Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Szambo napisał(a):

Przestań stosować tą narrację... ile można wałkować ten szantaż.

Przerzucacie odpowiedzialność na wyborców, a nie na beznadziejny wręcz żałosny poziom kandydatów.

Typ myśli, że stosuje jakieś sztuczki psychologiczne i na kogoś wpłynie. Co najwyżej osiągnie odwrotny efekt, ponieważ ludzie nie lubią wmawiania na ostrzu noża i są przekorni w takich sytuacjach.

A zapewne to tylko wylewanie frustracji. 

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Przestań stosować tą narrację... ile można wałkować ten szantaż.

Przerzucacie odpowiedzialność na wyborców, a nie na beznadziejny wręcz żałosny poziom kandydatów.

Dokładnie, czemu rząd więc przepycha te dopłaty?.  Miało nie być wciskania na stołki, a co kilka dni wychodzi nowa afera. Miała być czysta woda w TVP a powoli robi się z tego TVPo itp. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Szambo napisał(a):

Przestań stosować tą narrację... ile można stosować ten szantaż.

Perspektywa powtórki z lat 2015-2023 bądź nawet jeszcze coś gorszego, gdyż jak PiS-iory kolejny raz obejmą władzę, to jej mogą na długie lata nie oddać, bo nie będą się cofać przed niczym powinna skutecznie zniechęcać do tego, żeby PiS czy jego kandydat wygrał jakiekolwiek ogólnokrajowe wybory. Ja tego nie chcę i wielu też powinno to brać do siebie, jeśli nie chce się mieć totalnego rozpierdzielu w tym kraju, a potem na koniec, kiedy nie będzie czego zbierać z tego kraju wjazd kacapskiej armii.

7 minut temu, Tankietka napisał(a):

Typ myśli, że stosuje jakieś sztuczki psychologiczne i na kogoś wpłynie. Co najwyżej osiągnie odwrotny efekt, ponieważ ludzie nie lubią wmawiania na ostrzu noża i są przekorni w takich sytuacjach.

A zapewne to tylko wylewanie frustracji. 

Kilka słów prawdy nazywasz frustracją, zabawne :hahaha:.

A co do przedostatniego zdania, to powiem, że politycy stosują takie same sztuczki i jakoś wyborcy PiS-u oraz Konfederacja bardzo chętnie biorą to do swoich głów i tłumnie idą do urn na swoich oddać głos, a robią to m.in. dlatego, że taki Kaczyński im każe ;).

Edytowane przez Spl97
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Przypominam sobie, że nie tak dawno Tusk też szokował czymś jakby zmiana kierunku o 180°. Wtedy mówił o obronie granic i kraju przed nielegalnymi nachodźcami (których jednak po imieniu jeszcze nigdy nie odważył się nazwać)

I co?

I oczywiście, że na gadaniu przed wyborami się skończyło. A nie. Czekaj. Jeszcze jakieś ruchy pozorne i walenie ściemy ostatnio z tymi zmianami w prawie do azylu.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Spl97 napisał(a):

Perspektywa powtórki z lat 2015-2023 bądź nawet jeszcze coś gorszego, gdyż jak PiS-iory kolejny raz obejmą władzę, to jej mogą na długie lata nie oddać, bo nie będą się cofać przed niczym powinna skutecznie zniechęcać do tego, żeby PiS czy jego kandydat wygrał jakiekolwiek ogólnokrajowe wybory. Ja tego nie chcę i wielu też powinno to brać do siebie, jeśli nie chce się mieć totalnego rozpierdzielu w tym kraju, a potem na koniec, kiedy nie będzie czego zbierać z tego kraju wjazd kacapskiej armii.

Kilka słów prawdy nazywasz frustracją, zabawne :hahaha:.

A co do przedostatniego zdania, to powiem, że politycy stosują takie same sztuczki i jakoś wyborcy PiS-u oraz Konfederacja bardzo chętnie biorą to do swoich głów i tłumnie idą do urn na swoich oddać głos, a robią to m.in. dlatego, że taki Kaczyński im każe ;).

Więcej takich postów to przekonasz ludzi żeby w drugiej turze zagłosować przeciwko trzaskowskiemu , tylko tak dalej bracie !

Opublikowano (edytowane)

@Lypton w 1995 roku najlepiej sprzedającą się konsolą na świecie był SNES. 

https://en.wikipedia.org/wiki/1995_in_video_games

Sony dopiero weszło na rynek z konsolą PSX(PS1) wykręcając dość dobry wynik, ale jak sam wskazałeś popularność została zaznaczona rok później. 

Porównałem po prostu 5-letnie konsole. W 1995 roku SNES bawił się cały świat, a że u nas był dostępny głównie odpowiednik, to jak pisałem, wyłącznie technologia i opóźnienie spowodowane sytuacją polityczno-gospodarczą w jakiej tkwiliśmy wcześniej. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Ale SNES to nie odpowiednik Pegasusa. To jego następca. Zupełnie nowa konsola, a nie ewolucja jak PS5 vs PS5 Pro. Gry z NESa nie działały na SNESie. I oczywiście vice-versa. W 1995 też był już przestarzały. Rok wcześniej na rynku pojawiły się Sega Saturn i PSX.

Pegasus aka NES w 1995 miał już 12 lat. I oryginał został przez Nintendo wycofany z produkcji.

Cena PSX w Polsce zwalała z nóg, ale na świecie miała to być konsola dla ludu, której cena zwaliła z nóg konkurencję i zmusiła ją do panicznych obniżek.

Uważam, że w kwesti cen nowości technologicznych z zachodu wykonaliśmy ogromny krok ku lepszemu, stanowią mniejsze obciążenie dla budżetu niż w latach '90 czy zerowych. Pegasus to wręcz przykład, jak bardzo wtedy byliśmy w dupie pod tym względem.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Dajcie spokój z rokiem 1995.

Chcecie porównywać do współczesnych czasów mających jakiś związek, to może lepiej 2005-2008. Klocek był tani, a 3 lata po premierze to już tani jak barszcz.

1995 to za szybko po PRLu. Wtedy jeszcze nic u nas nie było normalne a na moim zadupiu Playstation 1 w pierwszych latach jego istnienia miał tylko jeden koleś z bardzo bogatymi rodzicami. 

Podobnie z cenami gier na N64. Albo z cenami gier na CD w 1994r. które na dzisiejsze by wynosiły pewnie coś koło 750-1000zł. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kubikolos napisał(a):

warto dodac ze do wygranej PISu przyczynil sie m.in. Spl97, stad tez jego ostre slowa o swojej madrosci

Ale to było kilka dobrych lat temu i tego czasu nie cofnę. A tak powiem, w ostatnich dniach w głowie pojawiła się myśl o alternatywnej rzeczywistości po 2020 roku, to gdybym dalej był przechylający na stronę Konfy (przypomnę, że w 2020 roku w wyborach prezydenckich I tura głos oddany na Bosaka, a w II turze na Dudę, nieświadomie przyłączając do akcji "mimowszystkoduda", gdzię uznaję to za swój błąd, jaki popełniłem), po drodze w 2023 roku w wyborach parlamentarnych mój głos poleciałby na Konfę, a nie jak było, na Trzecią Drogę, to czy w tym roku oddałbym w tej alternatywnej rzeczywistości na Mentzena, a potem na Nawrockiego? Wcale nie, patrząc po tym, jak z obecnej Konfy po wyrzuceniu Korwina, a następnie Brauna uczyniono PiS bis, której mieliby w przyszłości stać się koalicjantami dla PiS-u. W I turze głos trafiłby na Brauna, a na II turę dwie opcje - mój głos na Trzaskowskiego bądź siedzieć w domu, choć tu by było 50/50.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Spl97 napisał(a):

mój głos na Trzaskowskiego

patrzac po twojej historii glosujesz na wszystkie partie, od dudy po trzaska, od pisu po ko i konfe czy 3d:

co chwile calkowicie zmieniasz zdanie i jednoczesnie za kazdym razem twierdzisz ze ludzie glosujacy inaczej "nie sa madrzy"?

przeciez najprawdopodobniej za 4 lata znowu napiszesz ze popelniles blad i wskazesz inny najlepszy wybor

bierzesz sie za te wybory jak sasin za gospodarke, jestes dla nas pewna wskazowka jak nie glosowac.. xD

Edytowane przez kubikolos
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, VRman napisał(a):

Dajcie spokój z rokiem 1995.

Chcecie porównywać do współczesnych czasów mających jakiś związek, to może lepiej 2005-2008. Klocek był tani, a 3 lata po premierze to już tani jak barszcz.

A to nie wtedy dolar był za jakieś 2,5zł?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Spl97 napisał(a):

z obecnej Konfy .... uczyniono PiS bis, której mieliby w przyszłości stać się koalicjantami dla PiS-u. 

Moim zdaniem to przesadyzm, gdzie "bardziej PISu nienawidzicie niż Polskę kochacie". Oni nie chcą zamykać sobie odnóg negocjacji, ponieważ tak to można by traktować ich po macoszemu, bo przecież nie pójdą do tych drugich... Również daleko im do naiwności Adrzeja Lepper i nie dadzą się wciągnąć w złe układy.
Po prostu przystaną z tym, kto pozwoli im powstrzymać jak najwięcej złych ustaw oraz przepuścić jak najwięcej dobrych zmian. Jak na to nikt nie przystanie to każą im bujać się i szukać koalicji PIS-PO. Na dodatek jest tu zagrywką pod przejęcie wyborców PIS, ponieważ dosadnie pokazali ich brak kompetencji i głupotę polityczną, jak np. z Zielonym Ładem i reformą podatkową. Nie ma powodu aby wywoływać negatywne emocje u tych wyborców bijąc dalej w bęben "złego PISu", lepiej uderzać w "niekompetentny PIS, który was oszukał".
Jeśli PIS rządziłby wspólnie z Konfą to byłby to koniec dla PIS, ponieważ skutecznie pokażą ich opory przed danymi zmianami oraz ewentualne kolesiostwo w obsadzaniu stołków. To się zresztą przewija we wielu, zgromadzonych wypowiedziach Mentzena, gdzie zbiór felietonów udokumentował masę głupot PISu.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
11 minut temu, kubikolos napisał(a):

patrzac po twojej historii glosujesz na wszystkie partie, od dudy po trzaska, od pisu po ko i konfe czy 3d:

Jeszcze mój głos na KO nie został jeszcze policzony, a tegoroczne wybory jeszcze się nie odbyły. Dotychczas tylko na PO/KO, Kukiza, Lewicę, Razemków i jakieś planktony w swoim życiu nie oddałem głosu, od kiedy mam prawa wyborcze (od czerwca 2015 r., a więc jeszcze na wybory prezydenckie z maja 2015 roku się nie załapałem tak gwoli przypomnienia).

16 minut temu, kubikolos napisał(a):

przeciez najprawdopodobniej za 4 lata znowu napiszesz ze popelniles blad i wskazesz inny najlepszy wybor

bierzesz sie za te wybory jak sasin za gospodarke, jestes dla nas pewna wskazowka jak nie glosowac.. xD

Trzaskowski gorszy od Dudy nie będzie, a na Czajkę i tego typu PiS-owskie akcje, na które się dałem złapać pięć lat temu ponownie nie dam się nabrać i myślę, że wielu teraz na takie numery także się nie nabierze i jak ktoś myśli, że będzie ten sam efekt co pięć lat temu, to jest w wielkim błędzie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubio napisał(a):

za jakieś 1800zł brutto minimalnej po to żeby właściciele na wyspach mieli jeszcze więcej to było jak niewolnictwo z biciem i torturami :) . Teraz chociaż zmuszono panów, żeby płacili niewolnikom więcej :) . Obecnie z minimalnej można już wynająć mieszkanie i normalnie przeżyć.

Co prawda, brak ostatnich 3 lat, ale chyba wiesz w którą stronę wykres poszedł? 1800 zł brutto, to okolice 2015/2016. 

Za minimalną teraz wynająć mieszkanie i normalne przeżyć. Co jeszcze do tego? Może kredyt?

image.png.b1ab8da387774464fc7c8dc6b3ceb2f3.png

1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Nie dość, że są mniejsze opakowania, to często jakość też spadła. 

Otóż to. Już mi nie jeden produkt zmarnowali, który uwielbiałem. Składy lecą na pysk. Teraz często trzeba dać 2x więcej za 'premium' jedzenie, a tak naprawdę to produkty klasy zwykłej sprzedawane 10 lat temu.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, voltq napisał(a):

Właśnie było dokładnie odwrotnie niż piszesz za czasów PO można było normalnie żyć za niska pensję i wynająć sobie mieszkanie albo kupić w tanim kredycie ogólnodostępnym nawet dla zwykłego szaraka na minimalnej , ceny były dużo niższe niż dziś w stosunku do zarobków, poziom życia na minimalnej był dużo wyższy 

Nie wiem skąd takie bzdury wymyśliłeś 

A to może ja czegoś nie wiem. Może mnie coś ominęło i to nie piszę ironicznie. Akurat w 2014 to ja zarabiałem bardzo dobrze i nie wynajmowałem bo miałem swoje więc może źle  coś napisałem. 

Ale czy przypadkiem w 2014r wynajęcie mieszkania nie było za ok 1500zł z minimalną 1300zł na rękę (1800zł brutto) ? Dzisiaj wynajęcie to ok 2000zł ale minimalna to 3500zł netto więc zostaje jeszcze 1500zł a nie -200zł ? :) 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Raport-o-cenach-wynajmu-sierpien-2015-7273255.html

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/wysokosc-minimalnego-wynagrodzenia-za-prace-w-2015-r-18123736

Problem na tym forum jest taki (to akurat nie uwaga do ciebie) że wy macie po te 20-40 lat i naprawdę słabą pamięć, a do tego Polska podzielona na Tutsi i Hutu więc wszystko co zrobił PiS to musi być złe.. Owszem zrobił bardzo dużo złego, ale nie to akurat.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
2 godziny temu, Szambo napisał(a):

@TheMr.Żywność zdrożała minimalnie?

Ja generalnie mam problem z tym tłumaczeniem, że pensje wzrosły, więc wszystko musiało zdrożeć.

Bo wychodzi, że cały czas wychodzimy na to samo.

A potem proszę Teściową o przywiezienie z Niemiec produktów spożywczych bo mają taniej.

Gdzieś coś nie poszło dobrymi torami.

Zresztą nie ma co kombinować... Zasięg Skrajnego Ubóstwa się zwiększa... to raczej sugeruje nam, że jest gorzej niż wcześniej.

W porównaniu do zarobków? Minimalnie. Warzywa czuje że stoją na tym samym poziomie od 5 lat, tylko zmieniła się jakość na plus. Mięso kupujesz teraz lepszej jakości, albo części które zawsze były droższe ale stać cię. 10-15 lat temu w Lidlu była sekcja premium? Ludzie rzucali się na czekolady dubajskie? Ceny poszły do góry, bo musiały, bo wyrabiamy większe PKB, ale żywność nadal jest poniżej wzrostu płac. I nie, nie wychodzimy na to samo - bo stać cię albo na więcej, albo lepszej jakości produkty które kiedyś nie mogłeś kupić. 

Jak prosisz teściową o produkty z Niemiec, to czas zmienić sklep, zdarzają się jednostkowe promocje ale w PL jest o wiele taniej niż w DE. Chyba że DE masz na myśli wschodnie, które jest 2x biedniejsze od zachodnich. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Kolejny z ekonomią na bakier :E Proponuję się zapytać tych ze średnią kiedy im było lepiej, w 2015 jak chleb był po 2,20 czy teraz jak jest po 5,34 (dane GUS). I skoro jak niektórzy twierdzą jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle?

Ja nie muszę nikogo pytać bo akurat mam osoby w swojej rodzinie co wynajmują za 1700zł fajne mieszanka i to wielkie miesto pow. 500tyś (ale nie Warszawa). Dokładnie jedna osoba za 1800zł ze wszytskim czyli czynszem itp, a druga za 1300zł + opłaty 400zł czyli 1700zł. Wciąż z minimalnej zostaje ok 1500zł.

Najlepiej to jechać po kimś personalnie, e nie na argumenty. W 2015 r. koszt wynajmu był niewiele niższy niż teraz, ale płace 2z niższe.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubio napisał(a):

Dzisiaj wynajęcie to ok 2000zł

Za 2000 zł, to wynajmiesz schowek na miotłę. To, że masz jakiegoś znajomego, co mało płaci, nic nie znaczy. Ja mam znajomego, co za darmo wynajmuje mieszkanie i co to mówi? Że teraz jest tak dobrze, że mieszkania rozdają?

image.thumb.png.99286368b833ef7063b7a41ec342db8f.png

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ceny-ofertowe-wynajmu-mieszkan-luty-2025-Raport-Bankier-pl-8896183.html

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Szukam uśmieszku na końcu i... nie widzę.
Ty serio to napisałeś?

A może zamiast uwag personlanych napisz tym razem jakiś argument? Bo fajnie być w Tutsi i inni Tutsi cię lajkują, ale zaręczam, ze wejdziesz na inne forum i cyk i to Hutu dadzą ci mass confused :) 

Może przeoczyłem coś w czasie II RP albo zaborów, ale dla wszystkich ludzi w takiej skali nikt nigdy w dziejach nie przelewał co miesiąc równowartość 500zł, a teraz 800zł. Była w PRL pomoc społeczna, oczywiście obowiązek pracy. W II RP to bezrobocie 40% i powszechna bieda. A wcześniej nawet nie ma co pisać bo ktoś kto urodził się w rodzinie chłopskiej albo robotniczej miał po całości przewalone... Nigdy żadna władza nie dawała bezwarunkowo (no ok warunek to dziecko, ale dzieci ma ogromna część społeczeństwa) co miesiąc takiego świadczenia.

Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

Ja nie muszę nikogo pytać bo akurat mam osoby w swojej rodzinie co wynajmują za 1700zł fajne mieszanka i to wielkie miesto pow. 500tyś (ale nie Warszawa). Dokładnie jedna osoba za 1800zł ze wszytskim czyli czynszem itp, a druga za 1500zł + opłaty 400zł czyli 1900zł. Wciąż z minimalnej zostaje ok 1500zł.

Najlepiej to jechać po kimś personalnie, e nie na argumenty. W 2015 r. koszt wynajmu był niewiele niższy niż teraz, ale płace 2z niższe.

Jak bardzo jesteś odrealniony od rzeczywistości? To są ceny za pokój w miastach powyżej 500k :E 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Jeśli PIS rządziłby wspólnie z Konfą to byłby to koniec dla PIS, ponieważ skutecznie pokażą ich opory przed danymi zmianami oraz ewentualne kolesiostwo w obsadzaniu stołków. To się zresztą przewija we wielu, zgromadzonych wypowiedziach Mentzena, gdzie zbiór felietonów udokumentował masę głupot PISu.

Myślisz, że przy takiej koalicji PiS-Konfa PiS zostałby przeżuty, a potem wypluty z resztkami? I tu się mylisz, dopóki w PiS jest Kaczyński, nawet "słaby" jak obecnie, to przy tej przyszłej koalicji, jeśli się ziści, to właśnie Konfa zostanie przeżuta, większość z niej trafi do PiS-u, a pozostałe resztki zostaną wyrzucone. Kaczyński posiada haki na większość Konfederacji, a szczególnie na Mentzena oraz jego brata z zarzutami oraz na Bosaka. Nie bez powodu Konfa wyrzuciła Korwina i jego ludzi, a następnie Brauna oraz jego ludzi, gdyż Kaczyński nie życzy obecności tych Panów w Konfie, gdyż nie dogadaliby się co do przyszłej koalicji, gdzie wyraźnie zaznaczył, że można się z Konfą dogadać, lecz bez Korwina i Brauna. Także w Konfie zainstalowano Wiplera, byłego PiS-iora oraz konia trojańskiego PiS-u w takim celu, żeby wejść na głowę Mentzena tak, żeby nie krytykował PiS-u to jest raz, a dwa skłonić go do współpracy z PiS-u dot. przyszłej koalicji. Mówiąc krótko, Wipler ma za zadanie rozwalić Konfę od środka, co właściwie po części już to zrobiono, potem dołączyć Konfę do przyszłej koalicji PiS-Konfa.

Odnośnie haków, w których specjalizuje się Kaczyński, to jest stara szkoła, typowo KGB-owska, o której większość nie ma pojęcia. Kaczyński ma haki w postaci kompromitujących materiałów również na wszystkich w swojej partii, w tym na Ziobrę, Morawieckiego i wielu innych czołowych w tej partii, przez te haki również dochodzi do większych lub mniejszych szantaży, że masz robić co my każemy, bo inaczej cała Polska się dowie co taki nawyczyniał.

Edytowane przez Spl97
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM proszę nie pisz bzdur! Akurat tak się składa, że co tydzień jestem w takim schowku i mieszkanko jest super. Nie wiem - jak ma ktoś wyższe wymagania to i za 2600zł ma normalne, czyste przestronne mieszkanie. Mam swoje mieszkanie własne (jeszcze) ale te osoby co pisałem praktycznie w niczym nie odbiegają standardem od mojego. Natomiast ja nie piszę o Warszawie bo to inny świat, ale też inne zarobki... akurat w kwestii kosztów wynajmu jestem na bieżąco bo cały czas to sprawdzam. I to nie z jakiś wykresów i tabelek + mam pośrednika co pomagał nam w tym wynajmie i to samo mówił. Więc nie pisz farmazonów o schowkach... A wiem, ze w mniejszych miasteczkach to ceny są jeszcze niższe. Jak ktoś porównuje Polskę pod kątem Warszawy i taką miarą mierzy cały kraj to się kończy jak w 2015 r. z PO.

10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jak bardzo jesteś odrealniony od rzeczywistości? To są ceny za pokój w miastach powyżej 500k :E 

Człowieku co ja mam ci umowę zanonimizowaną wysłać na priv???? żebyś uwierzył. Jaki pokój??? Pokój ok 35m2, spora osobna kuchnia, osobna łazienka, balkon... wynajem 1300zł + 400zł opłaty. 1700zł razem. Spokojna okolica. Właśnie zadzwoniłem do tej osoby, żeby jeszcze potwierdzić. Inna osoba metrażowo jeszcze lepiej bo ok 42m2 i razem ze wszystkim 1800zł.

Nie wiem - wystarczy wejść przecież na OLX i sprawdzić jakie są ceny wynajmu. Za ok 2500zł można wynająć już całkiem przyzwoite mieszkanie. I wciąż z minimalnej zostaje 1000zł.

Wziąłem pierwsze z brzegu randomowe mieszkanko z Lublina:

https://www.olx.pl/d/oferta/wynajem-mieszkania-CID3-ID15qSBG.html

1600zł

Aż sprawdziłem bo te osoby załatwiały rok temu i myślałem, ze może coś przeoczyłem, ale jak zwykle nie ja przeoczyłem tylko randomy z netu pojęcia nie mają więc pod tezę aby być Tutsi będą zawsze napier.... w PiS.. tzn w Hutu :) 

EOT...

Edytowane przez hubio