Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

23 godziny temu, adashi napisał(a):

Jak zrobiono głupotę, to już nie ma szans jej naprawienia i ma tak zostać na zawsze?

A przymiotniki piszemy małą literą ukrofilu.

Jest szansa i o tym pisałem wyżej, tylko nie przez blokowanie ustawy, która reguluje masę spraw tylko przez nowelizację odnoszącą się do danego problemu.

Pisownia nie zamierzona edytowałem z Ukrainców i tak wyszło. Nie jestem ukrofilem cokolwiek miałeś na myśli tylko stwierdzam, że nie wszyscy przyjezdni z UA to zło, a Polska więcej zyskuje na ich obecności niż ponosi z tego tytułu kosztów.

Świadczenia powinny być ograniczane spełnieniem pewnych wymagań ale obligatoryjnie dla wszystkich.

Nie ma różnicy miedzy niepracującym Polakiem a niepracującym Ukraińcem mieszkającym w Polsce - są tylko powody z jakich dany osobnik nie podejmuje się pracy.

Kwestia opieki zdrowotne też jest do uregulowania wystarczyłoby zobligować UA do pokrywania kosztów leczenia niepracujących obywateli UA w Polsce i to też można zrobić albo poprzez fundusze jakie otrzymuje UA z EU albo rozliczenia przyszłe (dług oprocentowany). Tylko takie kroki należy podejmować z wyprzedzeniem, a nie z dnia na dzień - wystarczyłby kwartał żeby takie coś zrobić w pełni sensownie w oparciu o umowę międzynarodową. 

21 godzin temu, ibizpl napisał(a):

Jak przeglądam forum to przewija się narracja że wszyscy Ukraińcy wyjadą, wielki "byznes" ściągnie do pracy obcych z L-V426 itp pieprzenia.

Przecież WSZYSCY PRACUJĄCY UKRAIŃCY nie odczują żadnych zmian, może będą musieli postać chwilę po papierek i tyle. Przecież to jest jasne jak słońce! Fakt że można było to na spokojniej ogarnąć ale poradzą sobie, nie bój nic. A że darmozjady potracą darmowe socjale to tylko się cieszyć, odnośnie symboli banderyzmu w Polsce nie ma w ogóle o czym dyskutować!

A wracając do "byznesu" i roboli z kosmosu - ci co mają ściągnąć to i tak ściągną bo są tańsi od Ukraińców i tyle! Dobrze by było żeby ktoś to zablokował wystarczy minimalnie żeby się księgowym słupki przestały odpowiednio sumować i te agencje HR z d...py same splajtują.

Biznes reaguje na każdy ruch, który zaburza ciągłość i nie ma znaczenia, czy to dotyczy obywateli UA. 

Po co blokować? Chcesz utrudnić funkcjonowanie przedsiębiorcom? Przecież Ty nie będziesz pracował za najniższą krajową.

I tu nie chodziło o 800+ tylko, że ustawa dotyczyła wielu aspektów pobytu Ukraińców w Polsce a Veto spowodowało duże ryzyko, że tej ciągłości nie będzie.

Czy mając biznes, który funkcjonuje ale możesz go stracić z dnia na dzień, bo jakiś idiota Tobie zablokuje możliwość działania spowoduje, że będziesz siedział i czekał, czy podejmiesz działania umożliwiające prowadzenie biznesu w innym kraju lub w kilku krajach? 

Edytowane przez Zhao
ciach - nie brnij w bezsensowne przepychanki ;)
  • Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, Norrberrto napisał(a):

Jest szansa i o tym pisałem wyżej, tylko nie przez blokowanie ustawy, która reguluje masę spraw tylko przez nowelizację odnoszącą się do danego problemu.

na szczescie zrobiono inaczej,

a przez nowelizacje to by sejm odrzucil i tyle by widzieli ze zmian, przeciez sam o tym wiesz wiec po co piszesz takie teorie ;)

• Confused 1
Opublikowano

@Roman_PCMR

Akurat zielona energia - Für Polskę jak najbardziej, jeśli naprawdę zależy nam na niezależności energetycznej.
W przeciwnym razie będziemy importować coraz więcej prądu z Zachodu - drożej, z narzutami i z „podatkiem od własnej bezczynności”.

Skoro już mówimy o tym, czyja politykę naprawdę reprezentuje zielona energia, to może warto przypomnieć:

• największe koncerny energetyczne w Polsce to spółki Skarbu Państwa,
  • przez lata (świadomie lub nie) hamowały rozwój OZE i modernizację sieci, broniąc dominacji sektora węglowego,
  • dziś lokalna, rozproszona energetyka może zagrozić ich modelowi biznesowemu - dlatego są mniej entuzjastyczne wobec zmian, które odbierają im kontrolę.

Tak szczerze: komu bardziej przeszkadza lokalna zielona energia? Berlinowi? Czy może Warszawie - a konkretnie: zarządom państwowych koncernów energetycznych?

• Upvote 8
Opublikowano
47 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Trump to ma być nasz sojusznik? To idiota.

image.thumb.jpeg.574134d57f6beefa4a3d2384503a0704.jpeg

jak będzie chciał to wywrze presję. Na Grenalndii mieszka 50k ludzi.  
Sama Dania nie jest w stanie nic zrobić bo to małe państwo z uzbrojeniem w większości od Amerykanów.

Opublikowano
42 minuty temu, Dimazz napisał(a):

jak będzie chciał to wywrze presję. Na Grenalndii mieszka 50k ludzi.  
Sama Dania nie jest w stanie nic zrobić bo to małe państwo z uzbrojeniem w większości od Amerykanów.

Dania ma w dupie społeczeństwo Grenlandii chodzi jedynie o surowce i to samo chce pomarańczowy małpiszon. Tylko patrząc na jego politykę to jak osiągnie swój cel to każe deportować każdego mieszkańca. 

Opublikowano
33 minuty temu, Winter napisał(a):

Nie zawsze świeci i nie zawsze wieje, mix bez atomówek opierający się głównie na OZE + gaz, jak w NL jest bezsensu. Ceny energii ciągle rosną. Od 3 lat jest dotacja dla najmniej zarabiających, żeby mogli opłacić rachunki za energię. Tak jest wspaniale :E

W Polsce jest jeszcze wspanialej :E Ceny energii jak na zachodzie przy 2-3 krotnie niższych zarobkach i do tego dotacja do prundu dla wszystkich gospodarstw, bo bez niej to ceny byłyby najwyższe w Europie. Oczywiście dotacja z tyłka się nie bierze bo wcześniej jest wyciskana w formie różnych podatków od tych samych ludzi :E Fajnie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Winter

Ceny energii rosną - to fakt, ale nie tylko w Holandii i nie dlatego, że mają OZE.

Wzrosty wynikają m.in. z globalnych cen gazu (szczególnie po 2022r.), kosztów emisji CO2, napięć geopolitycznych, a także niedoinwestowania sieci przesyłowych.

I co najważniejsze - z opóźnień w transformacji, które teraz nadrabiane są w pośpiechu i wysokim kosztem.

Holandia inwestuje w OZE i offshore, ma jedną elektrownię w Borssele i nie zamyka tematu atomu - przygotowują się do budowy nowych reaktorów i rozważają SMR-y.

W przeciwieństwie do Polski, która od czasu Żarnowca gadała o atomie, a nie wbiła nawet łopaty.

Co do dopłat - w Polsce mamy „zamrożenia”, dodatki energetyczne, tarcze, rekompensaty - więc sytuacja nie wygląda tak różowo, jak by się chciało.

Po prostu wszyscy teraz płacimy „podatek od spóźnionej modernizacji”, tylko każdy kraj trochę inaczej go księguje.

Tak jakbyśmy u siebie mieli cud energetyczny, tylko Niemcy go nam zepsuli.

Prawda jest taka, że nawet najlepszy miks nie zadziała bez sieci i elastyczności, a tego brakuje i u nas, i w wielu krajach Europy. I to powinien być temat - nie memy o Holandii.

@lukadd - uprzedziłeś mnie :)

Dokładnie - i właśnie to jest największy absurd:
Mamy ceny jak na Zachodzie, zarobki jak na Wschodzie, a infrastruktura energetyczna nadal jak z lat 90.

I jeszcze narracja, że to wszystko przez „wiatraki i Niemców” - zamiast przyznać, że przez lata tłukliśmy węgiel i niczego nie modernizowaliśmy, a teraz płacimy rachunek za bezruch.

Dotacje w Holandii to przynajmniej reakcja na realne koszty - u nas to plaster na brak reform.

Edytowane przez Yahoo86
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Winter napisał(a):

O ile te info jest w ogóle prawdą, a nie fejkiem. USAID służyło do ingerencji w sprawy wewnętrzne innych krajów.

To info jest prawdą. Natomiast drugie zdanie twojej wypowiedzi to bzdura. No i tak jak pisałem - to kompletnie nie jest to samo. 

No, ale musisz bronić Trumpa :lol2: 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Gdzie to niby robię? Uważam, że jego prezydentura to rozczarowaniem. Duża część MAGA odwróciła się od niego po akcji z listą Epsteina.

To czemu zamiast przyznać że źle robi robisz whataboutism? Whataboutism to stara i dość głupia taktyka obrony. 

Opublikowano

Ciekawe kiedy ten pomysł na zakaz telefonów w szkole upadnie. Pierwsze co mnie zastanawia to jak będą sprawdzać czy dany uczeń ma telefon. Jakimś wykrywaczem czy może będą przeszukiwać osobiście jak będą wchodzić na teren szkoły. Druga sprawa to jak będą przechowywać przez czas trwania lekcji. Tutaj jest pomysł żeby, np. w depozycie. I jak je oznaczać czyj telefon jest czyj. We Włoszech nawet w średnich szkołach mają ich zabronić. Załóżmy że w jakiejś szkole jest 320 uczniów z czego 290 matelfony. Jak później poprawnie wydać taki telefon.

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-zakaz-telefonow-komorkowych-w-szkolach-srednich-trwaja-przyg,nId,8014229

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Bo robię teraz rybę w piekarniku i nie mam czasu na długie riposty. Generalnie walić Trumpa. Nie podoba mi się ta jego zabawa w udawanie, że chce zakończyć wojnę. Od początku powinno się wjechać na pełnej kurtyzanie z żądaniami. Dowalić kacapom zaporowe cła i krajom kolaborantom.

A po co w ogóle riposta? Mógłbyś po prostu przyznać mi rację :) 

Opublikowano
3 godziny temu, Norrberrto napisał(a):

Świadczenia powinny być ograniczane spełnieniem pewnych wymagań ale obligatoryjnie dla wszystkich.

Nie ma różnicy miedzy niepracującym Polakiem a niepracującym Ukraińcem mieszkającym w Polsce - są tylko powody z jakich dany osobnik nie podejmuje się pracy.

Kwestia opieki zdrowotne też jest do uregulowania wystarczyłoby zobligować UA do pokrywania kosztów leczenia niepracujących

Ten rząd jest tak nieudaczny, że trzeba z nim rozmawiać metodą faktów. Mieli półtora roku aby to zracjonalizować. Nic nie zrobili. A zatem to nie tyle Nawrocki podjął decyzję z dnia na dzień, ile rząd ją podejmował półtora roku.

Popatrzmy realnie na sprawę. Gdybyśmy nie władowali tyle miliardów w Ukrainu być może mielibyśmy mniejszy wpływ na proces znikania Ukrainy niż mamy teraz. A teraz mamy jaki właściwie?

• Haha 1