Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, 209458 napisał(a):

Panie daj cynk, gdzie w Polsce można kupić nasiona Monsanto? Chętnie bym sobie sprawił z ciekawości. Bo w mojej okolicy w marketach i sklepach dla działkowców tylko produkty typu PlantiCo Zielonki Sp. z o.o., PNOS Ożarów mazowiecki, Torseed Toruń, Toraf Maciejów i tym podobne megakorpy

Jak widać czytanie jest trudne. Podałem przykład (skrajny), a dużych korpo w Polsce sprzedających nasiona jest sporo. Podałeś właśnie dwie duże korporacje. 
Ja nasiona mam od rolników więc nie wiem co tam w sklepach sprzedają, ale z opowieści ludzi wiem że często im dużo rzeczy nie wychodzi, i głównie to wina nasion właśnie. 

Opublikowano
Cytat

Ograniczenie dostępu do 800+ i części świadczeń zdrowotnych dla Ukraińców oraz przedłużenie do 2026 r. prawa do pobytu na dotychczasowych zasadach - to główne zmiany, jakie zawiera rządowy projekt będący odpowiedzią na prezydenckie weto.

https://www.money.pl/gospodarka/jest-rzadowa-odpowiedz-na-weto-karola-nawrockiego-ws-ukraincow-7195869510122432a.html

 

dziekujemy Panie Prezydencie, wielki sukces a niby prezydent nic nie moze XD

 

Cytat

 

Zmiany w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci mają na celu powiązanie prawa do świadczenia wychowawczego dla cudzoziemców z państw trzecich z aktywnością wnioskodawcy na rynku pracy oraz nauką dzieci w polskiej szkole – podkreślają autorzy projektu.

 

doskonale zmiany!

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2025 o 06:23, GordonLameman napisał(a):

Ale brednie :) 

 

 

Co konkretnie jest tam brednią?

Tanie pieczywo ma bardzo prosty skład. 

Przynajmniej to klasyczne, bo "tostowe" już mają dużo konserwantów, na tyle że ma z dwa tygodnie przydatności mimo trzymania w folii. Ale z tego co zrozumiałem to dyskusja dotyczyła tego klasycznego chleba.

 

To że chleb włoski z Lidla schnie wiem z doświadczenia. Trzeba mrozić, bo na trzeci dzień jest już odczuwalnie lekko suchy. 

 

Tak najogólniej mówiąc to chleb, taki "zwykły", jest bardzo tani i prosty w produkcji. Dlatego też jest tani w sklepach. Tak pieczony w pełni w piekarni i dostarczany rano jak tzw mrożony, czyli też częściowo wypieczony następnie mrożony i tylko "dopiekany" w sklepie(tak robi choćby Lidl).

 

Edycja:

@TheMr. Rolnicy też mają nasiona kupowane od dużych firm. Właśnie tych największych, mających ustandaryzowane duże partie. Wszystko certyfikowane.

 

Nawet jak mają też swoje czy z wymiany, to i tak co jakiś czas uzupełniają materiał siewny zakupami.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Co konkretnie jest tam brednią?

Tanie pieczywo ma bardzo prosty skład. 

Przynajmniej to klasyczne, bo "tostowe" już mają dużo konserwantów, na tyle że ma z dwa tygodnie przydatności mimo trzymania w folii. Ale z tego co zrozumiałem to dyskusja dotyczyła tego klasycznego chleba.

 

To że chleb włoski z Lidla schnie wiem z doświadczenia. Trzeba mrozić, bo na trzeci dzień jest już odczuwalnie lekko suchy. 

 

Tak najogólniej mówiąc to chleb, taki "zwykły", jest bardzo tani i prosty w produkcji. Dlatego też jest tani w sklepach. Tak pieczony w pełni w piekarni i dostarczany rano jak tzw mrożony, czyli też częściowo wypieczony następnie mrożony i tylko "dopiekany" w sklepie(tak robi choćby Lidl).

Brednią jest to, że chleb nie schnie bo ma konserwanty. Może w przypadku tostowego.

Ale w przypadku tradycyjnego chleba na zakwasie działają inne procesy.

 

Powiem więcej, gdybyś kupił bochenek chleba wypiekany np. metodą Tartine (mój ulubiony ostatnimi czasy) to jak po tygodniu wyschnie możesz go łatwo w piekarniku "odświeżyć". Tymczasem lidlowe gówienko w tym czasie spleśnieje. :) 

  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman Chodziło mi o to,ze to tanie pieczywo nie ma żadnego szkodliwego składu. 

Ktoś skutecznie ludziom, przynajmniej klasie średniej, wcisnął że zwykły chleb z piekarni jest jakiś szkodliwy dla zdrowia xD i trzeba kupować ten z małych piekarni, za 2-3 razy wyższą cenę, dodatkowo idąc do osobnego sklepu po niego.

 

Nie twierdzę że nie schnie szybko, przeciwnie sam o tym piszę. Czy z Lidla czy Leviatana trzeba mrozić, o ile nie chce się często chodzić na zakupy.

Opublikowano
28 minut temu, Badalamann napisał(a):

 

@TheMr. Rolnicy też mają nasiona kupowane od dużych firm. Właśnie tych największych, mających ustandaryzowane duże partie. Wszystko certyfikowane.

 

Nawet jak mają też swoje czy z wymiany, to i tak co jakiś czas uzupełniają materiał siewny zakupami.

Ci więksi tak, kupiłem nasiona od małych rolników (których znam 10 lat i kupuję od nich produkty do biznesu) którzy sami samplują nasiona od 40-50 lat, nasion od firm nie kupują od dobrych kilku lat. Proces czasochłonny, i kompletnie nieopłacalny, ale jakość takich produktów to kompletnie inna półka. Pomidor w sklepach jest niejadalny w porównaniu. Dlatego warzywa sprzedają 2-3x drożej ale ilość karotenu w marchewce od nich (potwierdzone badaniami) to jest poziom 3-4x większy niż typowej marchewki którą znajdziesz w Lidlu czy Biedrze. Takie marchewki oczywiście też sadzą, ale to idzie właśnie do sklepów pod kontrakt. 
Tam liczy się dużan ilość zbiorów czyli ilość a nie jakość. 

33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Brednią jest to, że chleb nie schnie bo ma konserwanty. Może w przypadku tostowego.

Ale w przypadku tradycyjnego chleba na zakwasie działają inne procesy.

 

Powiem więcej, gdybyś kupił bochenek chleba wypiekany np. metodą Tartine (mój ulubiony ostatnimi czasy) to jak po tygodniu wyschnie możesz go łatwo w piekarniku "odświeżyć". Tymczasem lidlowe gówienko w tym czasie spleśnieje. :) 

Kupiłem chleb włoski metodą Tartine w restauracji w Gdańsku - petarda i poezja. 
Nie wróciłbym już do zwykłego chleba. Z oliwą z oliwek siada do śniadania niesamowicie. I nie czujesz uczucia wzdęcia jak po zwykłym śmieciowym chlebie. 

  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Kupiłem chleb włoski metodą Tartine w restauracji w Gdańsku - petarda i poezja. 
Nie wróciłbym już do zwykłego chleba. Z oliwą z oliwek siada do śniadania niesamowicie. I nie czujesz uczucia wzdęcia jak po zwykłym śmieciowym chlebie. 

Jak będziesz w Kato lub KRK, to odwiedź ten lokal:

http://zmaczeni.com/

 

:) 

  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

 

Po co dodatkowy gluten w chlebie włoskim? :) 

żeby ciasto się lepiej "kleiło" i wzrastało. Tylko 1 dodatek na całą listę to nie jest tak źle w porównaniu do tych "białych" pieczyw z Biedronki, gdzie lista E*** potrafi być naprawdę długa.

 

 

co by wrócić do clue tematu:

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/karol-nawrocki-kuriozalna-sytuacja-przed-wizyta-prezydenta-w-waszyngtonie-to-jest/2vnmhlk

 

lecimy na ślepo, jak Tupolew pod Smoleńskiem...

Opublikowano

@huudyy Nie ma to jak robić burdel wewnętrznie przy czym inne państwa relacjonują wizyty prezydentów w USA, dzięki czemu wyjdzie że Polska to podzielony kraj w którym prezydent ukrywa cel wizyty przed rzadem a rząd nie ma możliwości sterownia polityką zagraniczną zgodnie z konstytucją. 

Swietnie. I to wszystko w imię żeby zbuntowany nastolatek pokazał rodzicom jak bardzo może im dowalić. Na to zagłosowało 50% baranów wiec niech teraz się cieszą z “potęgi” Polski. Przecież wstają z kolan od 10 lat. 

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Prohibicja spoko, ale mamy lepsze lokale już teraz :) 

Czasu będzie mało więc może te co były czołowe odwiedzę, chociaż będę już całkiem blisko Giewont z Michelinem więc ciężko będzie coś jeszcze zmieścić. Ale jak masz coś do polecenia to napisz PW, dzięki. 

  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ostatnio to ceny poszybowały, a jakoś spadła.

 

16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czasu będzie mało więc może te co były czołowe odwiedzę, chociaż będę już całkiem blisko Giewont z Michelinem więc ciężko będzie coś jeszcze zmieścić. Ale jak masz coś do polecenia to napisz PW, dzięki. 

Ja bym zamiast prohibicji wybrał Żurownię teraz. Ciekawsza jest. I mniej nadęta.

 

Albo Tatianę, która ma podobną elegancję, ale jest lepsza w jedzeniu :) 

 

 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano

@GordonLameman Nie wiem, pewnie po to by nadać konsystencję czy smak. Tak by te chleby się czymś różniły. 

Kwas askorbinowy to po prostu witamina C.

 

@TheMr. Pisałem o produkcji na dużą skalę, pod sprzedaż hurtową, raczej do skupu dopiero potem do sklepów, może też własną rolnika jak sprzedaje na jakimś większym targu. Bo to ogromna większość rynku, pewnie ponad 90%.

Tu stosuje się możliwie najnowsze gatunki, a więc i nowe nasiona od dużych producentów. Nawet bez GMO postęp w ulepszaniu upraw jest całkiem szybki. Postęp w rozumieniu wydajności z hektara, odporności na szkodniki i choroby oraz samej wielkości owoców.

 

Opublikowano
25 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jak będziesz w Kato lub KRK, to odwiedź ten lokal:

http://zmaczeni.com/

 

:) 

No popatrz - dawniej jeździłem tam z mamą na morfologię. Obok był Rossmann, ale w końcu przestałem tam zaglądać, bo z parkingiem było naprawdę słabo.

Moje auto sporo zajmuje, więc często musiałem krążyć i szukać miejsca na Grażyńskiego.

Aż tak polecasz?

Opublikowano
1 minutę temu, Yahoo86 napisał(a):

No popatrz - dawniej jeździłem tam z mamą na morfologię. Obok był Rossmann, ale w końcu przestałem tam zaglądać, bo z parkingiem było naprawdę słabo.

Moje auto sporo zajmuje, więc często musiałem krążyć i szukać miejsca na Grażyńskiego.

Aż tak polecasz?

Serio, polecam.

 

 

Ostatnio bywam rzadziej ze względu na bombla, więc wpadam tylko w weekend o 8 po kilka bochenków chleba, ale jest zacnie :) 

Nawet teściowi musze chleb tam kupować - innego już nie chce :) 

 

Parkuje tu gdzie zaznaczone :)

 

Zrzut ekranu 2025-09-3 o 10.30.28.png

  • Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Popularne tematy

  • Najnowsze posty

    • Dzięki, właśnie zgasiłeś mi banana na buzi. Masz wyczucie, niech Cię dżuma !! 
    • @nozownikzberlina nie nie jest legalne - 17 latek uprawiający sex z 15latką czyli osobą, która nie ukończyła 15 roku życia popełnia bardzo poważne przestępstwo karne. A ponieważ po ukończeniu 17 lat odpowiada jak dorosły to grozi mu do 15 lat więzienia. Jeśli chłopak ma np skończone 16 lat i nie skończone 17 może odpowiadać jak dorosłych lub może mu grozić poprawczak. A to, że dziewczyny wolą tych starszych i to, że same często chcą nie ma żadnego znaczenia w świetle obecnie obowiązujących przepisów. Co najwyżej przy orzekaniu przez sąd. Dlatego pisałem o absurdalnym prawie. Co jeszcze śmieszniejsze możesz już uprawiać sex z dziewczyną, która ma skończone 15 lat, ale jak nagrasz wasz wspólny filmik albo fotkę (wiadomo jaką  ) to popełniasz kolejne przestępstwo - tym razem dotyczące pornografii dziecięcej bowiem przepisy jaki weszły parę lat temu zabraniają posiadania lub rozpowszechniania takich materiałów z udziałem osób poniżej 18 lat. Więc sex pomiędzy 15 a 18 tak. Zdjęcia - nie  
    • Fajnie że robisz tego typu testy i dajesz info, pełna profeska jak zawsze 
    • Kiedyś była taka moda że zasilacz był na topie, z biegiem czasu  powstały nowe trendy z zasilaczem na dole   później weszły dodatkowo piwnice, następnie piwnice z otworami na których można dodatkowo przykręcić wentylatory aby dmuchały od spodu na kartę, przy takiej konfiguracji jak pokazał Wallec wentylatory na spodzie mają bezpośredni dostęp do chłodnego powietrza z poza budy nic go nie ogranicza tak jak np "wentylowana piwnica" i karta ma idealne warunki ale za to zasilacz dostaje ciepłe powietrze z wnętrza budy które idzie do góry a wentylator w nim robi za wyciąg i wywalenie ciepła poza skrzynkę, w zasilaczu obrotami steruje termistor im więcej ciepła tym wentyl będzie wchodził na wyższe obroty, z jednej strony źle bo będzie głośniejszy a z drugiej w takim położeniu lepiej bo wywali szybciej i więcej ciepła z budy  Gorzej jak ktoś wsadzi na górę zasilacz który wcale nie rozkręci wentylatora pod obciążeniem  wtedy wyciąg na topie nie istnieje.
    • Czy da się w Windowsie 10 22H2 64 bit ustawić czarny odwrócony kontrast ale w ten spobób żeby był włączony tryb Aero żeby były dostępne w systemie wszystkie bajery graficzne. Gdy się włącza czarny odwrócony kntrast to automatycznie Windows 10 przełącza kompozycje w tryb klasyczny i wtedy znikają wszystkie bajery graficzne. Podobno program Winaero tak potrafi ale wiem gdzie jest ta opcja i ostatnia wersja tego programu jest z 2024 roku to czy użytkownicy Windowsa 11 z kompilacji 25H2 mogą mieć problemy z tym programem że w tym programie mogą być nieuwzględnione przeprojektowania najnowszej wersji Windowsa 11 już pomijając nadchodzącego Windowsa 12 ale akurat mnie to nie dotyczy.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...