Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Zas napisał(a):

Kilka zmian i mamy idealny opis umów z murricą. :E 

Tu się z tobą nie zgodzę. USA startowało zawsze z pozycji siły, obostrzeń w dostępie do technologii, zezwoleń, obecności wojsk, baz, itd.

Zależnie od stref wpływów poważne uzbrojenie kupowało się od ruskich, amerykańców bądź ostatnio Chin.

Rynek równie porąbany uwarunkowaniami ale zupełnie inaczej.

Aktualne konflikty zresztą pięknie pokazują że bez przemodelowania struktur się nie obejdzie jeżeli jednym dronem za 5 kartonów fajek można wyeliminować abramsa albo kilkudziesięcioma opróżnić budżet na pociski kierowane na 2 lata do przodu.

Opublikowano
26 minut temu, ibizpl napisał(a):

Piszesz jakby silniki do wozów bojowych czy certyfikowane systemy naprowadzające produkowało od cholery firm w EU, rynek nie dość że jest mikrusi ( kilka firm na całą UE ) to bardzo hermetyczny i wszyscy się znają jak łyse konie, szczególnie po rozpoczęciu unijnej finansowej pomocy dla Ukrainy. 

Wczoraj się urodziłeś?

Często projekty unijne tak się kończą, bo kasa musi być wydana w określonym terminie co przy tak hermetycznym rynku tworzy takie patologie. Inną sprawą jest duży popyt nagle wywołany w EU programem SAFE, mała podaż, blokada rynków zewnętrznych i mamy takie efekty. Wiele pięknie brzmiących programów jest pisanych pod konkretne finansowe machloje, lobbystów w UE już chyba więcej niż urzędasów. Ogromna kupa siana do wydania z safe 1 i 2, muchy już się dawno zleciały.

To że rynek jest hermetyczny nie oznacza, że nie można zrobić przetargu. Wtedy przynajmniej jasno określasz czego wymagasz, jakich dostaw, jakich usług i to wymuszał SAFE w połączeniu z PZP, czyli coś, czego do tej pory nie było przy tego typu zamówieniach, bo można się było wykręcać wspomnianym przeze mnie artykułem. 

Zatem piszę o czymś innym niż to co teraz Ci się wydaje, czymś czego widocznie jeszcze nie rozumiesz.

W konsekwencji jak dalej byłyby wały i przewartościowane zamówienia świadczyłyby wyłącznie o zamawiających, a nie o systemie prawnym, bo ten został przygotowany lepiej niż np. w Rumunii, tylko został zawetowany...

Opublikowano
15 godzin temu, VRman napisał(a):

Wczoraj Cię odhibernowali i przegapiłeś poziom naszych "elyt" w ostatnich kilkunastu latach? :E

Pisałem już tutaj ze dwa razy, że obecny poziom naszej rodzimej polityki jest tak bardzo żenujący, iż ja z tego wątku w sumie wypadłem. 

Przestałem się tym wszystkim tak bardzo "podniecać", zwyczajnie odpuściłem. 

Na usprawiedliwienie trzeba dodać, że ta baba już nie pełni żadnej roli w KO, gdyby to kogoś w ogóle interesowało...

Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.wp.pl/prywatny-oddzial-w-publicznym-szpitalu-wazny-polityk-ko-odmawia-komentarza-od-razu-straszy-sadem-7271301117765824a

Jutro będzie grubo. Nie dotrzymali obietnicy w sprawie składek zdrowotnych dla przedsiębiorców. Problemy były i są. I na co to idzie? Ano żeby sobie politycy po układach załatwiali? I to może zmieść PO ze sceny. Bo ja jak sobie pomyślę ile płacę po polskim ładzie i jak szybko zginął mój śp. Tata w wyniku nieudolności służby zdrowia (gdzie sprawa była nawet w prokuraturze i sądzie) i ile pieniędzy ze składek mu przepadło, a jakiś je.... y buc - polityk (bo teraz jest akurat PO, ale nie mam żadnych wątpliwości, że tak jest przy KAŻDEJ partii politycznej, która w danej chwili jest przy korycie) sobie załatwia ekstra i dożyje z 80 lat; to mnie h. strzela! Mój Tata odłożył w składkach z 500 000zł bo pracował całe życie, nawet na studiach dziennych. W wyniku zaniedbań służby zdrowia z emerytury skorzystał dosłownie z 5 lat.

I znów konfederacja i Korona będą mieć używanie bo Mentzen chce całkowicie rozwiązać ten model państwowej służby zdrowia. I żeby była jasność ja się teraz do tego nie odnoszę czy to dobrze czy źle, żeby mi to za chwilę ktoś znów nie jechał po mnie jaka to prywatna służba jest zła bo to sam wiem np. widząc co się dzieje w USA. Ale takie zachowania polityków dają mocne paliwo takiej konfederacji....

Edytowane przez hubio
Opublikowano
Cytat

- Mamy w Polsce problem z równością dostępu do świadczeń. Wszystko dlatego, że szpitale są łupami politycznymi. Powszechną praktyką są telefony do dyrekcji i ordynatorów, że trzeba kogoś przyjąć: już, natychmiast. Najlepiej, żeby personel czekał na oddziale na tego "specjalnego" pacjenta. W sytuacji, w której potrzeby są większe niż możliwości finansowe NFZ, problem jest tym dotkliwszy. Pacjenci z pieniędzmi i znajomościami rywalizują o te same świadczenia z pacjentami, którzy nie mają do kogo zadzwonić i załatwić miejsca w kolejce. To jest totalna patologia, którą w pewnym stopniu mógłby ukrócić centralny system rejestracji, gdyby weryfikował wpychanie pacjentów w kolejkę.

https://wiadomosci.wp.pl/publiczny-szpital-prywatny-zabieg-krewnego-senatora-ko-7271253874186432a

Opublikowano (edytowane)

Ze służbą zdrowia dzieje się coraz gorzej to wiemy od dawna ale rządy zabezpieczają siebie i potrzebne sobie grupy.

Najpierw pis stworzył sieć szpitali dla vipów. Polityków i innych wysoko postawionych osób.

Teraz koalicja wprowadza przywileje i pierwszeństwo w służbie zdrowia dla resortów siłowych i ich rodzin.

Jednocześnie są wprowadzane coraz większe ograniczenia dla wizyt i zabiegów dla zwykłych ludzi.

Szaremu Kowalskiemu który to wszystko utrzymuje zostanie zdechnąć gdzieś pod płotem.

Później zdziwienie że Brauny i inne skrajności mocno zyskują. 
Ludzie będą głosować na takich na złość bo nic innego im nie zostanie.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

no dowiedzieli sie panstwo (dziwne ze tak pozno) i co?

za pol roku pewnie dowiecie sie kolejny raz przy innej sprawie i co? XD

szeroko usmiech, raz na PIS, raz na PO

11 godzin temu, hubio napisał(a):

Jutro będzie grubo. Nie dotrzymali obietnicy

nigdy nie dotrzymywali i nic to nie zmienilo ;) najwazniejsze ze nastepnym razem moze sie udac XD

W dniu 5.04.2026 o 10:45, TheMr. napisał(a):

Nikt nie wierzy w realne zagrożenie wojną tymczasem Niemcy muszą sprawdzać wyjeżdżających do 45 roku życia i muszą zgłaszać wyjazd :E 

W dniu 5.04.2026 o 10:47, VRman napisał(a):

A Francja szykuje się do konfliktu na dużą skalę.

XD

warto dodac kolejny naglowek ktory tez pewnie kochaliscie:

rosji koncza sie rakiety i maslo XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, LeBomB napisał(a):

Wielu po prostu nie zagłosuje jak tak dalej będzie. 

Albo i tak, zmęczenie materiału, nie mam na nic wpływu to po co iść. Tylko zatwardziały beton i staruchy i tak pójdą, to młodzi zapewne odpuszczą. 

Jak zobaczyłem newsy że 40 letni tancerze na emeryturę... Najlepiej jeszcze bezdzietni, wiadomo. Dopłacić im za to. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Jak już pisałem prawdziwy problem z tymi wszystkimi emerytami zacznie się za jakieś 10 lat

gdy ostatnie wyże demograficzne zaczną przechodzić na emeryturę ale co to obchodzi obecnie rządzących skoro mają koło 70tki albo sami są w grupie uprzywilejowanej

Opublikowano
14 minut temu, Dimazz napisał(a):

to teraz szybkie przegłosowanie Karty Rodziny Mundurowej i skrajne partie będą miały co najmniej 30% poparcia

14 minut temu, galakty napisał(a):

Jak zobaczyłem newsy że 40 letni tancerze na emeryturę... Najlepiej jeszcze bezdzietni, wiadomo. Dopłacić im za to. 

a jak wejda emerytury dla tancerzy to skrajne partie pewnie 110%?

beda glosowac tak jak dalej glosuja, przeciez przed nami kolejne NAJWAZNIEJSZE WYBORY po chrzcie polski XDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

a jak wejda emerytury dla tancerzy to skrajne partie pewnie 110%?

beda glosowac tak jak dalej glosuja, przeciez przed nami kolejne NAJWAZNIEJSZE WYBORY po chrzcie polski XDDDDDDDDDDDDD

Pokonamy tę sepsę!!!!!!!

Chociaż swoją drogą u nas i tak najgorzej nie jest mimo tych wszystkich absurdów, na zachodzie bym nie chciał mieszkać :E :E Na wschodzie też nie :E