Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Kwestia jak to się poda.

Np. to co zrobił Onet na finiszu, moim zdaniem kwalifikowało się na prowadzenie kampanii, a nie standardowe grillowanie tematu. Zmiana szaty graficznej, przemodelowanie strony tylko pod ten temat, to nie jest coś normalnego.

W TV można to jeszcze bardziej rozkręcić dobierając intonację, sposób prezentacji, dobór gości. Sprowadzić do czystego grania na emocjach, nakierować widza na konkretną interpretację przekazanej informacji.

Co tam faktycznie puszczali nie mam pojęcia, bo tak samo nie oglądam telewizji, więc nie przyszło by mi próbować bronić lub oskarżać. Niemniej zakładanie, że tylko przekazali informacje jest naiwne.

I to jest właśnie skutek braku nauki, wychowania, pokłosie słabego systemu szkolnictwa, pewnie też braku nawiązania relacji z nauczycielami jako autorytetów czy chociaż partnerów.

To nie jest łatwy temat, że wprowadzi się jakiś przedmiot i sprawa załatwiona, bo to nie tylko kwestia wiedzy ale chyba przede wszystkim wychowania, przekazania umiejętności samodzielnego myślenia.

Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy nastolatkowie i młodzi dorośli, to głupki. Sporo ma dobrze skonkretyzowane poglądy, być może z naszej perspektywy naiwne, czy nawet idiotyczne ale mimo wszystko to ie jest tempa masa.

Pełna zgoda. 
Ale wydaje mi się, problem z podziałem jest dużo głębszy. 

Jakie poparcie miałby Tusk, gdyby za jego rządów zrobiono taką inwestycje jak Ostrołęka? Co gdyby Orlen stracił teraz 1,5 mld zł na OTS? Albo gdyby ujawniono, że MSZ sprzedaje wizy zza łapówki? Ile by tego poparcia mu zostało? 3%? 5%? 

Natomiast PiS mimo tego wszystkiego (i wiele więcej) poparcia nie traci. Dzięki narracji  oblężonej twierdzy, odsądzaniu wszystkich od czci i wiary autentycznie “myślą”, że ratują kraj. Możesz im pokazywać fakty 10 razy dziennie i nie uwierzą. Dopóty dopóki mają szczujnie takie jak TvRepublika czy nawet Radio Maryja. 

Ja nie widzę sposobu wyjścia z tego. Czeka nas pełzniecie w stronę prawicowego autorytaryzmu i blokowania opozycji wszelkimi dostępnymi środkami.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Jeśli chodzi o TVN to oni pokazują na żywo konferencje, sejm itd, czego nie robiła TVPiS czy teraz nie robi Republika, bo oni wycinają i wrzucają to co ma usłyszeć ich widz, żeby przypadkiem nie słyszał krzyków o tym co robi PiS itd, żeby nikt nie zaczął samodzielnie myśleć. 

Paski i język prowadzących czy gości to jeden wielki rynsztok, język kiboli- użyłem takiego słowa, bo jest ono teraz na czasie. 

W TVN(24) jak się mówiło o jakimś Hotelu, ustawkach czy innych cyrkach związanych z PiS czy właśnie z kandydatem na prezydenta, to wszystko było łagodne, nikt nie podwyższał "głosu", nie krzyczał, nie obrażał, to było dyplomatyczne i informacyjne, to widz ma wyciągnąć wnioski.
PiS zawsze krzyczał, jechał po drugiej stronie jak wyszła jakaś afera, nie cackali się, w porównaniu do TVN czy posłów KO, gdzie wszystko jest takie miałkie, ugrzecznione i dlatego często to wszystko zostaje tak szybko zmiecione pod dywan, tak samo pamiętam jak była afera ze sławnym zegarkiem pana Nowaka, 10tyś wart a zrobili z tego niemały cyrk, nawet w TVN24 dziennikarze jechali, PiS non stop, a jak ktoś z PiSu czegoś nie wpisał to PiS łatwo się wymigał, że nic się nie stało, w kółko ta sama formułka(tak jak Zieliński na konferencji "dla dobra zespołu") i ktoś myśli, że stracił stołek itp? No nie. A KO nie umie cisnąć, szybko odpuszczają i wszystko szybko się wycisza, nawet w TVN tego tak nie wałkują, przełączasz na Republikę, a tam nadal "Fur Deutschland", "zaciśnięta pięść Tuska"(wycięty urywek i dopisany tekst by widz wiedział co ma myśleć), pokazywali jakiś czarnych i nimi straszyli, tego jest w pizdu i jeszcze więcej. To jest ich działanie i jak widać to działa. Nienawiść, szydzenie itd. 
Stanowski ze swoim media na YT też cisną w jedną stronę, też mają jeden konkretny kierunek.

A teraz odpowiedź mi, jeśli młodzież jest święcie przekonana, że to za czasów PO było więcej afer, które podejście jest lepsze?

Można skakać, można płakać, ale kto mam lepszy aparat propagandy i promocji (bo jednak nie wszystko należy nazywać propagandą), ten ma więcej głosów. 

Zauważyłeś może, że ci co najwięcej drą mordę mają w życiu jednak trochę więcej?

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Zauważyłeś może, że ci co najwięcej drą mordę mają w życiu jednak trochę więcej?

Tak masz rację. Dlatego wspomniałem, że KO to potulne myszki, choć tego słowa nie użyłem, ale oni są spokojni, grzeczni, tak jakby nie chcieli, ba może się boją drzeć mordę, by ukazać jakiś problem, aferę czy cokolwiek. To często wygląda tak, że po co się starać jak i tak potem wygra PiS. Jest tak jak piszesz, ten kto więcej krzyczy ten zbiera profity, do tego oni takim podejściem dochodzą do większej gruby odbiorców aniżeli bycie spokojnym łagodnym, do tego łatwo coś takiego przykryć. PiS do wszystkiego podchodzi atakiem, tak samo jak są w defensywie to atakują, oni się nie będą tłumaczyć, oni robią wszystko odwrotnie.

Czy to jest dobre podejście z tym "pokrzykiwaniem na głos", jak widać częściowo tak.

Nawet jak pierwszy raz oglądałem tak długo kanał zero, bo byłem ciekawy jak wypadnie Sikorski, to co on by nie powiedział, to był na straconej pozycji, patrząc na komentarze na żywo, to leciały wszelkiego rodzaju obelgi w jego kierunku i wyzywali od kłamców itd.   

Nie raz słyszałem na ulicy, że za PO to tamto, że było gorzej, za PiSu nie ma afer, bo oglądają jedne media, a w Tv Republice nie wspominają nic o tym co zrobił złego PiS.

Ja osobiście jestem spokojny i małomówny, ale to też pewnie przez to, że ciężko mi się odzywać jak się jest głuchy i nie słyszy o czym jest gadka, nie raz palnąłem głupotę, dlatego często siedziałem z boku. Tutaj też mało co się udzielam.    

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tradycyjne-media-najwiekszym-przegranym-wyborow-spadnie-zaufanie-do-dziennikarzy

no cóż lata pracy "dziennikarzy" zrobiły swoje.

Póki media nie nauczą się pisać tak, żeby nie dało się ze 100% pewnością powiedzieć na kogo chce zagłosować autor artykułu to będą tracić na wiarygodności.

"Dziennikarze" pokazali ile są warci w latach 2015-2023 gdy sprzedawali się jak panny z Grand Hotel, garstka miała kręgosłup ze stali.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Póki media nie nauczą się pisać tak, żeby nie dało się ze 100% pewnością powiedzieć na kogo chce zagłosować autor artykułu to będą tracić na wiarygodności.

Myślisz, że to tak działa z tymi, którzy oglądają TV Republika? :) 

Opublikowano (edytowane)

Poprzednim razem PiS dostał gospodarkę i finanse w dobrym stanie po PO w spadku. Tym razem tak nie będzie. Prawdziwy jazz jamboree zacznie się za jakieś 5 lat. Pod koniec kolejnej kadencji PiSu. Ktoś to będzie musiał spłacać. Jak ktoś myśli o wyjeździe z Polski, to teraz jest dobry moment na zaplanowanie tego.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 2
Opublikowano
18 godzin temu, Winter napisał(a):

Przecież kaczor może im na głowy nasrać a oni będą mówić, że zostali namaszczeni. Mam codzienny kontakt z wyborcami pisu, więc wiem, że do nich żaden argument nie trafi. To są często sfrustrowane przegrywy, a jak komuś się coś uda to im żyłka pęka. Ot tak po chrześcijańsku.

Taki sam beton po drugiej stronie. Tusk im może na łeb nasrać a i tak powiedzą że czekolada leci. 

Opublikowano
1 minutę temu, Asag napisał(a):

Taki sam beton po drugiej stronie. Tusk im może na łeb nasrać a i tak powiedzą że czekolada leci. 

Nie taki sam co widać po ostatnich wyborach. Skala gówna którą musiał przełknąć wyborca PiSu i zagłosować na Nawrockiego przebiła jakąkolwiek skalę.

• Upvote 5
Opublikowano

Wiem, wiem, moja prawda prawdziwsza niż twoja.

1 minutę temu, Winter napisał(a):

Guano prawda. Na tym forum jest krytyka rządu Tuska przez ludzi, którzy go popierali. Na Twitterze to samo obserwuję. Ludzie nie tego oczekiwali.

A ktoś na tym forum chwali PiS? Przecież chyba nie o forum pisałeś wcześniej. A znam fanatyków którzy by się za Tuska pokroić dali i cieszyli jakby na nich osobiście splunął. 

Opublikowano
9 godzin temu, TheMr. napisał(a):

A najlepsze, że to prawica narzeka na przekupione i duże media lewicowe chociaż mają totalną kontrolę w internecie

Jedno drugiego nie wyklucza.

Owszem, mainstreamowe media, TV itp. są przekupione i tak stronnicze, że ci po środku zagłosowali na Trumpa, tak mieli tego dosyć. Prawicowe media w necie też oczywiście są "niezależnie", ale nikt to nie przespał ostatnich 5 lat w jaskini nie powie, że CNN jest spoko i nie jechali propagandą na poziomie TVpisu.

Opublikowano (edytowane)

ale gdzie tusk traci poparcie? w wyborach beton KO byl najmocniejszy i trzask wygral pierwsza ture

Nawrocki wygral bo mlodzi zdecydowali a 2 betony ladnie sie wyrownaly w 2 turze

6 godzin temu, huudyy napisał(a):

zaraz przyjdzie jeden dzban z drugim i zacznie pieprzyć głupoty o trzaskaniu, byle tylko ludzi podjudzić. Obrzydliwy troll, chamskie teksty, żałosne podejście godne gimnazjalisty.

edit: wklejone komentarze tylko z tego tygodnia. Śmieją się z silniczków, śmieją się z pis0wskiego betonu, a tu na forum mamy nie lepsze ananasy godne kuźni talentów szMateckiego.

o kurdele ale u tego trzasnelo a to juz tydzien po wyborach XDDDDDDDD

z dedykacja dla @huudyy trzasnijmy jeszcze raz

:dj::dj:

5 godzin temu, Keller napisał(a):

Nie ma, Polacy zawsze byli mentalnie na wschód, dlatego NIGDY prawdziwa lewica u nas nie rządziła. Mieliśmy szansę się zmienić nie jeden raz i zawsze większa część wolała twardą rękę wschodu i różnych zakonserwowanych myśli.

chyba najlepiej dac Polakom zyc tak jak chca a nie ich obrazac

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano

No cóż nachapać się przed oddaniem władzy.

Cytat

Minister "od kredytów" z nowym zadaniem. Ma pokierować międzyresortowym zespołem

Krzysztof Paszyk, minister rozwoju i technologii, ma pokierować nowo powołanym zespołem do spraw rozwoju przemysłu obronnego. Zespół, którego celem jest stworzenie kompleksowej strategii dla tej kluczowej branży, ma wzmacniać pozycję sektora obronnego na rynku krajowym i międzynarodowym.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/krzysztof-paszyk-na-czele-miedzyresortowego-zespolu-ma-stworzyc-strategie-rozwoju/688rhjh

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, kubikolos napisał(a):

chyba najlepiej dac Polakom zyc tak jak chca a nie ich obrazac

A jak Polacy chcą żyć? Nie ma zgody co do tego jak ma wyglądać polityka i kto ma rządzić, skoro w wyborach prezydenckich obaj kandydaci dostali po 10 milionów glosów. W parlamentarnych też nie było jednego wyraźnego lidera. 

• Upvote 4
Opublikowano
4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

A jak Polacy chcą żyć? Nie ma zgody co do tego jak ma wyglądać polityka i kto ma rządzić, skoro w wyborach prezydenckich obaj kandydaci dostali po 10 milionów glosów. W parlamentarnych też nie było jednego wyraźnego lidera. 

No i obie te strony chcą edukować swoim bełkotem oponentów.

I obie strony wykazują dokładnie taki sam brak szacunku.

Opublikowano
14 minut temu, crush napisał(a):

@tomcug Może ktoś z was tego pajaca pogonić? Zobaczcie jego profil. Niczym spambot srający twittami bez żadnego komentarza.

Pytanie na jakiej podstawie, w regulaminie nic nie ma, że nie wolno stworzyć konta do wrzucania wyłączeni twitów %-)

Teoretycznie można podczepić po do to:
"Rejestrując się na tym Forum, zgadzasz się używać go do zamieszczania materiałów, które są nie fałszywe, są nie obraźliwe,  są nie niedokładne, są nie wulgarne, są nie obsceniczne, nie wzmagają nienawiść, nie zastraszają, nie profanują wartości, nie grożą, nie ingerują w czyjąś prywatność lub nie łamią obowiązującego prawa."

Tylko musielibyście zebrać np. trochę dowodów, że wrzuca nagminnie fałszywki.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Winter napisał(a):

Przede wszystkim to są ogromne koszty dla systemu. Nauki polskiego nikt nie finansuje w zachodnich państwach.

A ja bym patrzył na to szerzej. Naszą katastrofę demograficzną obecnie ratuje Ukraina. Warto ponieść wszelkie środki, aby ukraińskie dzieci zostały w kraju. I to na pewno będzie dla nas korzystniejsze niż jakiś francuski czy hiszpański, gdzie językoznawstwo będzie ciągle tracić na znaczeniu w epoce AI.

Krzykacze narzekający na ukraińskie dzieci to ludzie działający wbrew naszej racji stanu.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Like 1
  • Upvote 1