Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

A ja nie

"Współzałożyciel chrześcijańskiej wspólnoty Formacja Transformacja zrzeszonej w ramach Kościoła Bożego w Chrystusie.

Doktor teologii Uniwersytetu w Nottingham."

https://www.gniezno1000.pl/osoby/mateusz-piotrowski-pacjent-europa

Normalnie prawdziwy ekspert w dziedzinie rolnictwa i światowego handlu :E

Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dzięki takim kretyńskim pomysłom jak umowa UE-Mercosur czy ETS 2.0 coraz bardziej gardzę Unią Europejską. 

Co takiego strasznego jest w ETS2?

Opublikowano

Rolnictwo będzie musiało się dostosować. I to nastąpi, także poprzez zmiany w dopłatach.

Sama umowa była przygotowywana i negocjowana przez wiele lat.

UE zyska rynki zbytu dla przemysł i usług, państwa Ameryki Płd dla rolnictwa. Tak w wielkim skrócie.

Z prywatnego pkt widzenia zgadzam się z Gordonem, zwiększy się dostępność wołowiny i spadną ceny. A dobry stek nie jest zły ;) Rosół na wołowym tez niezły.

Jako kraj zyskamy, dokładniej jako podwykonawca dla dużych firm niemieckich, w tym motoryzacyjnych. To na tyle niepopularne, że wszyscy to pomijają.  Pod względem pomijania tego jak wygląda rzeczywista pozycja Polski nasi politycy są niesamowici w chyba każdym aspekcie. Ale też takiego pociskania kitów chce większość Polaków ;/ To przykre.

P.S. Nasze rolnictwo nie upadło do tej pory mimo rosnącemu importowi z Ukrainy, w tym drobiu czy produktów mlecznych jak i miodów i wielu innych. 

A ten jeszcze wzrośnie gdy wojna się skończy i zacznie się odbudowa Ukrainy oraz jej "wciąganie" do UE. Bo to co oferują i czym niejako zapłacą za ogromna pomoc która idzie i dopiero pójdzie w odbudowę, będzie właśnie tania żywność, w tym ogromne ilości zbóż i produktów z nich. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

A ja nie

"Współzałożyciel chrześcijańskiej wspólnoty Formacja Transformacja zrzeszonej w ramach Kościoła Bożego w Chrystusie.

Doktor teologii Uniwersytetu w Nottingham."

https://www.gniezno1000.pl/osoby/mateusz-piotrowski-pacjent-europa

Normalnie prawdziwy ekspert w dziedzinie rolnictwa i światowego handlu :E

Co takiego strasznego jest w ETS2?

Ty masz uprzedzenia, wystarczy, że facet jest związany z kościołem i już jest wg ciebie skreślony. Mimo to zachęcam do przeczytania, to wszystko ma ręce i nogi i jest dobrze uargumentowane. 

Co jest złego w ETS? Ty już sam płacisz rachunki czy jeszcze jesteś na utrzymaniu rodziców? Jeśli sam płacisz to się już niedługo przekonasz co w ETS jest złego. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jeśli sam płacisz to się już niedługo przekonasz co w ETS jest złego.

Właśnie w tym jest problem. ETS nie jest zły.

Problemem jest, że przez lata nie przygotowaliśmy się na niego przepalając pieniądze na populizm i budzimy się ręką w nocniku.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, MaxaM napisał(a):

Właśnie w tym jest problem. ETS nie jest zły.

Problemem jest, że przez lata nie przygotowaliśmy się na niego przepalając pieniądze na populizm i budzimy się ręką w nocniku.

Rozumiem, natomiast ja nie przepaliłem kasy więc to nie jest moja wina.

Jak mnie to wkurza,- żyję odpowiedzialnie, mam dom z ocieplonymi ścianami, z ocieplonym dachem, z nowoczesnymi oknami i z fotowoltaiką, wydałem na to naprawdę ogromne pieniądze. Skoro ja dałem radę to wszystko zrobić to państwo tym bardziej powinno umieć się przygotować na ets 2.0. Nie dali rady, bo PiS to partia kretynów i nieudaczników ale ja nie mam zamiaru przez nich cierpieć. 

Przeczytaj sobie kris https://smoglab.pl/ets2-wiecej-zaplacimy-za-gaz-wegiel-ale-i-paliwo/

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co jest złego w ETS? Ty już sam płacisz rachunki czy jeszcze jesteś na utrzymaniu rodziców? Jeśli sam płacisz to się już niedługo przekonasz co w ETS jest złego. 

Płacę i nawet sobie policzyłem koszty, w moim przypadku w 2027 r. wychodzi ok 200 zł na rok czyli mniej niż 20 zł miesięcznie w 2027 r.

https://ets2koszty.pl/

Chyba się nie podniosę po takiej podwyżce :E

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kubikolos napisał(a):

zobaczy ze przetnie wyjdzie 10-20x wiecej niz podales ;)

Jak bym policzył cały budynek a nie tylko moje mieszkanie to może i tak.

Prawda jest taka, że straszy się ludzi tym EU ETS2 niczym dzieci czarną wołgą za komuny :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Winter napisał(a):

Niezły typ z ciebie. Ludzie płacą już za ogrzewanie rekordowe kwoty to jeszcze im dowalmy ETS2.

Jak ktoś ma dziury w oknach, drzwiach i wszystkim co możliwe to może i płaci jakieś rekordowe kwoty.

Przeciętne gospodarstwo domowe zużywa ok. 6 MWh gazu rocznie.

https://energetyka24.com/elektroenergetyka/wiadomosci/ile-zuzywamy-pradu-gazu-czy-ciepla-gus-przedstawil-najnowsze-dane

A tu masz aktualne ceny gazu

https://www.gov.pl/web/premier/od-1-lipca-nizsze-ceny-gazu-dla-gospodarstw-domowych-i-instytucji-publicznych#:~:text=Prezes Urzędu Regulacji Energetyki zatwierdził,204%2C26 zł za megawatogodzinę.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Teraz, Digger napisał(a):

Chińczycy nawet bez imigrantów sami rozwalili sobie społeczeństwo.

Możesz rozwinąć? Niestety to co tu jest napisane to prawda. Zgadzam się, że zachodnia cywilizacja wesoło odstrzeliła sobie stopy i teraz wali po kolanach.

Opublikowano (edytowane)

Ten kalkulator nie policzy o ile podrożeją towary z powodu wzrostu cen paliwa, to raz.

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł. Policzyłem zużycie gazu 28000kwh rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2, wszystko ocieplone na bogato, okna 3 szybowe shuco z ciepłym montażem, przez żadne nie wieje, kocioł kondensacyjny Vaillant 3 letni. Jak to tak wygląda w domu w którym na ocieplenie poszło prawie 300k zł to ciekawe jakie będą dopłaty dla emerytów, których w ogóle nie stać na termomodernizację. Brawo kris, widzisz jakieś rozwiązanie? A może nic się nie stało, niech każdy kogo nie stać na dom po prostu go sprzeda i będzie ok? Najlepiej zrobić tak, żeby nikogo nie było na nic stać i niech każdy ma minimum, unia do tego doprowadzi swoimi działaniami. Chociaż ja myślę, że prędzej wszędzie do władzy dojdzie prawica i kopnie Unię europejską w łeb i to będzie wina unii, że za bardzo uprzykrzali ludziom życie. 

2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Jak ktoś ma dziury w oknach, drzwiach i wszystkim co możliwe to może i płaci jakieś rekordowe kwoty.

Nie każdy ciśnie się w bloku na 50m2 jak kura na grzędzie. 

Opublikowano
14 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł.

Na to co będzie kiedyś to nie patrz bo nikt nie wie jakie dokładnie będą ceny za emisję tony CO2.

18 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Policzyłem zużycie gazu 28000 rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2,

Wybacz ale jeśli Cię stać żeby utrzymać dom o powierzchni ponad 250 m2 i dwa samochody a także opłacić tak duże zużycie gazu to nie uwierzę, że 200 zł miesięcznie jest jakimś problemem. To nie przytyk ale metraż twojego domu mocno odbiega od czegoś co można nazwać "przeciętnym gospodarstwem domowym". Przeciętne gospodarstwo domowe zużywa nawet nie 25% tej ilości gazu co ty.

22 minuty temu, Winter napisał(a):

Napisz to ludziom z minimalną emeryturą.

Nie muszę, na to też jest plan

https://www.consilium.europa.eu/pl/infographics/fit-for-55-social-climate-fund/

Opublikowano

dowalic wszystkim podatkami, tym ktorych nie stac troche doplacic,

wspanialy plan i rozwiazywanie problemow ktore dopiero sie stworzylo

innowacyjna gospodarka XXI w. XDDDDDDDDD

5 minut temu, Kris194 napisał(a):

to nie uwierzę, że 200 zł miesięcznie jest jakimś problemem

XD

ladnie ci polityka korba w glowie zakrecila ;)

Opublikowano (edytowane)

@Kris194 nie o to chodzi, pomyśl o emerytach mieszkających w domach. Nawet jeśli dom ma 120-150m to i tak ilość zużytego gazu może być podobna jak u mnie, jeśli nie ma dobrego ocieplenia. 

Poza tym nie chcę dopłacać kilkaset zł miesięcznie do ETS, nie po to wydałem 300k zł na termomodernizację. Naprawdę wolałbym za te pieniądze polecieć na wakacje życia i kupić lepszy samochód niż ładować to w styropian, okna, drzwi czy grzejniki. 

Opublikowano
38 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ten kalkulator nie policzy o ile podrożeją towary z powodu wzrostu cen paliwa, to raz.

Wg tego kalkulatora od 2027 będę płacić ponad 200zł miesięczne a od 2035 ponad 300zł. Policzyłem zużycie gazu 28000 rocznie i nasze dwa samochody. 

Chata ponad 250m2, wszystko ocieplone na bogato, okna 3 szybowe shuco z ciepłym montażem, przez żadne nie wieje, kocioł kondensacyjny Vaillant 3 letni. Jak to tak wygląda w domu w którym na ocieplenie poszło prawie 300k zł to ciekawe jakie będą dopłaty dla emerytów, których w ogóle nie stać na termomodernizację. Brawo kris, widzisz jakieś rozwiązanie? A może nic się nie stało, niech każdy kogo nie stać na dom po prostu go sprzeda i będzie ok? Najlepiej zrobić tak, żeby nikogo nie było na nic stać i niech każdy ma minimum, unia do tego doprowadzi swoimi działaniami. Chociaż ja myślę, że prędzej wszędzie do władzy dojdzie prawica i kopnie Unię europejską w łeb i to będzie wina unii, że za bardzo uprzykrzali ludziom życie. 

Nie każdy ciśnie się w bloku na 50m2 jak kura na grzędzie. 

O stary, ale Cię ktoś wyruchal na kotle/ociepleniu :E 

Ja mam 280m2 i rocznie płacę 5-6k za gaz. 

Opublikowano

Gdyby nie te ETS-y to ta zielona energia wcale nie była taka opłacalna. Przejście na zieloną energię nie powinno być przymusem tylko posiadać pewne formy zachęty. W pewnym sensie ETS-y to nic innego jak "celowe postarzanie produktu" za pomocą spekulacyjnych cen.