Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem rtx 5070 Zotac SOLID 🙂 i zasilacz Chieftec Vega Series PPG-750-S 750W ATX 135mm 80+Gold aPFC

Ogromne wielkie dzięki każdemu z osobna za wkład przy wyborze karty oraz zasilacza 💪👊

P.S wczoraj jeszcze było 8 sztuk dostępnych teraz zostały 3 sztuki. 

Edytowane przez Nawe
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, leven napisał(a):

OK pojemność Vram nie ma znaczenia. 

Ma ale zależy od konkretnego przypadku. W przypadku kart z tytułu (o które autor pytał) to jest drugi plan. 

Teraz, Kadajo napisał(a):

Złota zasada wyboru GPU, NIGDY nie wybieraj wolniejszej karty tylko dlatego ze ma więcej pamięci. To pułapka.

VRAM.jpg.62ca6a70bbc9308f3e273b507739a6f0.jpg

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Czy to nie Ty pisałeś przypadkiem, że RE Requiem ma problemy na Pascalu? Przy okazji robienia nowych testów pograłem trochę na GTX 1080 Ti, żadnych problemów nie było. Być może masz za wysoko ustawione tekstury pod 8 GB VRAM, w takim Residencie trzeba je ustawić na niskie.

Tak. I nie. Może kwestia konkretnej konfiguracji, ale czy najwyższe czy najniższe ustawienia gra w takim sam sposób zwalnia do pełzania na moim 1080Ti przy bezruchu kamery. Podczas przemieszczania się tego nie widać. I tylko w tej konkretnej grze. Inne pozycje na RE Engine działają normalnie.

Co do 5700XT - jej problemy to typowo kwestia sterowników. W takim wiekowym dzisiaj Rise - Son of Rome gra zawiesza się na jakimś nieregularnym limicie fps (raz 30, raz 40 raz jeszcze inaczej) i nijak nie sposób tego ogarnąć. Na tych samych podstawkach inne karty, gtxy, rtxy normalnie - 5700XT kaszanka.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
49 minut temu, Qrdello napisał(a):

Wierzę, bo nie takie rzeczy przerabiałem xD dwa identyczne 2060, dwa zupełnie różne zachowania karty. Potraktowanie tym samym vbiosem nic nie daje. Takie życie :D 

Chciało by się powiedzieć: "Jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o niewiadomo co." :hihot:

Opublikowano
W dniu 12.06.2026 o 20:55, Lameismyname napisał(a):

Jak były ostatnio promki na RM850x od Corsaira gdzie zrównał się z ceną do MSI A850G brałbym Corsaira. Na dzisiejsze ceny A850G (450zł) MSI nie ma chyba sensownej alternatywy. Ja jestem zadowolony z tego zasilacza, chociaż @Krzysiak miał ze swoją sztuką jakieś problemy.

Które ustąpiły po zmianie na RM850x...ale żeby było ciekawiej u kuzyna mój "wadliwy" a850g śmiga jak złoto napędzając 14600kf i 9070xt :E 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Które ustąpiły po zmianie na RM850x...ale żeby było ciekawiej u kuzyna mój "wadliwy" a850g śmiga jak złoto napędzając 14600kf i 9070xt :E 

tenor.gif

Ja póki co nie ruszam zasiłki. Przerzuciłem parę gratów i nie mam z nią najmniejszego problemu, chociaż jedyny komponent MSI, któremu ufam, to podkładka pod mysz, którą mam przy innym PC xD

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname ot kompy...tej "magii" przez lata przerobiłem tyle, że mnie nie zaskoczyło to wcale :hihot:

Ja zawsze gdy trafiłem na usterkę o nazwie "cholera go wie" zaczynałem od poruszania wszystkimi kostkami na płycie (od zasilania, sata itd.) oraz poruszaniu komponentami, ew. przeczyszczenie styk.
Bardzo często pomagało. Nie wiesz co się stało, nie wiesz jak się naprawiło ale działa - wracasz do codzienności i zapominasz ;) Więc dobrze wiem co masz na myśli hehe

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynametutaj to pomagało na 3-7 dni i wracało, że wracało przez dobre 2 miesiące to stwierdziłem że kostki/kable się nie lubią z moim sprzętem :E 

Najważniejsze to znaleźć przyczynę. A sprzęt potrafi się gryźć w dziwny sposób nie od dzisiaj. 
Póki co nie widzę sensu zmiany zasilacza dla zmiany. Jest cichy, działa, nic złego się z nim nie dzieje.
Akurat zasilacze to były dla mnie takie komponenty, które rzadko zmieniałem, a jak zmieniałem to starałem się brać coś przyzwoitego aby mieć spokój na kolejne lata.
No i tak jakoś się spokojnie żyje w tym państwie.

A tak na marginesie - chyba dotarłem pierwszy raz w życiu do momentu, kiedy mój zestaw (z sygny) uważam za skrojony i perfekcyjny pod siebie.
Myślałem nawet przez chwilę aby zrobić upgrade do RTX 5080 ale rachunek ekonomiczny jest bezlitosny. Nie mogę znaleźć żadnego logicznego uzasadnienia ;) 
Autor tematu wybrał RTX 5070 ale był blisko budżetu 9070/XT i myślę, że trochę lepiej by na nich wyszedł.

Opublikowano
W dniu 13.06.2026 o 14:21, Phoenix. napisał(a):

zapychalo 12gb, odaplalem kilka dni temu wszystko na max z PT/DLSS/FG i textury max i bez problemu dzialalo pomimo wskaznikana czeerwono po przekroczeniu vram.

"Kompensacja problemu" przepełnienia VRAM, może być też realizowana przez dynamiczne obniżanie rozdzielczości niektórych tekstur, a nie tylko przez przycinanie płynności ("stuttering"), czy ogólny spadek fps.

Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Gdyby 5070 miala 16GB to bylby sztos, szkoda ze tylko 12GB. 

... lub 18GB ;) (6 chipów 32bit, po 3GB).

Opublikowano
44 minuty temu, Kyle napisał(a):

"Kompensacja problemu" przepełnienia VRAM, może być też realizowana przez dynamiczne obniżanie rozdzielczości niektórych tekstur, a nie tylko przez przycinanie płynności ("stuttering"), czy ogólny spadek fps.

Nie w tym przypadku. Gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem ;) 

2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Gdyby 5070 miala 16GB to bylby sztos, szkoda ze tylko 12GB. 

I poza marudzeniem na forach nic by to nie zmienilo :hihot:

Opublikowano

Tak jasne, tylko jeszcze nie trafilem na taki przypadek, a jak sie trafi to jeden suwaczek i problem rozwiazany ;) Gadki o AI sobie darujmy bo to szukanie argumentow na sile. A najwikeszy problem to zawsze maja ci co takowego sprzetu nie maja ;) 

Ja rozumiem jakby co druga gra miala problem a nie 1 na 50 gdzie w dodatku trzeba sie postarac  i waczyc PT, FG i inne bajery, zeby brakło vram, a wtedy to i  tak lezy i kwiczy wydajnosc. 

W dodatku wiekszosc tych gier co na premire mjaa problem sa pozniej latane. 

Ostatnio odpalilem nowego dooma na najwyzszych ustawieniach z PT i FG 2x dziala spoko ale wyzszy mnoznik juz faktycznie przycina, tylko co z tego jak nawet przy FG 2x fps jest dla mnie niegrywalny. 

Opublikowano
5 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Phoenix. Zdarzaja sie przypadki gdzie 16GB zrobiloby rożnice w 1440p i daloby to jakis zapas na ewentualna przyszlosc lub zabawe w AI.

Miałem 12GB w 4K i grałem normalnie, wcześniej było 10GB, każda karta na dwa lata, bo nie ma sensu starocia trzymać, nawet jak ma 24-32GB. ;)