Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, voltq napisał(a):

@Camis

To jest Polin, to jest miejsce dla nas wszystkich – ukształtowane historycznie, umocowane kulturowo – w którym chcemy nadal razem żyć w tolerancji, we wzajemnym zrozumieniu i szacunku – powiedział prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości zapalenia świec chanukowych w Pałacu Prezydenckim.

voltqciraptor (bo przecież nie ssak:szatanek:), ale ty nie możesz jakiejś kurtuazyjnej wypowiedzi podczas obrządku o charakterze religijnym traktować jako mainstramowa narrację. Poza tym faktycznie bardzo dużo żydów było Polakami.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
21 minut temu, Suchy211 napisał(a):

voltqciraptor (bo przecież nie ssak:szatanek:), ale ty nie możesz jakiejś kurtuazyjnej wypowiedzi podczas obrządku o charakterze religijnym traktować jako mainstramowa narrację. Poza tym faktycznie bardzo dużo żydów było Polakami.

To prawda słowa to tylko wiatr liczą się czyny , a czyny prezydenta są jeszcze gorsze od słów 

Było bardzo dużo porządnych Polaków określanych jako Polscy Żydzi 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Cytat

Według dokumentacji przedstawionej w projekcie Rozporządzenia z dnia 12 sierpnia 2024 roku [Ares(2024)5786783], w systemie EUDI obywatele będą mieli do wyboru następujące kategorie płci:

1. Męska
  2. Żeńska
  3. Inna (ang. „other”)
  4. Między (ang. „inter”)
  5. Zróżnicowana (ang. „diverse”)
  6. Otwarta (ang. „open”)
  7. Nieznana (ang. „unknown”)

https://legaartis.pl/blog/2024/12/28/tego-jeszcze-nie-bylo-komisja-europejska-da-nam-7-plci-do-wyboru/

albo jeszcze lepsze jest to:

Cytat

Pomysł wprowadzenia siedmiu płci może wydawać się konserwatywny w kontekście globalnych trendów. W wielu zachodnich krajach liczba uznawanych płci kulturowych jest znacznie większa – w niektórych przypadkach mówi się o ponad 50 opcjach. Z tego punktu widzenia propozycja KE wydaje się być stosunkowo ograniczona.

To ja chce być rowerem.

Edytowane przez sabaru128
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

To ja chce być rowerem.

Jakby jeszcze zaznaczyli jakoś wyraźnie w tym i podobnych dokumentach, że nie mówi o płci biologicznej tylko "widzi mi się" pacjenta...

Swoją drogą jest to dość dobre narzędzie "segregacji". Gdzie czytałem (wpis raczej w żartobliwej formie), że pewna firma w ankiecie rekrutacyjnej pozwalała zaznaczyć jedną z tych miliona płci i dziwnym trafem na rozmowy zapraszali potem tylko kobiety i męrzczyzn ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Jakby jeszcze zaznaczyli jakoś wyraźnie w tym i podobnych dokumentach, że nie mówi o płci biologicznej tylko "widzi mi się" pacjenta...

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta. Centralnym organem w ciele zawsze jest mózg.

Nie chce mi się wstawiać badań po kolei, bo i tak głównie chodzi o wnioski z metanalizy, więc...

Cytat

Dowody naukowe z różnych dziedzin sugerują, że transpłciowość ma podstawy biologiczne. Struktura mózgu, funkcjonalne różnice, wpływ hormonów prenatalnych i inne czynniki wskazują, że mózg osób transpłciowych często przypomina mózgi osób z płcią, z którą się identyfikują. To daje solidne podstawy dla uznania transpłciowości jako autentycznego zjawiska biologicznego.

Ergo – nie piszcie, z łaski swojej, takich bzdur, bo właśnie nauka/biologia wskazuje na to, że płci nie stwierdza się "ptaszkiem i dziurką", tylko "widzimisiem" pacjenta.

Kurła, nawet wielkość i struktura mózgu u osób trans jest taka jak płeć docelowa, a nie taka, jak powinna być anatomicznie.

Zresztą podobnie ma się kwestia z niebinarnymi, ale to już grubszy temat. No i dość wąski, bo liczba przypadków to coś w granicach błędu statystycznego, ALE jest to możliwe BIOLOGICZNIE (skoro tak lubisz to słowo).

1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

To ja chce być rowerem.

Ty możesz być tylko tym, co potwierdzi badanie psychiatryczne, więc... w sumie możesz być rowerem. Na pewno jesteś już dzbanem, więc wchodzimy w materię nieożywioną.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta.

Ehh szkoda znów gówno burze robić ale tylko tak dla pewności zapytam... sugerujesz, że w szkołach, bądź na jakichś uczelniach wyższych uczą, iż człowiek może się urodzić z płcią otwartą, zróżnicowaną, pomiędzy, między albo inną ??  Czy jednak dalej w 99,99 mamy do czynienia z kobietami, mężczyznami i jakimś promilem cudów natury?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
30 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta. Centralnym organem w ciele zawsze jest mózg.

Nie chce mi się wstawiać badań po kolei, bo i tak głównie chodzi o wnioski z metanalizy, więc...

Ergo – nie piszcie, z łaski swojej, takich bzdur, bo właśnie nauka/biologia wskazuje na to, że płci nie stwierdza się "ptaszkiem i dziurką", tylko "widzimisiem" pacjenta.

Kurła, nawet wielkość i struktura mózgu u osób trans jest taka jak płeć docelowa, a nie taka, jak powinna być anatomicznie.

Zresztą podobnie ma się kwestia z niebinarnymi, ale to już grubszy temat. No i dość wąski, bo liczba przypadków to coś w granicach błędu statystycznego, ALE jest to możliwe BIOLOGICZNIE (skoro tak lubisz to słowo).

Ty możesz być tylko tym, co potwierdzi badanie psychiatryczne, więc... w sumie możesz być rowerem. Na pewno jesteś już dzbanem, więc wchodzimy w materię nieożywioną.

Znów bzdury i idiotyzmy sami mówicie że jesteście ssakami 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/System_determinacji_płci_XY

Opublikowano
45 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Co Ty za rzeczy wypisujesz? Płeć biologiczna jest determinowana tym jaki zestaw chromosomów konkretny osobnik posiada. I przez nic innego.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Camis napisał(a):

konforuskie złe bo nie będzie można kolportować fake newsów.

:hmm:

Jak konforusi wyją znaczy, że idziemy w dobrym kierunku.

8 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Co do reszty widzę, że się "nie interesowałeś", bo po prostu nie wpisuje Ci się w narrację i tyle. Piszesz o uległości obecnego rządu wobec innych, nie widząc nic dziwnego w sprzedaży Lotosu który sprzedano spółce, w której rząd Węgier jest największym udziałowcem, nie patrząc na to jaką to uległość wobec innego kraju ten rząd prezentuje. Nie patrząc również na to, że można było sprzedać za więcej. Nie patrząc też, że sprzedało się w sumie segment strategiczny, oddając tym samym jego część w ręce obcego rządu. A Ty będziesz pisał jeszcze o uległości obecnego rządu. Totalna hipokryzja.

Pisowskie głuptaki nie czytają nic innego niż własne ścieki złożone z uciekinierów z TVPiS. Tam takich informacji nie ma. Nie ma też nic o tym, że znowu przyszły przelewy z KPO. Taki głuptak na ten przykład powie Ci, że nawet nie wie co to jest KPO. Taka rozmowa.

Edytowane przez NotQuite
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Co Ty za rzeczy wypisujesz? Płeć biologiczna jest determinowana tym jaki zestaw chromosomów konkretny osobnik posiada. I przez nic innego.

Chromosomy to też bardziej złożony temat, bo tam nie ma tylko jednej kombinacji X i Y. Między innymi dlatego masz też zniewieściałych facetów czy "babochłopów".

3 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Sugerujesz, że w szkołach, bądź na jakichś uczelniach wyższych uczą, iż człowiek może się urodzić z płcią otwartą, zróżnicowaną, pomiędzy, między albo inną ??

Sugeruję, że pewna niewielka część populacji (przedział 0,5-1,5%) może nie mieć tak jasno określonej płci i jest to problem biologiczny, który wynika z niedoskonałości z naszego rozwoju ciąży (mózg i narządy płciowe rozwijają się niezależnie, głupie, ale tak jest). Jest to problem podobny jak do niedawna z homoseksualizmem, gdzie się ludzi wyśmiewa/prześladuje, zamiast po prostu pozwolić im być sobą. Oczywiście w młodszych rocznikach to mniejszy problem, bo są bardziej douczone/oswojone z tym, ale nadal to występuje. I mówię tu jedna klasycznie o trans, bo kwestia niebinarności jest raczej dla mało kogo zrozumiała, a nasz język w ogóle nie jest do tego przystosowany. Sam w sumie nie wiem, jak to można rozwiązać, choć to problem w jeszcze mniejszej skali.

Zresztą Polska w takich ludzkich tematach LGBT jest w głębokim lesie, bo korekta płci to powalenie skomplikowany temat, który jest bezsensownie utrudniony na wszelkie sposoby. Za czasów bycia RPO Bodnar próbował wykreślić kilka absurdów z tego procesu (np. pozywanie własnych rodziców, nawet nieżyjących), ale wtedy już Duda był prezydentem, więc wyszło jak zawsze – antyobywatelsko.

U nas w kwestii swobód mniejszości dalej jesteśmy – niestety  państwem bandyckim. Geje nawet nie mogą formalnie zawrzeć związku partnerskiego, co jest jakimś absurdem w tych czasach.

Chociaż z drugiej strony, tej ciemniejszej lewej strony, przyznam, że mamy też niezrozumiałe odchyły w drugą stronę. Np. kwestia praw kobiet w Polsce. Jeśli wyłączymy aborcję, to nie wiem, czy jest kraj europejski z bardziej przesadzonymi prawami kobiet niż Polska. Nie bez powodu nazywa się nas też "cuckoldstanem". Koronny przykład to nieszczęsny wiek emerytalny.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
Opublikowano
5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Zakładam, że albo mieli jednak z tego kasę, albo mieli z tego zysk wizerunkowy, marketingowy. Nie zawsze opłacalność jest wyrażona w czystym zarobku.
A Żabki przypuszczam, że robią sensowne obroty w niedzielę.

Zakładasz i przypuszczasz. Ja wiem, że nie wszędzie się to opłacało, ale po prostu miały być czynne i koniec. Dlatego teraz przy zakazie handlu w niedzielę, nie notują strat. Wizerunkowy? Nie, przymus sieciowy, bo jak był handel w niedzielę, to nie ma że część sklepów danej sieci jest czynna, a część nie.

Niektóre żabki są w miejscach, w których faktycznie w niedzielę mają obrót, ale są też takie, które obrotu nie mają. W niektórych miastach widzę jak się pojawiają i znikają w różnych lokalizacjach. Zatem nie zawsze się to opłaca. Tylko żabkę zamykasz i lokal sprzedajesz, z taką Biedronką, Lidlem, Lewiatanem i innymi sieciami problem jest znacznie większy, bo sieci same budują lokale handlowe w których działają. Znacznie większa inwestycja. 

6 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

A możesz przybliżyć okres kiedy sklepy były zamknięte w soboty?

Od 1972 roku zaczęto proces skracania tygodnia pracy do 5 dni, czyniąc soboty dniami wolnymi. W latach 80 były to już 3 soboty w miesiącu. Po 1989 roku tydzień pracy stał się 5-dniowy. Sklepów wielkopowierzchniowych, które mogłyby pracować w systemie zmianowym przez 6 dni w tygodniu, było niewiele, stąd większość małych lokalnych sklepów była czynna od poniedziałku do piątku, czasem były czynne również w soboty, ale do godziny 12-13. Taki stan trwał w zasadzie do czasu rozwinięcia się galerii handlowych czyli mniej więcej do końca lat 90.

Opublikowano
24 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Chromosomy to też bardziej złożony temat, bo tam nie ma tylko jednej kombinacji X i Y. Między innymi dlatego masz też zniewieściałych facetów czy "babochłopów".

Sugeruję, że pewna niewielka część populacji (przedział 0,5-1,5%) może nie mieć tak jasno określonej płci i jest to problem biologiczny, który wynika z niedoskonałości z naszego rozwoju ciąży (mózg i narządy płciowe rozwijają się niezależnie, głupie, ale tak jest). Jest to problem podobny jak do niedawna z homoseksualizmem, gdzie się ludzi wyśmiewa/prześladuje,[...]

To nie jest jakiś nadmiernie skomplikowany temat. Jedyne prawidłowe kombinacje to XX albo XY. Inne to patologie. Skutki błędów. Osobniki uszkodzone, zazwyczaj na szczęście niezdolne do dalszego rozrodu. Coś jakby komuś wyrosła trzecia ręka, nie powiesz przecież, że to byłby nowy podgatunek.

Fenotyp możesz w pewnym stopniu modyfikować operacjami, kuracjami hormonalnymi, genetyki nie zmodyfikujesz. Same narządy płciowe to rzecz raczej nie decydująca. Teraz na to nakłada się jeszcze dodatkowo psychika. Nie wiem skąd się biorą tendencje do bycia transem. Roboczą hipotezę mam taką, że to po prostu kolejne z zaburzeń psychicznych, które akurat objawia się tego typu kryzysem tożsamości. Być może to objaw ogólnego pogorszenia jakości genetycznej populacji wywołanego postępem medycyny. No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp. Gdyby przyszło do jakiejś konkretniejszej walki o przetrwanie, te wszystkie transy by zapewne nagle się w większości cudownie uleczyły.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, adashi napisał(a):

No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp.

W pewnym stopniu tak. Masz ten promil ze stwierdzoną dysforią. Dalej autentycznych zboczeńców... Czy żeby było poprawnie politycznie - autoginefilów i "transsetterów".

Ten wzrost liczby osób identyfikujących się jako LGBTQ to nie skutek większej ilości urodzeń homoseksualistów czy transów. To efekt tego jak szeroki jest obecnie parasol tego terminu. A przecież panuje kult indywidualizmu i każdy chce być unikalny.

Jestem niebinarnym, two spirit. Co to znaczy w praktyce? Kompletnie nic. Mowa trawa. I tak wszystko sprowadza się do jednej z trzech orientacji i dwóch płci biologicznych.

Edytowane przez crush
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, adashi napisał(a):

To nie jest jakiś nadmiernie skomplikowany temat. Jedyne prawidłowe kombinacje to XX albo XY.

Ech. Masz 23 pary chromosomów. Weź to jakoś ze zrozumieniem czytaj. Nawet napisałem tam, o czym mówię.

Coś jakby komuś wyrosła trzecia ręka, nie powiesz przecież, że to byłby nowy podgatunek.

A jednak hermafrodytyzm istnieje.

Roboczą hipotezę mam taką, że to po prostu kolejne z zaburzeń psychicznych, które akurat objawia się tego typu kryzysem tożsamości.

Żeby postawić hipotezę, to wypadałoby jednak najpierw coś poczytać na pewien temat, a nie rzucać bzdetami z Akademii Chłopskiego Rozumu im. Krzysztofa Stanowskiego.

WHO kategorycznie wyłączało transseksualizm z chorób/zaburzeń psychicznych. Nie ma żadnych medycznych/biologicznych podstaw do takich klasyfikacji.

Być może to objaw ogólnego pogorszenia jakości genetycznej populacji wywołanego postępem medycyny.

Ten "objaw" jest obecny od początków historii, podobnie zresztą jak homoseksualizm. Jest to rzecz naturalna. Inną kwestią jest, czy chcemy to kwalifikować jako wadę genetyczną – w tym temacie chyba nie ma konsensusu.

No i przypuszczam, że mocno jest to nakręcane modą, mediami itp.

A mnie się wydaje, że masz tendencje do zamykania się w swojej interpretacji rzeczywistości. Ot jakoś tak wyszło, że cywilizacyjnie wyrośliśmy z batożenia gejów (może z wyjątkiem europosła Brauna), więc zwyczajnie nie trzeba się już z tym kryć w takiej skali. Naturalnie więc medialnie też się tego więcej pojawia. Szczególnie, że duże korporacje są nastawione na tolerancje mniejszości.

Gdyby przyszło do jakiejś konkretniejszej walki o przetrwanie, te wszystkie transy by zapewne nagle się w większości cudownie uleczyły.

Ale co ma piernik do wiatraka? Transy istniały również w czasie walk o przetrwanie. Jednak jakaś faktyczna medyczna pomoc istnieje chyba od lat 70 czy 80. Nie pamiętam, na kiedy datuje się terapię hormonalną, aczkolwiek kiedyś czytałem, że występowała ona nawet w czasach PRL.

Ja tam się jednak cieszę, że żyjemy w czasach, gdzie się ludziom pomaga, zamiast ich batożyć. A takie "januszowe" rozumienie tematu w dość krótkim czasie minie. Jak każda konserwatywna pierdółka, z której wyrośliśmy. Np. do niedawna jeszcze Kościół miał duże poważanie i ludzie bardziej wierzyli w różne krasnoludki, poli czy -monoteistyczne. Ale finalnie wszystko wypiera postęp nauki, medycyny, ogólnie postęp cywilizacyjny.

I tak swoją drogą, to ja rozumiem twoje podejście do tematu na zasadzie "a to są jakieś psychole". W końcu wydajesz się ciut starszy ode mnie, czyli bardziej łapiesz się w generację, która rozumiała rzeczywistość na zasadzie "idź pobiegać" albo "jak boli, to znaczy, że działa". W sumie nie zdziwiłbym się, gdybyś zaczął opowiadać, że do szkoły chodziłeś 10 kilometrów na mrozie przez las (chyba ulubiona historyjka mojego ojca).

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

hermafrodytyzm

I nie jest ani transseksualizmem, ani tym bardziej tożsamością płciową.

Jest mikroskopijnym odłamem dwóch płci biologicznych którym gender kultyści lubią sobie mordy wycierać, ponieważ nie mają innego argumentu po za nieudolną próbą zrównania tych przypadków.

Opublikowano
5 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Nie szkoda wam czasu na takie dyskusje? Sobota jest, ładny dzień, weźcie dzieciaki, żone, kochanke (nie polecam na raz :E ) na jakis spacer, do restauracji lub gdzieśtam, na lepsze wam to wyjdzie

Sam walnąłeś ścianę propagandy typowo pisowskiej a teraz namawiasz innych do odpuszczenia tematu i wycofujesz się :E 

3 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Piszesz o płci społecznej. Natomiast w przypadku wielkości mózgu względem płci jaką ktoś odczuwa, a nie taką jaką posiada biologicznie, to mówisz o bardzo znikomej ilości przypadków. 

Nauki tym co ktoś czuje, nie zmienisz. Jak pisałem, takich przypadków, które są prawdziwe a nie wynikają jedynie z obecnej mody, jest tak na prawdę niewiele i właśnie przez modę na społeczną zmienność płci, te osoby dostają rykoszetem. Tak samo było z homoseksualistami przy całej otoczce LGPBTQ. Należy zacząć oddzielać społeczność osób homoseksualnych i trans płciowych, od pozostałych u których jest to konstrukt czysto społeczny a nie biologiczny.

3 godziny temu, voltq napisał(a):

Znów bzdury i idiotyzmy sami mówicie że jesteście ssakami 

Napisz zatem czym Ty jesteś, skoro błysnąłeś, że nie jesteś ssakiem. Czekam na odpowiedź już parę godzin. Skoro według Ciebie człowiek to nie ssak, to co?

Linka się nie czepiam, bo akurat jest zgodny z tym czego uczy biologia. 

• Upvote 5