Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Czemu Ciebie tam nie ma jeszcze? ;) 

Bo w USA prawo traktują poważnie i nie każdy może tam sobie wjechać. Powiedz to Urszuli z Brukseli, bo ona wpuszczałaby wszystkich, jak popadnie.

Opublikowano (edytowane)

Tymczasem liczba nielegalnych imigrantów w USA to ok. 11 milionów. 

Dane z 2022. Na 2024 szacuje się ok. 17 mln. 

15 minut temu, Winter napisał(a):

Bo w USA prawo traktują poważnie i nie każdy może tam sobie wjechać. 

Oh, self-burn.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
4 minuty temu, Lypton napisał(a):

Tymczasem liczba nielegalnych imigrantów w USA to ok. 11 milionów. 

Dane z 2022. Na 2024 szacuje się ok. 17 mln. 

Od 2020 przybyło 8 milionów. Podziękuj Demokratom.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Winter napisał(a):

Bo w USA prawo traktują poważnie i nie każdy może tam sobie wjechać. Powiedz to Urszuli z Brukseli, bo ona wpuszczałaby wszystkich, jak popadnie.

Jaja sobie robisz? :E 

Przecież tam prawo to kpina. 

No i gdzie jak gdzie, ale w USA jest więcej nielegałów :) 

Dla mnie EOT. Jeśli chodzi o USA i Trumpa jesteś kompletnie zaślepiony. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jaja sobie robisz? :E 

Przecież tam prawo to kpina. 

No i gdzie jak gdzie, ale w USA jest więcej nielegałów :) 

Dla mnie EOT. Jeśli chodzi o USA i Trumpa jesteś kompletnie zaślepiony. 

Wesley Snipes na pewno by się z Tobą zgodził, że prawo w USA jest do dupy. Tymczasem szefem NATO został gość, który przytulał się z ruskimi przy NS2, a były kanclerz Niemiec lobbuje na rzecz kacaplandii bez konsekwencji. Oj Gordon, Gordon.

Opublikowano

O wiele rzeczy można się spierać a już szczególnie w polityce, natomiast migracyjna polityka EU nie istnieje i kropka.

Bo jak nazwać polityką przyjmowanie i utrzymywanie ( nawet w ośrodkach migracyjnych ) na koszt podatników KAŻDEGO kto przelezie przez płot albo dopłynie czymkolwiek i nie da się złapać 5m od zielonej granicy?

Jak ja czy ty jedziemy to jakiegoś kraju to obowiązuje nas prawo: kontrole graniczne, wizy, pozwolenia itd a jak jakiś kolo z Nibylandii ( wpisz dowolny kraj III świata ) przelezie przez płot to trzeba go przyjąć i utrzymywać jeszcze. Są przejścia graniczne, można składać wnioski jak my to robimy ale nie, oni wiedzą że nikt ich nie deportuje od razu więc opłaca im się dostać przez płot, zarejestrować się w ośrodku, potem najlepiej w kilku krajach na socjal i "włala" życie bez pracy jak w Dubaju.

Ukraina to drażliwy temat ale nie rozumiem dlaczego jakiś młodzian ze Lwowa z żoną dostają 800+, babciowe, NFZ itd. Wpada sobie do Polski raz na miesiąc, kasuje co jego i tyle go widzieli, no chyba że trzeba do lekarza podjechać to bywają częściej a nasi emeryci muszą czekać w kolejkach latami na zabieg. Niby mają to zmieniać ale póki co to tak funkcjonuje i dla mnie to jest paranoja zupełna. Podobnie jest z emeryturami Ukraińców, też postawiono to na głowie.

Nie mam nic przeciwko pomocy ludziom ale nich to będzie ubrane w jakieś sensowne prawo a nie przejście przez płot, ludzi z Ukrainy z terenów faktycznie objętych działaniami można traktować inaczej ( są takie rozwiązania w niektórych krajach) przecież cały zachód Ukrainy funkcjonuje w miarę normalnie. 

Najgorsze jest to że do Brukselskich "elyt" nic nie dociera, dla nich kilka milionów uchodźców jakich przyjęła Polska jest przezroczystych, im jakoś jest to na rękę. Zajmują się ETS2, pudełkami do procesorów żeby były bardziej "eko" bez coolerów i nakrętkami do butelek. 

W Pyrlandii spadło trochę śniegu i się zastanawiam czy kolejny rachunek z gaz przekroczy 3K czy jeszcze nie? Ale co tam, najważniejszy jest zielony/nowy/inkluzywny/wpisz co chcesz ład!

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lypton napisał(a):

@adashi

Napiszę tak - cholera wie. W sprawie jest jeszcze drugi ciekawy wątek. Otóż nowym szefem NASA ma zostać inny multimiliarder z branży prywatnych lotów kosmicznych i partner biznesowy Muska, Jordan Isaacman. Z tym duetem może być tam wesoło. 

To powinno być oczekiwane, że obsadzą agencję "swoimi". Celem jest aby działała efektywniej. Ocenimy ich po efektach działań agencji, a nie po tym kogo wywalili i kogo włożyli. Obstawił bym, że realnych fachowców nie powywalają. A że agencja obrosła w setki urzędników i dziesiątki dziwnych podwykonawców oraz pośredników do podwykonawców, to być może trochę to przeczyszczą. W obecnym kształcie agencja nadal byłaby nieefektywna i nawet w tym obszarze USA przewali z Chinami czy Indiami za jakiś czas.

58 minut temu, kalderon napisał(a):

Ucina badania nad rakiem bo są niepotrzebnie, ale audyt magicznie omija kontrakty jego firm na kilkadziesiąt miliardów rocznie. Właśnie likwidują opiekę zdrowotną dla ubogich

O, zaciekawiłeś mnie, jakie badania uciął? Te badania będą coraz bardziej przenosić się w sferę ai zarówno w projektowaniu leków jak i modelowaniu samego procesu nowotworowego, ale na dziś takie klasyczne nadal są istotne.

Co do praktycznej likwidacji zaawansowanej opieki medycznej dla ubogich, i Europę i Polskę też to w najbliższym czasie czeka. Co Musk zrobił? Link starczy jak nie chce Ci się pisać.

Opublikowano

Wesley Snipes na pewno by się z Tobą zgodził, że prawo w USA jest do dupy. Tymczasem szefem NATO został gość, który przytulał się z ruskimi przy NS2, a były kanclerz Niemiec lobbuje na rzecz kacaplandii bez konsekwencji. Oj Gordon, Gordon.

Winter, nie masz zielonego pojęcia o prawie. Z tego chyba sobie zdajesz świadomość, nie?

Więc tak - prawo w USA to nieśmieszny żart. Szczególnie dla biednych. 

Ale co to za kraj i prawo, jak nie każdy stan wymaga, aby sędzia miał dyplom z prawa.

Co to za kraj, który pozwala, aby z powodu byle pierdoły przeciągać wyrok więzienia w nieskończoność, bo to się opłaca korpo?

Co to za kraj w którym opłaca się być idiotą, bo możesz dostać odszkodowanie za "wysuszenie" kota w mikrofali - bo producent nie napisał, że nie można :)

Nie masz pojęcia, więc serio - nawet nie podejmuje tej dyskusji. 

Prezydent USA poprzednio dzięki russkim został wybrany, a teraz robi im gałę i grzecznie połyka. Oj, Winter, Winter. Ślepy jesteś i tyle.

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Winter, nie masz zielonego pojęcia o prawie. Z tego chyba sobie zdajesz świadomość, nie?

Więc tak - prawo w USA to nieśmieszny żart. Szczególnie dla biednych. 

Ale co to za kraj i prawo, jak nie każdy stan wymaga, aby sędzia miał dyplom z prawa.

Co to za kraj, który pozwala, aby z powodu byle pierdoły przeciągać wyrok więzienia w nieskończoność, bo to się opłaca korpo?

Co to za kraj w którym opłaca się być idiotą, bo możesz dostać odszkodowanie za "wysuszenie" kota w mikrofali - bo producent nie napisał, że nie można :)

Nie masz pojęcia, więc serio - nawet nie podejmuje tej dyskusji. 

Prezydent USA poprzednio dzięki russkim został wybrany, a teraz robi im gałę i grzecznie połyka. Oj, Winter, Winter. Ślepy jesteś i tyle.

To, że jesteś prawnikiem nie oznacza, że masz zawsze rację w kwestii stosowania prawa. Polska jest najlepszym przykładem, jak prawo jest olewane, ale Ty oczywiście kluczysz w każdej możliwej kwestii. W USA prawo jest dla wszystkich, niezależnie od statusu społecznego. I to jest piękne.

Trump został wybrany dzięki ruskim? Coraz lepiej. Nie zapraszam do dyskusji, bo szkoda bajtów na serwerze.

Opublikowano (edytowane)

To, że jesteś prawnikiem nie oznacza, że masz zawsze rację w kwestii stosowania prawa. Polska jest najlepszym przykładem, jak prawo jest olewane, ale Ty oczywiście kluczysz w każdej możliwej kwestii. W USA prawo jest dla wszystkich, niezależnie od statusu społecznego. I to jest piękne.

Np. dla OJ Simpsona. Caitlyn Jenner. Mark Whalberg.

Tego pedofila:

https://eu.usatoday.com/story/life/people/2014/10/15/questions-about-stephen-collins-case-still-unanswered/17002949/

Albo dla Vince Neila z Motley Crue:

https://en.wikipedia.org/wiki/Vince_Neil#Legal_issues

Cytat

In late 1984, Finnish hard rock band Hanoi Rocks was on their second American tour and their first to reach California. The two gigs meant to be held in Los Angeles sold out in only twenty minutes. On the day they arrived in Los Angeles, December 8, Hanoi Rocks drummer Nicholas "Razzle" Dingley and the other members of the band (with the exception of singer Michael Monroe, who was recovering from a fractured ankle) visited Neil's home and spent the day in Redondo Beach. After partying for hours, Neil and Razzle decided to visit a local liquor store in Neil's De Tomaso Pantera. Neil, who was drunk, lost control of the car and hit an oncoming vehicle. The two occupants of the other car were seriously injured and suffered brain damage,[51] and Dingley was killed. Neil was charged with vehicular manslaughter and driving under the influence of alcohol in connection with the crash. His blood alcohol content was 0.17, well above the California legal limit at that time of 0.10.[52] In September 1985, Los Angeles County Superior Court Judge Edward Hinz Jr. sentenced Neil to 30 days in jail and five years' probation. Neil was ordered to pay $2.6 million in restitution to the victims of the crash and undertake 200 hours of community service.[53][54] Neil was paroled after serving 15 days in jail for good behavior; Mötley Crüe dedicated their third studio album, Theatre of Pain, to Razzle.[55]

15 K***** DNI W WIĘZIENIU ZA ZABICIE JEDNEJ OSOBY I ZROBIENIE Z DWÓCH INNYCH WARZYWEK. 15 dni. 15 dni. 15 dni. 

Nie masz o temacie pojęcia to przynajmniej nie kompromituj się. 

USA to najbardziej cywilizowany kraj trzeciego świata w kwestii prawa i społeczeństwa. 

I dobrze o tym wiesz, bo przy twojej "amerykofilii" już dawno byś tam był. Ogarnięcie wizy i pracy tam to betka. Podobno jakiś fach masz w ręku.

Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

A mimo to wszyscy pchają się do USA w milionach. I pracują.

Natomiast do Europy pchają się pontonowi, żeby siedzieć na zasiłkach i dostawać wszystko za darmochę.

Sorki Winter, ale bredzisz od rzeczy. USA ma taki sam problem z przybyszami z biedniejszych krajów jak Europa.  Tylko że tam zamiast na zasiłek pchają się do półświatka przestępczego, albo do najprostszych robót typu podjeżdża bus i " fakju, fakju, fakju, a ty umiesz tynkować, wiec dzisiaj pracujesz". Oczywiście jest i migracja kadr wykwalifikowanych, ale ona odbywa się wszędzie na świecie. Do nas też przyjeżdżają.

• Upvote 3
Opublikowano
15 minut temu, adashi napisał(a):

Co do praktycznej likwidacji zaawansowanej opieki medycznej dla ubogich, i Europę i Polskę też to w najbliższym czasie czeka. Co Musk zrobił? Link starczy jak nie chce Ci się pisać.

Ucięcie finansowania Medicare/Medicaid o 880 mld $. Instytucja oficjalnie nie jest zlikwidowana, ale DOGE obciął praktycznie cały budżet.

17 minut temu, adashi napisał(a):

O, zaciekawiłeś mnie, jakie badania uciął? Te badania będą coraz bardziej przenosić się w sferę ai zarówno w projektowaniu leków jak i modelowaniu samego procesu nowotworowego, ale na dziś takie klasyczne nadal są istotne.

Badania przeprowadzane przez National Institute of Health - instytucja przeznacza ok. 3 mld dolarów rocznie na badania nad rakiem przez jednostkę podrzędną - National Cancer Institute. Organizacje korzystające z tych funduszy jak St. Jude Comprehensive Cancer Center leczą tysiące dzieci z różnych chorób nowotworowych. Bez rządowych grantów ich działalność zostanie bardzo mocno ograniczona.

9 minut temu, Winter napisał(a):

Trump został wybrany dzięki ruskim? Coraz lepiej. Nie zapraszam do dyskusji, bo szkoda bajtów na serwerze.

Ruscy wielokrotnie ingerowali w wybory w USA i to jest fakt. Otoczenie Trumpa głośno mówi hasłami prosto z Kremla, bywa w Moskwie, broni interesów Putina.

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Sorki Winter, ale bredzisz od rzeczy. USA ma taki sam problem z przybyszami z biedniejszych krajów jak Europa.  Tylko że tam zamiast na zasiłek pchają się do półświatka przestępczego, albo do najprostszych robót typu podjeżdża bus i " fakju, fakju, fakju, a ty umiesz tynkować, wiec dzisiaj pracujesz". Oczywiście jest i migracja kadr wykwalifikowanych, ale ona odbywa się wszędzie na świecie. Do nas też przyjeżdżają.

To jak z Polakami w krajach zachodnich. Dwa słowa po angielsku i wykonywanie najprostszych prac.

Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

15 K***** DNI W WIĘZIENIU ZA ZABICIE JEDNEJ OSOBY I ZROBIENIE Z DWÓCH INNYCH WARZYWEK. 15 dni. 15 dni. 15 dni. 

Kraj absurdów. Mozna dostać 150 lat paki albo 15 dni jak za to wyżej.

Zresztą @Winter planujesz wyjazd do USA i osiedlenie się tam?

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Kraj absurdów. Mozna dostać 150 lat paki albo 15 dni jak za to wyżej.

Zresztą @Winter planujesz wyjazd do USA i osiedlenie się tam?

Bardzo bym chciał, bo mam tam dużą rodzinę, ale to nie takie proste, jak się Gordonopodobnym wydaje. Dla Gordona prawo to jest, gdy znany dziennikarz jeździ bez ważnego OC, prawa jazdy i uderza w 80-latkę, która wkracza na pasy ze zbyt dużą prędkością. Ale tak, USA są złe. :rotfl2:

Opublikowano
Godzinę temu, jagular napisał(a):

Oj tam, oj tam. Nie narzekaj. Skoro taki stereotypowy Abdul jest w stanie emigrować na drugi kontynent w pontonie, z 10 stereotypowymi dzieciakami, to też sobie poradzisz. 

Zapytaj Gordona, jak oni to robią.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Winter napisał(a):

Zapytaj Gordona, jak oni to robią.

Dobra, nie warto. Żegnaj Winter. 
Dyskusja z tobą nie ma sensu, bo jesteś całkowicie zaślepiony i nawet nie jesteś w stanie przyznać się do najdrobniejszego błędu. Przytul się do crusha bo będziecie obok siebie :) 

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Już raz spieprzyłeś z kraju. Teraz też ci się uda. Wierzymy w ciebie.

Lewandowski to uciekinier?

Opublikowano
32 minuty temu, jagular napisał(a):

Nie jesteś Lewandowskim. A i myślę że on sobie tak wybiera klub, żeby było mu dobrze :)

A skąd wiesz kto jest? Przewidujesz przyszłość? Wiesz kto osiągnie sukces?