa, który bardziej by mi pasował.

Testy porównawcze wówczas poczyń. Szczególnie odpal jakieś gwieździste kosmiczne niebo (... mass effect 2?) i porównaj jak to wygląda. Ciekaw jestem co będzie się wówczas działo z gwiazdami na tym MiniLED (mogą albo znikać, albo być przygaszone ... albo czerń pójdzie się paść).

Opublikowano

Mimo, że mini led ma swoje plusy to widzę je tańsze niż oledy, dlatego wtedy skusiłem na AOC mini leda, OLEDy mimo swoich wad w tej cenie górują. Może u mnie wytrzyma ekran, choć też sporo siedzę na necie, firefox forum itd to jest ryzyko wypalenia. Stalker 2 i jego ikonka wagi, gdy jesteśmy przeciążeni też ładnie wali bielą, pewnie jeszcze kilka godzin i będę mieć na pamiątkę :hihot:

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Reddzik napisał(a):

choć też sporo siedzę na necie, firefox forum itd to jest ryzyko wypalenia.

Ja do czytania, ustawiam jasność na kilkadziesiąt cd (nawet poniżej 60cd) ... tak samo robiłem na LCD. Do gier/filmów ustawiam 180-200cd, ale co innego 200cd bieli na białym tle WORD, świecącym non-stop, a co innego na małym, chwilowym błysku na filmie, czy w grze.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Ja do czytania, ustawiam jasność na kilkadziesiąt cd

Na tej IIyamie to mam ustawione 25% jasności, według recenzji z ITH 20% to 146 cd. Te 25% nie jest za duże dla mnie, nie męczy mnie tak jak na mini ledzie AOC gdzie miałem nawet niższy procent jasności-a jak dałem w okolicę czy poniżej 10% to było za ciemno, a już o HDR nie wspominając gdzie mamy jeszcze większą jasność na ekranie. Kolega @galakty dobrze opisywał to uczucie jako "wypalarka oczu".

Teraz dałem 20% dla testu. Zaś 10% wydaje się już być trochu za ciemne ale może kwestia przyzwyczajenia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Dimazz napisał(a):

przejście z oleda na jakieś VA to będzie jak strzał w pysk w kwestii płynności ruchu

Raczej smużenia (rozmycia ruchomego obrazu, szczególnie w ciemniejszych odcieniach). W kwestii płynności, przy identycznym Hz i FPS, nie widzę różnic między np. IPS a OLED.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
17 minut temu, Reddzik napisał(a):

o HDR nie wspominając gdzie mamy jeszcze większą jasność na ekranie. Kolega @galakty dobrze opisywał to uczucie jako "wypalarka oczu".

Ten miniled to jakiś dramat w HDR :E 1000 nitów na całej tafli to grube przegięcie, a sterowania jasnością brak :E 

I input lag powyżej 30 ms... 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja np zauważyłem, że grając w trybie 40fps na PS5 na OLEDie jest to gorzej odbierane, niż na VA/IPS, tam czułem wielką różnicę między 30 a 40fps, a OLED tego nie oddaje. OLED wydaje się być za "szybki" i widać i czuć takie dziwne smużenie, za mały fps. Tryb 60fps tego nie ma. A włączenie VRR i zwiększanie fpsu poprawia komfort i to wyraźnie. Niestety na OLED granie w niskich fpsach się skończyło :E choć nie testowałem włączenia motion blura, bo to może zakamuflować ten efekt.  

Opublikowano
10 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ja np zauważyłem, że grając w trybie 40fps na PS5 na OLEDie jest to gorzej odbierane, niż na VA/IPS, tam czułem wielką różnicę między 30 a 40fps, a OLED tego nie oddaje

Może być takie złudzenie- zero smużenia to bardziej widzisz klatkowanie. Ty natomiast piszesz, że widzisz smużenie na oledzie a na to wytłumaczenia już nie mam:E

Opublikowano

OLED niezależnie od odświeżania jest tak samo szybki :hihot:

W ruchu mniej klatek to obraz jest mniej płynny szarpie tylko to nie ma nic wspólnego ze czasem reakcji piksela.

Niektórzy nie widzą smużenia na LCD to w ogóle dyskusja nie ma sensu :E

Opublikowano
2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Będziesz płacił za minileda tyle co za sroleda? Trochę się to nie klei kupy, lepiej oddaj złoma obecnego i weź sroleda od Asusa czy LG.

ASUS w błysku do mojego pokoju się nie nada. Może LG ale znowu 2 lata gwary i śmieciowy soft ew. 3 lata po podpisaniu zgody na przekazanie danych do krajów trzecich xD 
Nie wiem czy mam ochotę 3 raz na tą samą matrycę. QD też odpadają o czym niedawno pisałem.

2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Jak zmieniłem z IPS na OLED'a to największą różnicę robiło zupełny brak smużenia, a przecież miałem szybkie IPS. Ciekawy jestem jak ty to odbierzesz przechodząc z najszybszej na jeszcze wolniejszą matrycę a z tego co pamiętam to ty csowiec jesteś... Przeczuwam wylew i szybki zwrot:hihot:

Głośno myślę. Zobaczymy.

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Testy porównawcze wówczas poczyń. Szczególnie odpal jakieś gwieździste kosmiczne niebo (... mass effect 2?) i porównaj jak to wygląda. Ciekaw jestem co będzie się wówczas działo z gwiazdami na tym MiniLED (mogą albo znikać, albo być przygaszone ... albo czerń pójdzie się paść).

Nie mam tego tytułu. Na pewno coś wymyślę aby obadać jak się zachowują strefy.

2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

No i na Boga, nie katuj sroleda HDRem non stop jak nowicjusz bez wiedzy. :E 

Prawie dekadę pracowałem w branży, gdzie non stop miałem styczność z monitorami i kolorymetrami/spektrofotometrami.
Nie mów mi o braku wiedzy gdzie przez doświadczenie jestem w stanie na oko ustawić szary aby nie wpadał w zielony/czerwony czy niebieski i na oko jestem w stanie ocenić zbliżoną wartość cd/m2. 
Jeżeli używam trybów jasnych i całe okno jest odpowiednio przygaszone (40%) to nie ma prawa się nic dziać z pikselami. Zobacz sobie jaką ten monitor ma jasność w pełnym oknie, a ile w małym (np. Hardware Unboxed rozpisał to w tabeli).
Poza tym dwa przypadki @CajraX i @Raiven były w SDR, więc to nie ma związku. Jak mnie dalej będziecie w ten sposób podjudzać to serio, dla świętego spokoju pożyczę kolorymetr i zrobię zdjęcia odczytów :E 

1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Mimo, że mini led ma swoje plusy to widzę je tańsze niż oledy, dlatego wtedy skusiłem na AOC mini leda, OLEDy mimo swoich wad w tej cenie górują. Może u mnie wytrzyma ekran, choć też sporo siedzę na necie, firefox forum itd to jest ryzyko wypalenia. Stalker 2 i jego ikonka wagi, gdy jesteśmy przeciążeni też ładnie wali bielą, pewnie jeszcze kilka godzin i będę mieć na pamiątkę :hihot:

Zależy które. Ten wspomniany MSI najtaniej widzę powyżej 1600zł.

59 minut temu, Dimazz napisał(a):

przejście z oleda na jakieś VA to będzie jak strzał w pysk w kwestii płynności ruchu

No będzie. Chociaż nie chcę rezygnować z czerni dlatego bardziej Rapid VA jak jakikolwiek IPS.

32 minuty temu, galakty napisał(a):

Ten miniled to jakiś dramat w HDR :E 1000 nitów na całej tafli to grube przegięcie, a sterowania jasnością brak :E 

I input lag powyżej 30 ms... 

Ej no ale kiedyś jak musiałem wymienić żarówkę to chociaż było czym doświetlić pokój w międzyczasie ;D 
Gdy mam w głowie słowo MiniLED, to mi się ten mem przypomina...

blursed-counterattack-v0-bzkcjden2zi81.webp.2ff455b91d16ecb5f8fba3adfa022da0.webp

Opublikowano (edytowane)

Tym bardziej zadziwia, że nadal nie rozumiesz, że HDR nie używa się non stop. To tak jakbym ja się upierał, że sRGB w SDR to zło bo jest wyblakłe względem fabrycznych ustawień i jechał na fabrycznych mając sroleda. Jasne - nie pasuje mi to ale faktów nie będę zaginał pod swoją narrację a Ty to robisz.

Decydując się na sroleda niestety trzeba wyrobić w sobie pewne kompromisy i nawyki, no chyba że nie zależy Ci na żywotności panelu.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@jankooo
Źle to nazwałem, to nie jest takie typowe smużenie- nie wiem jak to idealnie nazwać, zresztą czat GPT mnie poprawiał, że to nie jest smużenie. 
W sprawie tego "dziwnego" odbioru 40fps na OLED to próbowałem rozwikłać zagadkę pisząc z czatem GPT, a ten to nawet wziął i nazwał "oled stutter", jak przesuwałem kamerę to co któraś klatka rwała- np nagle nie było to takie płynne i AI zaproponowało mi przetestowanie z motion blurem, który może to zatuszować- jeszcze od tamtego czasu nie odpaliłem konsoli. To samo widziałem grając przy trybie RT 40fps z VRR tryb płynny- mowa o grze Ghost of Yotei, wtedy mamy lekko ponad 60fps- w miejscu którym testowałem, też co któraś klatka rwała przy ruchu kamerą, normalny tryb 60fps był w porządku. W przypadku trybu VRR odblokowany miałem z tego 40fps nawet 100fps(to co mi pokazuje OSD monitora) i tu już tego efektu nie było. 
Na PC tego nie testowałem, nie wiem jakby to miało wyglądać. Nie próbowałem czegoś podobnego.  

edit 

HDR non stop na mini oledzie też nie da się używać. Też nie używałem, bo to bezsens. Ten suwak dla SDR to nic nie da jak nie raz są wyprane kolory np oglądając screeny na forum czy YT

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Kup LCD to takie siedzenie przez tyle godzin dziennie i jasności OLED nie nadaje się. Poza tym z tego co widzę to i tak nie grasz za bardzo :hihot:

Ps. ghosting na OLED w niektórych modelach występował na niższych odświeżaniach, ale to wina softu/elektroniki.

• Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, sideband napisał(a):

Kup LCD to takie siedzenie przez tyle godzin dziennie i jasności OLED nie nadaje się. Poza tym z tego co widzę to i tak nie grasz za bardzo :hihot:

I to jest chyba jedyna rada, bo chłop kupił Ferrari i narzeka że dużo pali bo jeździ w korkach po mieście, zamiast kupić hybrydę :hihot: