LeBomB Opublikowano Czwartek o 07:52 Opublikowano Czwartek o 07:52 Czyli standardowo, musi dojść do tragedii by ktoś zaczął mówić o problemie.
Zas Opublikowano Sobota o 21:48 Opublikowano Sobota o 21:48 (edytowane) Ale tylko na chwilę. Tak samo jak z psychiatrią dziecięcą. Pamiętam jeszcze te bulwersujące reportaże na Onecie: "Piżamki" i coś o nieletnich samobójcach z Dworca Centralnego. Oczywiście oburzonym obecnie zwolennikom PiS wtedy to nie przeszkadzało. Jeszcze chyba fundusze na psychiatrię obcięli, a na pewno zlikwidowali jakieś telefony zaufania... Leczenie to tylko prywatnie, misiaczki, a i tak trzeba dobrze trafić. Edytowane Sobota o 22:06 przez Zas
MaxaM Opublikowano wczoraj o 14:44 Opublikowano wczoraj o 14:44 Krajowa Administracja Skarbowa skontrolowała 82 lekarzy prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. W ponad półtorarocznym okresie wykryto nieprawidłowości podatkowe na kwotę przekraczającą 9,4 mln zł. https://www.money.pl/gospodarka/82-kontrole-lekarzy-fiskus-wykryl-9-4-mln-zl-nieprawidlowosci-7311610045729120a.html
Klakier1984 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Budżet pęknie od pieniędzy jak skontrolują wszystkich. Ciekawe tylko czy dosyć miejsca w ZK mają i kto nas wtedy będzie leczył ? Miej swoją firmę i spróbuj cokolwiek źle rozliczyć to cię dojadą, że nie będzie czego zbierać, chyba że wykonujesz jeden z zawodów wyjętych spod prawa Edytowane 23 godziny temu przez Klakier1984
Winter Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 13 minut temu, Klakier1984 napisał(a): Budżet pęknie od pieniędzy jak skontrolują wszystkich. Ciekawe tylko czy dosyć miejsca w ZK mają i kto nas wtedy będzie leczył ? Miej swoją firmę i spróbuj cokolwiek źle rozliczyć to cię dojadą, że nie będzie czego zbierać, chyba że wykonujesz jeden z zawodów wyjętych spod prawa Tyle lat, a nadal nie zauważyłeś, że w tym kraju są pewne elity nie do ruszenia? Nauczycielska, lekarska i prawnicza?
Klakier1984 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Ten doktorek stwierdził, że zakłada swój biznes i będzie robił prywatnie. To go pięknie podsumowano: niech wynajmie gdzieś ten gabinet, opłaci personel pomocniczy i wtedy pracuje na to wszytko dwa dni w tygodniu
Winter Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) To ten ananas, który pisał ostatnio, że po 7 latach nauki niczego się nie nauczył o reumatologii, a dyplomy ma z Collegium Humanum. Edytowane 10 godzin temu przez Winter
GordonLameman Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ja mam w ogóle taką propozycję, żeby w ustawach zapisać, że w prywatnych gabinetach wizyta umówiona musi być na konkretną godzinę, a opóźnienie większe niż 15 minut to wizyta za darmo, więcej niż 1h to odszkodowanie dla pacjenta. To byłby koniec kolejek pod gabinetami
galakty Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Przecież ustalona godzina to czas od którego się OCZEKUJE na wizytę, a nie godzina wizyty
AndrzejTrg Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Prywatnie to kiedyś chodziłem, i zawsze wizyta była punktualnie albo nawet dzwonili czy nie możne prędzej przyjść, a nawet normalnie też zazwyczaj luz był, no ale to lata temu. Teraz to nie wiem, odpukać ale dawno już nie byłem u lekarza.
GordonLameman Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 13 minut temu, galakty napisał(a): Przecież ustalona godzina to czas od którego się OCZEKUJE na wizytę, a nie godzina wizyty No i z tym trzeba skończyć.
LeBomB Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 25 minut temu, GordonLameman napisał(a): To byłby koniec kolejek pod gabinetami I leczenie na czas, a nie wg schorzeń. - Panie doktorze bo mi dolega to czy tamto - Dobrze to dziś się zajmiemy tym, a tamto na kolejnej wizycie za 500 zł bo dziś już nie mam czasu.
GordonLameman Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, LeBomB napisał(a): I leczenie na czas, a nie wg schorzeń. - Panie doktorze bo mi dolega to czy tamto - Dobrze to dziś się zajmiemy tym, a tamto na kolejnej wizycie za 500 zł bo dziś już nie mam czasu. A dziś jest inaczej? Masz pacjentów rozpisanych co 10-15 minut, a opóźnienia robią się ze spóźnień lekarza, wciskania kolegów. Do tego dobrze byłoby rozpisać minimum jakie na wizytę może przeznaczyć lekarz
LeBomB Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) @GordonLameman tak, ale jak idziesz prywatnie, to przynajmniej lekarz poświęca czas realnie na problemy jakie ma pacjent. Jak idziesz z kilkoma schorzeniami to się nimi zajmie (przynajmniej ja tak trafiałem). W systemie który proponujesz skończy się tym, że nie będzie miał czasu i zacznie się powielanie wizyt, wyciąganie kasy od ludzi, bo raz idziesz z bolącym kolanem, ale z bolącym biodrem przyjdź na następną wizytę. A to może być jedno zależne od drugiego, albo np. od kręgosłupa i wymaga diagnostyki jako całość. Oczywiście to tylko przykład. Edit: Jeszcze co do tego minimum. Akurat najwięcej przykładów mogę podać od ortopedy, bo z jednym z członków rodziny całymi latami zarówno prywatnie jak i na NFZ się jeździło. Czekasz pod gabinetem, o dziwo pierwszy pacjent wchodzi o ustalonej godzinie, ale pacjent ma problemy z poruszaniem się. Do badania musi się rozebrać, bo musi zdjąć ortezę itd. Starsza osoba. z 15 minut zaplanowanej wizyty robi się 40 i lekarz nie ma na to wpływu i w żaden sposób nie może tego oszacować. Edytowane 7 godzin temu przez LeBomB
AndrzejTrg Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu A jeszcze w międzyczasie wciskają znajomych... Ciocia kiedyś jako pielęgniarka u ortopedy robiła
KiloKush Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 17 godzin temu, MaxaM napisał(a): Krajowa Administracja Skarbowa skontrolowała 82 lekarzy prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. W ponad półtorarocznym okresie wykryto nieprawidłowości podatkowe na kwotę przekraczającą 9,4 mln zł. https://www.money.pl/gospodarka/82-kontrole-lekarzy-fiskus-wykryl-9-4-mln-zl-nieprawidlowosci-7311610045729120a.html W Polsce możemy mieć masę lekarzy pracujących za minimalną krajową na etacie. Wystarczy teraz tych wszystkich lekarzy co wyłudzali kasę skazać w sądzie na karę więzienia jaką by dostał każdy inny obywatel czy przedsiębiorca gdyby chciał oszukać państwo na taką kasę ale z opcją odpracowania tego w NFZ na minimalnej krajowej Edytowane 7 godzin temu przez KiloKush
GordonLameman Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 40 minut temu, LeBomB napisał(a): @GordonLameman tak, ale jak idziesz prywatnie, to przynajmniej lekarz poświęca czas realnie na problemy jakie ma pacjent. Jak idziesz z kilkoma schorzeniami to się nimi zajmie (przynajmniej ja tak trafiałem). W systemie który proponujesz skończy się tym, że nie będzie miał czasu i zacznie się powielanie wizyt, wyciąganie kasy od ludzi, bo raz idziesz z bolącym kolanem, ale z bolącym biodrem przyjdź na następną wizytę. A to może być jedno zależne od drugiego, albo np. od kręgosłupa i wymaga diagnostyki jako całość. Oczywiście to tylko przykład. Poświęca? Oj moje doświadczenia są raczej inne. Lekarze są absolutnie okropni. 40 minut temu, LeBomB napisał(a): Edit: Jeszcze co do tego minimum. Akurat najwięcej przykładów mogę podać od ortopedy, bo z jednym z członków rodziny całymi latami zarówno prywatnie jak i na NFZ się jeździło. Czekasz pod gabinetem, o dziwo pierwszy pacjent wchodzi o ustalonej godzinie, ale pacjent ma problemy z poruszaniem się. Do badania musi się rozebrać, bo musi zdjąć ortezę itd. Starsza osoba. z 15 minut zaplanowanej wizyty robi się 40 i lekarz nie ma na to wpływu i w żaden sposób nie może tego oszacować. Można dodać gabinecik przygotoweania dla ortopedy. Jak jest potrzeba to się pojawi rozwiązanie.
galakty Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 22 minuty temu, KiloKush napisał(a): W Polsce możemy mieć masę lekarzy pracujących za minimalną krajową na etacie. Kto będzie chciał pracować za minimalną po tak długiej edukacji?
LeBomB Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 10 minut temu, GordonLameman napisał(a): Poświęca? Oj moje doświadczenia są raczej inne. Lekarze są absolutnie okropni. No z prywatnych wizyt widocznie mamy różne doświadczenia. Ja po prywatnych wizytach nie mam nic do zarzucenia, bo zawsze szły w kierunku wyleczenia, złagodzenia objawów, znalezienia przyczyny, w przeciwieństwie do wielu innych na NFZ, choć zdarzały się też i dobre wizyty na NFZ.
KiloKush Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 50 minut temu, galakty napisał(a): Kto będzie chciał pracować za minimalną po tak długiej edukacji? Każdy kto dostanie wyrok więzienie albo odrabianie wyłudzonej kasy. Kto musiał wyłudzać kasę po tak długiej edukacji i dobrej pensji nawet bez kombinowania?
Zas Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 6 godzin temu, Klakier1984 napisał(a): Ten doktorek stwierdził, że zakłada swój biznes i będzie robił prywatnie. To go pięknie podsumowano: lewo niech wynajmie gdzieś ten gabinet, opłaci personel pomocniczy i wtedy pracuje na to wszytko dwa dni w tygodniu Wszystko na lewo bez kasy fiskalnej i da radę... Co do pomysłów na ograniczenie czasu wizyt to wyjątkowo i ja napiszę, że Gordon w tym wypadku pier... jak potłuczony. Jeszcze tego by brakowało, żeby cięższe przypadki musiały płacić x2 albo rozkładać porady na dwie wizyty... Edytowane 3 godziny temu przez Zas
KiloKush Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 35 minut temu, Zas napisał(a): Wszystko na lewo bez kasy fiskalnej i da radę... Co do pomysłów na ograniczenie czasu wizyt to wyjątkowo i ja napiszę, że Gordon w tym wypadku pier... jak potłuczony. Jeszcze tego by brakowało, żeby cięższe przypadki musiały płacić x2 albo rozkładać porady na dwie wizyty... Ale to już się dzieje na NFZ. Znajomy był z pieprzykami u dermatologa pod kątem raka to na jednej wizycie zbadał go od pasa w górę i kazał przyjazna od pasa w dół na kolejną.
Zas Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ale to, co się dzieje na NFZ, mało mnie obchodzi - albo inaczej: nie jest chyba dobrym pomysłem, żeby z prywatnymi wizytami robić to samo.
Rekomendowane odpowiedzi