Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, huudyy napisał(a):

Znowu husaria waleczna w kilku pobiła ukraińca. Śmiecie pieprzone.

"to jednostkowy incydent bez znaczenia"

"Zamiast bagatelizować i określać incydent jako jednostkowy,"

Siedźcie cicho bo to są jednostkowe zdarzenia. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano

https://www.piotrkowski24.pl/koszmar-w-bloku-przy-modrzewskiego-amstaf-dotkliwie-pogryzl-7-latka/

Cytat

Koszmar w bloku przy Modrzewskiego. Amstaf dotkliwie pogryzł 7-latka

Cytat

Z relacji rodziny wynika, że amstaf atakował już wcześniej:

Lipiec 2018 roku: pies pogryzł dziewczynkę w podbrzusze.

Lipiec 2023 roku: ucierpiał chłopiec, który miał rany nóg, rąk i nadgarstka.

Sierpień 2026 roku: Atak na 7-letniego chłopca.

w kartonie można mieć czworonożnego mordercę który chce zagryzać dzieci i robi to wielokrotnie

fifek chciał się tylko bawić więc 500zł mandatu wystarczy i czekamy na następne ataki

Opublikowano

Czytaj co sam wrzucasz

Cytat

Interwencja służb i zabranie psa

Piotrkowska policja potwierdza prowadzenie postępowania. – Prowadzimy czynności w kierunku artykułu 160 Kodeksu karnego, który dotyczy narażenia człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do 3 lat pozbawienia wolności – mówi w rozmowie z nami mł. asp. Edyta Daroch z KMP w Piotrkowie.

W środę w mieszkaniu właścicielki pojawił się urzędowy lekarz weterynarii w asyście policji. Decyzją lekarza pies został przewieziony do schroniska, gdzie odbędzie kwarantannę.

Po co pies trafia na obserwację i co grozi właścicielce?

Przewiezienie amstafa na 15-dniową kwarantannę i obserwację weterynaryjną ma na celu przede wszystkim wykluczenie wścieklizny, co jest kluczowe dla leczenia pogryzionego dziecka. W tym czasie biegły ocenia też zachowanie zwierzęcia. Poza karą więzienia do 3 lat za narażenie zdrowia dziecka, grozi jej grzywna za brak obowiązkowych szczepień i brak należytego nadzoru nad niebezpiecznym zwierzęciem. Ponadto, jeśli badania i opinia biegłego potwierdzą, że amstaf stwarza stałe, bezpośrednie zagrożenie dla życia ludzi i nie da się go zresocjalizować, sąd lub odpowiednie organy mogą podjąć decyzję o jego uśpieniu.

Jaka będzie decyzja to się dopiero okaże. Dlaczego poprzednie decyzje były takie a nie inne, to trzeba zapytać tych co decydowali.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

fifek chciał się tylko bawić więc 500zł mandatu wystarczy i czekamy na następne ataki

Konfederacja jest za wysokim podatkiem dla psiarzy i całkowitym zakazem posiadania i hodowli ras niebezpiecznych? To może na nich zagłosuję... :E Marzy mi się taki psi holokaust jak w "Wyspie psów" - tylko no, wiadomo (bez psojlerów)... 

6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Jaka będzie decyzja to się dopiero okaże. Dlaczego poprzednie decyzje były takie a nie inne, to trzeba zapytać tych co decydowali.

To jak z tym nastoletnim kibolem na przepustce ze schroniska... troche pół-prawd... co nie zmienia faktu, ze powinni mu ten urlop skrócić bez medialnej chryi.

A KAŻDY pies, który zaatakuje człowieka, powinien być USYPIANY Z AUTOMATU - nieważne york, jamnik, labrador czy amstaff - to by nauczyło psiarzy odpowiedzialności. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Zas napisał(a):

A KAŻDY pies, który zaatakuje człowieka, powinien być USYPIANY Z AUTOMATU - nieważne york, jamnik, labrador czy amstaff - to by nauczyło psiarzy odpowiedzialności. 

Nie, nie powinien bo pies nie jest winny. Sam mam dwa psy i jak czytam takie brednie to mi się nóż w kieszeni otwiera. Na szczęście nikt nie będzie zabijać zwierząt bo jakiś świr tak chce. 

Wszystko co się złego dzieje z psami to wina ich właścicieli i braku regulacji. 

Co powinno się zmienic na już? 

Po pierwsze - obowiązek prowadzenia psów na smyczy zarówno w mieście jak i w lasach oraz wysokie kary za puszczanie psów luzem. To co jest teraz to jest dramat, mnóstwo idiotów puszcza psy luzem, już trzy razy w tym roku waliłem im w pysk gazem pieprzowym i za każdym razem był lament ze strony właścicieli psów, że on chciał się tylko bawić. Jeśli stoi przed moim psem, jest 3x większy i szczerzy zęby to wale gazem bo to nie jest wg mnie zabawa.

Po drugie - za pogryzionie innego psa powinien być solidny mamdat, najlepiej od 10k w górę. 

Za pogryzienie człowieka - najlepiej od 20k w górę plus ustawowe odszkodowanie dla pogryzionego. 

Powinien być zakaz posiadania psów ras niebezpiecznych. 

Psy powyżej np 20kg powinny być obowiązkowo wyprowadzane nie tylko na smyczy ale też w kagańcu, za brak kagańca kara, najlepiej 5k albo np równowartość miesięcznej pensji. 

Dość pobłażania, jak słyszę "on nie gryzie" to mnie szlag trafia. Polacy są za głupi by mieć psy więc trzeba wprowadzić konkretne zakazy i kary. Zabijanie psów za to, że właściciel jest debilem to najgłupsze co można w tym temacie wymyślić. 

Aha, i za zostawianie gówien na ulicy też powinna być kara, tak z 2k minimum. 

14 minut temu, hubio napisał(a):

@Zas skąd to info? Konfa jako partia wolnościowa nie bardzo mi pasuje do takich zakazów. 

Może jakieś pies kiedyś pogryzł mentzena i gość ma traumę. A tak serio, to z tego byłby niezły zastrzyk kasy do budżetu. 

Teraz są takie wynalazki: 

https://allegro.pl/oferta/zbieracz-psich-odchodow-kupozbieracz-duzy-66cm-na-odchody-lopatka-do-kupy-17268984379?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:query&bi_c=NjdlYTZlZWItZmIzZi00YmZjLThjNDItOWJhZDI5YjMyZDI3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7e3342c5-da3a-4ccf-a836-37f0ac9af883

Nawet nie trzeba się mocno schylać, żeby posprzątać i gówno idzie prosto do woreczka. Nie sprzątanie po psie to szczyt lenistwa. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie, nie powinien bo pies nie jest winny. Sam mam dwa psy i jak czytam takie brednie to mi się nóż w kieszeni otwiera. Na szczęście nikt nie będzie zabijać zwierząt bo jakiś świr tak chce. 

Oczywiście, ze powinien, jako forma  ochrony społeczeństwa oraz kara dla zidiociałego i nieodpowiedzialnego właściciela. Dokładnie taka sama, jak przepadek wozu, tyle że wóz można zlicytować albo przekazać policji, a kundla nie warto utrzymywać w schronisku. Zwłaszcza, że jest agresywny.

Prowadzenie na smyczy to można sobie wsadzić...  99% psiarzy rozwija te smycze na maksymalną długość i w praktyce kundle i tak biegają bez żadnej kontroli zamiast iść przy nodze. Dlatego właśnie powinna znaleźć się odpowiedzialna władza, która bezie ich  j...ć kilka razy mocniej niż pijanych kierowców - aż się nauczą reguł współżycia społecznego.

Edytowane przez Zas
Opublikowano

U mnie akurat na osiedlu to prawie nigdy nie idą psy luzem. Ja generalnie boję się psów, ale walczę z tym u siebie. I ostatnio stwierdziłem, że to głupota bo 99,9% nawet nie naszczeka na mnie. I nigdy od dzieciństwa żaden pies mnie nie zaatakował. Ale ja mam traumę z dzieciństwa. Bardzo pomogło mi oglądanie YT i tego jak te psy są kochane.

Ale jak pisałem - w przypadku dużych psów i/lub ras niebezpiecznych to bardzo się pilnuję. Najgorsze co jest to jak jakiś gangus podpity idzie z takim psem, albo go puszcza to wtedy jestem pos....y bo to nie ma żadnej kontroli. Parę razy w życiu tak mi się zdarzyło. Na szczęście bez konsekwencji.

Opublikowano
1 minutę temu, Zas napisał(a):

Oczywiście, ze powinien, jako forma  ochrony społeczeństwa oraz kara dla zidiociałego i nieodpowiedzialnego właściciela. Dokładnie taka sama, jak przepadek wozu, tyle że wóz można zlicytować albo przekazać policji, a kundla nie warto utrzymywać w schronisku. Zwłaszcza, że jest agresywny.

Jeśli ty chcesz, żeby twoje dzieci były gryzione przez psy, albo sam to lubisz, to baw się tak we własnym domu - przy czym jeśli będziesz pozwalał psom gryźć własne dzieci, to państwo ci je zabierze, jak się tym dowie. 

Trzeba być skończonym debilem, żeby uważać, że śmierć niewinnego zwierzęcia jest rozwiązaniem problemu spowodowanego głupotą właściciela. 

Na szczęście nigdy nie będzie tak jak piszesz i twoje wypociny mogę włożyć do szuflady z napisem "wysrywy internetowego psychopaty" bo nikt nigdy nie pozwoli na to, żeby takie prawo obowiązywało. Zwłaszcza w czasach kiedy z psami można wchodzić do centrów handlowych, wielu restauracji, hoteli i innych miejsc. Ludzie już traktują psy jak członków rodziny. Jakbyś coś takiego powiedział u mnie w pracy to wszyscy by stwierdzili, że peron ci odjechał a potem byś dostał w twarz. 

Biegasz po ulicach i rozkładasz kiełbasy z gwoździami bo tak nienawidzisz psów? 

3 minuty temu, hubio napisał(a):

U mnie akurat na osiedlu to prawie nigdy nie idą psy luzem. Ja generalnie boję się psów, ale walczę z tym u siebie. I ostatnio stwierdziłem, że to głupota bo 99,9% nawet nie naszczeka na mnie. I nigdy od dzieciństwa żaden pies mnie nie zaatakował. Ale ja mam traumę z dzieciństwa. Bardzo pomogło mi oglądanie YT i tego jak te psy są kochane.

Ale jak pisałem - w przypadku dużych psów i/lub ras niebezpiecznych to bardzo się pilnuję. Najgorsze co jest to jak jakiś gangus podpity idzie z takim psem, albo go puszcza to wtedy jestem pos....y bo to nie ma żadnej kontroli. Parę razy w życiu tak mi się zdarzyło. Na szczęście bez konsekwencji.

Kup sobie gaz pieprzowy, przecież nie musisz go nigdy użyć a zawsze poczujesz się bardziej spokojny. 

U mnie na osiedlu też jest pod tym względem okn dopóki nie wejdzie się do parku lub do lasu. Tam jest pod tym względem koszmar. Moje psy są dość małe (14 i 18kg) a ludzie puszczają tam kolosy 2 albo nawet 3x większe. 

Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

U mnie akurat na osiedlu to prawie nigdy nie idą psy luzem. Ja generalnie boję się psów, ale walczę z tym u siebie. I ostatnio stwierdziłem, że to głupota bo 99,9% nawet nie naszczeka na mnie.

A u mnie pół na pół, i ostatnio znowu jeden mnie gonił. 

Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Biegasz po ulicach i rozkładasz kiełbasy z gwoździami bo tak nienawidzisz psów? 

Oczywiście, że nie. Tutaj jednak mogą oberwać niewinni, a przecież nie o to chodzi.

Tak, wiem, że nigdy nikt nie zrobi porządku z psami w miastach tak, jak się to zrobić powinno, no ale niestety, peron ludziom odjechał już tak, że traktują psy jak członków rodziny - i to nie w przenośni (bo ludzie od wieków lubili domowe zwierzęta) - tylko wręcz dosłownie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Zas napisał(a):

Konfederacja jest za wysokim podatkiem dla psiarzy i całkowitym zakazem posiadania i hodowli ras niebezpiecznych? To może na nich zagłosuję... :E Marzy mi się taki psi holokaust jak w "Wyspie psów" - tylko no, wiadomo (bez psojlerów)... 

chyba nie. mam wrażenie, że nikt nie przejmuje się tym problemem. musi zostać pogryzione jakieś dziecko polityka, to może wtedy ruszą. 

1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Trzeba być skończonym debilem, żeby uważać, że śmierć niewinnego zwierzęcia jest rozwiązaniem problemu spowodowanego głupotą właściciela. 

jakiego niewinnego zwierzęcia? niewinne zwierze nie gryzie ludzi. Miałem kiedyś kundelka i nigdy nikogo nie ugryzł przez całe swoje życie, tylko lizał i był pocieszny. Jak ma się jakiegoś mutanta który jest psem z natury agresywnym, no to sorry, wina właściciela jest tylko taka, że w ogóle posiada takie bydle. Powinien być odgórny zakaz posiadania psów agresywnych, ewentualnie obowiązkowe ubezpieczenie na kilka milionów dla ewentualnych poszkodowanych. 

3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ludzie już traktują psy jak członków rodziny.

A że ludzie są psychicznie chorzy. Tym bardziej nie powinni zajmować się zwierzętami agresywnymi.

Opublikowano
6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Kup sobie gaz pieprzowy, przecież nie musisz go nigdy użyć a zawsze poczujesz się bardziej spokojny.

Logika psiarza - w XXI wieku w dużym mieście pop...j z gazem jak na jakimś Bronxie, bo psiecko to członek rodziny. :) Tutaj to akurat popieram skrajną prawicę w kręceniu beki z psiarzy i kociarzy. Tyle, że to hipokryci, bo to głównie łysa patologia trzyma te wszystkie amstaffy... 

Opublikowano

Logika psiarza - w XXI wieku w dużym mieście pop...j z gazem jak na jakimś Bronxie, bo psiecko to członek rodziny. :) Tutaj to akurat popieram skrajną prawicę w kręceniu beki z psiarzy i kociarzy. Tyle, że to hipokryci, bo to głównie łysa patologia trzyma te wszystkie amstaffy... 

Czyli nie umiesz czytać ze zrozumieniem bo pisałem, że powinien być obowiązek prowadzenia psa na smyczy a za puszczanie luzem - wysokie kary. 

Kocham psy ale nie można dać wejść sobie na łeb. 

Opublikowano

Tak. Ty masz kupować sobie sprzęt do obrony, żeby czuć się bezpiecznie wśród odklejusów z jakimiś bydlęciami które odpowiadają za 90% ataków na ludzi. 

A dziewczyny mają chodzić w tych szmatach do ziemi żeby nie kusiły ciapatych. 

Opublikowano
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

chyba nie. mam wrażenie, że nikt nie przejmuje się tym problemem. musi zostać pogryzione jakieś dziecko polityka, to może wtedy ruszą. 

jakiego niewinnego zwierzęcia? niewinne zwierze nie gryzie ludzi. Miałem kiedyś kundelka i nigdy nikogo nie ugryzł przez całe swoje życie, tylko lizał i był pocieszny. Jak ma się jakiegoś mutanta który jest psem z natury agresywnym, no to sorry, wina właściciela jest tylko taka, że w ogóle posiada takie bydle. Powinien być odgórny zakaz posiadania psów agresywnych, ewentualnie obowiązkowe ubezpieczenie na kilka milionów dla ewentualnych poszkodowanych. 

A że ludzie są psychicznie chorzy. Tym bardziej nie powinni zajmować się zwierzętami agresywnymi.

Powinien być taki zakaz, pisałem o tym wyżej. A pies jest niewinny, nie jego wina, że właściciel kupił np psa obronnego i puszcza go luzem w mieście. 

Ja nie widzę niczego złego w traktowaniu psa jak członka rodziny a jeśli wg ciebie to jest objaw choroby psychicznej to mi z tym dobrze. 

Może właśnie dlatego dbam o moje psy, nigdy nie puszczam ich luzem, nie pozwolę skakać na ludzi i trzymam je na dystans. 

3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Tak. Ty masz kupować sobie sprzęt do obrony, żeby czuć się bezpiecznie wśród odklejusów z jakimiś bydlęciami które odpowiadają za 90% ataków na ludzi. 

A dziewczyny mają chodzić w tych szmatach do ziemi żeby nie kusiły ciapatych. 

Kto napisał, że ma kupować sprzęt do obrony, że tak ma być, że to jest normalne? 

Tak nie ma być ale politycy leją na ten problem. Napisałem wyżej, bez kar i zakazów nic się nie zmieni. 

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

A pies jest niewinny, nie jego wina, że właściciel kupił np psa obronnego

jesli to jest pies bojowy/agresywny to jest winny zaatakowania czlowieka.

bo czlowiek jesli jest agresorem i nie skorzysta z pomocy i zaatakuje czlowieka to jest winny.

jesli wlasciciel psa ma psa z listy agresywnych psow/psow bojowych i nie poswieca mu na tyle uwagi by socializowac psa i nauczyc pewnych wzorcow to jest odpowiedzialny za szkody wyrządzone przez ZLEGO AGRESYWNEGO psa.