Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, TheMr. napisał(a):

@GordonLameman Że jeszcze masz siłę orać go po polu jak buraka :E 

To jest mielonka z każdym postem. 

Wstawaj, wiadomo co się stało. Jak to tak łatwo mielonkę ze mnie zrobić to czemu tak bardzo uciekasz od jakiejkolwiek wymiany zdań ze mną?

38 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

jaki prezentują poziom, jeśli chodzi o poziom wypowiedzi, wiedzy, kultury.

Taki, któremu nigdy nie dorównasz. Możesz tylko pisać te swoje fantazje bo solo to tylko kupa śmiechu po tym co piszesz zostaje.

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
24 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Zamknęli chociażby stronę nczas.  https://nczas.info/2024/10/25/walka-nczas-com-z-cenzura-abw-mamy-informacje-z-sadu-sommer-panstwo-to-bandyci-i-zlodzieje
No oczywiście dla "terrorystów i dobra dzieci" to Tusk z ABW powinien móc robić wszystko, a później to się obywatel będzie mógł sądzić:E

Nie zrobiło tego ABW Tuska :)

Kolejny raz ci pisze ja nie jestem lewakiem. Deal with it

Czyli tylko lewacy troszczą się o zwykłego człowieka, a prawacy o najbogatszych? Dobrze, że i ty to wiesz :)

Tak to jeszcze sobie zobacz jak te obietnice były liczone. Była nawet taka stronka z obietnicami, która przestała liczyć w momencie kiedy KO zaproponowało kompletne głupoty, które wywaliły by budżet w kosmos.:E

Jaka to była stronka?

FOR akurat w liczenie umie ;)

No i mają Szwedzkie "Czebole" jak Ikea :E

No i?

Nie ja napisałem bzdurę tylko ty wybierasz sobie okres taki żeby ci pasowało. To było bardzo wolnorynkowe państwo jeszcze przed wojną. Do ok 1950 w podatkach zabierali mniej niż w analogicznym okresie w USA i Europie.

Od lat 70 nie powstała w Szwecji praktyczni żadna duża firma. Jazdy z podatkami to się zaczęły gdzieś lata 60-80. Podatek od spadków tam mieli kilkadziesiąt %. Oczywiście turbo bogacze sobie z tym radzili uciekając do innych krajów. Tam jest więcej miliarderów w przeliczeniu na mieszkańca niż w USA :) a większość z tej listy w Szwecji to ludzie bogaci od pokoleń. Tak się zabetonowali elegancko na pozycjach :)

Tu masz wykres jak wyglądało ich PKB w relacji do światowego. Jak to ładnie zasuwało :)

https://imgur.com/a/j5Cs3Kc

Nie, nie było. Szwecja nigdy nie yła wolnorynkowym rajem według wizji Korwina czy szkoły chicagowskiej.

Podatki od spadków były w istocie bardzo wysokie, ale zwróć uwagę na wykres, który wrzuciłem. Tam nie było bardzo niskich podatków - takich jak chce szkoła chicagowska. Neoliberlane zmiany podatkowe to dopiero lata 90. To co wczesniej napisałeś to nie jest prawda.

To, że PKB zasuwało nie miało wiele wspólnego ze stawką podatku ( w tym opracowaniu jest wykres dotyczący stosunku PKB do taxacji).

No i tu zaraz dojdziemy do takiego fikołka, że np informatycy korzystają z komputerów wymyślonych przez społeczeństwo to im trzeba dużo kasy zabierać. Już gdzieś coś podobnego czytałem. A przedsiębiorcy płacą podatki. Dobrze, że ty wiesz:ESubwencje, dotacje out :)

Nie. Po prostu gdybyś miał biznes, albo znał biznes od strony regulacyjnej to wiedziałbyś jak bardzo oni korzystają z usług państwa. Czy wiesz np. co to jest KUKE?

1. Właśnie tak, ale widzę, że uciekasz od tematu.

2.137. no shit, Sherlock! 3 raz już tak pisałem :)

3. Normalnie. Ja mam ten temat w pompie wyśmiewałem tylko takie argumenty jak "Moje ciało moja sprawa" kiedy ten temat był grzany. Nie jestem żadnym ultrasem pro/antyaborcyjnym. 

Nie uciekam, po prostu nie ma sensu do wątku ekonomicznego dokładać aborcji.

Jednym i drugim.

Prosiłem Cię, abyś to udowodnił. Potrafisz? Nie? To przestań łżeć.

Generalnie Marcinku to ja tu będę pisał co uważam za stosowne zgodnie z regulaminem forum oczywiście. 

Ok, jak sobie chcesz. Ale to właśnie m. in. przez to Twoi interlokutorzy mają Cię za dziecko.

W sensie, że najpierw piszesz prośby o nie wymyślanie argumentów, a później sam je zmyślasz w stosunku do kogoś z góry zakładając co ta osoba powie i dlaczego. Robisz to nagminnie.

Co takiego zmyśliłem?

No mnie dzisiaj za długo przy PC nie bedzie.

Ok, noted. 

Opublikowano

Gordon chce Ci się z tym konforuskim trollem "dyskutować" - przecież on w koło Macieju wypisuje te same puste slogany. Żadnych konkretów, tylko pierdolety. Taki Najman dyskusji - wp..ol co rundę, a za chwilę wychwalanie się zwycięstwami...

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jaka to była stronka?

FOR akurat w liczenie umie ;)

https://wybory2023.money.pl/licznik-obietnic-wyborczych Już był ten temat wałkowany. na Twitterzy ich za to jechali też. Nie pamiętam wszystkich zarzutów, ale jak przy Pisie odejmowałem z obietnic wydatki na zbrojenia to wychodziło, że jest to partia najmniej socjalna i obietnice były najniższe. Liczenie skończyli też kiedy im pasowało:E

Podatki od spadków były w istocie bardzo wysokie, ale zwróć uwagę na wykres, który wrzuciłem. Tam nie było bardzo niskich podatków - takich jak chce szkoła chicagowska.

W analogicznym okresie w USA i w Europie średnio były wyższe, wtedy Szwecja rozwijała się najszybciej. Ja nigdzie nie pisałem nic o szkole chicagowskiej itp 

Szwecja nigdy nie yła wolnorynkowym rajem według wizji Korwina czy szkoły chicagowskiej.

Ten raj to istniał tylko w głowie Korwina:E

Ok, jak sobie chcesz. Ale to właśnie m. in. przez to Twoi interlokutorzy mają Cię za dziecko.

Sorry, ale jakoś nie bardzo przejmuje się zdaniem tych kilku rencistów antykonfiarzy którzy od lat walczą w internecie o wincyj socjalu:E

Co takiego zmyśliłem?

Z góry założyłeś jakie będę miał argumenty na tematy aborcyjne. 
P.S jak chcesz ten temat aborcyjny kontynuować to już nie dzisiaj przynajmniej :P

Po prostu gdybyś miał biznes, albo znał biznes od strony regulacyjnej to wiedziałbyś jak bardzo oni korzystają z usług państwa

I płacą podatki. Generują duża część PKB, zatrudniają ludzi. Państwo jest od tego żeby te warunki do prowadzenia biznesu stwarzać, a przynajmniej nie przeszkadzać. Jak sobie to inaczej wyobrażasz? To, że państwo często samo walczy z problemami, które stworzyło to nie powód żeby gnoić przedsiębiorców. Ja często nie chce korzystać z usług państwa wolałbym żebym państwo tego nie regulowało albo chciałbym załatwić to w inny sposób, ale jestem zmuszony. Jak widzę jak to działa od strony administracyjnej to odechciewa mi się płacić jakichkolwiek podatków. I to mówi wielu małych i średnich przedsiębiorców. Ja chce sprawnie działającego państwa minimum, a nie przeregulowanego badziewi. KUKE z PFR? Nie korzystałem.

Czyli tylko lewacy troszczą się o zwykłego człowieka, a prawacy o najbogatszych? Dobrze, że i ty to wiesz :)

Prawacy przede wszystkim nie starają się wyodrębniać grup społecznych i wszystkich starają się traktować sprawiedliwie. Najśmieszniejsze jest to, że ty uważasz, że wiesz lepiej co jest najlepsze dla tego "zwykłego człowieka" Fakty są natomiast takie co sam ostatnio pokazałeś, że to Konfederacja ma największe % poparcie wśród "klasy robotniczej". Zdeklasowała w tym nawet lewice. To ciągłe obciążanie podatkami sprawia, że nigdy się za bardzo nie dorobisz. Dzięki lewicy bogacze śpią spokojnie bo ona dba o kasowanie konkurencji dla nich.

448204315_1028760072150241_5119918581246

26 minut temu, bergercs napisał(a):

Gordon chce Ci się z tym konforuskim trollem "dyskutować" - przecież on w koło Macieju wypisuje te same puste slogany. Żadnych konkretów, tylko pierdolety. Taki Najman dyskusji - wp..ol co rundę, a za chwilę wychwalanie się zwycięstwami...

Czekałem, aż przyjdzie. Wiedziałem, że nie wytrzyma. To jest kolejny z serii "bezstronnych obserwatorów", który zazwyczaj się nie udziela, ale teraz musiał!:lol2:
To ten co nie jest fanem Tuska. Dorosły facet, ojciec dzieci, który nie mógł przeżyć tego, że ktoś ośmielił się zrobić mema z Tuskiem xD Wrzucę jeszcze raz, niech wszyscy wiedzą z kim mają do czynienia na przyszłość. Jest tego więcej i trzeba będzie chyba zrobić kompilacje z tych raportów Labowych lewackich konfitur.

11111.png

Opublikowano
2 godziny temu, ghostdog napisał(a):

U nas jest jakiś problem z definicją klasy średniej oraz ogólnie mówienie o pieniądzach i majątku.

Klasę średnią od lat uważało się za osoby zarabiające między 75 a 200 % mediany zarobków, bo mediana długo oscylowała bliżej średniej. Teraz mediana odjechała na ponad 20% od średniej, więc zasadniczo klasa średnia to od średniej krajowej do 2 progu podatkowego. Lecz i to zaraz będzie zaburzone przez szybki wzrost średniej, a wolny wzrost mediany. 

Opublikowano
13 minut temu, Michaelred napisał(a):

https://wybory2023.money.pl/licznik-obietnic-wyborczych Już był ten temat wałkowany. na Twitterzy ich za to jechali też. Nie pamiętam wszystkich zarzutów, ale jak przy Pisie odejmowałem z obietnic wydatki na zbrojenia to wychodziło, że jest to partia najmniej socjalna i obietnice były najniższe. Liczenie skończyli też kiedy im pasowało:E

Czyli licznik, który pokazałem...
Ja nie znam żadnych merytorycznych zarzutów do niego :)

W analogicznym okresie w USA i w Europie średnio były wyższe, wtedy Szwecja rozwijała się najszybciej. Ja nigdzie nie pisałem nic o szkole chicagowskiej itp 

Nie, ale pisałeś że Szwecja miała wtedy niskie podatki i się rozwijała. Szwecja nie musiała odbudowywac gospodarki po WWII, była stabilna i wzorem Korei Południowej inwestowała w swoje firmy. Ale rozwój bardziej wynikał z subsydiowania i dobrego okresu niż niskich podatków.

Ten raj to istniał tylko w głowie Korwina:E

To prawda i pisałem to polskim internecie od 2009 roku. Szok, że do dziś ktoś w niego wierzy :)

Sorry, ale jakoś nie bardzo przejmuje się zdaniem tych kilku rencistów antykonfiarzy którzy od lat walczą w internecie o wincyj socjalu:E

Czemu nazywasz kogoś rencistą? 

Z góry założyłeś jakie będę miał argumenty na tematy aborcyjne.

Widziałem fragment dyskusji z Laba, ten do którego jest czyjś podpis z Twoim cytatem. 

I płacą podatki. Generują duża część PKB, zatrudniają ludzi. Państwo jest od tego żeby te warunki do prowadzenia biznesu stwarzać, a przynajmniej nie przeszkadzać. Jak sobie to inaczej wyobrażasz? To, że państwo często samo walczy z problemami, które stworzyło to nie powód żeby gnoić przedsiębiorców. Ja często nie chce korzystać z usług państwa wolałbym żebym państwo tego nie regulowało albo chciałbym załatwić to w inny sposób, ale jestem zmuszony. Jak widzę jak to działa od strony administracyjnej to odechciewa mi się płacić jakichkolwiek podatków. I to mówi wielu małych i średnich przedsiębiorców. Ja chce sprawnie działającego państwa minimum, a nie przeregulowanego badziewi. KUKE z PFR? Nie korzystałem.

No wiem, że generują. 
Nie ma ŻADNYCH SZANS na państwo minimum, bo państwo minimum się nie sprawdza. Nie możemy zrobić państwa minimum będąc w UE. Jak sobie to wyobrażasz?

Przedsiębiorcy mają trochę problemów z biurokracją, nie ma co ukrywać, ale UE generuje też bardzo dużo szans. Polska powinna je wykorzystywać efektywniej. Niemniej jakiekolwiek wizje państwa minimum są utopią taką jak ta od Korwina. Musielibyśmy najpierw wyjść z UE, a potem wypuścić milion urzędników na rynek pracy. Wiesz jakie byłyby tego reperkusje społeczne?

KUKE to jeden z mechanizmów, który sprawa że przedsiębiorcy korzystają z usług państwa dużo bardziej niż przeciętny obywatel :)

Prawacy przede wszystkim nie starają się wyodrębniać grup społecznych i wszystkich starają się traktować sprawiedliwie. Najśmieszniejsze jest to, że ty uważasz, że wiesz lepiej co jest najlepsze dla tego "zwykłego człowieka" Fakty są natomiast takie co sam ostatnio pokazałeś, że to Konfederacja ma największe % poparcie wśród "klasy robotniczej". Zdeklasowała w tym nawet lewice. To ciągłe obciążanie podatkami sprawia, że nigdy się za bardzo nie dorobisz. Dzięki lewicy bogacze śpią spokojnie bo ona dba o kasowanie konkurencji dla nich.

[obrazek ciach]

Klasa robotnicza niestety niezbyt dobrze rozumie zmiany proponowane przez Konfederację (w mojej ocenie). Slogany brzmią dla nich okej, ale kto dziś czyta programy? :)

Nie wiem czy wiem co jest NAJLEPSZE dla zwykłego człowieka, ale wiem co byłoby LEPSZE od aktualnego systemu oraz co byłoby GORSZE.

Kojarzysz zmiany podatkowe wprowadzone przez Trumpa w USA po dojściu do władzy w 2016? Sprawdzałeś co spowodowały? Widziałeś może rozwarstwienie społęczne w dochodach, które zadziało się w ostatnich 4 latach?

Ludzie głosowali na PIS z konkretnego powodu - KO o nich zapomniała. Zmiany proponowane przez konfederatów są wycelowane w ludzi tkaich jak ja. To ja zyskałbym na tym bardzo mocno. Ale wiem jak ciężko mieliby Ci, których te zmiany by nie objęły. A problemem polskiego systemu podatkowego 0 obok nadmiernego skomplikowania - jest to, że ciężar opodatkowania ciąży w równym stopniu na klasie robotniczej, jak i na bogatych (pomijając inne kwestie jak niegospodarność urzędnicza). Moim zdaniem należy go przenieść - ulzyć ludziom z 1 progu podatkowego, a docisnąć tych najbogatszych. Rynek mieszkaniowy uwolni się sam po wprowadzeniu odpowiednich zmian i podatku katastralnego. Inwestycje w z beton to coś czego nie powinno być.  Uproszczenie procedur do pewnego stopnia można rozważyć, ale czy naprawdę chcemy, aby deweloperzy mogli budować gdzie chcą, co chcą i bez miejsc parkingowych? Tak sobie to wyobrażasz?

Kupowałeś może mieszkanie w ostatnich 10 latach? ja miałem okazję i byłem niezmiernie zdziwiony tym, że żadni z moich sąsiadów nie czytali umów, prospektów i nie wiedzieli nic o miejscu do którego się wprowadzili. Byli zdziwieni tym, że będzie opłata za windę (serio :E ), a jak trzeba było zaangażować się w sprawy wspólnoty to nie było nikogo. Dosłownie - 13 osób na 84 mieszkania przychodziło na zebrania.

A parking? Nagle się okazało, że ONI NIE POMYŚLELI gdzie będą parkować. Nie kupili miejsc w garażu podziemnym, a potem już nie było możliwości kupienia. miejsc parkingowych na zewnątrz było bodajże 12. 
Odpuszczenie takich wymogów deweloperów to będzie koszmar dla zwykłego człowieka. Bo zwykły człowiek podpisuje umowę kredytową i deweloperską bez czytania, bez wydania 500 zł na prawnika, który ją przejrzy. 
Wiesz dlaczego?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/gospodarka/podwaliny-systemu-emerytalnego-przestaly-dzialac-zwiazac-z-liczba-dzieci-opinia-7097859517573696a.html

Trzeba wprowadzić przymus posiadania i wychowania minimum trójki dzieci a także przymus małżeństwa bez możliwości rozwodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie Korwin o tym mówił już co najmniej 20 lat temu ale nie było chętnych do słuchania , dziadek jednak miał rację 

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, bergercs napisał(a):

Nie jest do duży problem dla mnie :)

Może coś do niego dotrze, chociaż to z jakim zacięciem porzuca kolejne wątki, żeby spróbować populizmu w innym, nie rokuje zbyt dobrze :)

@Michaelred
Słodki jeżu, ty serio trzymasz "screeny" na ludzi? Wiesz, że to już brzmi jak obsesja?

3 minuty temu, voltq napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/podwaliny-systemu-emerytalnego-przestaly-dzialac-zwiazac-z-liczba-dzieci-opinia-7097859517573696a.html

Trzeba wprowadzić przymus i wychowanie minimum trójki dzieci a także przymus małżeństwa bez możliwości rozwodu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie widzę tam takiej propozycji. 
Jest tam dość trzeźwa analiza sytuacji.

Jesteś w stanie zdobyć się na jakiś trzeźwy komentarz?

Edytowane przez GordonLameman
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Może coś do niego dotrze, chociaż to z jakim zacięciem porzuca kolejne wątki, żeby spróbować populizmu w innym, nie rokuje zbyt dobrze :)

Znowu kłamiesz i manipulujesz pisząc, że porzucam jakieś wątki. Widzę, że dyskusja wskoczyła na NOWY poziom. Teraz za argument koronny będzie u ciebie służył CAPS LOCK :lol2:

BTW ja sobie dopiero teraz przypomniałem jak napisałeś coś o szkole chicagowskiej, że ty na Labie już podobne rzeczy kiedyś pisałeś. Cały czas to samo jak katarynka

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Słodki jeżu, ty serio trzymasz "screeny" na ludzi? Wiesz, że to już brzmi jak obsesja?

Dlaczego mam się nie śmiać z raportów jakie wysyłali na mnie czerwone ze złości lewaki na labie? To jest naprawdę niezły kabaret. Jeżeli to zestawić jeszcze z tym jak się zachowywali i co pisali na Labie to już serio wychodzą jakieś srogie zaburzenia :) a że była na forum dobra wróżka, która dzieliła się czasem śmieszniejszymi raportami. Dlatego tak Laba szkoda:E

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czemu nazywasz kogoś rencistą? 

Bo w tym temacie jest nadreprezentacja rencistów :) To nie jest przypadek, że niektórzy tak tu walczą o zwiększenie podatków i szczekają na Konfederacje jakby od tego ich życie zależało.

Opublikowano
1 minutę temu, Michaelred napisał(a):

Znowu kłamiesz i manipulujesz pisząc, że porzucam jakieś wątki. Widzę, że dyskusja wskoczyła na NOWY poziom. Teraz za argument koronny będzie u ciebie służył CAPS LOCK :lol2:

Od początku dyskusji porzuciłeś dość sporo wątków. Do niektórych staram się wracać, ale to niełatwe. 

Np. rozmawialiśmy o propozycjach podatkowych i jakości legislacji w ustawie Mentzena. Wątek porzucony :)

Na początku twierdziłeś, że program podatkowy jest dla wszystkich, ale jak wykazałem, że skorzystają tylko bogatsi to wątek porzuciłeś.

Wątek przeciętnych zarobków Polaków - porzucony, musiałem go reaktywować.

No, Michał. Widzimy co robisz. nie jesteśmy wyborcami Konfederacji, że uwierzymy we wszystko na słowo ze spotu wyborczego :E 

1 minutę temu, Michaelred napisał(a):

Dlaczego mam się nie śmiać z raportów jakie wysyłali na mnie czerwone ze złości lewaki na labie? To jest naprawdę niezły kabaret. Jeżeli to zestawić jeszcze z tym jak się zachowywali i jak pisali na Labie to już serio wychodzą jakieś srogie zaburzenia :)

Lab jest za nami. Już go nie ma. Nowy start mamy. 
A ogólnie rzecz biorąc trzymanie screenów na ludzi śmierdzi największymi fanatykami konfy z wykopu. Tam też tacy byli.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Na początku twierdziłeś, że program podatkowy jest dla wszystkich, ale jak wykazałem, że skorzystają tylko bogatsi to wątek porzuciłeś.

Wątek przeciętnych zarobków Polaków - porzucony, musiałem go reaktywować.

To, że ty na jakiś wątek nie odpowiadasz bo nie wiesz, albo nie chcesz i przeskakujesz na ten który ci pasuje to nie znaczy, że to ja czegoś unikam. Jak do tej pory bogatsi byli łupieni to teraz już nie będą, aż tak bardzo. Najbogatsi i tak sposób na nie płacenie podatków zawsze znajdą. Te twoje wątkowanie do niczego nie prowadzi. Bo co chwila robisz dygresje.

No, Michał. Widzimy co robisz. nie jesteśmy wyborcami Konfederacji, że uwierzymy we wszystko na słowo ze spotu wyborczego :E 

Faktycznie wy łykacie wszystko jak to młodzi wykształceni z wielkich miast z trolll kont Twitterowych :E

Lab jest za nami. Już go nie ma. Nowy start mamy. 

No, ale jak sam widzisz ciągle te same twarze nie mogą się oduczyć konfidenctwa. Niby start nowy, ale zachowania stare. "Bezstronni obserwatorzy" się mnie tu ciągle czepiają to ja pokazuje jacy z nich bezstronni użytkownicy są. Czyli nie są. "Ja jestem bezstronnym obserwatorem i nie udzielam się w wątkach politycznych, ale uważam, że dobrze ciśniesz tego Konfiarza" brzmi dokładnie jak "Ja to nie jestem za pisem, ale..."

A ogólnie rzecz biorąc trzymanie screenów na ludzi śmierdzi największymi fanatykami konfy z wykopu. Tam też tacy byli.

A mi takie antykonfiarstwo śmierdzi trollami z dawnych lat wykopu/discorda. To co jesteśmy kwita?

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Liczenie skończyli 26 września 2023 roku i to masz wyraźnie napisane, tak samo jak masz napisane w oparciu o jakie programy zostało to policzone:

Cytat

Szacunkowa suma kosztów wszystkich obietnic wyborczych, złożonych przez komitety wyborcze w okresie trwania kampanii wyborczej.
Lewica, Konfederacja, PiS i Bezpartyjni Samorządowcy przedstawiły swój program wyborczy
Trzecia Droga przedstawiła większą część programu wyborczego
KO przedstawiła "100 konkretów" na pierwszych 100 dni rządów.

Wyliczenia bazują na zamieszczonych do tej pory bądź znanych w przestrzeni publicznej fragmentach programu i deklaracjach obietnic wyborczych. Wszystkie wyliczenia będą na bieżąco aktualizowane. Data aktualizacji: 26.09.2023r

Zatem niedoszacowanie na dzień aktualizacji mogło nastąpić głównie przy Trzeciej Drodze, bo ta nie przedstawiła całego programu. Reszta wyliczeń opiera się na pełnym programie wymienionych partii startujących wtedy w wyborach. 

53 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Prawacy przede wszystkim nie starają się wyodrębniać grup społecznych i wszystkich starają się traktować sprawiedliwie.

I dlatego ich rozwiązania według linka, który sam dałeś, miałyby kosztować podatników jeszcze więcej? Dlatego chcą zlikwidować tak zwaną klasę średnią poprzez wybicie jednych do ludzi bardzo bogatych na wzór wschodnich oligarchów, a zepchnięcie drugich do zarabiających najmniej? Chyba musisz sobie przypomnieć, że często powołują się na Piłsudskiego i czasy międzywojenne, szczególnie lata 20. XX wieku. Zobacz sobie jaki był wtedy przekrój społeczny wśród ludzi. 

@voltq a teraz doczytaj dokładniej ten artykuł. Gdzie masz o przymusowym małżeństwie? Tam mowa wyłącznie o zstępnych, a zstępnymi są potomkowie nie tylko z małżeństwa. Także normalnie ktoś tam proponuje złoty system :E Najpierw idzie się do jakiejkolwiek pracy na kilka lat. Potem robi się dzieci z różnymi kobietami, ale nie zawiera się związku. Każda chce alimentów, ale się ich nie płaci. Alimenty płaci fundusz alimentacyjny, jako osoba nie płacąca alimentów idzie się do paki, fundusz alimentacyjny tworzy roszczenie regresowe. Po wyjściu z więzienia idzie się robić na czarno, nie się ma dochodu, więc fundusz alimentacyjny przez komornika nie ma co zająć i tak się człowiek buja do emerytury. Mając dużą ilość zstępnych dostaje się emeryturę znacznie większą niż ktoś kto pracował całe życie ale nie miał dzieci i sobie roszczenie regresowe (o ile się nie przedawni) jest spłacane z emeryturki :E 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego chcą zlikwidować tak zwaną klasę średnią poprzez wybicie jednych do ludzi bardzo bogatych na wzór wschodnich oligarchów, a zepchnięcie drugich do zarabiających najmniej? Chyba musisz sobie przypomnieć, że często powołują się na Piłsudskiego i czasy międzywojenne, szczególnie lata 20. XX wieku. Zobacz sobie jaki był wtedy przekrój społeczny wśród ludzi. 

Te wnioski wynikają chyba wyłącznie z tego jak ty definiujesz klase średnią. Parę złotych na koncie więcej osoby ze średnimi zarobkami nie sprawi, że będzie aspirowała do klasy średniej.

Opublikowano
9 minut temu, Michaelred napisał(a):

To, że ty na jakiś wątek nie odpowiadasz bo nie wiesz, albo nie chcesz i przeskakujesz na ten który ci pasuje to nie znaczy, że to ja czegoś unikam. Jak do tej pory bogatsi byli łupieni to teraz już nie będą, aż tak bardzo. Najbogatsi i tak sposób na nie płacenie podatków zawsze znajdą. Te twoje wątkowanie do niczego nie prowadzi. Bo co chwila robisz dygresje.

To Ty wybiórczo cytujezz moje wypowiedzi i absolutnie wybiórczo się do nich odnosisz. Ja zawsze odnoszę się do każdego fragmentu.

Faktycznie wy łykacie wszystko jak to młodzi wykształceni z wielkich miast z trolll kont Twitterowych :E

Póki co wydaje mi się, że jednak pokazałem, że dosć dobrze wiem o czym mówię i na wszystko przedstawiłem racjonalny argument. 

No, ale jak sam widzisz ciągle te same twarze nie mogą się oduczyć konfidenctwa. Niby start nowy, ale zachowania stare. "Bezstronni obserwatorzy" się mnie tu ciągle czepiają to ja pokazuje jacy z nich bezstronni użytkownicy są. Czyli nie są. "Ja jestem bezstronnym obserwatorem i nie udzielam się w wątkach politycznych, ale uważam, że dobrze ciśniesz tego Konfiarza" brzmi dokładnie jak "Ja to nie jestem za pisem, ale..."

Czy oni się nazywają bezstronnymi obserwatorami? Ot, kibicują mi bo im nie pasujesz z jakichś powodów, zapewne poglądów. 

A mi takie antykonfiarstwo śmierdzi trollami z dawnych lat wykopu/discorda. To co jesteśmy kwita?

Nie, bo to co napisałeś jest skrajnie głupie. Krytykowanie Konfederacji to raczej racjonalna kwestia. Wiele partii krytykuję. Natomiast trzymanie screenów na ludzi to po prostu jakaś obsesja. 

4 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Te wnioski wynikają chyba wyłącznie z tego jak ty definiujesz klase średnią. Parę złotych na koncie więcej osoby ze średnimi zarobkami nie sprawi, że będzie aspirowała do klasy średniej.

A jak Ty definiujesz klasę średnią? 

Posłuż się proszę wskaźnikiem kwantyfikowalnym, np. przedziałem dochodów. 

Opublikowano

Jak jest definiowana u nas klasa średnia masz w tej samej odpowiedzi. Równanie zarobków do najniższych poprzez podnoszenie najniższej krajowej, tak by doganiała zarobki osób mających nieco więcej, to jest właśnie zapoczątkowanie likwidacji klasy średniej i sprowadzenie większości obywateli do klasy najniższej. O tym pisałem wczoraj przytaczając dane o tym że ilość ludzi zarabiających najniższą krajową w ciągu ostatnich kilku lat zwiększyła się ponad dwukrotnie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja zawsze odnoszę się do każdego fragmentu.

Co z tego jak interpretijesz je jak ci sie podoba

Czy oni się nazywają bezstronnymi obserwatorami? Ot, kibicują mi bo im nie pasujesz z jakichś powodów, zapewne poglądów. 

Tak jeden tak wczesniej napisal. Jezeli masz przyjemnosc z tego, ze twoimi kibicami sa zwykli mali zawistni ludzie, patologiczni donosiciele to ok. Ja takich fanow nie potrzebuje

Nie, bo to co napisałeś jest skrajnie głupie. Krytykowanie Konfederacji to raczej racjonalna kwestia. Wiele partii krytykuję. Natomiast trzymanie screenów na ludzi to po prostu jakaś obsesja. 

Nie wiem jakie masz skille informatyczne, ale skopiowanie obrazka to naprawde nie jest bardzo duzy wysilek. To trwa sekunde, zajmuje malo miejsca. Jak mnie cos interesuje albo smieszy w necie to sobie to zapisze na dysku. Memy tez zbieram. Niesamowita sprawa co nie?

P.s zdziwilbys sie jakie obsesje maja twoi fani. A wytykanie hipokryzji tych ludzi to nie tylko obowiązek, ale też przyjemność.

Opublikowano
2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Co z tego jak interpretijesz je jak ci sie podoba

Interpretuję je zgodnie z zakresem znaczeniowym użytych przez Ciebie pojęć oraz moim doświadczeniem życiowym. W którym miejscu masz zastrzeżenia co do mojej interpretacji tego co napisałeś?

Tak jeden tak wczesniej napisal. Jezeli masz przyjemnosc z tego, ze twoimi kibicami sa zwykli mali zawistni ludzie, patologiczni donosiciele to ok. Ja takich fanow nie potrzebuje

Zawistni? Nie sądzę. Oni po prostu wyśmiewają Ciebie i Twoje próby "orania". Idzie Ci to faktycznie ciężko. Jesteś aż cały jeden duży post do tyłu ;)

Nie wiem jakie masz skille informatyczne, ale skopiowanie obrazka to naprawde nie jest bardzo duzy wysilek. To trwa sekunde, zajmuje malo miejsca. Jak mnie cos interesuje albo smieszy w necie to sobie to zapisze na dysku. Memy tez zbieram. Niesamowita sprawa co nie?

P.s zdziwilbys sie jakie obsesje maja twoi fani.

To nie kwestia umiejętności informatycznych, a tego że zaśmiecasz sobie głowę i komputer obrazkami jakichś obcych ludzi do użycia w przyszłości :)

Trochę tak desperacko.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Interpretuję je zgodnie z zakresem znaczeniowym użytych przez Ciebie pojęć oraz moim doświadczeniem życiowym. W którym miejscu masz zastrzeżenia co do mojej interpretacji tego co napisałeś?

Już pisalem. Wciskales mi jakies szkoly chicagowskie teraz. Inne zarzuty tez juz byly i ja ci to pisalem. Tylko ty kolejny raz udajesz, że nie widzisz.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Trochę tak desperacko.

Raczej sprytnie. Desperacko to dla nich:E Bo pokazuje co to za ludzie sa.

To napisz jeszcze jakas ciekawa historyjke, komentarzo-zaczepke na koniec i masz fajrant.