Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co myślicie jeszcze o... KIA?

Stare KIA jeszcze dają radę jeśli chodzi o niezawodność, ale stylistycznie jest źle ;) Kto by chciał radiowozem jeździć.

Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co myślicie jeszcze o... KIA?

1.6 132 KM ma opinie dobre, ale do pewnego momentu. Jak przebiegi są powyżej 160k to ludzie z którymi gadam, nie chcą tego brać pod uwagę bo potrafi na dobre klęknąć tam motor. Szukają z przebiegami do 130k km. 

Opublikowano

W ubiegłym roku siostra mojej żony kupiła Sportage 1.6 GDI. Auto z przebiegiem ok. 90tyś.km - na dzień dobry robiła remont silnika, bo brał niebotyczne ilości oleju ;)

Poprzednia właścicielka nie pochwaliła się tym, że co tankowanie dolewa litr oleju. Koszt naprawy podzieliły po 50%.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Najgorsze, że teraz w wielu benzynach (większości?) montują filtr cząstek stałych. Niby łatwiej się "oczyszcza" (niż w dieslu), ale jednak różnie z tym bywa.

Jak rozpoznać kiedy wypala się filtr cząstek stałych? Jeszcze nie zauważyłem u siebie żeby to się działo 

Opublikowano
12 minut temu, wallec napisał(a):

Jak rozpoznać kiedy wypala się filtr cząstek stałych? 

Zapala się kontrolka wypalania. Jeśli jej nie masz, to raczej niezarewelacyjnie, bo możesz przerywać wypalanie nie wiedząc, że ten proces trwa.

Opublikowano

Autentycznie nigdy nie zauważyłem żeby dpf się wypalał.
Coś tam piszą na civicklub, że jak zostawię auto na luzie i zacznie załączać i wyłączać wentylator chłodnicy, to wtedy dpf się wypala i w sumie takie coś się działo wielokrotnie ale normalnie gasiłem furę w trakcie bo traktowałem to, że chłodnica się chłodzi bo auto nie jedzie i zero problemów.

czarna magia

Opublikowano

W benzynie zupełnie inaczej wypala się filtr, niż w dieslu. I nie ma jakiegoś ryzyka jak mu przerwiesz, bo tu nie ma procedury typu dolewanie paliwa i ściekanie do misy olejowej. Chyba że gadacie o dieslu, to spoko, kara za jeżdżenie ropniakiem :E 

Opublikowano
54 minuty temu, galakty napisał(a):

W benzynie zupełnie inaczej wypala się filtr, niż w dieslu. I nie ma jakiegoś ryzyka jak mu przerwiesz, bo tu nie ma procedury typu dolewanie paliwa i ściekanie do misy olejowej. Chyba że gadacie o dieslu, to spoko, kara za jeżdżenie ropniakiem :E 

To jeszcze zależy czy wkład ceramiczny czy kordierytowy :) 

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wiem, że mój klient miał prototyp działający. 

Mowili, że sa lepsze ale droższe, więc pewnie ich nikt nie stosuje :E 

Właśnie ceramiczne do GPF są gorsze o ile kojarzę... Źle znoszą skoki temperatur, a temperatury są wysokie dzisiaj. Mój 1.4T to nawet po 10 minutach jazdy miejskiej "cyka" po zgaszeniu :E 

Opublikowano (edytowane)

A takie coś?
Wygląda niegłupio (bryła), ale motor - to coś sensownego, czy kolejna mina?
https://www.olx.pl/d/oferta/hyundai-veloster-1-6-turbo-2016-rok-142-tys-przebiegu-matt-finish-CID5-ID1btpu7.html?reason=observed_ad

W dniu 11.07.2026 o 21:05, wallec napisał(a):

Niedługo będę sprzedawał swoją po polerce, ceramice, praniu wnętrza, z dwoma zestawami nowych* kół (rok), nowe* tarcze/klocki przód (rok), bezwypadek, 2016 rok, 220k przebiegu,

Brzmi interesująco, ale 220K trochę frapuje.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
11 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

A takie coś?
Wygląda niegłupio (bryła), ale motor - to coś sensownego, czy kolejna mina?
https://www.olx.pl/d/oferta/hyundai-veloster-1-6-turbo-2016-rok-142-tys-przebiegu-matt-finish-CID5-ID1btpu7.html?reason=observed_ad

Brzmi interesująco, ale 220K trochę frapuje.

serio ? hyundai z "zajebistym" silnikiem tgdi, oklejony folią jest ok

ale bezawaryjna honda, z jednym z lepszych silników z normalnym przebiegiem 220k jest feee....

LOL

Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

serio ? hyundai z "zajebistym" silnikiem tgdi, oklejony folią jest ok

ale bezawaryjna honda, z jednym z lepszych silników z normalnym przebiegiem 220k jest feee....

LOL

To nie tak. Ja serio jestem absolutnym lajkonikiem w tematach motoryzacji, bo ostatnie auto (10-latka) kupowałem 10 lat temu, gdy świat moto był prostszy (a i tak dałem d00py kupijąc VTI!). :(
Przez te 10 lat rynek się dostatecznie zmienił / skiepścił (poczytałem pooglądałem np. o PurTechach = 80% aut, które mi "siedziały" - typu citroen C3 - i mi się włosy uniosły, jaki to niewypał - a byłem o włos od zakupu nawet), więc czuje się, jak baba we mgle. :( Nawet nie wiem, jak odsiać absolutny chłam (skreślić z listy "brać pod uwagę"), a do czego zawęzić poszukiwania, i stąd te "głupie" pytania lub wątpliwości. Ten Civic, choć kompletnie nieznane mi auto, po Waszych rekomendacjach biorę pod uwagę (a tylko dziadkowym przeświadczeniem = 220K nalotu czytam, jako sporo = zacznie się czas kwasu niebawem - ale poprawcie mnie, jeśli bredzę - po to pytam / prosze o radę).

Opublikowano

Coupe... niekoniecznie. Po prostu najeździłem się 10 lat ciasnym bzykiem, co "udawał sportowe auto" :) LOL, i teraz oko mi leciało do bud typu C3, Captur, Qashqai.
Jedyne czego nie trawi moje oko, to wszelkie kombiaki. ;) Ale tak miałem od zawsze.