Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Kris194 napisał(a):

A nie jest przypadkiem tak, że ludzie pokupowali samochody a później zlikwidowano połączenia bo nimi nikt/prawie nikt nie jeździł?

Masę połączeń zlikwidowano w latach '90 i początku '00, a teraz powoli są przywracane.

https://www.nakolei.pl/w-30-lat-zlikwidowano-3-733-km-szlakow-kolejowych/

9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ale jaka sytuacja ekonomiczna? :E Na wiosce brak pracy, młodzi z wiosek wyjeżdżają właśnie za nauka bądź pracą. Na wiosce zostają tylko rolnicy. Dzieci rodziców którzy pobudowali się na wiosce krzyczą najmocniej że trzeba busa postawić do szkół, ale samemu nie chce im się dziecka do szkoły podwieźć. 
Ponownie, jakby te połączenia były opłacalne to dawno by powstały. A wykluczenia są większe w innych państwach, i nie są rozwiązywane (czemu?). 

Taka sytuacja, że np. osobie pracującej za minimalną krajową, mieszkającej w domu rodzinny na wsi/małym mieście/mieście powiatowym, średnio się opłaca przeprowadzać do miasta, gdzie opłaty za mieszkanie zjedzą większość jej zarobków. Po prostu nie każdego stać na przeprowadzkę do miasta czy nawet dojazd autem. Sam też wolę jeździć do pracy pociągiem, bo to prawie 600 zł w kieszeni w porównaniu z wydatkami na paliwo.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kris194 napisał(a):

W sensie ludziom się płaciło za maszerowanie? Po co tak bezczelnie kłamać? 400 tys. zł poszło na całe "Pride Month".

I tak jest to absurd, bo jaka to sprawa wymagająca dotacji? I było to na "Pride Month" w samym Poznaniu dla "Estrada Poznańska", która współorganizowała marsz.
Gdy pytano ich na co poszły pieniądze, to wymigali się od odpowiedzi. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

I tak jest to absurd, bo jaka to sprawa wymagająca dotacji?

każda impreza masowa wymaga zabezpieczenia, obsługi, marketingu, kogoś od litery prawa i dokumentów... to nie jest za darmo.

2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Gdy pytano ich na co poszły pieniądze, to wymigali się od odpowiedzi. 

to co to za problem napisać pismo do nich o dostep do informacji publicznej?

1 minutę temu, adashi napisał(a):

To się robi coraz tańsze.

co :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, huudyy napisał(a):

bo nie ma komu tego prowadzić, charytatywnie to można dla Caritasu zbierać kasę, a nie ludzi na kursy.

Czy to dotyczy też mieszkań dla nieudaczników których nie stać na zakup? I innej formy pomocy socjalnej która również się nie opłaca? 🤔

Edytowane przez crush
Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

Czy to dotyczy też mieszkań dla nieudaczników których nie stać na zakup? I innej formy pomocy socjalnej która również się nie opłaca? 🤔

image.png.5f53ea63de8e161b495a1589fc81bcd5.png

Przy czym trzeba do tego dodać srogą gwiazdkę, co masz na myśli z inną formą pomocy socjalnej - jeśli mówimy o ludziach w kryzysie, niedołężnych, na marginesie społecznym - im w jakiś sposób trzeba pomagać bo to jest wyznacznik cywilizacji.

Opublikowano
9 minut temu, adashi napisał(a):

To się robi coraz tańsze. Są szynobusy zamiast pociągów. Ale wiadomo - europejskie, sakramentalne nie-da-się.

Cud że Polska się odbudowała po drugiej wojnie. Teraz by się to nie udało. 

Dziś się jedynie opłacać sprzedać biznes zachodnim korporacjom, ewentualnie UA też jest git. Polskie? A po co to, tylko straty przynosi (może należy zadać sobie pytanie CZEMU przynosi straty, a nie od razu wieszać psy)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

to co to za problem napisać pismo do nich o dostep do informacji publicznej?

Mówię tylko o tym, co na szybko znalazłem ;) Sprawa mi ogólnie wisi, wiec nie chce mi się aż tak googlować, a było to odnośnie bzdurnych wydatków, zamiast organizowania infrastruktury.
Znalazłem drugi tekst o tym, ale dalej nie odpowiedziano na wszystko i czekają na kolejne informacje. https://gloswielkopolski.pl/estrada-poznanska-przyznaje-ze-miasto-wspolfinansowalo-marsz-rownosci-w-poznaniu-grupa-stonewall-realizowala-uslugi-za-ponad-150-tys-zl/ar/c1p2-26593913
Podali tylko, że tamci zrealizowali dla nich usługi za 150tys zł":

• "prace związane z marketingiem, między innymi harmonogram reklamowy czy wybór kierunków dla identyfikacji wizualnej Poznań Pride;
  • prace organizacyjno-produkcyjne, tj. między innymi stworzenie programu festiwalu Poznań Pride, harmonogram przygotowań do Poznań Pride czy koncepcja trasy XX Marszu Równości;
  • oraz przygotowanie umów dla zespołu wolontaryjnego."
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Twój scenariusz jest niekorzystny dla Państwa.

Najlepsze dla Państwa jest to, żeby mniejsze ośrodki się rozwijały a nie pustoszały.

Taa, dodamy połączenie autobusowe/kolejowe i nagle ludzie tam mieszkający staną się tuzami przedsiębiorczości...

Przy okazji cudem przestaną się dziać takie rzeczy

https://www.olsztyn.com.pl/artykul,nie-bedzie-lidla-w-gietrzwaldzie-inwestor-wycofuje-sie,43873.html

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Taa, dodamy połączenie autobusowe/kolejowe i nagle ludzie tam mieszkający staną się tuzami przedsiębiorczości...

Miasta wszystkich nie przyjmą, a taka "noclegowania" jak najbardziej może stać się miejscem rozwoju biznesów usługowych. Prosta matematyka - mamy ludzi, którzy mogą tanio i szybko dojeżdżać do pracy w większym ośrodku, dzięki temu mają więcej pieniędzy i czasu, dzięki którym mają czas i pieniądze na korzystanie z usług/rozrywki.

54 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Jej, cherry picking. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Europa nie pokona Rosji. Nie ma na to imo żadnych szans. Więc będzie musiała się odbyć jakaś forma negocjacji, jeśli Rosja zdecyduje się na konfrontację, co nie jest wcale pewne, bo Ukraina jest dla nich zaskakująco ostrą szkołą.

Tutaj mam całkowicie odmienne zdanie. Europa pokona Rosję tak w konflikcie na pełną skalę, jak na mała. Bo ten jest najbardziej prawdopodobny wg NATO. Mowa o długotrwałej wojnie "na wyniszczenie", ale na względnie niewielkim obszarze, konkretnie na terenie państw bałtyckich być może też w północno wschodniej Polsce.

Negocjacje już odrzuciliśmy i się zbroimy by maksymalizować odstraszanie, a jeśli to nie wystarczy by kacapstwo pokonać w walce obronnej.

Natomiast jest to i jeszcze wiele lat będzie bardzo kosztowne dla gospodarek państw wschodniej flanki NATO. I to nawet w scenariuszach najbardziej optymistycznych, zakładających że wystarczy samo odstraszanie.

P.S. Co do pokonania kacapów to w części scenariuszy nie liczmy nawet całej Europy a raczej same państwa wschodniej flanki a nawet to że będziemy walczyć w scenariuszu "ukraińskim", tzn sojuszniczy będą nam zapewniać broń i amunicję, ale bronić się będziemy sami.

Szykujemy się do różnych wariantów. W tym są choćby nowe umowy dotyczących obronności z WB i Francją.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, huudyy napisał(a):

każda impreza masowa wymaga zabezpieczenia, obsługi, marketingu, kogoś od litery prawa i dokumentów... to nie jest za darmo.

To niech sobie ci co organizują to opłacają.

Mnie nie interesi tematyka. Zamiast LGBT może tam być promocja życia w zgodzie z Panią Bozią. Albo marsz ludzi lubiących ręcznie nakręcać zegary i zegarki. Wisimito. Ale wydawanie kasy tonącego w długu państwa na pierdoły mnie zawsze wkurzało, wkurza i będzie wkurzać.

U mnie w zadupiu zrobili piękne ścieżki rowerowe obok chodnika. Chodnikiem prawie nigdy nikt nie chodzi, rower jedzie jeden na godzinę. Odrestaurowali też jakiś zabytkowy murek. Kilka cegieł wystające z ziemi. Nikt tam nie chodzi. Atrakcja turystyczna to też nie jest. Ale pier(dziel)nęli wielką tablicę z podziękowaniami dla UE za dotowanie projektu. Jak się dowiedziałem ile na to poszło to myślałem, że mnie Jacek Kurski strzeli.

Za to możnaby dać pracę kilku ludziom na 20 lat :/

Mamy też mieć chyba budowany stadion. Żeby sobie znudzona dzieciarnia miała co niszczyć. 

Jest stary. Dla potrzeb sportu wystarczy. 

No ale YNWESTYNCJA! :

Tymczasem grupa ludzi którzy jedzą jedzenie ze śmietników i klepią biedę bo nie ma pracy rośnie. Ale po co tam się przejmować gospodarką i ważnymi potrzebami ludzi. Dajmy rydzykowi na odpierdy geotermalne i LGBetom na to, że se bulwa mać przejdą ulicą :Crash:

No i milardy na Telewyziew Publiczny.

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, VRman napisał(a):

Jak się dowiedziałem ile na to poszło to myślałem, że mnie Jacek Kurski strzeli.

Za to możnaby dać pracę kilku ludziom na 20 lat :/

Co to znaczy dać komuś pracę? Pieniądze by mieli rozdawać?

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Najlepsze dla Państwa jest to, żeby mniejsze ośrodki się rozwijały a nie pustoszały.

Z drugiej strony nic na siłę. Nie ma się co oszukiwać, dzisiaj wszystko musi być dobrze skalkulowane. Jak się coś opłaca to i przewoźnicy będą, ale w mniejszych (albo wyludnionych) miejscowościach znając życie to i tak nie miałby zbytnio kto jeździć. 

Jak ludzie przeprowadzają się na wieś to zazwyczaj szukają miejscowości dobrze skomunikowanych i z dobrą infrastrukturą. Tam zazwyczaj nie ma problemu z transportem. 

Do miejscowości mniej atrakcyjnych (bo szkoła daleko, bo brak ośrodka zdrowia, bo tylko jeden mały monopolowy, bo brak placu zabaw itp) lgnie zdecydowanie mniej ludzi, tylko Ci co chcą jakiegoś zupełnego spokoju. Tam nie ma raczej szans na jakąkolwiek zmianę. 

Atrakcyjne miejscowości jakiegoś lokalnego przewoźnika i tak zazwyczaj mają, większość jeździ samochodem. Busami jedynie starcy od święta i młodzież do szkoły średniej. Taka prawda. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Co to znaczy dać komuś pracę? Pieniądze by mieli rozdawać?

W porównaniu z wypier(dzie)leniem tego w błoto, co zrobili, to już lepiej dać ludziom pracę w postaci neutralizatora deszczu (niech stoi i przyjmuje na siebie krople gdy pada) czy zamiatania ulic. 

Za miliony to można było postawić mały zakład pracy i nawet zakładając, że nic nie wytworzy, to mogłoby tam pracować kilka osób przez wiele lat. A przecież możnaby to ogarnąć normalniej a nie metodami PRLu, czyli możnaby w tym zakładzie robić coś przydatnego albo nawet przynoszącego zysk. 

No ale nie. Wydano kasę bo tak. Teraz rozkopali ulicę, której nawierzchnię zrobili kilka lat wcześniej.

Po co? Nie wiem. Może tor dla ludzi na wrotkach i hulajnogach puszczą środkiem, albo rozszerzą i posadzą palmy za 10 000 sztuka. Albo ławeczkę z betonu za 100K.

Opublikowano

ladnie tusk odlecial, pis pis pis, zapomnial ze jest premierem XD

Nawrocki za to juz wyraza chec realizacji 100 konretow KO XDDDDDDDDD

Cytat

Rząd może liczyć, że podpiszę ustawę wprowadzającą kwotę wolną od podatku na poziomie 60 tys. zł rocznie — powiedział w środowym wydaniu "Dziennika Gazety Prawnej" prezydent elekt Karol Nawrocki.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nawrocki-o-mozliwej-wspolpracy-z-rzadem-wskazal-ktora-ustawe-podpisze/j4ee66p

Cytat

Pytany o to, czy "weźmie się" za listę 100 konkretów odparł: "tak, zrobię Donaldowi Tuskowi te konkrety"

:hahaha:

19 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

A jak Polacy chcą żyć? Nie ma zgody co do tego jak ma wyglądać polityka i kto ma rządzić, skoro w wyborach prezydenckich obaj kandydaci dostali po 10 milionów glosów. W parlamentarnych też nie było jednego wyraźnego lidera. 

piszesz o wynikach i nadal nie wiesz jak Polacy chca zyc? wlasnie nie chca pelnego skretu w lewo z flagami lpg i aborcjami na kazdym rogu,

kraj jest podzielony wiec ma byc do dupy ale stabilnie bez zadnych odchylow typu lpg czy wpuszczanie wszystkich murzynow,

nawet taki Badalaman twierdzil ze do pelnej lewicowej rewolucji brakuje prezydenta i bedzie mozna wprowadzic te wszystkie gowniane ustawy dla 5% spoleczenstwa, Polacy tego nie chca, tyle

18 godzin temu, Winter napisał(a):

Naszym celem powinna być jednak polonizacja tych dzieci, a nie wspieranie ukraińskiego. To doprowadzi do ghettoizacji.

to jest celem powaznych panstw a nie takich jak nasze

Opublikowano (edytowane)

Wy tu o wsiach, a małe miasta powiatowe też nie mają dobrej komunikacji z pobliskimi, większymi miastami. :E 
Połączenia do stolicy lub miast studenckich jeszcze bywają, ale okoliczne powiatówki, gdzie jest więcej pracy to już lipa....
Ludzie jeżdżą samochodem do Ciechanowa na pociąg, a mogliby autobusem, który jednocześnie woziłby ludzi do pracy.

CPK miało poprawić m.in. skomunikowanie również miasteczek, ale okroili program z wielu takich połączeń. Kolej mieli dociągnąć do mojego miasteczka za kilka lat, ale już nie wiem czy to aktualne. Baa, kilka osób stąd oraz okolicy musi zasuwać do Warszawy na lotnisko, aby lecieć na kontrakty... Zamiast jechać nocnym pociągiem to muszą organizować dojazdy oraz powroty... 

Opublikowano
33 minuty temu, kubikolos napisał(a):

piszesz o wynikach i nadal nie wiesz jak Polacy chca zyc? wlasnie nie chca pelnego skretu w lewo z flagami lpg i aborcjami na kazdym rogu,

kraj jest podzielony wiec ma byc do dupy ale stabilnie bez zadnych odchylow typu lpg czy wpuszczanie wszystkich murzynow,

nawet taki Badalaman twierdzil ze do pelnej lewicowej rewolucji brakuje prezydenta i bedzie mozna wprowadzic te wszystkie gowniane ustawy dla 5% spoleczenstwa, Polacy tego nie chca, tyle

Wiem, to jest oczywiste. Jednak bardzo trudno dogodzić Polakom, bo dobre 10 milionów nie chce skrętu w kierunku Węgier, nie chcą patusa za prezydenta i są za silną integracją europejską. 

• Upvote 8