Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

@Fatality A ty w dzień mateczki Rasiji chodzisz trójkolorowy

???

6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja ogólnie jestem oburzony, że dla tej kreatury na usługach Kremla jakieś święta chce się ustalać.

Przypominam, że dla tego "papieża" było całkowicie okej, że Putinek sobie bombarduje sąsiedni kraj.

To nie jest wyraz szacunku dla tej osoby tylko jako wyraz szacunku do Watykanu jako państwa. Po prostu mieszanka polityki, religii i pewnego poczucia przyzwoitości. 

O zmarłych się mówi albo dobrze albo wcale, więc o byłym papieżu nie wspominałem bezpośrednio.

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Skoro są to święta państwowe to każdy obywatel korzysta z dnia wolnego wtedy. 

Mówię o świętach państwowych, które wynikają wyłącznie ze świąt kościelnych. Jeśli ktoś ma problem z żałobą narodową na JEDEN dzień raz na XX lat, ale nie ma problemu, że mu wrzucili dzień wolny ze wzgledu na święto to co jest nie tak

Edytowane przez Fatality
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano
46 minut temu, Fatality napisał(a):

Nie musisz jej obchodzić. Ktoś cię zmusza to chodzenia na czarno? To tak jak masz święto kościelne ustanowione dniem ustawowo wolnym od pracy. Nie jesteś katolikiem, więc wtedy zapieprzaj do roboty. A nie, bo masz z tego korzyść to wtedy nic nie mówisz. Albo lepiej: w wielkanoc i bożenarodzenie też do roboty.

Zgaduje, że jakby ustanowili dzień LGBT i z domu można wychodzić tylko w tęczowych barwach to byś nawet gacie ubrał kolorowe.

Żałoba narodowa to przymus dla wszystkich obywateli. Odwoływane są różne imprezy masowe.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Zgaduje, że jakby ustanowili dzień LGBT i z domu można wychodzić tylko w tęczowych barwach to byś nawet gacie ubrał kolorowe.

Nie. Od razu wrzuciłeś mnie do przeciwstawnego worka.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

O zmarłych się mówi albo dobrze albo wcale,

Idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli chciałbym wspomnieć o Hitlerze lub Stalinie to tylko w pozytywach? A jakież to ci ludobójcy pozytywy mają?

Opublikowano
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Żałoba narodowa to przymus dla wszystkich obywateli. Odwoływane są różne imprezy masowe.

Święta to przymus do wolnego od pracy. A niektórzy by chcieli pracować i co?

Może też mi się to jakoś nie podoba, bo takie dni powinny być na bardzo wyjątkowe sytuacje w kraju, ale to szanuje i jakoś przecierpię. Nie trzeba płakać na forum

1 minutę temu, trepek napisał(a):

Idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli chciałbym wspomnieć o Hitlerze lub Stalinie to tylko w pozytywach? A jakież to ci ludobójcy pozytywy mają?

de mortuis aut bene aut nihil 

To tylko takie powiedzenie, spokojnie :) 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Godlike napisał(a):

No i co niby Metzen czy inny kandydat zrobi odnośnie polityki klimatycznej? Obecny rzad nie ogarnął nawet jak należy czystego powietrza przez 4 miesiące, dofinansowania dla III i II progu sa nadal na zasadzie zarznij sie kredytami, a i tak zwrocimy ci tylko 40 %. ETS-2 za rogiem i też pewnie nikt palcem nie kiwinie. 

Zapomniałeś dodać że poprzedni rząd zrobił takie luki w programie że był to w większości przypadków jeden wielki wałek i nabijanie kieszeni firmom pośredniczącym bo brały nierzadko 50% za pośrednictwo między beneficjentem a funduszem i wykonawcami prac.

Niektórzy prezesi, dyrektorzy, osoby zarządzające wstawiały swoje miesięczne zarobki do internetów. 1-2 miliony rocznie i ponad 100k zł miesięcznie.

realnie ocieplenie domu styropianem to koszt 180-190m2 a firmy wpisywały 500zł m2.
Drzwi o wartości 3k zł wpisywały za 10k zł. Byle maksymalnie wykorzystać dotacje beneficjenta i jak najmniej zrobić.

Opublikowano

Jakby to sprowadzić do prostej rzeczy, że:

Zmarła głowa Kościoła, który w naszym Kraju ma najwięcej wyznawców to dla mnie to ok.

Dzień pogrzebu to dzień żałoby narodowej.

A interpretacja jaki był itd. jest bezcelowa, bo po prostu chodzi o Urząd.

Opublikowano
11 minut temu, Fatality napisał(a):

O zmarłych się mówi albo dobrze albo wcale, więc o byłym papieżu nie wspominałem bezpośrednio.

Jedno z najgłupszych powiedzeń jakie ludzie bezmyślnie powtarzają. 

O zmarłych się mówi tak jak na to zasłużyli. :)

11 minut temu, Fatality napisał(a):

Mówię o świętach państwowych, które wynikają wyłącznie ze świąt kościelnych. Jeśli ktoś ma problem z żałobą narodową na JEDEN dzień raz na XX lat, ale nie ma problemu, że mu wrzucili dzień wolny ze wzgledu na święto to co jest nie tak

Nie ma znaczenia z czego święto państwowe wynika. 

Nie świętujesz 1 maja, bo to komunistyczne święto pracy? Idziesz do roboty wtedy?! 

Problemem jest to z jakiego powodu jest ta żałoba. :) 

Mnie to wisi. Mam robotę w ogródku na ten dzień zaplanowaną :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Fatality napisał(a):

To nie jest wyraz szacunku dla tej osoby tylko jako wyraz szacunku do Watykanu jako państwa. Po prostu mieszanka polityki, religii i pewnego poczucia przyzwoitości. 

Państwa duchownego, które nie potępia zbrojnej inwazji, bo wszyscy jej obywatele siedzą w kieszeni Putina?

Zgadzam się, kpina z religii i zero poczucia przyzwoitości. To skandaliczne, że ogłasza się żałobę. Powinny raczej strzelać kurki od szampana.

Ta instytucja jest tak skompromitowana, że to naprawdę oburzające.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, Fatality napisał(a):

Jakoś dnia żałoby narodowej nie było w dniu pogrzebu Królowej Elżbiety II, zatem to był wyraz braku szacunku i przyzwoitości ze strony władz państwowych czy co?

Tu chodzi wyłącznie o kwestie religii i wiary i dzień żałoby narodowej nie był tutaj moim zdaniem niezbędny. 

Ponadto zaczął się okres różnych imprez i ludzie którzy mają zaplanowane np. wesela czy inne wydarzenia, za które już zapłacili kupę kasy i tak ich nie odwołają. Problemem dla nich może być tylko to, że nagle część gości może się nie pojawić i to nie ze względu na to, że w tym samym dniu rano będzie pogrzeb papieża, a właśnie ze względu na ogłoszenie żałoby narodowej.

• Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tu chodzi wyłącznie o kwestie religii i wiary i dzień żałoby narodowej nie był tutaj moim zdaniem niezbędny. 

Raczej o kwestie bycia bogobojnym oszołomem, który czuje się odsunięty od pierwszych stron gazet, bo za kilka tygodni wywalają go z pałacu.

Jesteśmy państwem świeckim tylko na papierze :| 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Mnie to wisi. Mam robotę w ogródku na ten dzień zaplanowaną :) 

Tylko za głośno nie słuchaj muzyki... :D

Znając Papieża Franciszka to pewno sam jest gdzieś tam w niebie lekko zniesmaczony na tą żałobę narodową :) Ale katoland z PiSu od zawsze tak naprawdę wiarę traktował instrumentalnie... Najwięksi "pobożni" katolicy z SP są uwikłani w największą ilość afer w historii RP. Środowisko to związane jest z aferą hejterską wobec sędziów i aferą z  Funduszem (Nie)Sprawiedliwości.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Nie no tu akurat nie ma nic niezwykłego w decyzji Prezydenta z żałoba narodową w dniu pogrzebu papieża.

Inny na jego miejscu, także Trzaskowski, zrobiłby to samo.

I nic specjalnego też z tego nie wynika.

Prywatnych imprez i grilli nikt nie odwoła ;)

Także takie czepianie się na siłę.

Jeszcze sporego postępu laicyzowania się społeczeństwa potrzebujemy, by takiej żałoby nie było.

Opublikowano (edytowane)

Jakie czepanie się na siłę?

To, że Trzask zrobiłby pewnie to samo, i że ogólnie politycy mają w dupie to co chce naród i jak coś jest złe dla narodu, ale dobra dla ich PRu, to się nawet nie zastanawiają pół sekundy, to wiadomo. 

Właśnie powinniśmy jako Polacy się czepiać i domagać się nie robienia z nas idiotów. Żałoby bo jakiś Szaman Unga Bungu w Afryce zmarł też nie było, a tragedia dla Polski porównywalna (zerowa)

Szczególnie gdy mowa o papieżu z jawnie wrogą Polsce działalnością. Jego wypowiedzi o nachodźcach i o wojnie rusko-ukraińskiej sprawiają, że przeciętny Polak bardziej chciałby go za życia kopnąć w dupsko niż teraz przymusowo opłakiwać.

Dni wolne z powodu świąt z dupy, bo obliczonych na podbicie PRu politykom. Dni żałoby z dupy. Ja się tego czepiać zamierzam do końca życia.

Za chwilę będą bulwa święta i miesięcznice z okazji zdechnięcia psa Saby, którego okrzyknięto najmądrzejszą istotą  jaka odwiedziła sejm w XXIw.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Nie no tu akurat nie ma nic niezwykłego w decyzji Prezydenta z żałoba narodową w dniu pogrzebu papieża.

To czemu jak poprzednik umarł to nie zrobił dnia żałoby?, bo był Niemcem?. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Robią to właśnie dlatego, że tego chce naród. Znaczna jego część w każdym razie.

Poruszam się trochę wśród takich mocno wierzących katolików i niekoniecznie tego chcieli, chyba że mówisz o kościele. 

Jakoś nie przypominam sobie żeby była żałoba narodowa jak umarł Benedykt XVI.

• Upvote 2
Opublikowano

No ale nie już był papieżem. Nie wiem czy to prawda, bo nie chciało mi się sprawdzać, ale ktoś komentował, że poprzednia żałoba z okazji śmierci głowy państwa nie-Polaka to był Stalin :E

Opublikowano
Teraz, Boldwyn napisał(a):

No ale nie już był papieżem. Nie wiem czy to prawda, bo nie chciało mi się sprawdzać, ale ktoś komentował, że poprzednia żałoba z okazji śmierci głowy państwa nie-Polaka to był Stalin :E

w przypadku ogłaszania żałoby z okazji śmierci wyłącznie nie-polaka, to tak :E 

Inny na jego miejscu, także Trzaskowski, zrobiłby to samo.

Żałobę po papieżu? Śmiem wątpić - chyba, że masz na myśli zdobywanie punktów poparcia - tyle, że w tym wypadku i tak by tego nie zrobił, bo jego elektorat jest centrolewicowy, który KK ma zasadniczo w poważaniu.

Prywatnych imprez i grilli nikt nie odwoła ;)

Przypomnij sobie co mieliśmy obchodzić 26 kwietnia. Ten kretyn z kryształowego pałacu zrobił to wyłącznie po to, żeby zrobić obecnemu rządowi pod górę.

ŻENADA.

• Upvote 1