Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, crush napisał(a):

Jak napiszę "nie lubię gejów" to poczujesz się lepiej niż gdybym napisał "nie lubię pedałów"? 

No i co w związku z tym? Nikt Ci nie każe ich lubić. Nie wiem czy wiesz ale penalizacja mowy nienawiści to nie jest coś nowego w polskim prawie karnym, teraz zostanie to po prostu rozszerzone.

"Np. art. 256 kodeksu karnego (Kto publicznie propaguje nazistowski, komunistyczny, faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.) oraz art. 257 k.k. (Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3)."

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/przepisy-o-mowie-nienawisci-w-przygotowaniu,528396.html

• Confused 1
Opublikowano
55 minut temu, hubio napisał(a):

@crush to są chyba podstawy psychologii i kontaktów międzyludzkich. Jak możesz tego nie rozumieć. Czy jak np. uważasz, że przykładowo twoja dziewczyna powinna zmienić sposób ubierania mówisz do niej: "ubierasz się jak k." czy powiesz: "hej - wiesz co lepiej by ci było z niebieskim zamiast czerwonego"... Ktoś kto powie: "nie lubię gejów" wyrazi swoją opinię do której ma prawo, ale nikogo nie obrazi, a ktoś kto powie: "nienawidzę pe..." z miejsca powoduje konflikt. To są chyba oczywiste rzeczy w jaki sposób można posługiwać się komunikacją.

Mylisz kontakty bezpośrednie z internetowymi. Mylisz kontakty istotne z przelotnymi.

Mnie forma nie interesuje jeśli przekaz jest ten sam. Nie cierpię tej sztuczności.

Gówno to gówno. Nawet jak jest zapakowane w kolorowy papierek.

46 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Byle tylko nie wylać dziecka z kąpielą. Zamiast kogoś mentalnie trzepnąć w potylicę. Człowiekiem którym nie wstrząśniesz kiedy popełni poważny błąd nauczy się, że w sumie nic takiego się nie stało i nic się wielkiego nie stanie kiedy następnym razem nie będzie bardziej uważny.

No i druga ważniejsza sprawa. Żeby nie było, że powiedzenie czegoś niezgodnego z mainstreamem albo niezgodnego z retoryką postępową z użyciem słów akceptowalnych również będzie uznawane za mowę nienawiści.

Ależ oczywiście, że to będzie miało skutek odwrotny od zamierzonego. Purytanizm czy konserwatywny, czy liberalny jest na dłuższą metę męczący.

Było to widać przy trendzie odwracania się od kościoła i widać przy spadającym poparciu dla LGBTQ w USA.

Plus zawsze mnie bawi ta teoria, że jak odbierze się głos tym złym "FASZYSTOM", to oni znikną.

Nie. Oni się po prostu zabunkrują i stracicie nad nimi jakąkolwiek kontrolę.

• Upvote 2
Opublikowano
46 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

1. homoseksualizm prawaka, to nic złego, ma do tego prawo, śmiać się można z idei, które ma na ustach, a tego co robi poza mównicą, przy czym można się i tak narazić na pozew.

2. twierdzenie bez dowodów, że ktoś molestuje dzieci, jest PRZESTĘPSTWEM, ponieważ molestowanie kogokolwiek jest przestępstwem

3. to, co sobie myślisz, to nikogo. Masz do tego prawo i nikt ci go nie odbiera. Publiczne obrażanie to co innego

Powielanie kłamstwa na czyjś temat to forma publicznej obrazy.

I ja mam to w dupie. Zaśmieję się z katola geja i z socjalucha z 4 mieszkaniami. Niekoniecznie wierząc w każdy paszkwil.

Tyle, że ja jestem siermiężny i to nie ja tu próbuję sie kreować na strażnika sprawiedliwości i dobrego smaku.

Opublikowano
35 minut temu, crush napisał(a):

Powielanie kłamstwa na czyjś temat to forma publicznej obrazy.

I ja mam to w dupie. Zaśmieję się z katola geja i z socjalucha z 4 mieszkaniami. Niekoniecznie wierząc w każdy paszkwil.

Tyle, że ja jestem siermiężny i to nie ja tu próbuję sie kreować na strażnika sprawiedliwości i dobrego smaku.

Bycie gejem to nie jest obraza w świetle prawa, pomawianie o pedofilię TAK, bo ta jest czynem karalnym.

Jeśli kogoś obraża nazywanie go gejem, może podać sprawę do sądu, tak samo ten, który nazywany jest pedofilem, którego obrażającego ukrają bardziej surowo, sam się domyśl

@Spl97

i dobrze, sami siebie orają takimi wpisami :smiech:

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Bycie gejem to nie jest obraza w świetle prawa, pomawianie o pedofilię TAK, bo ta jest czynem karalnym.

Jeśli kogoś obraża nazywanie go gejem, może podać sprawę do sądu, tak samo ten, który nazywany jest pedofilem, którego obrażającego ukrają bardziej surowo, sam się domyśl

Zaraz, zaraz. Czyli przypięcie łatki geja w naszym kraju nie łączy się z negatywnymi konotacjami? To o jakie zmiany toczy się ta walka?

Jeśli jesteś gejem który udziela się w środowisku i zarabiasz tam jako influencer, aktywista, dziennikarz czy polityk, a ja napiszę i rozpowszechnię wpis o tym, że tak naprawdę udajesz... To będzie to problemem czy nie?

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)

1.Tylko dla takich jak ty.

2.Myślę, że to nie będzie problemem, bo czemu miałoby nim być?

Masz prawo nie wierzyć gejowi, że jest gejem, tak samo jak ludzie nie wierzą, że ktoś jest mądry lub nie, albo że ktoś jest wierzący lub nie

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

1.Tylko dla takich jak ty.

2.Myślę, że to nie będzie problemem, bo czemu miałoby nim być?

Masz prawo nie wierzyć gejowi, że jest gejem, tak samo jak ludzie nie wierzą, że ktoś jest mądry lub nie, albo że ktoś jest wierzący lub nie

Aha. Czyli bycie gejem nie jest odbierane negatywnie. Więc walka zakończona?

I mam prawo domagać się sprostowania i nie powielania czegoś co może podważać mój autorytet. Jaki by on nie był i jakiej dziedziny nie dotyczył.

Opublikowano

1. Tak, dopóki publicznie nie napiętnujesz osób ze względu na odmienność  wyznaniową, preferencje seksualne, itp. itd. nie ma problemu.

Problem jest wtedy kiedy próbuje się im odbierać przywileje i prawa dlatego, że są takie, a nie inne.

2. masz pełne prawo złożyć skargę do sądu i ten wyda wyrok

Opublikowano (edytowane)

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/byly-szef-abw-zatrzymany-przez-sluzby-chodzi-o-przesluchanie-przed-komisja-sledcza/dtyrsw0,79cfc278

Zastanawia mnie co stoi za pomysłem niestawiania się? Czy PiS zrobi z niego męczennika? Czy to chcieli odwlec moment przesłuchania?

No i oczywiście kwiiik z tv Republika:

IMG_2200.png

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano

Kasa jedno, a to jak ludzie wały zaczęli robić to drugie. W programie był obowiązek usunięcia również kominków z płaszczem wodnym. Mogły pozostać co najwyżej kominki rekreacyjne. To ludzie zaczęli robić obchodzić przepisy, tak by zostawić kominki z płaszczem wodnym. Zatem rykoszetem dostają również ci, którzy chcieli to zrobić uczciwie. Do tego w przypadku pomp ciepła, wprowadziło się wymóg, że pompa musi być przebadana przez akredytowane laboratorium. Nie wiem czy coś powstało, ale jak wchodziło to wymaganie, to takie było bodajże jedno w Polsce. W związku z tym wiele pomp jest badanych w innych akredytowanych laboratoriach w UE (jest to dopuszczalne), ale zanim produkt zostanie certyfikowany, cała dokumentacja z wynikami badań musi zostać przetłumaczona przez tłumacza przysięgłego. To wszystko pochłania czas i koszty. Stąd wzrost cen pomp ciepła i fakt, że w ramach programu nie da się już wcisnąć komuś taniego szajsu ściągniętego nie wiadomo skąd. Tylko że to też teoretycznie, bo patrzeć jak pojawi się coś z lewymi certyfikatami albo jakieś kombinacje, bo ludzie nie będą mieli świadomości, żeby pompę czy inne źródło sprawdzić tu:

https://lista-zum.ios.edu.pl/bepub/ben001.aspx

Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Co Palade bierze

On ostatnio ma załamanie nerwowe albo coś podobnego, bo mu ładnie siadło na głowę. Zaczyna wygadywać jeszcze większe bzdury niż wcześniej, ostatnio ciągle gada o spisku lewackiego YouTube że mu blokują obserwujących itp. Ma na liczniku 15k a twierdzi że ma 45 tysięcy %-)

Odcięcie od kasy pisiorów mu nie służy, mimo żebractwa pod filmami ludzie mu wpłacają raptem po 500-700zł miesięcznie. 

• Upvote 1