Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@voltq dalej urealnij swój pogląd w kwestii zarobków i przestań patrzeć tylko z perspektywy dużego miasta lub administracji państwowej czy rządowej. Są osoby, które nawet po kilkunastu latach tyle nie zarabiają, a płace w budżetówce są mocno uzależnione od regionu, szczególnie w przypadku administracji samorządowej. Wiele też zależy od zajmowanego stanowiska. Dalej w urzędach są ludzie zarabiający niewiele ponad najniższą krajową.

Zobaczycie z resztą jak od nowego roku sztucznie poszybuje średnia krajowa, ze względu na podniesienie znów najniższej. 

Dwukrotne zwiększenie w ciągu ostatnich 2-3 lat liczby osób zarabiających najniższą krajową, o czymś jednak świadczy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Niezależnie od tego, jak waloryzowany jest 2 próg podatkowy? Przecież w sile nabywczej pieniądz nie zachowuje swojej wartości. 2 próg powinien się zmieniać adekwatnie do inflacji.

Dzisiejszy drugi próg to jakiś nieśmieszny żart. 

Potem się dziwić że na B2B uciekają, ale rząd lubi B2B i ich wspiera, UoP ma w pompce.

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Weź teraz człowieka który ma 20 lat i zarabia tyle , niby dużo ale tak musi wziąć kredyt na mieszkanie , musi kupić jakieś auto , musi wyposażyć to mieszkanie , musi opłacić rachunki , jedzenie , jakieś ciuchy kupić i co zostaje z tej pensji ? Nic

Kolejny raz pokazujesz jak bardzo oderwany od rzeczywistości jesteś. Dochód 50% Polaków nie przekracza kwoty ~4700 zł netto i żyją, auto też mają.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Spl97 napisał(a):

Ciekawe czy ktoś zrobi filmik-mema z Hitlerem, pasowałoby jak ulał w tej sytuacji :E

A pisiorom można oznajmić jedynie, że

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Dzisiejszy drugi próg to jakiś nieśmieszny żart. 

Potem się dziwić że na B2B uciekają, ale rząd lubi B2B i ich wspiera, UoP ma w pompce.

No ja mam I próg do 120k do ręki (netto), a na drugim progu mogę zmienić na liniowy 19%.

Miałem was prostować, że głupoty mówicie, ale spojrzałem dla pewności, że na UOP ten próg jest od brutto, co mnie bardzo zdziwiło.

W lutym będę też brał nowy sprzęt gejmingowy (oficjalnie do "biura" %-)), to z samej faktury odzyskam jakieś 2300 zł.

Jak UOP jest 120k na brutto, to trochę wtf dla mnie. Nic nawet nie odzyskasz.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No ja mam I próg do 120k do ręki (netto), a na drugim progu mogę zmienić na liniowy 19%.

Miałem was prostować, że głupoty mówicie, ale spojrzałem dla pewności, że na UOP ten próg jest od brutto, co mnie bardzo zdziwiło.

W lutym będę też brał nowy sprzęt gejmingowy (oficjalnie do "biura" %-)), to z samej faktury odzyskam jakieś 2300 zł.

Jak UOP jest 120k na brutto, to trochę wtf dla mnie. Nic nawet nie odzyskasz.

A widziałeś ryczałt 8,5%? :E 

Opublikowano (edytowane)

Widziałem, widziałem, ale wolę po prostu wrzucać sobie zakupy w koszty i tyle.

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz zapłaciłem jakiś podatek od sprzętu xD

Ale tak jak mówię, temat mnie zdziwił, bo byłem święcie przekonany, że UOP też ma drugi próg od kwoty netto, a nie brutto. Trochę śmieszne. Ja mam duże lepsze warunki niż pracownik na umowie.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1