Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Keller napisał(a):

A i zapomniałem - jest też taka choroba jak niewrażliwość na androgeny.

To jest podobny typ mutacji genowej o której pisałem wcześniej. Pisałem o mutacji, która powoduje, że nie ma receptorów wiążących testosteron, tak tutaj mamy mutację, która powoduje, że organizm nie ma receptorów wiążących androgeny. Tylko znów są różne typy zespołu niewrażliwości na androgeny. Całkowita niewrażliwość owszem, sprawia, że osoba, której chromosomy powinny wskazywać na płeć męską, posiada budowę ciała typowo żeńską. Łagodna, osoba ma budowę męską. Największy problem może być przy postaci częściowej niewrażlwości. Tam pewne narządy męskie mogą być znacznie pomniejszone lub mogą wystąpić cechy żeńskie. Jednak to dalej mutacja genetyczna. To jak dana osoba sama się "sklasyfikuje" zależy od niej, ale to dalej są 2 płcie tylko z zaburzeniami cech wynikającymi z anomalii genowych.

11 minut temu, adashi napisał(a):

Nie no, taka mutacja nie jest możliwa.

Mutacja bezpośrednio dotycząca mózgu? Częściowo jest możliwa (w zakresie hormonalnym i pewnych predyspozycji) tylko fakt, to co dalej się odbywa w mózgu takiej osoby jest wynikiem np. wyżej opisanych schorzeń.

Edit: ogólnie wchodzimy w obszar, który wymaga rozłożenia genetyki i funkcji mózgu na części pierwsze i sięgnięcia do książek w danej tematyce. Zatem takie rzeczy albo w osobnym temacie, albo trzeba jakoś ograniczyć offtop. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, adashi napisał(a):

Nie no, taka mutacja nie jest możliwa. To by musiał być zespół jednoczesnych mutacji na wielu chromosomach. Można by to próbować wywołać sztucznie, ale tak naturalnie to no way. W ogóle mówienie o typowym "mózgu kobiecym" albo "męskim" to na dziś jest pseudonauka, bo różnice międzyosobnicze są znacznie większe niż te skojarzone z płcią.

Skąd bierzesz dane o jakieś różnice międzyosobnicze?

Są badania, że im więcej równości płci (a raczej WOLNOŚCI płci od tradycyjnych ról) tym... częściej zwiększają się różnice między płciami, co pokazuje że jednak płeć decyduje o różnicach najbardziej. Człowiek który na wolności od ról ma cechy płci przeciwnej dostał inny mózg i jednak nie chce mi się kopiować znowu tego badania, było tam jasno pokazane chyba w rezonansie magnetycznym te różnice.

https://www.psypost.org/women-exhibit-less-manipulative-personality-traits-in-more-gender-equal-countries/

Ogólnie jest masa badań ciekawych https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6168246/

https://www.theguardian.com/science/2008/jun/16/neuroscience.psychology

https://news.ki.se/differences-related-to-sexual-orientation-found-in-the-brain

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ukryj zawartość

Czyli wybrałeś sobie jakieś wypowiedzi pasujące Ci do tego co chcesz napisać, olewając wcześniejsze merytoryczne odpowiedzi i na tej podstawie oceniasz poziom dyskusji. To świadczy wyłącznie o Tobie i o tym, do jakiego poziom sam tą dyskusję chcesz sprowadzić. 

Nie, niczego nie wybierałem. Moje odpowiedzi były poziomem merytoryczności dopasowane do merytoryczności wcześniej się wypowiadających tutaj, a wypowiedzi te moje są skrupulatnie pomijane do tej pory, lub na każdy kontrargument dostaję jakieś debilne skwitowanie. Zarzucano mi, że sieję propagande rodem z Republiki, gdzie wypowiadający się wcześniej sieją identyczną propagande TVNowo lewicowo odklejoną, lecz jest to grono na tyle hipokryzyjne, celowo fałszujące obraz rzeczywistości lub po prostu głupie,  że tego nie widzi, nie chce dostrzec lub celowo manipulując dyskusją tak, aby to na i wyszło ( tuskowe fikołeczki hop hop :rotfl2: ale to chyba juz w naturze betonu) i nie jest nawet w stanie FAKTÓW które przytaczam w żaden sposób skontrowac, jedynie dopuszcza swoje fakty bo ich strona jest najichniejsza

Zakończyłem te dyskusje bo ostatnio inteligentniej byłem w stanie rozmawiać z licealistami, za to po ucięciu tematu z mojej strony teraz są cały czas przytyki, że to hur dur ja obkręcam kota ogonem, gdzie za każdym razem daje kolejny FAKT że tak nie jest. To tak samo jak z odklejeniem postrzegania koalicyjnej zbawienności dla tego narodu :rotfl2:

Nie wiem, jak wygląda wasze życie, ale ja zajmuje się sprawami naprawde poważnymi, a na pewno poważniejszymi od przekrzykiwania internetowych randomów uważających, że rozumy pozjadali, także, najzwyczaniej po takiej x128129819281928 rozmowie w realu mi się już nie chce. Niech każdy uważa co uważa i niech jest szczęśliwy, bo szczęście jest najważniejsze (to nie sarkazm)

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano

@SM_M4E5TRO Merytorycznie sam ci odpowiadałem jak i kilku użytkowników. Olałeś temat, a teraz sam o to oskarżasz innych. No ale dobra, taką metodę sobie przyjąłeś, to sobie w tym tkwij.

24 minuty temu, Keller napisał(a):

Skąd bierzesz dane o jakieś różnice międzyosobnicze?

Poszukaj sobie zagadnień różnice interindywidualne i intraindywidualne.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie to jest wiedza ogólna, jednym z kierunków które ukończyłem była biologia molekularna. Jak chodzi o publikacje, to jak najbardziej są, natomiast obecnie jesteśmy świadkami szybkiego postępu w tej dziedzinie. Publikacje starsze niż 2020 możemy umownie uznać za zbyt stare. 2020 to początek szerszego zaprzęgania do tego zadania sieci neuronowych, czyli nie ludzie oceniają skany mózgów, a AI.

Tu masz próbkę artykułów (similar + referencje ponad 100 sztuk), przy czym tak jak piszę, pomijaj te starsze niż 2020.

PubMed

I z drugiej strony. Pamiętaj, że to są czasami pre-printy. Każdy chce się opublikować. Publikują się lepiej wyniki pozytywne, a nie negatywne. Trochę możesz być bezradny, wobec niektórych słabo uprawnionych przypuszczeń wyrażanych w niektórych artykułach, ale od tego są dyskusje, jak trafisz na coś ciekawego/zaskakującego to dawaj tutaj.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
14 godzin temu, Camis napisał(a):

Ziobro zapowiada zdecydowane kroki. Mówi, co będzie po powrocie PiS do władzy

- Byłem postrzegany jako jastrząb w rządzie, ale dzisiaj - na tle wielu kolegów, którzy obserwują co się dzieje - to ja jestem gołąbkiem. Tamte moje poglądy był bardzo łagodne w stosunku do tego, co zrobimy, kiedy wrócimy i będziemy musieli przywrócić praworządność

Jak to czytam i słyszę co on wygaduje to nawet śmiać i płakać mi się nie chce.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

@SM_M4E5TRO Merytorycznie sam ci odpowiadałem jak i kilku użytkowników. Olałeś temat, a teraz sam o to oskarżasz innych. No ale dobra, taką metodę sobie przyjąłeś, to sobie w tym tkwij.

Poszukaj sobie zagadnień różnice interindywidualne i intraindywidualne.

Hipotetycznie to najbardziej merytoryczna argumetacja na kompletnie niemerytoryczny temat jest odgórnie tak samo niemerytoryczna jak ten temat.

Uważam, że naszą ojczyzne trawią o wiele większe problemy od tego, że ktoś nielegalnie podsłuchał polityków drugiej strony lub że podciągnął kawałek drogi pod czyiś dom za promil pieniędzy podatników. 

Jednak na tym spoczęła cała tutejsza dyskusja, po tym, jak uznałem PIS za cytuje "mniejsze zło"

Posługwanie się na starcie tego typu argumentacją w na tyle poważnym temacie juz odgórnie określa poziom całej rozmowy.

A podanie takiego samego pułapu kontrargumentu i sprawdzenie reakcji kontrrozmówcy, jest już w stanie określic, na ile ktoś jest rzetelny w swojej rzetelności

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano
24 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

Jak to czytam i słyszę co on wygaduje to nawet śmiać i płakać mi się nie chce.

To w ogóle jest przepiękna sprawa.

Przychodzi rząd. Sra na praworządność na bezprecedensową skalę, robi co chce, obsadza kogo chce. Tworzy burdel.

Trybunały i komisje europejskie grożą palcem i dają kary, ale burdelowa karawana jedzie dalej.

Zmiana rządu i nowi znajdują się w środku burdelu. Ale przecież nie można zakłócić praworządności! Nawet jeśli oznacza to pozbycie się pachołków obsadzonych przez ludzi łamiących praworządność.

Niesamowicie skonstruowany system.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Uważam, że naszą ojczyzne trawią o wiele większe problemy od tego, że ktoś nielegalnie podsłuchał polityków drugiej strony lub że podciągnął kawałek drogi pod czyiś dom za promil pieniędzy podatników. 

Pozwalanie na kradzież, niezależnie od kwoty, to nadal kradzież. Nielegalne podsłuchiwanie i ujawnienie tego to jeszcze większe zagrożenie, i powinno być surowo karane, zwłaszcza w dobie smartów, gdzie podsłuchy banalnie łatwo założyć. Ale jak widać, mentalność “to nic takiego” wiecznie żywa. Te o wiele większe problemy oczywiście są zmyślone żeby pokazać że nie jesteś do końca przetrawiony. Taki symetryzm to obłuda. 

• Upvote 6
Opublikowano
9 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Tego nie da się, przewijać, a co dopiero czytać, potrawy świąteczne wam zaszkodziły czy co?

Rybka lubi pływać więc skoro rybka była w święta to teraz poszedł najwidoczniej jakiś płyn do niej :D

• Haha 2
Opublikowano
8 godzin temu, Keller napisał(a):

Absolutnie się np. nie zgodzę, że da się wychować mężczyznę na psychologa jak od dziecka będziesz uczyć tych rzeczy, tak jak nie dasz rady każdej kobiety nauczyć technicznego myślenia byśmy mieli 80% programistek. Nie ma szans. 

Widzisz Ty się absolutnie nie zgodzisz, naukowcy twierdzą co innego. Teraz udowodnij, że się mylą ;)

Cytat

publikowane dziś wyniki badań prowadzonych na prestiżowym Carnegie Mellon University dowodzą, że mózgi dziewczynek i chłopców rozwijają się tak samo i tak samo można ich uczyć matematyki. Szanse na karierę w naukach STEM nie zależą do płci!

– Nauka ma się nijak do popularnych mitów – podsumowuje wyniki swoich badań prof. Jessica Cantlon z Uniwersytetu Carniegiego i Mellonów w Pittsburgu (USA). Odnosi się w ten sposób do powszechnych przekonań, że skoro mniej dziewcząt wybiera karierę w matematyce i wszelkich dziedzinach z grupy STEM (nauki ścisłe, przyrodnicze i techniczne), to dzieje się tak w związku z różnicami w rozwoju mózgu.

https://fundusz.org/blog/uzdolnienia-matematyczne-uczniow-nie-zaleza-od-plci/

https://www.nature.com/articles/s41539-019-0057-x

Opublikowano
47 minut temu, trepek napisał(a):

Rybka lubi pływać więc skoro rybka była w święta to teraz poszedł najwidoczniej jakiś płyn do niej :D

Chyba będę musiał zrobić pierwsze uprzejmie donoszę i zawołać moda bo cały temat zaśmiecony OT, teraz jeszcze weszły mutację.  

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@SM_M4E5TRO kolejną odpowiedzią udowadniasz że olałeś większość odpowiedzi i ich nawet nie przeczytałeś. Odnosisz się tylko w tym momencie wyłącznie do tego co dla ciebie wygodne w dalszym udowadnianiu sobie że dyskusja z góry nie miała sensu.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Camis napisał(a):

Chyba będę musiał zrobić pierwsze uprzejmie donoszę i zawołać moda bo cały temat zaśmiecony OT, teraz jeszcze weszły mutację.  

Popieram. Też jestem za tym aby wydzielić temat.

• Like 1
Opublikowano

@adashi @Keller @LeBomB

Nie będę się wymądrzał o kwestiach biologiczno-chemicznych, bo kompletnie się na tym nie wyznaję.

Ja patrzę na to od strony społecznej i chciałbym tylko powiedzieć, że jeśli ktoś będzie prezentował postawę "chłop to chłop, baba to baba", która się tutaj pojawiła (nie u Was) to nie może się potem dziwić np. statystykom samobójstw wsród mężczyzn.

Od dawna mówi się, że wskaźnik samobójstw jest wysoki przez to jaka jest społeczna rola płci męskiej w Polsce (m. in. brak możliwości okazania słabości), a takie jasne kategoryzowanie co może baba, a co może chłop tylko pogarsza tą sytuację.

I jestem przekonany, że osoby piszące "ta baba po operacji zmiany płci to dla mnei wciąż baba" będą jednocześnie tymi samymi krzyczącymi "NIKT NIE PRZEJMUJE SIĘ PROBLEMAMI FACETÓW", ale to wynika z ich ignorancji.

Moim zdaniem pierwszym krokiem do naprawy tego jest to, żeby role społeczne płci nieco zmienić. Afirmować to, że każdy może robić co chce i każdy może okazać słabość czy szukać wsparcia. Dla mnie to koniec tego tematu, bo kwestie budowy mózgu i neuronów to nie są rzeczy, na których w jakikolwiek sposób się znam. Od strony socjologicznej znam to nieco lepiej i jestem bardzo zainteresowany tym, aby było mniej samobójstw wśród mężczyzn. Nawet działam trochę w takim stowarzyszeniu, które w tej kwestii zaczyna działać. 
Dzięki za dyskusję, bo z Wami to przynajmniej kulturalnie i nie ma się wrażenia, że po drugiej stronie siedzi piwniczak, co tylko nieco w google przeleci temat. Have fun :) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Camis dyskusję zapoczątkowała informacja o tym że gdzieś tam mają być wprowadzone różne opcje dotyczące wyboru płci w formularzu urzędowym. Zatem sprawa jest polityczna, a to że powstało zagadnienie spowodowane nieco błędne zinterpretowanie połączenia biologii z psychologią, to i powstała dyskusja.

@GordonLameman ogólnie cały temat obecnie ma masę nieporozumień bo zaczęto mieszać pewne uwarunkowania biologiczne z aspektami społeczno-psychologicznymi ale nie w zakresie społecznej akceptacji problemu a w zakresie psychologicznej genezy takich osób. Dlatego jest różnica zdań, która nią nie jest, bo większość rozmówców zgadza się z tym że są tacy ludzie i potrzebują akceptacji. Tylko mowa o ludziach u których ma to podłoże biologiczne, genetyczne a nie jest społecznym widzimisię uwarunkowanym buntem lub wygodą.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

@LeBomB
Też odnoszę takie wrażenie, ale u niektórych innych osób jednak wyziera brak akceptacji dla takiego odchylenia społecznej roli płci czy zmiany płci. 
Ja też uważam, że 56 płci to przesada, ale posługiwanie się konkretnymi zaimkami to nie problem dla mnie. Zacząłbym mówić bezosobowo. 

Miałem kiedyś kolegę w pracy - miał w dowodzie imię Irek, ale prosił żeby mówić do niego Wojtek. W czym problem? Absolutnie żaden. I to samo jest z tymi zaimkami.

Nasz język trochę to utrudnia, ale ogólnie jest to łatwe.

Poza tym - ktoś tu wspomniał lewręczność. To wspaniały przykład, bo jeszcze 30 lat temu była "tępiona". W mię czego? jakiegoś pseudokonserwatywnego porządku. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Od dawna mówi się, że wskaźnik samobójstw jest wysoki przez to jaka jest społeczna rola płci męskiej w Polsce (m. in. brak możliwości okazania słabości), a takie jasne kategoryzowanie co może baba, a co może chłop tylko pogarsza tą sytuację.

Nikt chyba tutaj tego nie robił? Wszystko rozbija się o to, że baba nosząca spodnie to dalej baba, a chłop, który postanowi zostać pielęgniarzem dalej jest chłopem (w 99,99% przypadków żeby się obojnacy nie czuli pominięci)). Niektórzy jednak próbują tutaj szukać dziury w całym i dorabiać jakieś dziwne ideologie. 

Od strony społecznej uważam, że każda kobieta i mężczyzna może w życiu ubierać się jak chce, wykonywać zawód na jaki ma tylko ochotę, prosić o to by zwracano się do niej w najbardziej wyszukany sposób, jednak żadna z tych rzeczy nie będzie determinowała tego jakiej ta osoba jest płci.

Edytowane przez Klakier1984
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Pół miliarda od PiS i niebotyczne marże. Tak zarabiał twórca Red is Bad. Ujawniamy podsłuchy CBA

Za czasów PiS władze zawarły z twórcą marki odzieżowej Red is Bad Pawłem Szopą swoisty sojusz, służący wyprowadzaniu publicznych pieniędzy na nieopisaną dotąd skalę. Sympatyzujący z prawicą Szopa zarabiał na pandemii i na wojnie. Zawyżał ceny, podnosił stawki nawet dziesięciokrotnie, jego marże były niebotyczne. Dzięki ekipie Mateusza Morawieckiego Szopa kupił sobie m.in. bmw za milion i siedem mieszkań w Warszawie za gotówkę. Lamborghini za 4 mln zł ostatecznie nie kupił, ale poważnie to rozważał. Choć zajęło się nim CBA, to włos mu z głowy nie spadł — podsłuchy wskazują na to, że Szopa prowadził farmy internetowych trolli wspomagające obóz władzy. Stenogramy z podsłuchów pokazują, że przed wyborami wyprzedawał majątek i chciał się ewakuować do Hiszpanii.

Tylko w ciągu trzech lat na konta Pawła Szopy, twórcy marki Red is Bad, z którą sympatyzują prezydent Andrzej Duda i były premier Mateusz Morawiecki, trafiły przelewy na kwotę pół miliarda złotych
Dla ekipy Morawieckiego Szopa stał się dostawcą wszystkiego — od sprzętu ochronnego w pandemii po agregaty prądotwórcze podczas wojny
Od połowy ubiegłego roku sprawę badała rzeszowska delegatura CBA, a biura RARS i spółek przedsiębiorcy zostały przeszukane w grudniu
Onet dotarł do opatrzonego klauzulą "poufne" raportu z prowadzonej w tej sprawie operacji specjalnej o kryptonimie "Walet". "Są powody do niepokoju, że może to zostać zamiecione pod dywan — twierdzi jedno z naszych źródeł

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/pol-miliarda-od-pis-i-niebotyczne-marze-tak-zarabial-tworca-red-is-bad/dnnv0jv

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Tu najprawdopodobniej będzie niemal wszystko poruszone :E.

Opublikowano
16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jak na 500 mln zł to tak oszczędnie prowadził życie bym powiedział. Ale chyba specjalnie pod publiczkę, że "konserwatywny" to biedny, wspierający itd. 

Przecież to słup. Większość wyprowadzanej kasy słupy muszą oddawać swoim mocodawcom.