Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tam nie było problemu z słabym kontaktem, ale po prostu odcięciem zasilania. Jak pin w złączu się całkiem zapadł to nie było prundu, karta nie działała :E 

Na samym pclabie 10 x więcej ludzi miało z tym problem w przeciągu kilku miesięcy zaledwie niż do dziś upalonych 12V-2x6 i wcześniejszych 12vhpwr od czasów 3090Ti :E 

Jakoś mnie to ominęło ;) Jak widać nie mam za czym tęsknić.

2 minuty temu, Hero586 napisał(a):

Testowałem to rozwiązanie na RTX 3080 Ti i to nic nie daje, a nawet pogarsza temperatury, więc nic nie straciłeś. Jedyne zastosowanie jakie widzę to jakiś mało pradożerne modele GPU, gdzie termopad jest w stanie oddać taka ilość ciepla oraz karty, gdzie vram jest montowany po obu stronach PCB. Natomiast ogólnie przy kartach +300W to ten termopad pod backplate robi tylko za grzejnik w szczególności przy dłuższych sesjach, a bez niego jest dużo lepsza wymiana powietrza. Sporo pewnie będzie zależeć jescze od konstrukcji obudowy i rozkładu wentylatorów. 

Najbardziej myślałem o aby chociaż na miejsca ramu z tyłu coś podłożyć, bo najgorętszym elementem całej układanki są kości Hynixa.
Chociaż wstrzymałem się z rozkręcaniem backplate - nie chciałem sobie dokładać niepotrzebnej roboty. Nie bardzo miałem miejsce na eksperymenty.
Gdyby sytuacja była inna czyli w miejsce żelu poszłyby pady, pewnie bym przetestował i MX-7 na rdzeniu z ciekawości i czepiłbym się backplate.
Tak to wybrałem po prostu scenariusz który był w stu procentach pewny i to był strzał w dziesiątkę.

Opublikowano
Teraz, Grolshek napisał(a):

@Lameismyname A nie da się po prostu odkręcić samej płytki? Ciekawe czy byłaby różnica.

Jakby to było takie proste, to bym się pokusił ale do części śrubek masz dostęp tylko od strony radiatora.
A ja tego nie mam zamiaru rozkręcać ;) Może ktoś inny się trafi z podobnym problemem to przy okazji sprawdzi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak apropo, ASRock steel legend chwali się termopadami na backplate: "Designed to avoid PCB bending. The fancy outlook makes the graphic card more legendary in visual. It also helps to enhance cooling with the premium thermal pads equipped backside."

W sumie to zadziwia mnie jak ta karta nieznanego z GPU producenta jest dobrze zrobiona. Na pełnym podkręceniu z +10%< -105mV uwalił na furmarku 1440p ponad 16200 z 258 FPS zaraz pod 5080.

https://www.asrock.com/Graphics-Card/AMD/Radeon RX 9070 XT Steel Legend 16GB/

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

@ju-rek PTM to podstawa. Dobrze @Phoenix. pisał - w dzisiejszych czasach najlepiej kupić GPU, które ma PTMa fabrycznie. Tak się składa, że wspomniane ASRocki 9070XT mają co jest dużym plusem.

A wracając do mojej karty - mam wrażenie, że po moim serwisie jak dałem dużo żelu termoprzewodzącego na cewki, to dodatkowo je wyciszyło, mimo, że były dosyć ciche od początku. 
Nie wiem czy to placebo ale technicznie jest to możliwe i logiczne.

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@LameismynameSprawdzales w tych samych grach na tych samych nastawach? W moim egzemplarzu czasem je slychac, a czasem nie. Wiele zalezy od gry.

CS2 na odblokowanych FPS jest dobrym "testerem" cewek i mam wrażenie, że jest ciszej na ucho. Ale to nie jest żadne naukowe badanie - może placebo.
Generalnie odkąd mam tą kartę to jest przyzwoicie w tej kwestii. W loterii cewkowej od dawna mam farta ;) 

Opublikowano

Mi sie trafil pierwszy taki radeon cichy w kwesti cewek, Nitro byl glosniejszy, nawet ten 5070 asusa bylo bardziej slychac gdzie i tak to bylo oczywiscie deliketnie slychac. gdyby nie to ze pamieci hynixa to by bylo "idealnie" ale tym, nie ma co sie tez przejmowac bo my sa po prostu "chorzy" :hihot: normalny gracz gra i nawet nie wie jakie ma kostki, dziala i tyle :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Wiem doskonale, ze to tylko moja zryta glowa :boink: Ampere w rtx to 90st to byla norma dla gddr6x ;)  karta jednym slowem zacna i w sumie teraz sie ciesze ze wybralem biała bo ladnie pasuje do całosci :D 

Jeszcze pobawie sie z tym obnizaniem PL ale max 10% :Crash:

@LameismynameTy mowiles ze przy ilu W jest stock wydajnosc?? Tylko bierz pod uwage tez UV ;) 

@RTXnietylko4060tiUSERTy jak masz ustawiony PL ?? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Korzystalem przez ponad rok i pamieci lataly na 92C, problemow nie uswiadczylem, Zadnej degradacji, niestabilnosci ani wzrostu temperatur nie zauwazylem, a sporo na niej gralem. Takze, nie ma czym sie przejmowac, mozesz spokojnie o nich zapomniec. %-)  @Phoenix. Aktualnie PL -15% i -70MV co daje stockowa wydajnosc, ale na codzien korzytam z -30% i -70MV.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

@LameismynameTy mowiles ze przy ilu W jest stock wydajnosc?? Tylko bierz pod uwage tez UV ;) 

Odpal kartę na stock, odpal GPU-Z i ustaw przy zegarze aby pokazywało ci MAX przy GPU CLOCK.
Odpal jakiś benchmark w tle, zobacz jaki zegar realny masz maksymalnie w booscie.  
Mi np. pokazuje ok 3050MHz.
Teraz wejdź do adrenaline, wklep swoje ustawienia czyli 
-70? mV na rdzeniu (nie wiem ile tam zbadałeś)
2650MHz memki (też strzelam)
i ustaw Power Limit na 0%. Odpal tego samego benchmarka i zjeżdżaj Power Limitem do momentu jak realny zegar w booscie będziesz miał jak ten w stocku. (3050MHz w moim przypadku)
U mnie "pudło" czyli stock przy -80mV to 231W czyli Power Limit na -24. U Ciebie może być inaczej.

Pamiętaj, że przy tym zabiegu dostajesz lepszą wydajność od pudła o te podkręcone ramy, których nie masz w stocku.

Odpal później jakąś grę AAA co bazuje na wydajności GPU - stań w jakimś miejscu co jest znane z pałowania karty i przełącz między stockiem i profilem UV. 
Profil UV na podkręconych ramach powinien Ci dać jakieś symboliczne dodatkowe klatki 1-2 względem pudła.

Tadam ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem do końca czy mam rację, ale wydaje mi się, że jeśli CPU jest nieco za słaby względem karty, to można na karcie zejść więcej z undervoltem, bo karta nie osiąga pełnych parametrów będąc dławiona przez CPU. Dlatego w Squad na niektórych mapach doszedłem do -130mV i przegrałem całą mapę bez crasha.

Co ja bym jeszcze w takim wypadku spróbował, to ustawić kartę, ale względem najwyżej mocy. Dać suce +10%, własny undetvolt np. -70mV, własne ustawienie VRAM i pograć w to co sie gra. Gra zdeterminuje dławienie GPU przez CPU i resztę zrobić tak jak opisać kolega @Lameismyname, czyli schodzić z PL tak, żeby zegar pozostał taki sam jak przy +10%.

Nie wiem jakie macie procki, ale mój 7900x na pewno dławi GPU przynajmniej w grze Squad, bo jak pisałem nie przyszło mi jeszcze pograć w coś co pokaże pełny potencjał mojego GPU. W cyberpunki się nie bawię.

Pisze o tym, bo jak wiemy stres testy i benchmarki można przeważnie o dupę rozbić i na +10% PL zawsze pokażą lepszy wynik. Oczywiście w dobrze zoptymalizowanych pod CPU grach +10% będzie miało raczej zawsze wyższy zegar niż np. -10%, ale można porównać ile mniej względem maksymalnej wydajności.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

To natruralne ze jak cpu ogranicza karte to jakiekolwiek UV/OC moze sie nie wysypac, dlatego zawsze sie testuje na max gpu load w graficznych grach ;) Chociaz taki warozne jak gram to jest tak cczuly na OC karty ze nie znam obecnie lepszego benchmarka i nie musi leciec gpu na full zeby wywalilo :red:

11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Tadam

Az tak bawic mi sie nie cche, dalem PL -10% i tak zostawie :D Bede tstowal w praktyce tylko wieksze UV i memki na 2650.