Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To pokaż proszę tą analizę :) 

Opinia RPD dla ciebie nic nie znaczy? Nie pasuje taki argument? Chcesz żebym zlecił opinię prawną?

W sprawie wiatraków nie chodziło o zaokrąglenie 200 czy 250m tylko o rozdmuchanie tego balona, o możliwość decydowania przez właścicieli posesji, pisałem o tym i o atomie, zaporach ale ty to pomijasz i twierdzisz że wiesz co czytam.

Akurat w temacie ostatniego weta @LeBomB jeszcze nie zabłysnął żadną wiedzą opartą na rzetelnych źródłach ale może to się zmieni jeszcze?

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Henryk Nowak https://www.prawo.pl/oswiata/podwyzki-dla-nauczycieli-i-budzet-na-oswiate-w-2025-r,524269.html

Ja wiem, że nauczyciel nie jest obecnie łatwym zawodem, ale nie jest tak, że nikt im nie wychodzi na przeciw z różnymi rozwiązaniami. W której pracy możesz wziąć roczny urlop płatny na podreperowanie zdrowia nawet przy wypaleniu zawodowym? Czy na przykład spawacz taki dostanie? Czy dostanie dodatek za pracę w warunkach szczególnych czy uciążliwych? 

Temat rzeka, od ilości godzin po przywileje, gdzie jedne owszem są słuszne, ale są też takie, bez których mogliby funkcjonować.

Przestań się kompromitować i weryfikuj to co wklejasz.  

"nauczyciela początkującego – 4788 zł lub 4908 zł (dla porównania kwoty na 2005 rok - 3600 zł lub 3690 zł

nauczyciela mianowanego – 4910 zł lub 5057 zł (2005 r. - 3700 zł lub 3890 zł)

nauczyciela dyplomowanego – 5148 zł lub 5915 zł (2005 r. - 3960 zł lub 4550 zł)"

To są prawdziwe zarobki nauczycieli w 2025. To co wziąłeś to są brednie wyplute przez chatgpt. 

Rok na poratowanie zdrowia można wziąć 3 razy po minimum 7 latach przerwy. Fajne to, ale przy tych zarobkach i w fatalnych warunkach i tak to nie przyciąga ludzi do pracy. 

Nauczyciel dyplomowany nie ma nawet 6k podstawy, to jest bieda. 

15 minut temu, LeBomB napisał(a):

No i sprawdza ktoś czy to nie stary komunista, który będzie indoktrynował dzieci propagandą z PRLu, albo stosował metody wychowawcze jakie na nim stosowano? Nie, bo ma papier...

Chcesz jeszcze większego exodusu z zawodu? Zaraz sam będziesz uczyć swoje dzieci. Poza tym jak chcesz to sprawdzić? W rozmowie taki człowiek może ciebie po prostu okłamać. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, ibizpl napisał(a):

Opinia RPD dla ciebie nic nie znaczy? Nie pasuje taki argument? Chcesz żebym zlecił opinię prawną?

Ja nie muszę zlecać. Mogę wykonać.

Możesz zacytować tą opinię RPD, albo ją zalinkować?

W sprawie wiatraków nie chodziło o zaokrąglenie 200 czy 250m tylko o rozdmuchanie tego balona, pisałem o tym i o atomie, zaporach ale ty to pomijasz i twierdzisz że wiesz co czytam.

W sprawie wiatraków chodziło o to co napisałem - cały czas bagatelizowałeś nei zdając sobie sprawy z praktycznej różnicy. Bo nie sięgnąłeś do fachowej wiedzy. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Możesz zacytować tą opinię RPD, albo ją zalinkować?

Kilka postów wyżej, cytat za onetem, widać jak czytasz posty ludzi o innych poglądach, jak zwykle wiesz lepiej.

Tu masz drugi link:

https://samorzad.pap.pl/kategoria/edukacja/rpd-pisze-do-prezydenta-ws-nowelizacji-lex-kamilek-realne-zagrozenie-dla

To czekam teraz na twoją rzetelną opinię prawną, wykonasz?

Edytowane przez ibizpl
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, ibizpl napisał(a):

kolejne swietne weto,

zaczynam zalowac ze nie glosowalem na Nawrockiego XD

4 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie uważam, żebysmy mieli mieć pierwszeństwo i lekarza przed Ukraińcami, powinna obowiązywać kolejka.

masz prawo gardzic Polakami ale prezydent RP zapowiedzial Po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy :sex:

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Moje doświadczenie jest takie, że to zawsze tak wygląda.

Bo ludzie po drugiej stronie nie mogą uwierzyć, że masz jakąś wiedzę w temacie. Że umeisz coś więcej niż oni sami.

Dlatego nie używam łagodnego języka - to doświadczenie sprawiło, że nie mam ochoty użerać się z takimi 'na miękko'. Jak ktoś zachowuje się głupio, to niech wie, że jest głupi :) 

Doskonale rozumiem - jestem z natury spokojny, ale i mnie czasem kusi, żeby powiedzieć coś prosto z mostu.

Mimo wszystko wolę trzymać się tonu, który nie zamyka rozmowy na starcie.

Zdarza się, że wybuchnę przy kliencie, który nie ma pojęcia, czego chce - potem go uświadamiam, prostuję i tłumaczę… z różnym skutkiem :)

Wiem, że nie każdy ma ochotę się uczyć czy zmieniać zdanie. Ale bywa, że ktoś tylko czyta, nie odpisuje - i coś mu jednak zostaje.

A czy druga strona „uwierzy” w czyjąś wiedzę? Niespecjalnie mnie to obchodzi - ważniejsze, żeby samemu wiedzieć, co się mówi i dlaczego.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Kilka postów wyżej, cytat za onetem, widać jak czytasz posty ludzi o innych poglądach, jak zwykle wiesz lepiej.

Tu masz drugi link:

https://samorzad.pap.pl/kategoria/edukacja/rpd-pisze-do-prezydenta-ws-nowelizacji-lex-kamilek-realne-zagrozenie-dla

To czekam teraz na twoją rzetelną opinię prawną, wykonasz?

Ech, czyli jednak nie sięgasz do źródeł.

Masz, tutaj jest opinia RPD do projektu ustawy:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12396606/13121302/13121305/dokument719433.pdf

Tu masz np. uwagi Konfederacji do projektu, składane już na etapie Sejmowym. Ich interesowała tylko kwestia obcokrajowców :lol2: 

https://orka.sejm.gov.pl/proc10.nsf/0/7928B518B17A5576C1258CDC0067ACF6/%24File/1381_Konfederacja.pdf

Tu masz odniesienie projektodawcy do uwag RPD, jakoś w połowie dokumentu:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12396606/13121302/13121303/dokument719423.docx

Szczerze to sam nie wiem. Uzyskanie zaświadczenia KRK jest na tyle problemowe, że znacznie ograniczy pulę rodziców/opiekunów, który będą chętni. I jest to praktyczny problem, bo kasy na to nie ma.

Z drugiej strony - jest słusznym, aby sprawdzać te osoby. Ale po co papierologia? Czemu organizator nie sprawdzi w Rejestrze sprawców przestępstw na tle seksualnym i tyle? Odpowiedzialność za wybór rodzica powinna być po stronie szkoły/organizatora, ale nie moze polegać tylko na podaniu zaświadczenia z KRK. Znam wiele osób z czystym KRK w zakresie jaki jest sprawdzany na te potrzeby, a nie powierzyłbym im nawet psa :) 

Jakbyś przejrzał uwagi to zwrócisz uwagę, że na ułatwienia w zakresie organizacji czeka np. Polski Czerwony Krzyż, fundacje zajmujące się dziećmi i inne podmioty. Bo dla nich te bariery biurokratyczne są problemowe.

Problemem jest to, że oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej to nie jest prewencja - nie wobec sprawców przestępstw agresji czy seksualnych wobec dzieci. Więc moim zdaniem trzeba znaleźć inne rozwiązanie - takie, gdzie te osoby będą sprawdzane, ale będzie to bez biurokratycznych barier, bo one są faktycznym problemem. 

Ogólnie to raczej dobrze, że to zawetował.

Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo ludzie po drugiej stronie nie mogą uwierzyć, że masz jakąś wiedzę w temacie. Że umeisz coś więcej niż oni sami.

Dlatego nie używam łagodnego języka - to doświadczenie sprawiło, że nie mam ochoty użerać się z takimi 'na miękko'. Jak ktoś zachowuje się głupio, to niech wie, że jest głupi :) 

Widzisz, wydaje ci się że jesteś najmądrzejszy a tak naprawdę prezentujesz kompletny brak kultury. Wtrącanie w każdym poście że ktoś tkwi w tępej propagandzie albo że jest głupi tylko dlatego że ma inne poglądy niż ty źle o tobie świadczy, typowe dla niektórych prawników którym wydaje się że zjedli wszystkie rozumy i są lepsi od innych, bo skończyli prawo. Żałosne to jest. Typowe dla narcyzów.

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

Widzisz, wydaje ci się że jesteś najmądrzejszy a tak naprawdę prezentujesz kompletny brak kultury.

Brak kultury nie neguje tego, że mam rację, albo tego, że mówię prawdę. 

Ale zdecydowanie większym brakiem kultury jest - w mojej opinii - klasyczne "nie znam się, ale się wypowiem", którego jest tutaj pełno :) 

Teraz, ibizpl napisał(a):

Wtrącanie w każdym poście że ktoś tkwi w tępej propagandzie albo że jest głupi tylko dlatego że ma inne poglądy niż ty źle o tobie świadczy, typowe dla niektórych prawników którym wydaje się że zjedli wszystkie rozumy i są lepsi od innych, bo skończyli prawo. Żałosne to jest. Typowe dla narcyzów.

Żałosne to jest "nie znam się, ale się wypowiem", "nie wiem o co chodzi, ale moja partia mówi tak:...", albo pwotarzanie tekstów propsto z co głupszych mediów ;) 

To jest zdecydowanie bardziej żałosne. 

I tak - wiem, że mi czasem brakuje cierpliwości. Ale jak widzę takie kolosalne pokłady ignorancji, niewiedzy i głupoty jakie się tu neiraz trafiają to serio nie mam ochoty zaczynać od podstaw. Czy ktokolwiek tutaj sięgnął do źródeł zanim wyrobił sobie opinię o temacie? Nie. 

Wy już wszystko wiecie, bo zobaczyliście migawkę w TV i artykuł w necie. I już opinia wyrobiona. 

A każda, niemal każda sprawa jest dużo bardziej zniuansowana. Wymaga tego, zeby się zaznajomić z tekstem ustawy, z tekstem nowelizacji, poznać kontekst. Czy ktoś to tutaj robi? Nie.

A jak ja to robię to mnie jeszcze wyzywacie, bo wam się nie podoba, że ktoś może temat ogarniać dużo lepiej :) 
Więc dostajecie z buta, bo na więcej szkoda czasu. I tak to się kręci od 2008 roku :E 

• Like 1
Opublikowano

(...)Więc moim zdaniem trzeba znaleźć inne rozwiązanie - takie, gdzie te osoby będą sprawdzane, ale będzie to bez biurokratycznych barier, bo one są faktycznym problemem. 

Ogólnie to raczej dobrze, że to zawetował.

Zgoda, natomiast póki nie ma wypracowanego lepszego rozwiązania należy zostać przy tym co jest. 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ech, czyli jednak nie sięgasz do źródeł.

Wyobraź sobie że jesteś tym razem w błędzie.

Tak czy siak RPD zarekomendowała weto, brniesz w ta samą narrację co @LeBomB odwracania kota ogonem że jak ktoś ma papier to nie jest to gwarancją że się nadaje, przecież to oczywiste i nic nie zmienia w temacie noweli.

Czemu organizator nie sprawdzi w Rejestrze sprawców przestępstw na tle seksualnym i tyle? Odpowiedzialność za wybór rodzica powinna być po stronie szkoły/organizatora

Piszesz że brakuje kasy, @LeBomB że mają przerąbane i niskie płace ( z czym się zgadzam ) a jednocześnie chcesz scedować ten obowiązek na szkołę?

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Więc moim zdaniem trzeba znaleźć inne rozwiązanie - takie, gdzie te osoby będą sprawdzane, ale będzie to bez biurokratycznych barier, bo one są faktycznym problemem. 

Zaproponujesz coś konkretnego? Jak wyobrażasz sobie sprawdzenie jakiejkolwiek osoby bez oficjalnego dokumentu? To nie realne chyba że jako prawnik wiesz lepiej, czekam na coś konkretnego.

Przynajmniej zgadzamy się że weto było zasadne.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Wyobraź sobie że jesteś tym razem w błędzie.

No nie jestem, skoro tylko artykuł dałeś, a nie właściwą opinię ;) 

Tak czy siak RPD zarekomendowała weto, brniesz w ta samą narrację co @LeBomB odwracania kota ogonem że jak ktoś ma papier to nie jest to gwarancją że się nadaje, przecież to oczywiste i nic nie zmienia w temacie noweli.

Ale to prawda, że papier nie daje pewności, bo tam się wpisuje prawomocne skazania. Czyli np. Majtczak ma czysty rejestr. A nie dalibyśmy mu chyba prowadzić autobusu szkolnego, nie? :E 

Piszesz że brakuje kasy, @LeBomB że mają przerąbane i niskie płace ( z czym się zgadzam ) a jednocześnie chcesz scedować ten obowiązek na szkołę?

Zaproponujesz coś konkretnego? Jak wyobrażasz sobie sprawdzenie jakiejkolwiek osoby bez oficjalnego dokumentu? To nie realne chyba że jako prawnik wiesz lepiej, czekam na coś konkretnego.

Istnieje coś takiego:

https://www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/pobierz-informacje-z-rejestru-sprawcow-przestepstw-na-tle-seksualnym

Wystarczy ów rejestr rozszerzyć na dodatkowe przestępstwa. Każda szkoła/organizator powinni mieć dostęp i tam sprawdzać każdą osobę, która jest dopuszczona do kontaktu z dzięcmi ze strony organizatora. Oczywiście - pojawia się problem z hotelami etc., ale to pomińmy na razie.

To jest rejestr online, można to łatwo zrobić, wydrukować, zostawić w dokumentach papierowych albo elektronicznych.

Bo rejestr KRK to coś innego i uzyskanie zaświadczenia stamtąd trwa co najmniej kilka dni. Online mają bodaj do 30 dni, idzie szybciej, ale nigdy nie wiesz kiedy ci zrobią.

Do okienka musisz iśc samodzielnie bo z pełnomonocictwem robią ci zawsze problem. Dlatego zaświadczenia z KRK są kiepskim pomysłem - bo tworzą biurokratyczną barierę. 

I właśnie dlatego należy znać kontekst, żeby mieć opinię :) 

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A jak ja to robię to mnie jeszcze wyzywacie, bo wam się nie podoba, że ktoś może temat ogarniać dużo lepiej :) 
Więc dostajecie z buta, bo na więcej szkoda czasu. I tak to się kręci od 2008 roku :E 

Widzisz, zdziwisz się ale widzę że masz dużą wiedzę i dociekasz szczegółów i kontekstu które są ważne, to twoje duże atuty, pewnie dlatego jesteś prawnikiem, pewnie dobrym.

Za to brakuje ci trochę empatii i podejścia do ludzi, często młodszych od ciebie ( nie ja ) lubisz się wywyższać a zdarza się że i ty nie masz racji, a już wtrącenia o tępej propagandzie i to zawsze tylko z jednej strony ( bo po stronie rządu już jej nie widzisz ) powodują że ciężko z tobą dyskutować.

Pamiętam że zdarzało mi się już przyznać ci rację i nie widzę w tym nic złego ale trzymajmy "friendly" poziom boobrażanie ludzi zazwyczaj nie pomaga w przekonaniu ich do swoich racji.

PEACE :flaga:

Opublikowano
10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zgoda, natomiast póki nie ma wypracowanego lepszego rozwiązania należy zostać przy tym co jest. 

Problem w tym, że w Polsce nie ma planu. Nie ma woli, aby coś zmienić na lepsze. Wszyscy zawsze robią minimum. Zamieściłem link do uwag z konsultacji. Zwróćcie uwagę, że dobre pomysły organizacji są kwitowane "uwaga wykracza poza zakres projektu". I tak jest zawsze. 

Politycy mówią: zróbcie coś z Lex Kamilek, bo pół Polski ma problem z organizacją wycieczek. No to robimy, ale tak żeby się nie narobić. Tak, żeby nie trzeba było iść do innego ministerstwa i mówić: zróbmy zmiany w tym rejestrze, albo niech będzie możliwość zrobienia zapytania do KRK przez mObywatel. Bo po co? Nikt nie doceni. Potem przyjdzie ina włądza i cię wywali :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Czy przypadkiem odpowiedzialność zbiorowa to nie jest forma szantażu? Ktoś nie posegreguje śmieci to odrazu próbują narzucić wysze opłaty. Przecież to nie moja wina. Staram się jak mogę segregować śmieci, a tu zaraz ktoś przyjdzie i bęc. 

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/49394,zamosc-pierwsze-ostrzezenie-dla-spoldzielni-za-nieprawidlowe-segregowanie-odpadow-kolejnego-nie-bedzie

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Bo rejestr KRK to coś innego i uzyskanie zaświadczenia stamtąd trwa co najmniej kilka dni. Online mają bodaj do 30 dni, idzie szybciej, ale nigdy nie wiesz kiedy ci zrobią.

Do okienka musisz iśc samodzielnie bo z pełnomonocictwem robią ci zawsze problem. Dlatego zaświadczenia z KRK są kiepskim pomysłem - bo tworzą biurokratyczną barierę. 

Wiem bo to przerabiałem i pełna zgoda tylko kto w szkole będzie miał czas i chęć żeby tym się zająć?

Z rozszerzeniem może być problem, wejdą tematy RODO ( tu pole dla ciebie jako prawnika ) i sprawa ochrony jak w przypadku publikowania wizerunku przestępców ( co uważam za idiotyzm ) szczególnie że jak delikwent jest poszukiwany to publikują mimo domniemania niewinności a jak skazany to już problem. Więc z tym rejestrem może nie być tak łatwo.

Opublikowano
Cytat

Ministerstwo zniknęło po 500 dniach. Kosztowało to 28 mln zł

Miesiąc temu podczas rekonstrukcji rządu, po nieco ponad 500 dniach funkcjonowania, Donald Tusk zdecydował o likwidacji Ministerstwa Przemysłu. Stworzenie resortu w Katowicach było jedną z obietnic wyborczych Koalicji Obywatelskiej, której realizacja kosztowała miliony. Mamy oficjalne wyliczenia.

https://www.money.pl/gospodarka/ministerstwo-zniknelo-po-500-dniach-kosztowalo-miliony-mamy-wyliczenia-7193728640203552a.html

kasa przezarta, konkret odhaczony, mozna kasowac XDDDDDDDD

Opublikowano

Zaświadczenie w okienku dostaje się od ręki. Wiem, bo brałem w tym roku. Całość od momentu wejścia do budynku trwała może 10 minut- wszedłem, wypełniłem prosty wniosek, poszedłem do okienka, dałem wniosek, okazałem dokument i dowód wpłaty, pani wydrukowała dokument i podbiła pieczątki. Online faktycznie się czeka, w praktyce około 5 dni. 

Opublikowano

Wiem bo to przerabiałem i pełna zgoda tylko kto w szkole będzie miał czas i chęć żeby tym się zająć?

Właśnie o to chodzi - pozbyć się KRK. 

W przepisach i tak nie ma mowy o wszystkich przepisach, aktualnie jest mowa o:

Cytat

Osoba, o której mowa w ust. 1, przedkłada pracodawcy lub innemu organizatorowi informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie przestępstw określonych w rozdziale XIX i XXV Kodeksu karnego, w art. 189a i art. 207 Kodeksu karnego oraz w ustawie z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2023 r. poz. 1939), lub za odpowiadające tym przestępstwom czyny zabronione określone w przepisach prawa obcego.

Zatem gdyby ten rejestr online dot. przestępstw seksualnych rozszerzyć o wybrane przestępstwa z tych rozdziałów, albo o wszystkie to można go używać zamiast KRK. A wtedy sprawdzenie to jest jedna godzinka pracy sekretarki. Dadzą radę. Muszą. 

Z rozszerzeniem może być problem, wejdą tematy RODO ( tu pole dla ciebie jako prawnika ) i sprawa ochrony jak w przypadku publikowania wizerunku przestępców ( co uważam za idiotyzm ) szczególnie że jak delikwent jest poszukiwany to publikują mimo domniemania niewinności a jak skazany to już problem. Więc z tym rejestrem może nie być tak łatwo.

Tematy RODO wchodzą już. Uwagi Prezesa UODO do nwoelizacji miały bodaj 7 stron. 

Ten rejestr jest populistyczny, ale można go przekuć na dobre narzędzie do taniej weryfikacji przez orgnaizatorów i szkoły. Tylko trzeba chcieć i mieć mózg. 

Ale do ministerstwa ludzie z mózgami nie idą - za mało płacą. 

1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Zaświadczenie w okienku dostaje się od ręki. Wiem, bo brałem w tym roku. Całość od momentu wejścia do budynku trwała może 10 minut- wszedłem, wypełniłem prosty wniosek, poszedłem do okienka, dałem wniosek, okazałem dokument i dowód wpłaty, pani wydrukowała dokument i podbiła pieczątki. Online faktycznie się czeka, w praktyce około 5 dni. 

Gdzieniegdzie tak.

W Katowicach się czeka kilka dni, a w wybranych okresach (np. koniec sierpnai i początek września) są kolejki, bo studenci prawa wybierają zaświadczenia do egzaminów wstępnych na aplikację. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

(...)

Gdzieniegdzie tak.

W Katowicach się czeka kilka dni, a w wybranych okresach (np. koniec sierpnai i początek września) są kolejki, bo studenci prawa wybierają zaświadczenia do egzaminów wstępnych na aplikację. 

Wierzę, natomiast nie rozumiem dlaczego w niektórych miejscach jest od ręki a w innych nie. 

Co do studentów - nie mogą złożyć wniosku on-line na początku lipca? Składanie wniosku przez internet jest proste a potem wystarczy poczekać. Jedynie nie należy czekać do ostatniej chwili. 

Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wierzę, natomiast nie rozumiem dlaczego w niektórych miejscach jest od ręki a w innych nie. 

Co do studentów - nie mogą złożyć wniosku on-line na początku lipca? Składanie wniosku przez internet jest proste a potem wystarczy poczekać. Jedynie nie należy czekać do ostatniej chwili. 

Na początku lipca to oni jeszcze bronią magisterki :E 

Też nie wiem od czego to zależy. Chyba od tego jak dobry jest eksrpes do kawy w Sądzie :) 

Opublikowano

@GordonLameman Widzisz, nie każdy jest prawnikiem, w temacie obróbki stali, tworzyw, ciśnień przy obróbce np waterjetem itd pójdziesz studiować na polibudę czy oprzesz się na wiedzy specjalistów? Dla mnie opinia RPD jest wystarczająca żeby wyrobić sobie zdanie nt weta bo o tym dyskutujemy, więc wytykanie że nie przeanalizowałem pod kątem prawnym noweli jest nie na miejscu szczególnie jeżeli wtrącasz swoje teksty o tępej propagandzie. Ale nie wracajmy już do tego.

Fakt pozostaje faktem że nowela spowodowała by niebezpieczną lukę i dobrze że prezydent ją zawetował.