Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@voltq Nie odpowiedziałeś kompletnie na wcześniej zadane pytanie. Robisz to samo co Mentzen w tym momencie i to nie jest cyniczne wybrnięcie, a po prostu totalne olanie rozmówcy przez brak odpowiedzi na własne słowa. 

A pytania nie są idiotyczne, bo odnoszą się bezpośrednio do słów, którymi Mentzen wyraził swoje poglądy. Wystarczyło odpowiedzieć, że obecnie ma inne poglądy na ten temat i uważa sprawę za bardziej skomplikowaną. Nie, on brnął w jakieś dziwne fikołki, z których idzie jeden wniosek, że albo nie potrafi odpowiedzieć na zadane pytanie, bo odpowiedź nie byłaby dobra dla jego kampanii, albo po prostu nie zmienił zdania, czego nie powie z tych samych przyczyn.

• Upvote 5
Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Taaakkk... Wiesz jak dużo w ciągu 20 lat spotkałem już różnych doradców w swojej firmie... ? Hahahaha - hieny żerujące na tym patologicznym systemie korporacyjnym de facto będące częścią banków czy firm zajmujących się optymalizacją podatkową czyli wyprowadzaniem pieniędzy z Polski. Żal ci d. ściska, że mikro przedsiębiorcy oszczędzili 200zł miesięcznie, ale jednocześnie wyprowadzasz miliony z Polski poprzez optymalizacje podatkowe. Tzn nie piszę tego personalnie w sensie "ty" jako "ty" bo nie wiem czym się zajmujesz, ale to taka przenośnia wszystkich doradców podatkowych tak naprawdę pomagających płacić jak najmniej... A ty zajmując tym czym się zajmujesz śmiesz mi pisać o tym, że 200zł oszczędziłem przed polskim gównem... Szkoda słów...

Przecież nie wiesz czym się zajmuję. 

Podpowiem: nie jestem doradcą podatkowym, nie zajmuję się podatkami, ani optymalizacją podatkową.

I napisałbym to każdemu przedsiębiorcy, który cieszył się przywilejem niższej składki niż pracownik na etacie. Bo ten przywilej nie ma sensu. ZUS masz już niższy (ten minimalny) i to niech będzie. Ale zdrowotna to inna kwestia. 

5 minut temu, hubio napisał(a):

I NIE - doradcy, konsulting to nie są firmy coś TWORZĄCE, to nie są firmy zajmujące się całościowym prowadzeniem DG. Mogą to robić równie dobrze jak na etacie. To tak naprawdę to samo co adwokat czy pośrednik finansowy... To zupełnie coś innego od zakładu produkującego trumny albo sklepiku osiedlowego! Pojęcia nie masz o biznesie. Jesteś doradzą na pasku jednego klienta + paru małych... Musisz codziennie modlić się aby nie znaleźli kogoś innego. De facto bardzo podobnie do etatu...

:rotfl2:

Wyobraź sobie, że ja muszę też zamówić papier do mojej drukarki, zaplanować sobie prace, a jak mam jakieś większe potrzeby finansowe to zaplanować akcję marketingową, żeby zdobyć nowe zlecenia! Szok, nie?!

I wyobraź sobie, że nie modlę się codziennie o nic. Mam na tyle unikatowe skille, że jestem raczej spokojny co do mojej przydatności. KOnkurencja regulacyjno-prawnicza jest spora, ale nie mają technicznego pojęcia i IT nie chce z nimi pracować. A u mnie odwrotnie :) 

P.S.

Sklepik osiedlowy nic nie tworzy.

Tak jak sklepik internetowy nic nie tworzy. 

Tylko co z tego? :) 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, LeBomB napisał(a):

A pytania nie są idiotyczne, bo odnoszą się bezpośrednio do słów, którymi Mentzen wyraził swoje poglądy.

Patrząc na ten wywiad to wydaje się że Memcen nie ma po prostu żadnego planu na dyskusję. Żadnego planu B.

Może dlatego ma tak zaciętych zwolenników, bo to wygląda na mechanizmy podobne do religii (a tej bronimy bardzo gorliwie): masz wziąć opowieści Memcena "na wiarę", nie dociekać, nie pytać, nie analizować, nie szukać braków w logice. Masz wierzyć W Memcena tak jak w USA wielu ludzi wierzy W Trumpa, bez względu na to co on tam odpomarańczawia.

• Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@voltq Nie odpowiedziałeś kompletnie na wcześniej zadane pytanie. Robisz to samo co Mentzen w tym momencie i to nie jest cyniczne wybrnięcie, a po prostu totalne olanie rozmówcy przez brak odpowiedzi na własne słowa. 

A pytania nie są idiotyczne, bo odnoszą się bezpośrednio do słów, którymi Mentzen wyraził swoje poglądy. Wystarczyło odpowiedzieć, że obecnie ma inne poglądy na ten temat i uważa sprawę za bardziej skomplikowaną. Nie, on brnął w jakieś dziwne fikołki, z których idzie jeden wniosek, że albo nie potrafi odpowiedzieć na zadane pytanie, bo odpowiedź nie byłaby dobra dla jego kampanii, albo po prostu nie zmienił zdania, czego nie powie z tych samych przyczyn.

wytłumaczyłem przecież ze to cynik jest i to on zastawia pułapki a przeciwnicy dają się w to wciągnąć , napisałem jedyna przewaga mentzena nad resztą jest taka ze on jeszcze nie był u żłoba , podchodzę do sprawy logicznie skoro PIS i PO juz było a Hołownia reprezentuje partie byłych posłów PO którzy gdyby prezentowali program PO z lat 2005-2007 i starali się go realizować to sam bym na nich głosował , ja myślałem ze takie było założenie powstania partii nowoczesna i jej kontynuacji POLSKA2025 ale okazało się ze oni niczym się nie różnią od KO , wiec podchodząc logicznie w pierwszej turze na mentzena a w drugiej zobaczymy z zaznaczaniem ze napewno nie na kadydata PIS bo to najbardziej szkodliwa partia w Polsce , uważam ze tylko wycofanie przez PIS kandydata i poparcie konfederacji by dało jakaś szanse na pokonanie Trzaskowskiego , tak to uważam ze Trzaskowski obojętnie z kim wygra w drugiej turze

Braun przejął pałeczkę wariata po korwinie , najlepiej jakby wartosc tych potykaczy była powyzej 800zł i dostał by sprawe karną za niszczenie mienia

On nie rozumie ze jak chce "walczyć" z LGBT to powinien logicznie podejść do tematu i używać siły argumentów a nie jakiegoś malowania po transparentach które tylko będzie miało odwrotny efekt 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dzięki temu zniechęceniu Kukiz miał ponad 20% w głosowaniu prezydenckim w 2015 roku. Miał duży kapitał, a że go przwalił to inna sprawa. Memcen przy podobnym wyniku i dobrych doradcach może utrzymać swój tiktokowy elektorat. 

Kukiz był lepszy niż memcen. Miał jakieś wyraziste poglądy i jasno sprecyzowane cele. Memcen tego nie posiada. Dodatkowo tiktokowy Elektorat często zostanie w domu, bo do obejrzenia będą nowe tiktoki, a nie pójdzie na wybory w realnym świecie.

Mnie ciekawi czy dożyję wyborów elektronicznych. To by dużo zmieniło. Nawet nie usiłuję przewidywać czy na korzyść czy na niekorzyść, ale byłyby zmiany. Czy ktoś się na to odważy?

Edytowane przez adashi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Braun przejął pałeczkę wariata po korwinie , najlepiej jakby wartosc tych potykaczy była powyzej 800zł i dostał by sprawe karną za niszczenie mienia

On nie rozumie ze jak chce "walczyć" z LGBT to powinien logicznie podejść do tematu i używać siły argumentów a nie jakiegoś malowania po transparentach które tylko będzie miało odwrotny efekt 

Tylko wiesz co? On tak naprawdę zarabia olbrzymią kasę w PE. Wśród dzieci furrorę zrobił z gaśnicą gdzie nawet robiono na studniówkach jakieś gaśnicowe eventy więc żeby "zaistnieć" to teraz zniszczył mienie miejskie :) A najlepsze jak podeszły do niego jakieś dzieci i braun się pyta czy są na wagarach.... :rotfl: Każdy orze jak może :) Jeden jak Gordon ma unikalny skill łączenia prawa z IT, ja też tam mam jakiś :) , a braun ma skill wywoływania kontrowersji i budowania sobie elektoratu dzieci... Głosują na niego jacyś licealiści co dziewczyna odeszła albo mają jakieś kompleksy i są homofobami. Nie powiem - mówi ładną polszczyzną. Mówi świetnie po angielsku. Być może prywatnie jest nawet miłym gościem, ale poglądy ma jakie ma. Tak jak korwin, będzie ustawiony do końca życia bo za te wykroczenia z gaśnicą i to dostanie może jakąś grzywnę, w najgorszym wypadku prace społeczne. Nie zapłaci/ nie odbędzie to wsadzą go na 3 miesiące z czego zrobi kolejny event... :) No cóż - tak zarabia na życie - tak sobie wybrał... A to, że głosują na niego te dzieciaki od 18 do 30 lat no to cóż? To już wnioski dla socjologów, a raczej psychologów :) 

I tak po ludzku to na tych plakatach były jakieś fajne pozytywne osoby, a on to po prostu zniszczył... Bardzo, bardzo słabe moim zdaniem.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, hubio napisał(a):

Tylko wiesz co? On tak naprawdę zarabia olbrzymią kasę w PE. Wśród dzieci furrorę zrobił z gaśnicą gdzie nawet robiono na studniówkach jakieś gaśnicowe eventy więc żeby "zaistnieć" to teraz zniszczył mienie miejskie :) A najlepsze jak podeszły do niego jakieś dzieci i braun się pyta czy są na wagarach.... :rotfl:

I tak po ludzku to na tych plakatach były jakieś fajne pozytywne osoby, a on to po prostu zniszczył... Bardzo, bardzo słabe moim zdaniem.

Dlatego cieszy mnie ze konfederacja idzie w stronę realizmu i logiki i kończy z takimi wybrykami brauna i korwina a szkoda bo taki korwin na 10 dobrych rzeczy robił jedna fatalna głupotę która zmniejszała poparcie z 15% do protokołu 1%

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

Siła argumentu że "zboczeńcy, a my normalni" dociera tak samo dobrze jak rozwalanie transparentów, czy wycieranie sobie nimi tyłka. Taki typ wyborcy, który wyszedł dopiero z jaskini.

24 minuty temu, voltq napisał(a):

Dlatego cieszy mnie ze konfederacja idzie w stronę realizmu i logiki

Żeby było realnie i logicznie, to tak trzeba umieć odpowiadać.

Chce pan wyjść z UE po objęciu stanowiska? Nie, choć mam do nich zastrzeżenia.
Chce pan likwidować podatki? Nie. Nie o to mi chodziło.
Jaki ma pan pomysł na zwiększenie wydatków na cokolwiek publicznego jak wojsko, gdy podatki będą mniejsze? Skąd brać na to pieniądze jeśli nie z podatków. I tutaj miła odpowiedź merytoryczna...

Nie ma jej. I wyborcy jej nie chcą. Chcą hasełek. Walić gejuf i żyduf i podatki mają być mniejsze i jÓSZ! Jak widać coraz większa idiokracja jak ludzie mają takich idoli i ich bronią.

Ano i źli Ukraincy, bo mają przywileje... a jak Slawek został zapytany jakie to przywileje to również nie umiał odpowiedzieć i spytał "to jaki problem"?

No taki że nie wiesz co mówisz gościu i argumentacja jest tak głupia że nie wiem czy podstawówkowicze nie robią tego lepiej, a nie ktoś po studiach. I niby ścisłowiec. taa.

On ma psychikę gówniarza, a intelekt to wyuczone formułki.Takie pasujące wyborcom na tym samym poziomie. I tyle procent taki ktoś ma poparcia. Żenujące. Trump też wygrywa bo robi loda mikrofonowi. Bo wyzwie od looserów czy pussy kogoś. to jest ten poziom. Zapijaczeni faceci z budowy, wioskowe głupki, chamy ze słomą z butów, coraz więcej takich. I z takimi idź na wojnę.

Edytowane przez Keller
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, kalderon napisał(a):

Konfederacja nie idzie w żaden realizm tylko w koalicję z PiSem, Mentzen jawnie powtarza propagandowe hasła prosto z Nowogrodzkiej.

To niech sie Tusk ogarnie kopnie lewice w dupe i zrobi koalicje z konfederacja co to za problem?

21 minut temu, Keller napisał(a):

Siła argumentu że "zboczeńcy, a my normalni" dociera tak samo dobrze jak rozwalanie transparentów, czy wycieranie sobie nimi tyłka. Taki typ wyborcy, który wyszedł dopiero z jaskini.

Żeby było realnie i logicznie, to tak trzeba umieć odpowiadać.

Chce pan wyjść z UE po objęciu stanowiska? Nie, choć mam do nich zastrzeżenia.
Chce pan likwidować podatki? Nie. Nie o to mi chodziło.
Jaki ma pan pomysł na zwiększenie wydatków na cokolwiek publicznego jak wojsko, gdy podatki będą mniejsze? Skąd brać na to pieniądze jeśli nie z podatków. I tutaj miła odpowiedź merytoryczna...

Nie ma jej. I wyborcy jej nie chcą. Chcą hasełek. Walić gejuf i żyduf i podatki mają być mniejsze i jÓSZ! Jak widać coraz większa idiokracja jak ludzie mają takich idoli i ich bronią.

Ano i źli Ukraincy, bo mają przywileje... a jak Slawek został zapytany jakie to przywileje to również nie umiał odpowiedzieć i spytał "to jaki problem"?

No taki że nie wiesz co mówisz gościu i argumentacja jest tak głupia że nie wiem czy podstawówkowicze nie robią tego lepiej, a nie ktoś po studiach. I niby ścisłowiec. taa.

On ma psychikę gówniarza, a intelekt to wyuczone formułki.Takie pasujące wyborcom na tym samym poziomie. I tyle procent taki ktoś ma poparcia. Żenujące. Trump też wygrywa bo robi loda mikrofonowi. Bo wyzwie od looserów czy pussy kogoś. to jest ten poziom. Zapijaczeni faceci z budowy, wioskowe głupki, chamy ze słomą z butów, coraz więcej takich. I z takimi idź na wojnę.

Ale wszyscy politycy w Polsce są na niskim poziomie , Niemcy i ZSRR a potem "polska" komuna wymordowali nam prawdziwą elitę 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Kukiz był lepszy niż memcen. Miał jakieś wyraziste poglądy i jasno sprecyzowane cele. Memcen tego nie posiada. (...)

Memcen nie posiada, trudno się z tym nie zgodzić. Co do Kukiza, to ja nic większego poza jowami nie pamiętam, może dlatego, że ciągle o nich mówił jakby to była najważniejsza rzecz jaką polityk może się zająć. 

Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

wytłumaczyłem przecież ze to cynik jest i to on zastawia pułapki a przeciwnicy dają się w to wciągnąć

Czyli twierdzisz, że w 2019 roku walnął 5-kę Mentzena tylko po to, żeby w 2025 roku zastawiać tym pułapkę? No nauczyciel WF postawiłby Ci szóstkę za fikołek :D 

A skoro tak lubisz słownikowe definicje

https://sjp.pwn.pl/slowniki/cynik.html

Cytat

«lekceważące odnoszenie się do ogólnie uznawanych autorytetów i zasad etycznych»

Zatem w świetle tego co sam napisałeś i twierdzisz, to czy taka osoba jest odpowiednia na takie stanowisko?

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

Tak na marginesie to w tym socjalistycznym kraju karze się ludzi nawet za to, że umieją zarabiać na bukmacherce. I gdzie w takim UK jest zerowy podatek to u nas 12%.

Hubio, tak gwoli formalności to to jest chyba zły przykład. Bukmacherka w UK to korporacyjna mafia mająca zbyt duży wpływ na gospodarkę i zbyt dużo siły na lobbowanie. 
W UK mówi się o bardzo dużym problemie związanym z uzależnieniem od hazardu, ale przez realia i siłę "frakcji hazardowej" nie jest z tym łatwo walczyć.

Nie wiem jak to wygląda obecnie w Polsce ogólnie, ale jak zobaczysz w UK jakąś upadłą syfiarską mieścinę z rozpadającym się, prawie opuszczonym centrum, to możesz być prawie pewnym że jednym z ostatnich biznesów który w takim shithole jest jeszcze otwarty, to będzie miejsce z zakładami.

Opublikowano (edytowane)

@jagular grałem i wygrywałem na bukmacherce przez 10 lat. Nie wiem jak dzisiaj, ale tam w UK było coś takiego jak zgłoszenie do wykluczenia i to sądowne i bukmacherowi nie wolno było przyjąć zakładu. Po za tym walka z hazardem jest rzeczywiście. U nas w imię walki z hazardem tak uregulowano, że jest ten podatek 12% ale jednocześnie w reklamach w TV, prasie, internecie, na koszulkach - niemal wszędzie są zachęty do grania. Nie ma wykluczenia sądownego. Polskie firmy szybko limitują dobrych graczy. Nie uznają legalnie zawartych zakładów itp itp. Jest tego cała masa. Wprowadzenie podatku absolutnie w niczym nie pomogło w walce z uzależnieniem. Wręcz przeciwnie. Ja uwielbiałem bukmacherkę, ale gram wyłącznie jak mam rezerwę finansową, a że od paru lat nie mam to nie gram. Ale były takie lata, że na tym sobie całkiem fajnie dorabiałem i lubiłem to. Nie miałem jakiś problemów z hazardem choć potwierdzam - bardzo łatwo się uzależnić i wpaść w problemy - także psychologiczne.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Cytat

Kulisy pobytu Dariusza Mateckiego w areszcie na Służewcu. "Dla takich jak on są cele VIP"

Cela z podgrzewaną podłogą, telewizorem i czajnikiem. Z ustaleń Onetu wynika, że na taki standard podczas swojego krótkiego pobytu w Areszcie Śledczym w Warszawie-Służewcu mógł liczyć poseł PiS Dariusz Matecki. – Zwykły Kowalski, który przyjeżdża z transportu, dostaje syf, a pan Matecki przez służbę więzienną został przywitany jak król. Przed jego przywiezieniem w areszcie szorowali korytarze i łaźnie – słyszymy od naszego informatora.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kulisy-pobytu-dariusza-mateckiego-w-areszcie-zostal-przywitany-jak-krol/v67bqlc

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, hubio napisał(a):

@jagular grałem i wygrywałem na bukmacherce przez 10 lat. Nie wiem jak dzisiaj, ale tam w UK było coś takiego jak zgłoszenie do wykluczenia i to sądowne i bukmacherowi nie wolno było przyjąć zakładu. Po za tym walka z hazardem jest rzeczywiście. U nas w imię walki z hazardem tak uregulowano, że jest ten podatek 12% ale jednocześnie w reklamach w TV, prasie, internecie, na koszulkach - niemal wszędzie są zachęty do grania. Nie ma wykluczenia sądownego. Polskie firmy szybko limitują dobrych graczy. Nie uznają legalnie zawartych zakładów itp itp. Jest tego cała masa. Wprowadzenie podatku absolutnie w niczym nie pomogło w walce z uzależnieniem. Wręcz przeciwnie. Ja uwielbiałem bukmacherkę, ale gram wyłącznie jak mam rezerwę finansową, a że od paru lat nie mam to nie gram. Ale były takie lata, że na tym sobie całkiem fajnie dorabiałem i lubiłem to. Nie miałem jakiś problemów z hazardem choć potwierdzam - bardzo łatwo się uzależnić i wpaść w problemy - także psychologiczne.

Hehe...to, o czym piszesz polega na zgłoszeniu się/zarejestrowaniu się przez samego hazardzistę.

Pomyślmy, ilu uzależnionych od hazardu samodzielnie odcina się od hazardu? :) 

W UK też są "wszędzie" zachęty do grania. W końcu bukmacherka sponsoruje brytyjski narodowy sport. 

W UK też praktycznie nie istnieje pomoc dla ludzi mających problemy psychiczne/psychiatryczne, tj. pomoc istnieje, ale polega najczęściej na przypisaniu jakichś proszków podczas rozmowy przez telefon i tyle. Jeżeli w ogóle. Mam w pracy koleżankę z córką, która ma problemy na poziomie krytycznie poważnych. Zlewka totalna.

Mam wrażenie że osiągnąłeś etap pewnego eskapizmu: jesteś rozczarowany polskimi realiami i zbudowałeś sobie wyobrażenia krajów innych, w których jest cudownie, wspaniale, nie ma podatków, ludzie żyją szczęśliwie pod łagodnym okiem kochającej lud władzy. 

Zią, porównujesz Polskę do marzeń o UK, czy marzeń o Azji, a nie prawdziwego UK, czy prawdziwej Azji.

Edytowane przez jagular
  • Thanks 1
  • Upvote 5