Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Nie, ale są kierunki bez których pracy nie zdobędziesz jak np lekarz, nikt po maturze nie ma takiej kwoty, by opłacić takie studia, to są grube dziesiątki tysięcy, po technikum, zawodówce też się miewa pracę i to dobrą, ale jak piszę nie każdego stać by móc opłacać studia. Mnie np nie było stać, moich rodziców nie było stać zagwarantować mi wykształcenie, ledwo starczało do 1go. W Polsce to niestety ale nie każdego będzie na to stać(powtarzam się), chyba, że się urodził w bogatej rodzinie. 

Masz dużo racji , ale to poszło w złym kierunku produkujemy magistrów od niczego i nikomu niepotrzebnych , dodatkowo dochodzi studiowanie ludzi spoza UE na naszych uczelniach na nasz koszt i wiele innych patologii które trzeba ukrócić 

Opublikowano
8 minut temu, voltq napisał(a):

Byłem na studiach i od dyplomu człowiek ani nie staje się inteligentniejszy ani mądrzejszy 

Wykształcenie nie jest już czymś elitarnym jak kiedyś i człowiek po podstawówce może być mądrzejszy i inteligentniejszy od magistra, podejrzewam że dziś mielibyśmy problem żeby zdać małą maturę 

Staje sie i inteligentniejszy i mądrzejszy. Ogólnie wykształcenie dużo daje. To jest nawet dowiedzione naukowo. To że nie trzeba studiów aby być inteligentnym i mądrym to odrębny temat. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

Staje sie i inteligentniejszy i mądrzejszy. Ogólnie wykształcenie dużo daje. To jest nawet dowiedzione naukowo. To że nie trzeba studiów aby być inteligentnym i mądrym to odrębny temat. 

Tu jest spór , ja uważam ze wyksztalcenie w danej dziedzinie nie zmienia twojej inteligencji i mądrości 

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Używane standaryzacji było jakąś opcją, ale wtedy nie ma to dużo wspólnego ze stanem faktycznym, wiec po co stosować tą zmienną, zamiast zwykłego limitu temperatury?

Bo odczuwanie temperatury i jej wpływ na organizm jest zależne od metabolizmu. 

Projekt cały czas jest jako otwarty

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12392704/katalog/13102167#13102167

10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

CIOP ustala te ogólne standardy,

CIOP nic nie ustala, od tego są normy europejskie i polskie.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, voltq napisał(a):

Masz dużo racji , ale to poszło w złym kierunku produkujemy magistrów od niczego i nikomu niepotrzebnych , dodatkowo dochodzi studiowanie ludzi spoza UE na naszych uczelniach na nasz koszt i wiele innych patologii które trzeba ukrócić 

Teraz dochodzi też ten problem, że z niektórymi kierunkami studiów może być tak, że z powodu rewolucji AI staną się za kilka lat (albo jeszcze wcześniej jeśli spełni się scenariusz do którego link dałem w temacie o AI)  zupełnie niepotrzebne/bezużyteczne. 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Arctor napisał(a):

Teraz dochodzi też ten problem, że z niektórymi kierunkami studiów może być tak, że z powodu rewolucji AI staną się za kilka lat (albo jeszcze wcześniej jeśli spełni się scenariusz do którego link dałem w temacie o AI)  zupełnie niepotrzebne/bezużyteczne. 

Masz racje

Opublikowano
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Kluczowe jest to co i gdzie się kończy. Powszechne w Polsce wydziały gier i zabaw dają odwrotny efekt. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@voltq zwiększa i to wprost. Mądrość to pochodna tego co się nauczyłeś, czy to zgodnie z programem nauczania czy samodzielnie. Inteligencja jest wrodzona (mądrość do pewnego stopnia też, różni ludzi mają różny potencjał zapamiętywania), ale da się ją podbić, właśnie podczas nauki. 

Ale co do tego, że system edukacji jest niedostosowany do rzeczywistości, to się zgadzam. 

5 minut temu, voltq napisał(a):

Ja jak miałem 7 lat to miałem takie głupie pomysły i zachowanie ze dziś by mnie chcieli rodzicom odebrać xD

Zgadzam się, obrzydliwe. Nawet jak widziałem wypowiedź Nawrockiego i tą jego córkę zastanawiałem się kto i kiedy się do niej przyczepi. Przecież bycie w takim miejscu dla takiego dziecka to ogromny stres. 

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Suchy211 napisał(a):

@voltq zwiększa i to wprost. Mądrość to pochodna tego co się nauczyłeś, czy to zgodnie z programem nauczania czy samodzielnie. Inteligencja jest wrodzona (mądrość do pewnego stopnia też, różni ludzi mają różny potencjał zapamiętywania), ale da się ją podbić, właśnie podczas nauki. 

Ale co do tego, że system edukacji jest niedostosowany do rzeczywistości, to się zgadzam. 

Wiadomo jak będziesz studiował historię to będziesz mądrzejszy bo poszerzysz wiedzę i poznasz wiele faktów ale równie dobrze można być świetnym historykiem bez studiów pierwszy przykład z brzegu Żebrowski Leszek gość ma większa wiedze niż wszystkie te pseudo autorytety historyczne a guru tutejszych wyborców koalicji obywatelskiej niejakiego Zychowicza zmiażdżył po prostu jak profesor ucznia

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

@voltq ale ja się nie upieram, że edukować trzeba się podczas studiów. Mówię to w kontekście samego uczenia się. 

Zamiast spierać się o studia , to zadajmy pytanie wszystkim politykom dlaczego w szkole podstawowej nie ma takich przedmiotów jak logika ,  ekonomia , retoryka ?

Edytowane przez voltq
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

@voltq ale ja się nie upieram, że edukować trzeba się podczas studiów. Mówię to w kontekście samego uczenia się. 

Przypomniałeś mi słowa, która kiedyś powiedział Andrzej Dragan (nie pamiętam czego dotyczyło to spotkanie z nim na którym to powiedział): "Ludzie dzielą się na samouków i nieuków.".

1 minutę temu, voltq napisał(a):

Zamiast spierać się o studia , to zadajmy pytanie wszystkim politykom dlaczego w szkole podstawowej nie ma takich przedmiotów jak logika i ekonomia ?

I powtórzę się któryś raz w tym temacie tekstem o AI: według mnie w szkole oprócz tych przedmiotów, które wymieniłeś powinien być też przedmiot przygotowujący uczniów do rewolucji AI.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jedna lekcja techniki w dzisiejszych czasach vs 6 godzin j. polskiego. 0 lekcji o ekonomi za to 2 lekcje religi. Historia starożytności i średniowiecza opanowana, za to zero wiedzy nowożytnej. Takie programy od lat. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Voodoo2 napisał(a):

Jedna lekcja techniki w dzisiejszych czasach vs 6 godzin j. polskiego. 0 lekcji o ekonomi za to 2 lekcje religi. Historia starożytności i średniowiecza opanowana, za to zero wiedzy nowożytnej. Takie programy od lat. 

Do szkoły chodziłem za rządów PO i edukacja europejska też w zasadzie wtedy leżała.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, LeBomB napisał(a):

Bo odczuwanie temperatury i jej wpływ na organizm jest zależne od metabolizmu. 

Projekt cały czas jest jako otwarty

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12392704/katalog/13102167#13102167

Jak ja kocham te przepisy, które odsyłają po informację do dupereli, których tam nie ma.
Rozumiem, że chodzi o fragment:
"5. Definicje pojęć i metody pomiaru tempa metabolizmu określają Polskie Normy.”;"
A to z kolei odnosi się do: https://www.an-lab.pl/Instrukcje/Instrukcja wydatek L.pdf
Oraz tego drugiego PN-EN ISO 8996:2005, ale na szybko nie mogę znaleźć pewnego linku i wagi w PDF, a nie wiem czy kliknąłem we właściwe. Edit. Oh, link odnosi się również do tej drugiej normy.
image.png.35a72b839265630616d48278ac921a7a.png
Najwidoczniej sprawa jest tak zamotana, że nie tylko Metzen wspominał o tym.

37 minut temu, LeBomB napisał(a):

CIOP nic nie ustala, od tego są normy europejskie i polskie.

"Przekazuje" może byłoby lepszym słowem. Mając wzór, musza mieć ustalone normy.

Edit. Wiec podsumowując... Projekt jest nieprecyzyjny, bo można różnie interpretować o co tam chodzi. ;) 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Oj się niektórzy zdziwią za kilka lat. To co my widzimy teraz, oni zrozumieją dopiero jak dostaną w dupę. Jedyne czego żałuję to straconych lat w tym kraju.

Nie. Nie zdziwią się. Będzie wina Tuska, Niemiec i Putina.

Popatrz ekstremalny przypadek Wenezueli. Kiedyś bogaty kraj, a teraz ludzie stojący w kolejce z kartkami chwalą prezydenta, że daje jedzenie.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano
34 minuty temu, Arctor napisał(a):

To już się dzieje %-)

Czuję, że moje zgłębianie statystyki było trochę zbyteczne, bo jakiś Claude 4 Sonnet sobie to promptem ogarnia.

Opublikowano
6 minut temu, Kris194 napisał(a):

Do szkoły chodziłem za rządów PO i edukacja europejska też w zasadzie wtedy leżała.

Ja odnawiam podstawówkę (przez nauke dziecka) :P wydaje mi się, że poziom jest wyższy, chociaż brak zadań na minus wyszedł w mojej ocenienie. Ale ogólnie kierunek nauczania jest podobny jak sprzed lat. 

Opublikowano
7 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

To już się dzieje %-)

Czuję, że moje zgłębianie statystyki było trochę zbyteczne, bo jakiś Claude 4 Sonnet sobie to promptem ogarnia.

Także pomimo, że jestem pasjonatem technologii i bardzo kibicuję rozwojowi AI to muszę przyznać, że nie zazdroszczę tej młodzieży, która teraz musi wybierać jakie liceum/technikum wybrać, na jakie studia iść.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Technika spoko, ale pamietam jak 95% klasy postrzegalo to jako archaizm i totalnie nieprzydatne. Za moich czasow byl przedmiot jak przedsiebiorczosc (wiekszosc tak samo miala w pompie co to podatki, jak to sie rozlicza i o co w tym chodzi). Historia (kiedys, nie wiem jak obecnie), byla poukladana tak, ze leciales od starozytnosci do nowoczesnosci trzykrotnie na roznych poziomach (byla jeszcze gimbaza). WOS byl i tu juz bylo wieksze zainteresowanie wiekszosci. Religie chcieli wywalic ze szkoly - nie dalo rady. Ale tez pamietam, ze bylo WDŻWR (wychowanie do zycia w rodzinie), sredniowiecze straszne.