Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie nadrobisz. Jeżeli taki 5070 przed FG ma np. 40-50fps, to po włączeniu FG będzie miał około 1,8x bazowy najniższy fps, ale to wciąż będzie około 70 fps+. To się nigdy nie skaluje liniowo. Więc w tym samym scenariuszu 5060ti, wolniejszy o 30% średnio, będzie miał bazowy <30 fps, to z FG może do 60 dobije - ale latencja będzie tragiczna. Nic tego nie przeskoczy. 

Wtedy posiadanie extra vramu daje całe 0. 

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Unreal 6 to tak za 3lata min , powodzenia :hihot:

29 minut temu, Qrdello napisał(a):

Nie nadrobisz. Jeżeli taki 5070 przed FG ma np. 40-50fps, to po włączeniu FG będzie miał około 1,8x bazowy najniższy fps, ale to wciąż będzie około 70 fps+. To się nigdy nie skaluje liniowo. Więc w tym samym scenariuszu 5060ti, wolniejszy o 30% średnio, będzie miał bazowy <30 fps, to z FG może do 60 dobije - ale latencja będzie tragiczna. Nic tego nie przeskoczy. 

Wtedy posiadanie extra vramu daje całe 0. 

Ten dzbanek mysli ze na 5070 nie da sie tez wlaczyc dlss i fg :hahaha:

35 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Z resztą poczytaj wątek - mocno namawiał autora na 5060 Ti 16GB bo VRAM ;) 

Dobrze ze tej betonowej glowy nikt nie slucha :hihot:

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Unreal 6 to tak za 3lata min , powodzenia :hihot:

Ten dzbanek mysli ze na 5070 nie da sie tez wlaczyc dlss i fg :hahaha:

Dobrze ze tej betonowej glowy nikt nie slucha :hihot:

No odklejka, co zrobić. Na szczęście w większości stara gwardia wie co dobre i np. autor skończył z przyzwoitym Zotac 5070 ;) 

Z resztą... ten Zotac to moja znajdźka na pepperze.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano

Szkoda szczepić zęby chłop ma swoje zdanie i tyle . Nic się nie da zrobić . 16 jest lepsze od 12 proste czyż nie. Dla niektórych FG załatwia wszystko nawet przy małym FPS i w każdej grze.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

No pewnie ze mozna, a nawet trzeba miec swoje zdanie ale to nie znaczy, ze trzeba jednoczesnie propagowac glupote i szerzyc herezje ;) 

Bez takich osób świat byłby jednolity i nikt by nie kupił 5060/16. Na forum nie udzielam się aktywnie ale to musiałem skomentować nie wytrzymałem.

Opublikowano
3 minuty temu, janek25 napisał(a):

Jest tylko jeden przyklad gdzie leven ma racje 

Indiana jones w maksie na  5060ti 16GB idzie a na 5070 nie 

Wystarczy jeden suwaczek i problem z glowy ;)  No ale tak jak pisalismy jak sie ma kija w trylku to jest problem to zrobic.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, leven napisał(a):

A Ja a się pośmieje po wyjściu Unreala 6 i DLSS5 :) 

1.jpg

Znaczy, wrzuciłeś screena z ekranu gdzie praktycznie nie ma obciążenia dla GPU i leci sobie na ile chce niezależnie od tego ile faktycznie generuje FPS w samej grze i wywalasz info z overlaya o frametime na potwierdzenie teorii, że FG nadrobi za braki wydajności GPU ?  xD 

C Z Y  L E C I  Z  N A M I  P I L O T ? :d 

Niech to wsiąknie:

B18CB489-F5C4-43C9-9A4A-DA0D562B4ECA.png.1a2fb363a101554af1e90af2f56cb580.png

na tym ekranie masz 190 klatek, stąd niska latencja.

Odpaliłeś generator x4, czyli gra relatywnie wypluwa 86/4 - ze stratą generatora jakieś 20 fps xD :D 

JPRD.

Mam lepszą na 3080 xD i patrz jaki zapas, tylko 38% gpu użyte. xD 

43C727A9-9D03-496E-AD7C-7BDBA2861779.thumb.png.29a9cce020ceffca3f7e8dd73816f533.png

Edytowane przez Qrdello
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie. Tam gdzie jest konieczność to DLSS i tyle. Wręcz wróciłem z wersji Ti do golasa, bo Ti mam TUFa a 3080 SuprimXa i raz że ładniejsza, dwa że bezgłośna, trzy lepiej mi do buildu w Lian Li wpada. Różnica jak pocisnę Suprimxa do tej Ti to pojedyncze %.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Niech to wsiąknie:

B18CB489-F5C4-43C9-9A4A-DA0D562B4ECA.png.1a2fb363a101554af1e90af2f56cb580.png

na tym ekranie masz 190 klatek, stąd niska latencja.

Odpaliłeś generator x4, czyli gra relatywnie wypluwa 86/4 - ze stratą generatora jakieś 20 fps xD :D 

JPRD.

Jak dobrze że go ignoruję, bo za często gada kompletne pierdolety i nawet nie ustępuję tylko dalej męczy temat. :E 
Nawet takich podstawy nie jest w stanie zauważyć... Pozostaje tylko przekazać wiadomość w hieroglifach : :ssij::banana::pajac:

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

A czego oczekujesz od goscia, kory nadal nie odroznia alokacji od realnego zaportrzebowania vram, widze, ze juz powoli kazdy widzi co to za element nam sie trafil ;) 

W sumie sam mówiłeś o przypięciu specjalnej rangi...

Szkoda, że nie przeszło. No taki soft trolling z przepychaniem gorszej karty ze względu na VRAM na dłuższą metę jest męczący.

Opublikowano
11 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Mam jakąś fazę na 3080 ostatnio, Strix mi się podoba, Suprim też fajny :P

Jak dla mnie to jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza, xx80 od nV. Szczególnie jak ktoś ma wersję 12gb. Surowa moc - jest. Wystarczająco rdzeni do pracy - są. Vram w odpowiedniej ilości - jest. Odpowiednia przepustowość szyny - jest. Kozackie wersje - są.

Jedyne co kuleje to perf per watt, bo taki randomowy 3080 300W co najmniej żłopie, a co za tym idzie temperatury ma jakie ma. No i trzeba porzadne wersje brać przez to.

Opublikowano
2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Jak dla mnie to jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza, xx80 od nV. Szczególnie jak ktoś ma wersję 12gb. Surowa moc - jest.

Tylko "niestety" rtx5060ti 8gb po OC będzie pobierał 125-150W w grach, a może nawet przegonić rtx3080, choć na pewno gdzieś będzie nieco wolniejszy, a używane pewnie są w podobnych cenach, skoro było pełno nowych za 1400 zł, a czasem poniżej 1350 zł z bonusami.

Sam rozmyślałem nad takim dell OEM rtx3080 za 1050 zł z PTM, ponieważ ma 267mm i mógłbym przetestować wentylację w Metis Plus, ale miałem dość grzejących się kart, tym bardziej że idzie lato. :E Skończyłem z 208mm rtx5060ti za 1140 zł, bo zanim  Vram będzie potrzebny do moich gier to będą nowe konsole / karty... Ma piękną wydajność przy <80W, a nawet 45W często generuje u mnie 60fps.

Opublikowano

Z doświadczenia wiem, że 80tki starzeją się pod kątem wydajności lepiej niż 60tki. No ale nV potrzebowała dwóch generacji, i to jeszcze Ti, żeby próbować deptać Ampere po piętach. To też o czymś świadczy. Poszli w mniejsze waty kosztem wydajności niestety.

Opublikowano
11 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Wręcz wróciłem z wersji Ti do golasa, bo Ti mam TUFa a 3080 SuprimXa i raz że ładniejsza, dwa że bezgłośna, trzy lepiej mi do buildu w Lian Li wpada.

Też miałem TI TUFa. Chłodzenie dawało wybór pomiędzy względną ciszą i do 75 stopni (tryb Quiet) albo do 70 stopni i już nie cicho (tryb Perf.). Do wentylatorów nie miałem większych zastrzeżeń, tak do ~1500 rpm hałas mi nie przeszkadzał. Jednak aby nie przekraczało 1500rpm, to trzeba już było czasem ściąć wydajność poniżej fabrycznej.

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Poszli w mniejsze waty kosztem wydajności niestety.

Tak nie do końca. 4080 i 5080 mają podobny pobór mocy do 3080, tylko wydajności dużo więcej.