Skocz do zawartości

Dlaczego lepiej nowego Nissana Qashqai zamiast używanego Audi Q7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Fajnie, tylko z tego co pamiętam to Saaby bardzo cierpiały przez wolną skrzynię, mocy dużo, ale na drodze już tego WOW nie było.

No automat to jeszcze klasyczny muł ale w manualu też jest limit mocy na skrzyni na pierwszych dwóch biegach. Np. 200Nm zamiast nawet fabrycznych 300Nm. Dopiero na 3 komputer nie ogranicza mocy silnika. 

Opublikowano

Jak 1.8T? Co to za poryte oznaczenie :D Jeszcze w Mercu rozumiem C63 i 4.0 pod maską, bo te 63 wcale nie musi sugerować pojemności silnika dla kogoś nieobeznanego w temacie. Ale oznaczanie 2.0T jako 1.8T to jest niezły fikołek :D w każdym razie to jest wykastrowane B207, to powinno być z F40 parowane. 400Nm limitu teoretycznie ale te skrzynie spokojnie biorą więcej na klatę. Moja M32 teoretycznie 320, w praktyce mam 360 po wirusie i chodzi już 7 lat i 100kkm. Ale moja to jest jakiś ewenement :D 

Opublikowano
24 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

Jak 1.8T? Co to za poryte oznaczenie :D Jeszcze w Mercu rozumiem C63 i 4.0 pod maską, bo te 63 wcale nie musi sugerować pojemności silnika dla kogoś nieobeznanego w temacie. Ale oznaczanie 2.0T jako 1.8T to jest niezły fikołek :D w każdym razie to jest wykastrowane B207, to powinno być z F40 parowane. 400Nm limitu teoretycznie ale te skrzynie spokojnie biorą więcej na klatę. Moja M32 teoretycznie 320, w praktyce mam 360 po wirusie i chodzi już 7 lat i 100kkm. Ale moja to jest jakiś ewenement :D 

Nie no te skrzynie biorą zdecydowanie więcej na klatę. Ale tam jest ograniczona moc co robi trochę za kontrolę trakcji, a dwa chroni też półosie i resztę przeniesienia napędu.

Tak czy inaczej kiedyś łatwość wyciągania większej mocy była domeną diesli bo silniki benzynowe były wolnossące. Ale turbo benzyny też potrafią mieć spore przyrosty.