Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.04.2025 o 13:13, TheMr. napisał(a):

Jak wczoraj ładnie znowu się Dudu ośmieszył, a tak zapowiadał, że będzie neutralny i nie udzieli poparcia żadnemu kandydatowi:smiech:. Chodząca katastrofa od wielu lat, a na pewno od przynajmniej 2023 r., a Nawrocki / Batyr będzie w tej roli jeszcze gorszy i śmiało powie każdemu, potrzymajcie mi piwo :wariat:, destabilizując do reszty ten kraj.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bergercs napisał(a):

Pod twoimi postami jedna osoba jako jedynemu wali serduszkami - więc jest szansa

Ooo Paniee znów tzw. wielki kwantyfikator... "jedyna" ??? Czyli tylko on jeden w całej historii mnie lajkuje, nikt więcej? No cóż niech każdy sam sprawdzi... :lol2:

A co tam, ja ci dam też serduszko :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Przeczytaj powoli to co sam cytujesz, może zrozumiesz sens. Bo kolejny raz sam siebie pogrążasz niezrozumieniem tekstu...

"Polska trudny język". Jak pisałem temu ruskiemu trolowi - jak chcecie mogę cyrylicą - 8 lat mnie "uszczęśliwiali" językiem waszych przyjaciół ze wschodu.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
Cytat

Potężny blackout w Europie. Hiszpania i Portugalia częściowo bez prądu

Duże obszary Hiszpanii i Portugalii zostały dotknięte przerwami w dostawie prądu, w wyniku czego mieszkańcy zostali pozbawieni elektryczności i sygnału sieci komórkowych. W dużych miastach całe lotniska i systemy metra zostały sparaliżowane.

...

Przyczyna awarii zasilania nie jest jeszcze znana. Niewykluczone, że doszło do cyberataku na infrastrukturę energetyczną.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/potezny-blackout-w-europie-hiszpania-i-portugalia-czesciowo-bez-pradu/8z7vgwl

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

Jak można wyłączyć energetykę w danym kraju?

Normalnie. Jest podłączona do internetu.

Nie pytaj co bo nie wiem, ale ludzie podłączają tam wszystko:

1. piekarnik

2. Amerykański MON tajne dane na Signalu

3. pracownicy administracji dane chronione w chmurach ze słabym hasłem.

Teoretycznie (może praktycznie):

-technik kontroluje sieć przez komputer

-ten komputer jest oczywiście podłączony do internetu.

Wszystko na zasadzie Kaczyńskiego: ląduj, zmieścisz się. Czy też po co mi hasło do wifi dłuższe niż imię 6 znaków itp. I inna byle jakość jak otarta skrzynka gazowa z dostępem dla każdego wandala itp.

Przypominam, że Facebook i Twitter trzymały niedawno hasła czystym tekstem, giganty technologiczne, że każdy sądzi, że pracuje tam ktoś mądrzejszy od małpy. Ukradli mi też kiedyś konto google, banalne do odzyskania, wszystkie dane na maila, ale google to przerosło (olali). Błędnie zakładasz, że w energetyce pracują tam fachowcy, z pewnością nie lepsi niż Facebooka czy Twittera.

Opublikowano
5 minut temu, sino napisał(a):

Normalnie. Jest podłączona do internetu.

Nie pytaj co bo nie wiem, ale ludzie podłączają tam wszystko:

1. piekarnik

2. Amerykański MON tajne dane na Signalu

3. pracownicy administracji dane chronione w chmurach ze słabym hasłem.

Teoretycznie (może praktycznie):

-technik kontroluje sieć przez komputer

-ten komputer jest oczywiście podłączony do internetu.

Wszystko na zasadzie Kaczyńskiego: ląduj, zmieścisz się. Czy też po co mi hasło do wifi dłuższe niż imię 6 znaków itp. I inna byle jakość jak otarta skrzynka gazowa z dostępem dla każdego wandala itp.

Przypominam, że Facebook i Twitter trzymały niedawno hasła czystym tekstem, giganty technologiczne, że każdy sądzi, że pracuje tam ktoś mądrzejszy od małpy. Ukradli mi też kiedyś konto google, banalne do odzyskania, wszystkie dane na maila, ale google to przerosło (olali). Błędnie zakładasz, że w energetyce pracują tam fachowcy, z pewnością nie lepsi niż Facebooka czy Twittera.

Nie mędrkuj tyle, bo odseparowanie OT od sieci do podstawa. :) 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Jak można wyłączyć energetykę w danym kraju? Co się wtedy atakuje? Systemy sterowania w elektrowniach? Jakieś rozdzielnie? Przecież kabli czy słupów energetycznych nie da się schackować.

Jeżeli sieć działa na granicy wydajności to wbrew pozorom nie trzeba dużo. Pada jeden element, pozostałe nie dają rady same, działają blokdy przeciwprzeciążeniowe i system się składa efektem domina. U nas kilka lat temu była awaria stacji przesyłowej,która odłączyła większość bloków Bełchatowa od sieci. Gdyby nie to, że był środek słonecznego dnia gdzie zuzycie względnie mał, a fotowoltaika dawała dużo prądu + ostry import od sąsiadów to też byłby duży blackout.

U nas akurat był błąd ludzki (podczas testów technik pomylił szafki i nie tą wajchę rozłączył, serio) + spartolona instalacja ("ktoś kiedyś" dał dużo za cienkie przewody do uziemienia w związku z czym przepięcie rozniosło się po przewodach od sterowania na sąsiednie stacje)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, trepek napisał(a):

Jak można wyłączyć energetykę w danym kraju? Co się wtedy atakuje? Systemy sterowania w elektrowniach? Jakieś rozdzielnie? Przecież kabli czy słupów energetycznych nie da się schackować.

Teoria takich ataków jest znana ;)

Może atakujący oglądali albo byli na konferencji :E

Edytowane przez gotrunks
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie mędrkuj tyle, bo odseparowanie OT od sieci do podstawa. :) 

Taka sama podstawa to nie trzymanie haseł czystym tekstem (a już szczególnie przez gigantów technologicznych, z ogromnymi ilościami informatyków).

Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.eb1a757c49b52ee5b62b875cc9bb39b7.png

Trump pozwoli "wolnemu rynkowi" zająć się kwestią salomnelli w surowym drobiu :E 

Biden zaproponował limity na obecność, tzn. miała ich być pewna śladowa ilość.

Trump to wycofuje :E 

W międzyczasie w UE nie ma takich limitów, bo u nas nie może być salmonelli w ogóle :E 

Nie bądźcie zdziwieni. Trump nazywał Azbest 100% bezpiecznym :E 

https://www.ewg.org/news-insights/news/trump-thinks-asbestos-100-percent-safe

Ale pewnie zaraz jakiś trumpista spróbuje wyjasnić, że to wyrwane z kontekstu :rotfl2: 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ja pierniczę, USA dopiero w zeszłym roku zakazały stosowania azbestu.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-w-wielu-krajach-nie-stosuje-sie-go-od-dekad-usa-teraz-oglosi,nId,7399394

A sprawdziłem, bo się zastanawiałem, co to za 'asbestos industry' z podlinkowanego wyżej artykułu. Przecież azbest został zakaza... dear Lord!

Edytowane przez Lypton
  • Like 2
  • Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

to jest ta wrodzona pogarda obroncow demokracji XD

Odzywka tej kobiety jak najbardziej nie na miejscu, ale gość też jakiś mało rozumiejący chyba. Mówi mu się, że zostanie mu udzielony głos przed ostatecznym głosowaniem, a ten się pruje że po co się będzie wypowiadał po głosowaniu no to wybacz, ale nie dotarł do niego na prawdę bardzo prosty komunikat. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@up

Właściwy wątek obok ;) 

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

image.thumb.png.eb1a757c49b52ee5b62b875cc9bb39b7.png

Trump pozwoli "wolnemu rynkowi" zająć się kwestią salomnelli w surowym drobiu :E 

Biden zaproponował limity na obecność, tzn. miała ich być pewna śladowa ilość.

Trump to wycofuje :E 

W międzyczasie w UE nie ma takich limitów, bo u nas nie może być salmonelli w ogóle :E 

Nie bądźcie zdziwieni. Trump nazywał Azbest 100% bezpiecznym :E 

https://www.ewg.org/news-insights/news/trump-thinks-asbestos-100-percent-safe

Ale pewnie zaraz jakiś trumpista spróbuje wyjasnić, że to wyrwane z kontekstu :rotfl2: 

Dziki kraj.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja wezmę przykład z Guybrusha Threepwooda z Curse of the Monkey Island, gdzie reakcją na sugestię przeczytania biblii było "ee, poczekam na ekranizację"

To z debatą ja podobnie: Poczekam na memy.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

cyfrowe ojro

Tutaj bym rozróżnił "cyfrowe"  i "ojro". Jest opcja, że przyjmujemy ojro, a zostawiamy gotówkę. Może też być tak, że mamy tylko cyfrową złotówkę.

Na szczęście żadna z tych opcji nie jest na dziś poważnie rozważana. Hołownia kiedyś chciał, zmienił zdanie.
Problem braku gotówki przy braku prądu to jedno. Przy braku prądu na 2-3 dni u nas dochodzi też brak ogrzewania (nawet przy ogrzewaniu węglem pompa jest na prąd, jedynie kominki dadzą radę) zimą i zepsute jedzenie z lodówki latem.

• Upvote 1