Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ok. Zamówiłem Fehondę i PTMa od Ciebie. Jakby dzisiaj wyszło, to byłbym wdzięczny - zawsze będę miał pod ręką.

Wysłane od razu jak zwykle.

11 minut temu, jankooo napisał(a):

Jakby tak można było samemu grzebać to by plomb nie dawali a nawet jeśli powiedzą- "ok popraw sobie" to każda taka ingerencja, to potencjalny powód do odrzucenia roszczenia gwarancyjnego w przyszłości. Ludzie to sobie sami potrafią komplikować życie%-)

To akurat zależy od podejścia konkretnego producenta. Jedni podchodzą do tematu brak plomby - brak gwary, a inni brak plomby - karta była rozkręcana.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Wysłane od razu jak zwykle.

Dzięki wielkie. Taką solidność się szanuje ;) 

7 minut temu, sideband napisał(a):

To akurat zależy od podejścia konkretnego producenta. Jedni podchodzą do tematu brak plomby - brak gwary, a inni brak plomby - karta była rozkręcana.

Dokładnie to dobrze ująłeś, dlatego lepiej wybadać jaką dana firma ma politykę odnośnie plomb i grzebania. Kto pyta nie błądzi ;) 

Tak na marginesie odnośnie tego maila co wcześniej wysłałem do serwisu Gigabyte:
EREMAC.thumb.png.b8206b98fb1d7f4466d18110c0e410f6.png

[DOSTAŁEM ODPOWIEDŹ]
GIGULRMAC.thumb.png.b21c9b171b5bf4ae8019a4fd1febaaeb.png

Czyli w skrócie - ma Pan taki problem, to nie obejmuje go gwarancja i pisz Pan do sprzedawcy (w tym przypadku morele.net). Trochę też wymijająco na konkrety o które pytałem wprost ale teraz przynajmniej coś wiem.

Zaraz skrobnę coś do mirabelków ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

gigabyte się wypięło. Zrzuciło na morele. Morele weźmie na sprawdzenie, może wymieni pastę, może nie na ptm wątpię żeby zmienili i nie wiem ile to da. 
Za jakiś czas to samo może się powtórzyć. 
Patowa sytuacja

Opublikowano

Kartę reklamujesz z powodu nie prawidłowego działania ( wysoki hałas i temperatury) a nie z powodu życzeniowej wymiany pasty. To może być i inna usterka a użytkownik nie musi znać konstrukcji karty i możliwości co może być nie tak z nią. Gigabyte tak jak i większość producentów nie przyjmuje kart od konsumentów. 

Miałem podobną sytuację z kartą od Inno- skończyło się na zwrocie gotówki bo sklep nie zdołał naprawić w terminie (reklamowałem z tytułu rękojmi)

Opublikowano
19 minut temu, jankooo napisał(a):

Kartę reklamujesz z powodu nie prawidłowego działania ( wysoki hałas i temperatury) a nie z powodu życzeniowej wymiany pasty. To może być i inna usterka a użytkownik nie musi znać konstrukcji karty i możliwości co może być nie tak z nią. Gigabyte tak jak i większość producentów nie przyjmuje kart od konsumentów. 

Miałem podobną sytuację z kartą od Inno- skończyło się na zwrocie gotówki bo sklep nie zdołał naprawić w terminie (reklamowałem z tytułu rękojmi)

Skoro wiem co dokładnie jest nie będę palił głupa, że nie. Im lepiej opisuje problem, tym oni lepiej wiedzą o co chodzi.
Jak reklamowałem mój monitor Gigabyte z tytułu rękojmi, to też dokładnie był problem opisany, co, gdzie, dlaczego.
A PNY i Inno3d przyjmują karty od konsumentów bo z nimi korespondowałem na ten temat.

Wyskrobałem też maila do moreli na wzór tego co wysłałem do serwisu Gigabyte:

Cytat

Dzień dobry,

Posiadam kartę graficzną Gigabyte RX 9070 XT Gaming. Egzemplarz zakupiony pod koniec stycznia w sklepie morele.net. W załączniku przesyłam FV.
Niestety po paru miesiącach użytkowania wystąpił tzw. efekt "pump-out" gdzie pasta termoprzewodząca fabrycznie nałożona przez producenta uległa wydmuchaniu, przez co obecnie mam bardzo wysoką temperaturę gorącego punktu rdzenia (Hot Spotu) na poziomie ~106*C oraz dramatycznie wysokie obroty wentylatorów pod obciążeniem co jak wiadomo jest nieakceptowalne. Aby nie być gołosłownym przesyłam zrzut z GPU-Z na którym wszystko widać:

HOTSPOT.thumb.gif.a50752f2da35d3e02764384f5f6e806f.gif

Kontaktowałem się w tej sprawie bezpośrednio z serwisem Gigabyte, na co otrzymałem odpowiedź:

Zgodnie z warunkami gwarancyjnymi producenta GIGABYTE/AORUS nie zalecamy ingerencji w sprzęt ani jego napraw przez osoby lub firmy niebędące autoryzowanym serwisem w okresie obowiązywania gwarancji. Producent wskazuje, że nieautoryzowana naprawa może skutkować utratą prawa do gwarancji.

Zgodnie z polityką producenta:

wszelkie czynności konserwacyjne (np. czyszczenie, wymiana pasty/żelu, wymiana padów) nie są objęte gwarancją,

takie działania nie są traktowane jako naprawa gwarancyjna, tylko jako usługa serwisowa.

Jeżeli karta pracuje w nadmiernych temperaturach, reklamację należy złożyć w miejscu zakupu. W ramach diagnostyki serwis może—jeżeli uzna to za zasadne—wymienić pastę/żel/pady oraz wykona testy obciążeniowe. Tego typu wymiany pasty/żelu/padów realizowane są jako czynności serwisowe, jeżeli po ich wykonaniu produkt nie będzie wykazywał nieprawidłowości w pracy.

Jak rozumiem mam się zwrócić w tej sprawie bezpośrednio do Państwa. Stąd mam parę pytań:

1. Czy powyższa usługa serwisowa polegająca na wymianę pasty/żelu w przegrzewającej się karcie przez Państwa jest nieodpłatna?

2. Czy stosują Państwo pastę i żel które wyeliminują ponowne występowanie problemu, tak aby za kilka miesięcy on nie powrócił?

3. Ile orientacyjnie trwa taki proces tj. od momentu przesłania karty do Państwa?

Czekam ze zniecierpliwieniem na odpowiedź ;)

Jeżeli e-mail powinien dotrzeć na konkretną skrzynkę w Państwa firmie, to serdecznie proszę o przekierowanie na odpowiedni adres.

Pozdrawiam,

Lama

Dane personalne zakryte lub zmienione.
Póki co nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

a na gwarancji nic nie zrobią i będzie odsyłać do usranej śmierci, powiedza że ponad 100 na hotspocie i taka delta to normalne bo po co naprawiać :D

przecież amd powiedziało że do 110 może być to zgodne z specyfikacją i spadaj

Edytowane przez adi123x
  • Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

Nie daje sie przecinka na koncu 

image.png.688c84500c28193e0dd94bf7c14e4817.png

to blad.

W sumie masz rację. 
Gdybym napisał w ciągu, czyli:
Pozdrawiam, Lama
Byłoby to dopuszczalne. Jednak na końcu nie.
Słuszna uwaga, chociaż mam świadomość, że na pewno więcej błędów popełniam w dynamicznym pisaniu.
Najwięcej to pewnie zjadam przecinków xD Ale ogólnie jest OK. Nikt z adresatów jeszcze mi niczego nie wytykał ;) 

Opublikowano
43 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro wiem co dokładnie jest nie będę palił głupa, że nie. Im lepiej opisuje problem, tym oni lepiej wiedzą o co chodzi.

No i ci odpisali w stylu- "panie palcem to w 4 literach sobie pogrzeb" a naprawę sprzętu zostaw odpowiednim osobom%-) 

Sorry ja to wiem, że dałbys sobie radę ale postaw się na ich miejscu i czemu w ogóle producenci (nie tylko kart) plombują sprzęt.

Opublikowano
1 minutę temu, jankooo napisał(a):

No i ci odpisali w stylu- "panie palcem to w 4 literach sobie pogrzeb" a naprawę sprzętu zostaw odpowiednim osobom%-) 

Sorry ja to wiem, że dałbys sobie radę ale postaw się na ich miejscu i czemu w ogóle producenci (nie tylko kart) plombują sprzęt.

Ale Ty rozumiesz, że ja w takim samym tonie pisze zawsze, a odpowiedź jest zależna od polityki danej firmy?
Przykładowo jak pisałem z Inno3d, to napisali w skrócie "Spoko, jak chcesz to zmieniaj pastę, plombami się nie przejmuj - to tylko dla nas w kwestii informacyjnej. Jeżeli z kartą jest wszystko OK to cały czas masz gwarę, a jak nie dasz rady zmienić pasty, to wyślij do nas i Ci wymienimy"
No i taką postawę szanuję.

Tutaj side wyciągnął na ten temat co najbardziej jest istotne:

2 godziny temu, sideband napisał(a):

I właśnie tą kwestię "badam" pisząc do firmy. Widzę zależność, że im większy moloch tym bardziej z góry traktuje klientów (w tym przypadku Gigabyte).
Jak pisałem do Inno3d odnośnie pump-outa było jak wyżej, jak pisałem do PNY i zarysowałem teoretyczny scenariusz "pump-outa" 

Cytat

7. Theoretically if the graphics card has this issue, what is your policy? You replace paste/ptm or the gpu owner is allowed to do this on his own without losing warranty?

to dostałem odpowiedź

Cytat

7.The replacement of the card.

Więc PNY to nawet w tańcu się nie p.... tylko Ci się GPU przegrzewa, to dostajesz nową kartę ;) 
To jest traktowanie konsumenta, a nie "Nie mamy Pana płaszcza co nam Pan zrobisz".

Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przykładowo jak pisałem z Inno3d, to napisali w skrócie "Spoko, jak chcesz to zmieniaj pastę, plombami się nie przejmuj - to tylko dla nas w kwestii informacyjnej.

Źródło: INNO3D https://share.google/UmB743Ao7wZHgB1qA

No to właśnie jest dziwne bo oficjalnie jednak przedstawiają to jako powód do unieważnienia gwarancji.

Jak patrzę jak ty liczysz złotówki na forum to dziwię się jeszcze bardziej, że tak pochopnie chcesz rozkręcać%-)

Nie mniej swoją głowę masz także powodzenia w doprowadzeniu sprzętu do pełnej sprawności:thumbup:

Opublikowano
W dniu 5.07.2026 o 16:54, lukadd napisał(a):

Nie pamiętam, ale Gigabyte dość długo nie dawał plomb. Dopiero tak bardziej jakoś od Ampere zaczęli sypać plombami.

Ampere jeszcze nie miały, chyba że z późniejszej produkcji :) 

Opublikowano
34 minuty temu, jankooo napisał(a):

Źródło: INNO3D https://share.google/UmB743Ao7wZHgB1qA

No to właśnie jest dziwne bo oficjalnie jednak przedstawiają to jako powód do unieważnienia gwarancji.

Wygląda jak oficjalna odpowiedź na Niemcy (Germany) - może mają inna politykę wobec PL.
Tak wyglądała moja korespondencja (jej część) z Inno3d.

Inno3dTPC.thumb.png.952fbf5ce71f32e0eda49d508d53895f.png

36 minut temu, jankooo napisał(a):

Jak patrzę jak ty liczysz złotówki na forum to dziwię się jeszcze bardziej, że tak pochopnie chcesz rozkręcać%-)

Nie mniej swoją głowę masz także powodzenia w doprowadzeniu sprzętu do pełnej sprawności:thumbup:

Nie myl smart shoppingu, który jest moją dumą ze zwykłym skąpstwem ;)
W końcu w sygnaturze nie mam skrzynki z Core2Duo.
A dla dobra nauki i populi różne rzeczy robię i nieraz szlaki przecieram :) 

5 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ale lipna odpowiedź ze strony Gigusia, będziesz sam zmieniał ?

No lipna. Jutro dojdą materiały - może w międzyczasie dostanę zwrotkę od moreli. 
Jeszcze nie wiem jak to rozegram ale finalnie tak karty nie zostawię bo to grzech.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ampere jeszcze nie miały, chyba że z późniejszej produkcji :) 

Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno miały, przynajmniej część i coraz więcej od tamtego czasu w EU.

Tyle, że oni to etapami wprowadzali, mogły być serie i modele bez na rynek EU. Było ogólnie różnie w zależności od rynku/regionu z tymi plombami.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.07.2026 o 18:02, wallec napisał(a):

Na gwarancję do sklepu i tyle.

Za trzy tygodnie będziesz miał kartę z nową pastą termoprzewodzącą a w międzyczasie kupisz sobie jakiegoś rtx 5080 a 9070xt sprzedasz jak wróci.

Jak mają wsadzić dziada takiego co był, co w pół roku straci właściwości, to dziękuję... ja na minę nikogo pakował nie będę. 
Prędzej sam wszystko wymienię na dobrej jakości komponenty (Fehonda + PTM) i jakbym ewentualnie sprzedawał to jawnie bez gwarancji - na tyle tanio kupiłem kartę, że przynajmniej "na zero" wyjdę ale chcę przetrzeć szlaki dla innych.
Póki co wyczerpuje wszystkie "oficjalne" możliwości. Moja ingerencja to ostateczna ostateczność ;) 

Edytowane przez Lameismyname