ket_rab 445 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja @Krzysiak ja od siebie polecam EK-Nucleus CR360 Dark. Pompkę mam skręcona obecnie na 66. Jest cisza. Od nowości mam push pull T30. 1
ju-rek 789 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja 29 minut temu, ket_rab napisał(a): EK-Nucleus CR360 CR360 Lux D-RGB 2
sentinell 0 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja A ja mam poczciwego : Corsair Hydro Series H100x biały 2x120mm
DarkeVo 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Mi by nawet podchodził taki EK-Nucleus CR360 jak jest faktycznie cichy, tylko ile to ma gwarancji i czy ta firma czasem nie upada bo już coś pare razy o tym słyszałem
Fenrir_14 1 306 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) 18 godzin temu, Elder napisał(a): @trybcio86 Hmm...no nie wiem...jest taka opcja ale jej unikam. U mnie to tak siadło: Profile VST 2020. L brackets na czarno by pewnie poszły ale kurde rozczarowałem się D5 NEXT w Ultitube Edytowane 10 Maja przez Fenrir_14 4
lukasso1202 35 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) Dzisiaj szybka przekładka śmigieł na Phanteks M25 G2. Dół i bok 3x 140mm Intake, góra 3x 140mm exhaust, tył 2x 120mm exhaust. Edytowane 10 Maja przez lukasso1202 4
DarkeVo 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja 17 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Tak, wiem że można obniżyć obroty Ja w lancool 217 miałem na 40% I było cicho a jak zmieniłem na h6 flow to musiałem zjechać na 35% 1660rpm ale i tak trzymaj spoko temperatury. Może be quiet light loop był cichszy niż arctic
Elder 908 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja D5 Next to nie jest najciszej pracująca D5 niestety. Apex ciszej pracuje szczególnie na low rpm (ale nie ma czujnika temp cieczy,sterowania wentylatorami na chłodnicach i OLED ani przycisków sterowania pompą itd...coś za coś) Te nowe DDC Zero z Xylem opracowane w Alphacool dawać...mini D5 może to będzie zmiana na lepsze...zobaczymy. @lukasso1202 Kusisz aby M25 dorzucić Testuj napisz jak wypadły te wentylatory bo jestem ciekaw. Właśnie to wałkuję... Ale sorki ... taka pogoda że komp totalne przegrał dziś z tym i kopa dostał. 4 1
DarkeVo 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @Elder daj znać jak to aio od phanteksa sie sprawuje i czy jest ciche
Fenrir_14 1 306 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja (edytowane) @trybcio86 spodziewałem się bardzo cichej pracy pompy tymczasem słychać ją mimo wszystko nawet na relatywnie niskich ustawieniach rzędu 40% mocy. Tak jak pisze @Elder, prawdopodobnie te pompy D5 NEXT zintegrowane w Ultitube są po prostu głośniejsze. Kolejna sprawa to rezonans który wydają te malutkie klawisze sterowania wyświetlaczem. Jest on strasznie wkurwiający. U mnie na początku występował tylko w zakresie obrotów 55-65%. Następnego dnia ten rezonans był przy mocy pompy ustawionej na 35%. Dla mnie jest to absolutnie nie do przyjęcia za tą kasę. Wrzucę filmik później albo jutro rano. Kolega @MarcoSimone słyszał jak to dziadostwo chodzi ALE ... @Elder , pamiętasz co mówiłem o pompach w RTX 5090 Asus Astral LC ? To jest dokładnie ten sam pier****y dzwięk!! Więc musi być tam przy pompie jakiś plastikowy element, który pewnie nie we wszystkich egzemplarzach jest idealnie spasowany albo źle "siadł" przy montażu. To jest identyczny dzwięk. I teraz tak ... przy jednej z kart gdy ten dzwięk występował, przestawiłem obudowę do góry nogami - po prostu postawiłem ją na topie i dzwięk ustał - w każdej innej pozycji karty pojawiał się z powrotem. Tak samo w pompie D5 NEXT - wystarczy dotknąć tych przycisków palcem i dzwięk znika. Wiem, można to podkleić taśmą, choćby przezroczystą ale mimo wszystko nie tak powinno być. No i daj znać jak ten Phankteks u Ciebie śmiga i czy jesteś zadowolony @Elder Edytowane 10 Maja przez Fenrir_14
Elder 908 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @Fenrir_14 Popatrz ile razy tutaj wspominano o spadającej jakości komponentów AIO lub cyrkach z awariami pomp zarówno w AIO jak D5. Kaszanę nam gnoje wciskają za co raz większą kasę plus świecidełka ekrany cuda wianki RGB bo to widać a podłej pompy ze śmieci ulepionej... wirnik plastik z odzysku to...nie widać. Stare D5 Koolance u mnie pracują od 10 lat i nic zero problemów. Nowy APEX wyzionął ducha po dwu tygodniach pracy...dlaczego? Nie mam pojęcia....przeszedł testy 4 dni poszedł do pracy u odbiorcy projektu i 2 tygodnie później...zdechł. Next D5 montowałem w ciężkich rezach Watercool Heatkiller plus ciężka płyta montażowa custom plus zespolenie tego z ciężarem PSU w niektórych projektch= kilka kilogramów i po wibracjach. W seryjnej budzie tego nie masz ... chyb że sobie zrobisz. Bo robiłem. To gasi wibracje do zera ale nie gasi odgłosu pracy pompy więc jej dajesz niższe rpm bo nic innego nie da się ugrać. To jest petarda...zero wibracji bo waga ogromna. Te klawisze w Next i rezonans...nie miałem tego w starszych Next ale ... wezmę nową Next i obadam, jak polecieli na łeb z jakością to niech spadają. @DarkeVo AIO Phanteks obadam i dam info gdzieś w tym tygodniu. Chyba ... bo mnie Lian Li Odyssey X tak wpieniła że kopa dostała i poleciał na zwrot i nowej budy potrzebuję. @ShaDow_Pro 2025 Hayka i CBR1100 XX SuperBlackbird...było jeżdżone dziś do oporu bo pogoda wspaniała. Banda też kotłowała sprzęty i tydzień temu i teraz 5 2
Krzysiak 3 244 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja @Elderdużo jeździsz, czy jak większość moich klientów od przeglądu do przeglądu max 100km? Choć przy takim sprzęcie raczej obstawiam że nie to drugie
Elder 908 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja @Krzysiak Zdefiniuj pojecie "dużo jeździć" Generalnie każdy weekend to moto bo w tygodniu praca, jak pamiętam max strzał w zeszłym sezonie to 500km daily do knajpy Mongolska jurta pod Białoruską granicą na enduro. Poprzednią gen Hayabusa najdłuższa trasa w najkrótszym czasie to 1200km Bieszczady piątek-niedziela wypad z ekipą z objechaniem małej i dużej pętli bieszczadzkiej ale taka sieka w 3 dni to dupsko zbite BTW muszę rozpruć IN WIN 925 i na laser wrzucić płytę nośną clear pod wycentrowanie Tachyon Ice w budzie bo to mi nie daje spokoju. O ile to nie jest głupi pomysł...zobaczymy. Black&White nie miałem...kusi taka opcja. 1
Finak 80 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja (edytowane) Ciężka, bo RAM drogi Edytowane 11 Maja przez Finak 1 1
ChudyXp 56 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja 21 minut temu, Finak napisał(a): Ciężka, bo RAM drogi Sama buda 5 KG ?? czy już z wnętrznościami jak sama to z czego ona jest szczotkowane aluminium ??
ket_rab 445 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja @Finak myślałem że to tylko obudowa a to jest mini pasywny gotowiec Cirrus7 Incus
Elder 908 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja (edytowane) https://www.cirrus7.com/en/product-category/mini-pcs/workstation-mini-pcs/?srsltid=AfmBOorSDAIQfJ7K6MLqbjaycwGm1ZnMuw-gWWI2gwjFkp0gkBNppm0W CIRRUS7 ma ogromny potencjał do modyfikacji jako kaskadowa koncepcja modularna. OFC jak masz kieszenie sięgające do ziemi bo takie do kolan to nie wystarczają Nie m dróg na skróty i ciecia elementów lu laserem musi byc frezarka CNC a teraz... 300 zł roboczogodzina pracy takiej maszynki. Edytowane 11 Maja przez Elder
Finak 80 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja @ChudyXp to razem z bebechami, które same w sobie ważą tyle co nic - płyta STX, dwa moduły RAM, procesor i dysk M.2 @ket_rab mam do nich słabość. To mój trzeci cirrus7. Pierwszy kilka lat temu posłużył jako dawca pomysłu na identyczną budę, tyle, że z klasycznym chłodzeniem i szklanymi zewnętrznymi panelami. @Elder wszystko zależy od modelu. W przypadku incusa nie ma co już zmieniać, bo same ograniczenia wynikają z możliwości płyty głównej i procesora o maksymalnym TDP 65W. W nimbus jest większe pole do popisu, ze względu na możliwość użycia płyt Thin ITX lub Mini ITX.
ChudyXp 56 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja 34 minuty temu, Finak napisał(a): to razem z bebechami, które same w sobie ważą tyle co nic - płyta STX, dwa moduły RAM, procesor i dysk M.2 Teraz widzę że można sobie pod siebie skonfigurować coś takiego, tanie zabawki to to nie są najtańsza opcja to 2400 zł nawet nie patrze na najdroższa bo mi ciśnienie skoczy Połowa tej obudowy to pusta przestrzeń ??
Elder 908 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja (edytowane) Koncept to stricte pasywne mini PC i pod to cały CIRRUS7 jest zbudowany. Niszowy designerski projekt dla specyficznego usera. Ponadczasowy bo dowolne gen mobo tu wejdą więc można upgrade robić z każdą nowa gen mobo trzymając się wyznaczonego TDP CPU. Lian Li przełożył ten pomysł na big tower (H-FRAME) ale to stare dzieje i nie do końca tu coś poszło po ich myśli. Potwornie droga buda dosyć chłodno przyjęta na rynku. Oni lubią eksperymentować. Włącznie z wariactwami co mają panele na servo mechanizmach otwierane ale...ja w tym sensu nie widzę. Muszę przyznać że mają rozmach...Z-Tower to dzieło sztuki użytkowej. https://moddingcafe.com/en/posts/carbonfiber-max/ Ot taka budka w cenie ... RTX 5090 Lightning. Edytowane 11 Maja przez Elder 1
Finak 80 Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja @ChudyXp wszystko zależy jaką opcję "termiczną" wybierzesz. Może być tak, że więcej niż połowa jest pustą przestrzenią Generalnie w pracy mam tylko i wyłącznie komputery chłodzone pasywnie. Niczego innego do biura sobie nie wyobrażam. Sobie wziąłem cirrusa, ale pozostałe PC zbudowane są w oparciu o Akasę Euler - 13700T w serwerze i 8700T w pozostałych. Teoretycznie TDP procesora to 35W, ale słynny Darmacz testował 65W i dawała radę. Genialna budka za całkiem rozsądne pieniądze jak na swoje możliwości (~500 PLN). No i można ją powiesić
Rekomendowane odpowiedzi