Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Grolshek Taki rozrzut między rdzeniem i Hot Spotem w przypadku AMD to nic spektakularnego, przynajmniej w tej generacji ;) 

ogolnie 20-25 delty jest ok bym powiedzial w rdna2/3/4,  wyzej to juz niekoniecznie

Edytowane przez adi123x
Opublikowano
Teraz, Grolshek napisał(a):

Na AMD przynajmniej jest czujnik hot spot i wiadomo kiedy zareagować.

No na pump-outy to zbawienne.
Na RTX 5070 Ti od Inno3d już pierwszego dnia dałem PTM na rdzeń, żeby nie ryzykować Pump-Outa co miałem na 4070S.
Kto wie ile kart się smaży, bo odczyt bazowej temperatury jest prawidłowy i wentylatory też nie reagują.
Gdyby nie czujnik Hot Spot w RX 9070XT wentyle pracowałyby mi cicho, a czujnik wskazywał te 60 parę stopni. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

na starym rdna2 i to budzetowym mam tak z ptmem ktorego dawalem rok temu po oc

na mx-4 po tygodniu po nalozeniu mialem super hotspot 105+ bo pasta sie wypompowala w chwile

Spoiler

2794150D-237D-4FCA-B1F2-CC4EC03D65E9.thumb.png.2c8a114ae90e7bbe6e6276097523dec7.png

Edytowane przez adi123x
Opublikowano

@adi123x Miałem RX 580, 5600(XT) dwa egzemplarze, 5700XT i tam jak było wszystko w porządku z pastą, to różnica między hotspotem a rdzeniem była raczej w okolicy 10*C ale nie mam żadnych screenów z tamtego czasu i pamięć mnie może zawodzić.

32 minuty temu, adi123x napisał(a):

na mx-4 po tygodniu po nalozeniu mialem super hotspot 105+ bo pasta sie wypompowala w chwile

Ja MX-4 raz dałem na rdzeń i bardzo szybko się wypompowała. Ta pasta co najwyżej na CPU się nadaje.

• Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname@sideband nie ma czasem plomb gigusia? Gdy brałem od niego ptm'a na asrocki to i plomby zakupiłem od razu :P 

Na AliExpress za 10 euro dostaniecie tyle naklejek, że starczy do końca życia.

https://tiny.pl/gkx9cdwv7

A przed wprowadzaniem złodziejskiego podatku 3 euro na paczki z Chin zestaw tych nalepek kosztował połowę obecnej ceny. 

Opublikowano
42 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

No to wiesz, jaką marżę mają chińczyki. Ale dla zwykłego człowieka, bez znajomości czy odpowiedniego sprzętu, to i tak najtańsza opcja. 

W sumie coś w tym jest.

16 minut temu, sideband napisał(a):

Ma mógł napisać to bym dorzucił za free :E

Może jeszcze czegoś będę potrzebował, to się uśmiechnę ;) 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Mniejszy rdzeń i mniejsze TDP to robi różnicę i w niskich modelach przez ww czynniki jest to rzadkość ;) Także tutaj bym się nie martwił.

Jeżeli pasta jest wystarczająco rzadka, to pump out jest tylko kwestią czasu - co najwyżej może wolniej postępować.
Mój 4070 Super miał TDP 220W i pastę po pół roku wydmuchało. Jedyna nadzieja, że ja mam jakąś starszą partię karty (na co wskazują Hynixy) i potem zaczęli dawać lepszą pastę.

• Like 1
Opublikowano

Myślę że najlepiej będzie jak najwięcej ściągnąć na sucho, a dopiero później czyścić. IPA może rozmazać i będzie to wyglądać nieestetycznie więc obstawiam że lepsza chemia by się przydała.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Ciekawe ile IPY pojdzie na czyszczenie tej sraczki xD 

Myślę, że ze dwa na pewno :E 

pol_pl_PIWO-KSIAZECE-IPA-0-5L-BUT-ZW-730

2 godziny temu, Keleris napisał(a):

Myślę że najlepiej będzie jak najwięcej ściągnąć na sucho, a dopiero później czyścić. IPA może rozmazać i będzie to wyglądać nieestetycznie więc obstawiam że lepsza chemia by się przydała.

Zobaczę jak to się będzie zachowywać, to podejmę odpowiednie kroki.

Ej ej ej... a tak na marginesie - prewencyjnie zamówiłem Fehondę i PTM, a każdy z góry zakłada, że sam kartę rozbiorę i poprawię fabrykę. 
Nigdzie tak nie napisałem :) Skąd te zgadywania?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ej ej ej... a tak na marginesie - prewencyjnie zamówiłem Fehondę i PTM, a każdy z góry zakłada, że sam kartę rozbiorę i poprawię fabrykę. 
Nigdzie tak nie napisałem :) Skąd te zgadywania?

We tower in you!!! Without small garden.

Edytowane przez Grolshek
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismynamezrób fotorelację z zabiegu...może mi się przydać za jakiś czas przy gpu syna :hihot:

Na pewno wtedy nie zapomnę napisać do @sidebando plombę :hihot:

Choć na razie jest ok.

W dniu 5.07.2026 o 16:11, Lameismyname napisał(a):

Kolega @Krzysiak bardzo tęsknił abym stworzył temat odnośnie tej karty graficznej jednak pewnie nie spodziewał się w jakiej treści on się pojawi. 

Wracając do tego...w sumie to treść ciekawsza niż typowy wątek o karcie :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1