Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

Szanse będą wyrównane do końca, szczególnie że przygotowany jest grunt pod zwożenie ludzi :D

Zresztą zobacz jak Camis się stara, jakie śmieszne zdjęcia Trumpa wrzuca, może ktoś w ostatniej chwili na forum zdecyduje się zagłosować jednak na Kamalę :D

Najzabawniej to się czyta wpisy Tomasza Lisa na Twitterze. Koleś dostanie kolejny udar, jeśli Trump wygra. xD

• Haha 1
  • Upvote 2

1 minutę temu, different napisał(a):

Pytanie do tych Trumpolubnych. Czy nie uważacie, że jak on wygra, to będzie widział tylko koniec swojego nosa czyt. Ameryka i tyle. Wtedy z NATO może być różnie, do tego to jest ziomek Putina, więc Polska bardziej zagrożona. Jak się na to zapatrujecie?

Rozumiem, że gdy my wybieramy w Polsce prezydenta to on ma dobrze robić.... Amerykanom?

Nie lubię Trumpa, ale to on krytykował NS2, to on zaczął widzieć Chiny, jako zagrożenie gospodarcze dla Zachodu. Poza tym to on zaczął temat muru na granicy i problem imigracji. Demokraci odblokowali sankcje na NS2, chcieli resetu z Rosją, sądownie próbowali straszyć stany graniczne ws imigracji.

6 minut temu, different napisał(a):

Pytanie do tych Trumpolubnych. Czy nie uważacie, że jak on wygra, to będzie widział tylko koniec swojego nosa czyt. Ameryka i tyle. Wtedy z NATO może być różnie, do tego to jest ziomek Putina, więc Polska bardziej zagrożona. Jak się na to zapatrujecie?

Przecież jakby ruscy stali na granicy to spora część zwolenników Trumpa już by witała putina z otwartymi rękami, a konfa tworzyła rząd kolaboracyjny. 

14 minut temu, different napisał(a):

Dla mnie git, bo Europa będzie musiała się mocniej zjednoczyć. Nie będzie wyjścia - albo sięgnie po rozum do głowy albo zostanie rozbita i pożarta.

10 minut temu, Winter napisał(a):

chcieli resetu z Rosją

No tak po części z tym resetem. Pomysł resetu był za kadencji Obamy (pamiętne spotkanie Obamy, Clintonowej i Ławrowa, cała trójka miała skrzynkę z czerwonym przyciskiem znaczącym reset w polityce) i faktycznie demokraci się na tym przejechali. Teraz ich błędy powtarzają republikanie.

9 minut temu, Winter napisał(a):

Liczę przede wszystkim, że Trump sprzeda solidnego kopa w tyłek europejskim politykom.

Ok, też nie lubię za dużej ilość lewicowości i polityki ludków z UE w pewnych kwestiach, ale jeśli UE stała by się słaba, to ruskie by miały okazje, żeby kombinować z krajami bałtyckimi, a następnie albo od razu z nami.

4 minuty temu, trepek napisał(a):

Dla mnie git, bo Europa będzie musiała się mocniej zjednoczyć. Nie będzie wyjścia - albo sięgnie po rozum do głowy albo zostanie rozbita i pożarta.

wspaniale, jak mówisz Europa pożarta, brzmi to odlegle, ale ja osobiście nie mam zamiaru być pożerany. Mam rodzinę żyję sobie spokojnie i chciałbym, żeby tak zostało.

4 minuty temu, trepek napisał(a):

No tak po części z tym resetem. Pomysł resetu był za kadencji Obamy (pamiętne spotkanie Obamy, Clintonowej i Ławrowa, cała trójka miała skrzynkę z czerwonym przyciskiem znaczącym reset w polityce) i faktycznie demokraci się na tym przejechali. Teraz ich błędy powtarzają republikanie.

Republikanie nie chcą dawać kolejnych miliardów na Ukrainę i bardzo dobrze. Korupcja się od czasu wybuchu wojny jeszcze zwiększyła. Poszło kilkaset miliardów na utrzymanie tego kraju, a efektów nie widać. Za to widać efekty w postaci kolejnych autek w Monaco.

2 minuty temu, different napisał(a):

Ok, też nie lubię za dużej ilość lewicowości i polityki ludków z UE w pewnych kwestiach, ale jeśli UE stała by się słaba, to ruskie by miały okazje, żeby kombinować z krajami bałtyckimi, a następnie albo od razu z nami.

wspaniale, jak mówisz Europa pożarta, brzmi to odlegle, ale ja osobiście nie mam zamiaru być pożerany. Mam rodzinę żyję sobie spokojnie i chciałbym, żeby tak zostało.

I dlatego liczę, że wybór Trumpa nieco wstrząśnie Europą, bo mam wrażenie, że nie ma żadnej refleksji od wyborów do PE.

21 minut temu, different napisał(a):

Ale on już rządził 4 lata i w tej kwestii wynikło z tego, że było najmniej konfliktów zbrojnych od lat. Ja akurat liczę, że wygra bo rynki lepiej zareagują, a mój portfel się ucieszy. Całą resztę mam gdzieś. No może chciałbym pojechać na wakacje kiedyś do USA, a kolejne rządy demokratów to jeszcze bardziej zniszczą ten kraj...

14 minut temu, Foma napisał(a):

Przecież jakby ruscy stali na granicy to spora część zwolenników Trumpa już by witała putina z otwartymi rękami, a konfa tworzyła rząd kolaboracyjny. 

Kto dostał bana, że wali już na konfę z multikonta? Przyznawać się

4 minuty temu, different napisał(a):

No tak to wygląda. Można sobie mówić, że nie lubi się tego czy owego kraju europejskiego ale w skali świata pojedyncze europejskie kraje to tylko małe wypierdki. W świecie multibiegunowym, do jakiego niewątpliwie ludzkość zmierza, trzeba będzie się z kimś zbratać, zjednoczyć.

2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Ale on już rządził 4 lata i w tej kwestii wynikło z tego, że było najmniej konfliktów zbrojnych od lat.

Przygotowania do wojny trwają wiele lat. Ten czas spokoju wykorzystał Putin bo jego uwaga nie była niczym rozproszona. 

Z resztą dobrze przygotowania do wojny znamy na własnym, polskim przykładzie. Jagiełło do wojny z Krzyżakami przygotowywał się blisko 3 lata. Do tego stopnia była to zorganizowana akcja, że główny medyk Urliha był polskim szpiclem. Także argument o tym, że za Trumpa był spokój jest błędny. Była to cisza przed burzą, skrzętne przygotowywanie się do ataku.

9 minut temu, trepek napisał(a):

Przygotowania do wojny trwają wiele lat. Ten czas spokoju wykorzystał Putin bo jego uwaga nie była niczym rozproszona. 

No tak, dlatego w 2014 przejął Krym i zaatakował Donbas bo rządzili republikanie...oh wait. Wtedy też rządzili demokraci i wcześniejsze 5 lat też. Cóż za zbieg okoliczności

Więc może masz rację co mówisz. Putin atakuje Gruzję w 2008r a chwilę po tym całuski w Białym Domu z Obamą. Później kilka lat spokoju i rozpoczęcie burd na Ukrainie.

Edytowane przez Fatality

20 minut temu, Winter napisał(a):

Republikanie nie chcą dawać kolejnych miliardów na Ukrainę i bardzo dobrze. Korupcja się od czasu wybuchu wojny jeszcze zwiększyła. Poszło kilkaset miliardów na utrzymanie tego kraju, a efektów nie widać. Za to widać efekty w postaci kolejnych autek w Monaco.

I dlatego liczę, że wybór Trumpa nieco wstrząśnie Europą, bo mam wrażenie, że nie ma żadnej refleksji od wyborów do PE.

Wciągasz propagandę Rosji nosem. Samochody z Monaco, zwiększenie korupcji (kiedy ona spadła). Nic dziwnego że lubisz bardziej Trumpa, przekaz łatwiejszy do zrozumienia, ale brak zrozumienia szerszych konsekwencji. 

19 minut temu, Fatality napisał(a):

Ale on już rządził 4 lata i w tej kwestii wynikło z tego, że było najmniej konfliktów zbrojnych od lat. Ja akurat liczę, że wygra bo rynki lepiej zareagują, a mój portfel się ucieszy. Całą resztę mam gdzieś. No może chciałbym pojechać na wakacje kiedyś do USA, a kolejne rządy demokratów to jeszcze bardziej zniszczą ten kraj...

Kto dostał bana, że wali już na konfę z multikonta? Przyznawać się

Faktycznie, zwiększenie gdp per capita, i rozwinięcie gospodarki to niszczenie państwa :E 

16 minut temu, Camis napisał(a):

O fajnie. Akurat wstaje o 4 to będę już wiedział o wynikach :) 

Nawet ślepy widzi, że na ukrainie korupcja jest na gigantyczną skalę. Względem jakiego okresu spadła? W porównaniu do okresu przed wojną? Chcesz powiedzieć, że urzędnicy przed 2022r kradli, ale po 2022 gdy zza granicy spływały miliardy, ludzie dawali łapówki lekarzom, urzednikom aby uciec z kraju - to wtedy korupcja spadła? :E

Dobrze chociaż, że ukraina i ich prezydent jest nam wdzięczny za pomoc i nie pluje na nas publicznie w każdym momencie... a nie jednak nie. Jednak też plują na nas i na nasze władze.

9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Faktycznie, zwiększenie gdp per capita, i rozwinięcie gospodarki to niszczenie państwa

Sprawdź  wzrost gdp per capita z uwzględnieniem 1% najbogatszych i pozostałych 99%. Nie mówię już o ostatnich 4 latach, ale kilkunastu i więcej. Wzrost płac u 1% najbogatszych wynosił  ok. +150%, a u pozostałych 99% ludzi 15%. Po uwzględnieniu inflacji wyszło, że pozostałe 99% ludzi zbiedniało o kilkanaście %.

GDP per capita w przypadku USA jest mało wiarygodne, zwłaszcza w ostatnich 4 latach gdy inflacja szalała, więc PKB pompowało się sztucznie.

Edytowane przez Fatality

4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Rozwarstwienie społeczne za demokratów spadło :) Jeszcze masz coś ciekawego do napisana z fejkowych danych na której opiera się cała prawica? 

GDP jest liczone z inflacją… Typie…

Ale to jest przezabawne, że Ty brzmisz dokładnie jak wyborca PiSu przed wyborami. Ludzie otwarcie mówią, że im wszystko drożeje ale...

ORLEN SIĘ PRZECIEŻ BOGACI, NIE TO CO ZA TUSKA! 😡

40 minut temu, Fatality napisał(a):

No tak, dlatego w 2014 przejął Krym i zaatakował Donbas bo rządzili republikanie...oh wait. Wtedy też rządzili demokraci i wcześniejsze 5 lat też. Cóż za zbieg okoliczności

Więc może masz rację co mówisz. Putin atakuje Gruzję w 2008r a chwilę po tym całuski w Białym Domu z Obamą. Później kilka lat spokoju i rozpoczęcie burd na Ukrainie.

Zacytuje sam siebie:

58 minut temu, trepek napisał(a):

Pomysł resetu był za kadencji Obamy (pamiętne spotkanie Obamy, Clintonowej i Ławrowa, cała trójka miała skrzynkę z czerwonym przyciskiem znaczącym reset w polityce) i faktycznie demokraci się na tym przejechali. Teraz ich błędy powtarzają republikanie.

Godzinę temu, different napisał(a):

Nie lubię Trumpa i na pewno nie oddam na niego głosu :E natomiast to za jego kadencji wojska USA zwiększyły liczebność wojsk stacjonujących w Polsce. Myślę, że on mówi jedno a myśli drugie. Poza tym mnie to nie obchodzi. USA mają swoje problemy, Chiny się zbroją i nie widzę powodu dlaczego Amerykanie by mieli pomagać militarnie Europie. USA chyba nie ma nawet 350 milionów ludzi, Europa ma ponad 700 milionów a Rosja teraz pewnie około 130-135 milionów (liczby z pamięci). Moim zdaniem nie ma co liczyć na USA tylko trzeba się zbroić. Jakby Chiny zainicjowały konflikt to Rosja by mogła wykorzystać moment w którym USA by były osłabione i wtedy i tak byśmy nie mogli liczyć na znaczną pomoc.

Rozumiem, że OZE i cała kwestia klimatu jest istotna natomiast powinniśmy najpierw skupić się na naszym bezpieczeństwie zamiast liczyć na pomoc kraju o ponad 2x mniejszej populacji od Europy dodatkowo w tym czasie osłabiając europejską gospodarkę. 

Naprawdę mam wrażenie, że ludzie domagający się nieustannej pomocy USA to debile. Mamy cały kontynent a naszym wrogiem jest Rosja której PKB jest już pewnie z 10x mniejsze od PKB Europy. Do tego część całkiem bogatych krajów Europy nie płaci nawet 2% PKB na zbrojenia. Czas wziąć odpowiedzialność za swoje czyny i krytykować Europę za brak działań a nie obrażać się, że USA może nie chcieć nas wiecznie niańczyć. 

Oczywiście liczę na pomoc USA w razie wojny ale to nie może być nasz plan a, b i c. Dlatego mam w nosie kto wygra a być może się nas by było lepiej jakby wygrał dziad z demencją, bo może byśmy zaczęli się sami zbroić. 

18 minut temu, Winter napisał(a):

Radzę przetrzeć oczy, bo sytuacja robi się krytyczna.

No, ja jestem ciekawy jaki musi być dysonans u ludzi karmionych propagandą że dziennie ukraińcy tracą 100 swoich a zabijają 5000 rusków, albo że rakiety ruskim kończą się za 2 tygodnie (od 2 lat). W mediach propaganda że ukraina od zwycięstwa do zwycięstwa idzie przecież, gruzuje rusków tysiącami, dziennie 1000 czołgów wroga rozbija to jak może przegrywać :E 

23 minuty temu, Winter napisał(a):

TheMr, od 2022 roku pisałeś tylko w samych superlatywach o Ukrainie i o tym, jak wygrywa wojnę. Radzę przetrzeć oczy, bo sytuacja robi się krytyczna.

Już od dawna jest. Mam znajomych z Ukrainy i dosłownie każdy z nich uważa zełeńskiego za skorumpowanego zdrajcę. To jest niesamowite, że Polacy bardziej lubią tego gościa niż Ukraińcy. 

I proszę mnie nie posądzać o rusofilię bo nienawidzę Rosji całym sercem i kibicuję Ukrainie. Po prostu widzę i słyszę co się dzieje. 

Edytowane przez Henryk Nowak

39 minut temu, TheMr. napisał(a):

GDP jest liczone z inflacją… Typie…

Możesz pouczać w wielu kwstiach ale jeśli chodzi o finanse czy podatki to nie próbuj się wysilać nawet.

Gdy mówimy o PKB to zazwyczaj mówimy o wartości nominalnej. Sprawdź pojęcia najpierw. Chyba, że zaraz zedytujesz post i zmienisz wszystko na PKB w wartości realnej.

39 minut temu, TheMr. napisał(a):

Rozwarstwienie społeczne za demokratów spadło :)

A może napisz dlaczego spadło? No to ja napiszę. Ze względu na covid, zamknięcie gospodarki i stimulus checki, które spowdowały, że dochody klasy niskiej i bezrobotnych nagle skoczyły, a najbogaszych i klasę średnią znacząco spadły (dla klasy średniej nic nowego, bo systematycznie leci na ryj od 50 lat). Stąd w raportach za 2016-2022 mamy wykazany minimalny spadek rozwarstwienia.

Taki spadek rozwiarstwienia, że za czasów Bidena mamy miasta zombie z ludźmi po fentanylu, rekordowe zadłużenie ludzi na kredytach, w tym kartach kredytowych i największą polaryzację rasową od kij wie jak dawna. Przelewa im się widzę za czasów demokratów. Tylko, że % murzynów głosujących na Trumpa wzrósł w porównaniu do 2020 roku, a  ogólnie jakieś 70% (albo więcej, albo trochę mniej - strzelam) klasy niskiej głosuje na Trump'a.

Edytowane przez Fatality