Skocz do zawartości

NFZ / kolejki / patologia / zarobki / niewydolny system medycyny w PL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 402
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)

Ale tylko na chwilę. Tak samo jak z psychiatrią dziecięcą. Pamiętam jeszcze te bulwersujące reportaże na Onecie: "Piżamki" i coś o nieletnich samobójcach z Dworca Centralnego. Oczywiście oburzonym obecnie zwolennikom PiS wtedy to nie przeszkadzało. :E Jeszcze chyba fundusze na psychiatrię obcięli, a na pewno zlikwidowali jakieś telefony zaufania...

Leczenie to tylko prywatnie, misiaczki, a i tak trzeba dobrze trafić. :) 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Budżet pęknie od pieniędzy jak skontrolują wszystkich. Ciekawe tylko czy dosyć miejsca w ZK mają i kto nas wtedy będzie leczył ? ;)  Miej swoją firmę i spróbuj cokolwiek źle rozliczyć to cię dojadą, że nie będzie czego zbierać, chyba że wykonujesz jeden z zawodów wyjętych spod prawa :E

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Budżet pęknie od pieniędzy jak skontrolują wszystkich. Ciekawe tylko czy dosyć miejsca w ZK mają i kto nas wtedy będzie leczył ? ;)  Miej swoją firmę i spróbuj cokolwiek źle rozliczyć to cię dojadą, że nie będzie czego zbierać, chyba że wykonujesz jeden z zawodów wyjętych spod prawa :E

Tyle lat, a nadal nie zauważyłeś, że w tym kraju są pewne elity nie do ruszenia? Nauczycielska, lekarska i prawnicza?

Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To byłby koniec kolejek pod gabinetami :) 

I leczenie na czas, a nie wg schorzeń.

- Panie doktorze bo mi dolega to czy tamto

- Dobrze to dziś się zajmiemy tym, a tamto na kolejnej wizycie za 500 zł bo dziś już nie mam czasu.

Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

I leczenie na czas, a nie wg schorzeń.

- Panie doktorze bo mi dolega to czy tamto

- Dobrze to dziś się zajmiemy tym, a tamto na kolejnej wizycie za 500 zł bo dziś już nie mam czasu.

A dziś jest inaczej? 

Masz pacjentów rozpisanych co 10-15 minut, a opóźnienia robią się ze spóźnień lekarza, wciskania kolegów. 

Do tego dobrze byłoby rozpisać minimum jakie na wizytę może przeznaczyć lekarz :) 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman tak, ale jak idziesz prywatnie, to przynajmniej lekarz poświęca czas realnie na problemy jakie ma pacjent. Jak idziesz z kilkoma schorzeniami to się nimi zajmie (przynajmniej ja tak trafiałem). W systemie który proponujesz skończy się tym, że nie będzie miał czasu i zacznie się powielanie wizyt, wyciąganie kasy od ludzi, bo raz idziesz z bolącym kolanem, ale z bolącym biodrem przyjdź na następną wizytę. A to może być jedno zależne od drugiego, albo np. od kręgosłupa i wymaga diagnostyki jako całość. Oczywiście to tylko przykład.

Edit: Jeszcze co do tego minimum. Akurat najwięcej przykładów mogę podać od ortopedy, bo z jednym z członków rodziny całymi latami zarówno prywatnie jak i na NFZ się jeździło.

Czekasz pod gabinetem, o dziwo pierwszy pacjent wchodzi o ustalonej godzinie, ale pacjent ma problemy z poruszaniem się. Do badania musi się rozebrać, bo musi zdjąć ortezę itd. Starsza osoba. z 15 minut zaplanowanej wizyty robi się 40 i lekarz nie ma na to wpływu i w żaden sposób nie może tego oszacować.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Krajowa Administracja Skarbowa skontrolowała 82 lekarzy prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą. W ponad półtorarocznym okresie wykryto nieprawidłowości podatkowe na kwotę przekraczającą 9,4 mln zł.

https://www.money.pl/gospodarka/82-kontrole-lekarzy-fiskus-wykryl-9-4-mln-zl-nieprawidlowosci-7311610045729120a.html

W Polsce możemy mieć masę lekarzy pracujących za minimalną krajową na etacie. Wystarczy teraz tych wszystkich lekarzy co wyłudzali kasę skazać w sądzie na karę więzienia jaką by dostał każdy inny obywatel czy przedsiębiorca gdyby chciał oszukać państwo na taką kasę ale z opcją odpracowania tego w NFZ na minimalnej krajowej :D

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
40 minut temu, LeBomB napisał(a):

@GordonLameman tak, ale jak idziesz prywatnie, to przynajmniej lekarz poświęca czas realnie na problemy jakie ma pacjent. Jak idziesz z kilkoma schorzeniami to się nimi zajmie (przynajmniej ja tak trafiałem). W systemie który proponujesz skończy się tym, że nie będzie miał czasu i zacznie się powielanie wizyt, wyciąganie kasy od ludzi, bo raz idziesz z bolącym kolanem, ale z bolącym biodrem przyjdź na następną wizytę. A to może być jedno zależne od drugiego, albo np. od kręgosłupa i wymaga diagnostyki jako całość. Oczywiście to tylko przykład.

Poświęca? Oj moje doświadczenia są raczej inne. Lekarze są absolutnie okropni. 

40 minut temu, LeBomB napisał(a):

Edit: Jeszcze co do tego minimum. Akurat najwięcej przykładów mogę podać od ortopedy, bo z jednym z członków rodziny całymi latami zarówno prywatnie jak i na NFZ się jeździło.

Czekasz pod gabinetem, o dziwo pierwszy pacjent wchodzi o ustalonej godzinie, ale pacjent ma problemy z poruszaniem się. Do badania musi się rozebrać, bo musi zdjąć ortezę itd. Starsza osoba. z 15 minut zaplanowanej wizyty robi się 40 i lekarz nie ma na to wpływu i w żaden sposób nie może tego oszacować.

Można dodać gabinecik przygotoweania dla ortopedy. :) 
Jak jest potrzeba to się pojawi rozwiązanie. 

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Poświęca? Oj moje doświadczenia są raczej inne. Lekarze są absolutnie okropni. 

No z prywatnych wizyt widocznie mamy różne doświadczenia. Ja po prywatnych wizytach nie mam nic do zarzucenia, bo zawsze szły w kierunku wyleczenia, złagodzenia objawów, znalezienia przyczyny, w przeciwieństwie do wielu innych na NFZ, choć zdarzały się też i dobre wizyty na NFZ.

Opublikowano
50 minut temu, galakty napisał(a):

Kto będzie chciał pracować za minimalną po tak długiej edukacji?

Każdy kto dostanie wyrok więzienie albo odrabianie wyłudzonej kasy. Kto musiał wyłudzać kasę po tak długiej edukacji i dobrej pensji nawet bez kombinowania? 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Ten doktorek stwierdził, że zakłada swój biznes i będzie robił prywatnie. To go pięknie podsumowano: lewo niech wynajmie gdzieś ten gabinet, opłaci personel pomocniczy i wtedy pracuje na to wszytko dwa dni w tygodniu :E

Wszystko na lewo bez kasy fiskalnej i da radę...

Co do pomysłów na ograniczenie czasu wizyt to wyjątkowo i ja napiszę, że Gordon w tym wypadku pier... jak potłuczony. Jeszcze tego by brakowało, żeby cięższe przypadki musiały płacić x2 albo rozkładać porady na dwie wizyty... 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
35 minut temu, Zas napisał(a):

Wszystko na lewo bez kasy fiskalnej i da radę...

Co do pomysłów na ograniczenie czasu wizyt to wyjątkowo i ja napiszę, że Gordon w tym wypadku pier... jak potłuczony. Jeszcze tego by brakowało, żeby cięższe przypadki musiały płacić x2 albo rozkładać porady na dwie wizyty... 

Ale to już się dzieje na NFZ. Znajomy był z pieprzykami u dermatologa pod kątem raka to na jednej wizycie zbadał go od pasa w górę i kazał przyjazna od pasa w dół na kolejną.