Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

To rozumiem że obchodzi was tylko płytkie podejście do tematu, zamiast holistycznego spojrzenia...

Nie. Obchodzi mnie to co jest proste. Ma spełnić wymagania norm i przepisów i tyle. Tu nie ma miejsca na to czy się z nimi zgadza czy nie. Nie wiem czy wiesz, ale jakby się postarał, to bez problemu sam może brać udział w tworzeniu tych norm. 

https://www.pkn.pl/normalizacja/organy-techniczne/czlonkowie-ktkzpk

Cytat

Członkiem Organów Technicznych (OT), to jest: Komitetu Technicznego (KT) lub Komitetu Zadaniowego (KZ) lub Podkomitetu Technicznego (PK) może zostać podmiot:

działający i zarejestrowany na terenie RP;
posiadający kompetencje w zakresie tematyki KT/KZ/PK, do którego chce przystąpić.
Członkostwo w KT/KZ/PK jest dobrowolne i bezpłatne. Podmiot może się zgłosić do dowolnej liczby KT/KZ/PK. Prace normalizacyjne odbywają się w języku polskim. Członek wyznacza do prac w KT/KZ/PK swoich reprezentantów.

W ten sposób może mieć realny wpływ na normy, które mogą obowiązywać dla jego produktów. 

Ale rozumiem że nikogo nie interesuje co te normy reprezentują i skąd się wzięły...

Pod względem prawnym nieistotne. To tak jakbyś odmawiał mandatu, bo uważasz że przepis jest głupi. Przepis może być w Twoim mniemaniu głupi, ale jest przepisem, wymogiem prawnym. 

Gość moim zdaniem bardziej narzeka teraz na to, że nie udało mu się go obejść, bo "on wie lepiej".

Jak wie lepiej, to dałem rozwiązanie wyżej, może zapisać się do odpowiedniego komitetu technicznego w PKN i mieć realny wpływ na obowiązujące normy. To nie jest trudne, praktycznie bez kosztowe oprócz czasu, który trzeba poświęcić. 

Jak odmawiacie zaznajomienia to wasza sprawa...

Nie odmawiam zaznajomienia, tylko nie mam czasu oglądać 5 filmików na obejrzenie których trzeba poświęcić ponad 4 godziny... Gdzie sam zarzucałeś @GordonLameman że wrzuca link, a nie opisuje o co mu chodzi... 

Powiem tak. Po pierwsze gość mówi o sytuacji praktycznie w USA, bo nasze normy żywieniowe i nawet standardy w polskiej kuchni są zupełnie inne. Żywność produkowana u nas, też jest inna, ma inne wymagania i jest inaczej przetwarzana. Mowa o produktach typowo z rynku polskiego czy nawet europejskiego. Zatem już dość duża podstawa argumentów odpada. 

Wiadomo nie od dziś, że są tłuszcze dobre i tłuszcze złe, ale wszystko w nadmiarze szkodzi. Cukier czy węglowodany też nie są szkodliwe jeżeli nie są spożywane w nadmiarze i nadmiar tutaj jest największym problemem, bo wiele produktów to puste kalorie upchane węglowodanami. Tylko właśnie w większości to nie są produkty pierwszej potrzeby. 

I teraz wracamy do podstawy dyskusji czyli mleka dla niemowląt. Produkowane mleko w proszku przeznaczone dla niemowląt ma być podobne składnikami odżywczymi, witaminami i innymi makroelementami do mleka matki. Dlatego samo mleko krowie nie jest wystarczające i trzeba dodać innych tłuszczy, które dostarczą chociażby kwasu linolowego (omega-6) czy kwasu alfa-linolenowego (omega-3). W tym celu wykorzystuje się oleje roślinne, które gość błędnie identyfikuje jako tłuszcze trans tak jakby dodawano zwykłe rafinowane oleje. Nie. Olej rzepakowy dodawany do mleka niemowlęcego jest rafinowany w niskiej temperaturze, przechodzi dodatkowe procesy oczyszczania, a sam surowiec musi spełniać wyższe wymagania dotyczące czystości np. pod względem zawartości pestycydów, niż taki zwykły olej.

Różnic jest znacznie więcej, tylko gość chyba ich nie ogarnia i na siłę twierdzi, że te wszystkie dodatki są totalnie złe.

Edit: oczywiście to moja opinia, nikogo nie oskarżam, oczywiście możesz się z nią nie zgadzać, ale jest mi to obojętne.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
7 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Gordon, jakbyś chciał żebym Ciebie znowu całego przeczytał to było nie kpić, teraz tylko prześwietliłem twój komentarz i nigdy więcej nie rozwinę. Straciłeś szansę na dalsze dyskutowanie ze mną i jak chcesz coś dodać to użyj proxy, bo moje postanowienie do końca roku to nigdy nie otworzyć od ciebie komentarza. ;) 

Szanse? Pisanie z tobą to udręka dla ducha, a nie “szansa”. Ułatwiasz mi tylko zadanie - bo łatwiej będzie prostować idiotyzmy, które piszesz.

A umiesz czytać co napisałem? Znam temat i te pytania służyły sprawdzeniu tego jak jesteś zorientowany.

Brednie. Nie znas zupełnie tematu - proponowałeś karmienie niemowlaka jajkiem, więc o żywieniu niemowląt nie wiesz zupełnie nic, dzieciaku.

Na tą stronę trafiłem już dawno temu, jak sam sprawdzałem temat i wagę zarzutów, bo w przeciwieństwie do Ciebie często sprawdzam argumentację obydwu stron i wyrabiam swoją opinię.

Gdybyś trafił to byś przeczytał a gdybyś przeczytał to byś znał argumenty przeciw a ty ich nie znasz. Zmyślasz wszystko na bieżąco.

Nie mam zamiaru znowu pocić się dla Ciebie, bo i tak nie traktujesz dyskusji poważnie i całkowicie zakładasz, że jeśli coś jest w postaci filmu na youtube to musi być złe. :E 

Jesli przeczytane artykuły to dla ciebie “pocenie się” to nie pogadamy za bardzo bo to nie ten sam poziom percepcji. Ale AI może ci nagrać filmik na bazie artykułu! Może wtedy ogarniesz choć trochę.

Będę coś argumentował, rozpiszę się, a podsumujesz to jako "bzdury". Znam to zabawę obliczoną na marnowanie mojego czasu.

Jak nie będziesz pisał bredni to nie ma takiego ryzyka, ale ty ani nie rozumujesz ani nie argumentujesz logicznie. Więc zawsze wyciszą ci brednie. Czy tak bzdury :) 

Poza tym prawo wielokrotnie udowadnia, że coś może być z nim zgodne, ale to nie znaczy że jest logiczne, dlatego pytałem również na czym jest to oparte. 

A jakie to normy żywieniowe określone w polskim/europejskim prawie są szkodliwe/nieprawidlowe? :) 

To nie USa, dzieciaku.

Niestety marnujesz swoją szanse na przedstawienie czegoś merytorycznego swoimi słowami, ignorując moje.

Szanse to marnujesz ty. Szanse na nie bycie szurem.

Kto chce może zapoznać się z argumentami. Polecam przejrzeć Bartosza Czekała i można powiedzieć, że nie jest to offtop...
W końcu odwrócono piramidę żywieniową, a ustanowienie poprzedniej oparte jest na przekrętach. :E 
Jego filmy nadbudowują wiedzę stopniowo i trwa to już lata, więc stąd pewne rzeczy są już "oczywiste" w nowszych.

Artykuł be, ale seria filmików po 40 minut to już solidny argument? Nie tylko jesteś szurem ale też tanim hipokrytą! :) 

Jego filmy to brednie dla szurów. Gość nie jest naukowcem, tylko szarlatanem na kontrowersyjnych tematach.

i jak zwykle powtarza się u ciebie ten sam w schemat. 

Dużo piszesz o badaniach i nauce, ale nic co napisałeś nie jest o nią oparte. Nie czytałeś żadnych badań, żadnych nie przytoczyłeś. Masz tylko durne filmiki idiotów na YT.  A to - wbrew twojemu przekonaniu - nie jest nauka.

ot, klasyczny musichunter. Nauka i tekst pisany mu śmierdzą. Filmiki dla idiotów za to już nie. 

Opublikowano

I jeszcze żeby zakończyć ten wątek kłamstw dotyczących Smołka. Tutaj dla osób potrafiących czytać są fragmenty ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który powinien rozwiać wszelkie kłamstwa dotyczące tego jaki organ jest właściwy:

Najpierw art 24 ust. 2, który mówi czym są środki spożywcze specjalnego przeznaczenia:

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, ze względu na swoje przeznaczenie, obejmują w szczególności następujące grupy:
1) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne;

Czyli środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia są wszystkie preparaty i mleka do żywienia niemowląt. Nie ma tu żadnego rozróżnienia na na to czy jest to produkt zwierzęcego pochodzenia czy też nie. 

a teraz art. 29:

Art.  29. [Obowiązek powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu lub zamiarze wprowadzenia środka spożywczego po raz pierwszy do obrotu]
1.  W celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu:
1) preparaty do początkowego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które nie należą do grup określonych w art. 24 ust. 2 pkt 1-3,
2) suplementy diety,
3) środki spożywcze, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia nr 1925/2006
- jest obowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego.

2.  W powiadomieniu, o którym mowa w ust. 1, podmiot działający na rynku spożywczym podaje następujące dane:
1) nazwę produktu oraz jego producenta;
2) postać produktu, w jakiej jest on wprowadzany do obrotu;
3) wzór oznakowania w języku polskim;
4) kwalifikację/rodzaj środka spożywczego przyjętą przez podmiot działający na rynku spożywczym;
5) skład jakościowy obejmujący dane dotyczące składników zawartych w produkcie, w tym substancji czynnych;
6) skład ilościowy składników;
7) imię i nazwisko albo nazwę, adres oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP) podmiotu powiadamiającego o pierwszym wprowadzeniu do obrotu.
3.  Jeżeli środek spożywczy, o którym mowa w ust. 1, znajduje się w obrocie w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej, w powiadomieniu należy ponadto wskazać właściwy organ tego państwa, który został powiadomiony o wprowadzeniu środka spożywczego do obrotu lub zezwolił na wprowadzenie środka spożywczego do obrotu w tym państwie, załączając równocześnie kopię uprzedniego powiadomienia lub zezwolenia.

To tyle jeśli chodzi o te brednie dotyczące inspekcji weterynaryjnej. 

tutaj ustawa:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/bezpieczenstwo-zywnosci-i-zywienia-17302608

Opublikowano
13 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ja tam się ostatnio dowiedziałem że tabletki Finish do zmywarki są rakotwórcze i lepsze są te z Fairy bo nie używają jakiegoś tam składnika :E Ot szuria nie ma co wymyślać. 

A zbadałeś niuanse? Zrozumiałeś przekaz?

Obejrzałeś filmy na YT w temacie? Bo to musisz od lat oglądać Bartka Czekałę!

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Ja tam się ostatnio dowiedziałem że tabletki Finish do zmywarki są rakotwórcze

Czekam aż szuria odkryje rakotwórcze NOxy w spalinach diesla i zacznie przyklejać się do drogi obok ostatniego pokolenia :E Byłby plot-twist.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, trepek napisał(a):

Czekam aż szuria odkryje rakotwórcze NOxy w spalinach diesla i zacznie przyklejać się do drogi obok ostatniego pokolenia :E Byłby plot-twist.

Nie odkryją, bo to się kłóci z ich 30 letnimi dieslami, a potem siłą rzeczy musieliby "odkryć" wiele innych substancji szkodliwych, co kłóciłoby się z tym, co chcieliby spalać w piecach :P 

@GordonLameman a wiesz co jest najlepsze w tym wszystkim? Że toczą spór o dodatki w mleku, ale nie mają problemu z tym, żeby takie mleko podać dziecku w butelce z wyparzonego i mocno nagrzanego plastiku, z silikonowym smoczkiem, wszystko made in China :D 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Butelce z Temu bo taniej, a przecież to ten sam plastik :E Ale jak to EU blokuje kupowanie w Chinach!!! HUR DURR, precz EU, nie będę płacił 20 razy więcej za ten sam plastik!?!?Trafiłem? A zapomniałem o narzekaniu na kontrole, przepisy, biurokrację, brak konkurencji. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

Przecież netowe prawicowo-spiskowe szury nie mają dzieci. I raczej mieć nie będą. Z wyboru kobiet xD 

Natomiast maja wciąż nowe teorie spiskowe. Mają całe netowe uniwersum takich "afer" i to w kazdym kraju są też lokalne tematy.

Mają też pewne stałe, jak UFO, Żydzi rządzący światem, wielka podmiana ludności.

To pozwala osobom o niskiej pozycji w społeczeństwie czuć się dobrze. Nawet lepszymi od reszty społeczeństwa. W końcu znaja prawdę, przejrzeli naukowców i lekarzy itd.

Opublikowano
40 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie odkryją, bo to się kłóci z ich 30 letnimi dieslami, a potem siłą rzeczy musieliby "odkryć" wiele innych substancji szkodliwych, co kłóciłoby się z tym, co chcieliby spalać w piecach :P 

@GordonLameman a wiesz co jest najlepsze w tym wszystkim? Że toczą spór o dodatki w mleku, ale nie mają problemu z tym, żeby takie mleko podać dziecku w butelce z wyparzonego i mocno nagrzanego plastiku, z silikonowym smoczkiem, wszystko made in China :D 

Ale to dlatego, że importer smoczków nie płacze na YT. :lol2: 

Opublikowano
17 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jak może być coś szkodliwe jeśli tego nie widać? Z kolei tabletki do zmywarki możesz wziąć w rękę :E

E no, nawet u nich jest tak jedna szara komórka, która mówi, że nie zawsze tego co nie widać nie stanowi zagrożenia - chociażby tlenek węgla :) No chyba, że tej komórki nie ma i sami sobie zatykają kanały wentylacyjne w łazience w myśl tego co napisałeś - nie widać, nie jest zgroźne. Ale to już selekcja naturalna działa.

7 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Dzisiaj szefa nie ma w robocie, a i tak mnie wkur.... :punch:

:wariat:

Opublikowano
36 minut temu, TheMr. napisał(a):

Butelce z Temu bo taniej, a przecież to ten sam plastik :E Ale jak to EU blokuje kupowanie w Chinach!!! HUR DURR, precz EU, nie będę płacił 20 razy więcej za ten sam plastik!?!?

Wszystko się rozbija o cenę, niby chcą zdrowego życia, ale nie chcą za to płacić i tyle. 

Opublikowano
15 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Dzisiaj szefa nie ma w robocie, a i tak mnie wkur.... :punch:

Wiec stwierdzam, ze mit obalony. 

Ale jak go zobaczysz to możesz mu je****ć. A z NOxami co? :E 

4 minuty temu, bergercs napisał(a):

Moja teściowa kupiła coś młodej z Temu. Ale dostała opie*dol. 

Opublikowano

DONALD TRUMP, putin go wysłuchał  :dj:

Cytat

Potężny atak Rosji na Ukrainę. Ogień w Kijowie, uderzenia w elektrociepłownie

Po krótkim zawieszeniu ostrzałów infrastruktury energetycznej Ukraina mierzyła się w nocy z potężnym atakiem Rosji. Rakiety i drony uderzyły w Kijów, Charków. Spadły w obwodach dniepropietrowskim i zaporoskim. Atakowały zarówno budynki mieszkalne, jak i obiekty energetyczne. Kraj został objęty alarmami przeciwlotniczymi. Gdy ukraińskie służby niosą pomoc w trudnych zimowych warunkach, do sieci trafiają kolejne nagrania. Pierwsze doniesienia mówią o dwóch ofiarach w ukraińskiej stolicy.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/potezny-atak-rosji-na-ukraine-ogien-w-kijowie-uderzenia-w-elektrocieplownie/6l11g7m

Cytat

Fala dymisji po ujawnieniu akt Epsteina. Najważniejsze nazwiska

Politycy z całego świata tłumaczą się z kontaktów ze skazanym za przestępstwa seksualne finansistą Jeffreyem Epsteinem. Ujawnienie akt sprawy pociągnęło za sobą falę rezygnacji i dymisji. Oto najważniejsze z nich.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/oni-zrezygnowali-po-ujawnieniu-akt-epsteina-najwazniejsze-nazwiska/2wm15vz

PEDO NOBEL :rotfl2:

Cytat

Prezydencki minister popiera Nobla dla Trumpa. Podał warunek

Szef prezydenckiego biura międzynarodowego Marcin Przydacz powiedział, że jeśli prezydentowi USA Donaldowi Trumpowi uda się wynegocjować sprawiedliwy pokój w Ukrainie, to powinien otrzymać pokojową Nagrodę Nobla. Zaznaczył, że w tej kwestii zgadza się z szefem MSZ Radosławem Sikorskim.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nagroda-nobla-dla-donalda-trumpa-prezydencki-minister-zabral-glos/ffcdy76

MAGA tak zaczadzona jak i pisiory u nas:

Cytat

Afera Epsteina pogrąży Donalda Trumpa? "Wywołał efekt masowego uzależnienia"

Społeczeństwo nigdy się definitywnie nie odwróci od Trumpa. Nie ma takiego mechanizmu, który byłby w stanie zniwelować ten efekt masowego uzależnienia, jaki on wywołał — mówi Onetowi prof. Małgorzata Zachara-Szymańska, amerykanistka, odnosząc się do ujawnionych kolejnych akt w aferze Epsteina. Nazwisko Trumpa pada w nich ponad 3 tys. razy. Amerykański prezydent zaprzecza, jakoby przyjaźnił się ze skazanym za przestępstwa seksualne finansistą. Podkreślił też, że nigdy nie był na wyspie Little Saint James.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/afera-epsteina-pograzy-donalda-trumpa-wywolal-efekt-masowego-uzaleznienia/bw0rl3n

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Camis napisał(a):

To ja już chyba wiem po co Stróżyk kilka miesięcy temu poleciał do US na spotkanie z szefem CIA. Swoją drogą trzeba być delikatnie mówiąc zwykłym śmieciem żeby zdradzić ojczyznę.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ujawniamy-akcja-skw-w-mon-pracownik-podejrzany-o-szpiegostwo-na-rzecz-rosji/elsjbrh,79cfc278

60 lat, zatrudniony jeszcze w latach 90. To nie sygnał ostrzegawczy tylko wręcz dzwon alarmowy bo nie wiadomo kiedy dokładnie przeszedł na stronę wroga. Służby będą miały co robić.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kris194 napisał(a):

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ujawniamy-akcja-skw-w-mon-pracownik-podejrzany-o-szpiegostwo-na-rzecz-rosji/elsjbrh,79cfc278

60 lat, zatrudniony jeszcze w latach 90. To nie sygnał ostrzegawczy tylko wręcz dzwon alarmowy bo nie wiadomo kiedy dokładnie przeszedł na stronę wroga. Służby będą miały co robić.

W innym miejscu czytałem, że grozi mi ok 3 lata więzienia (bodajże maks może być 8 wg KK) :E Za kompletnie niepodważalną zdradę kraju. To, że za coś takeigo powinna być jedyna słuszna kara (kara śmierci) to jedno, ale chociaż niech dadzą dożywocie.

Ukradnij kilka bułek ze sklepu i dostaniesz więcej. Państwo teoretyczne, już niech zostanie zaorane przez ruskich...

Edytowane przez Fatality