Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Kris194 napisał(a):

No to sobie oszczędzaj gdzieś na boku bo cel PPK jest jasny, to nie obligacje

Ale chodzi o to że PPK dają możliwość wypłaty w każdym momencie, a nie zmienia się reguł gry w trakcie bo to teraz znów podważy zaufanie do tej formy oszczędzania. 

Ktoś chce wypłacić wcześniej niech wypłaca jego problem. 

Ale już wiedzą że popełnili krytyczny błąd i się z niego wycofują, OFE im dał łupnia to teraz debile wzięli się za PPK. 

Edytowane przez Camis
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ależ porażka, jak tak zostanie.

Godzinę temu, Camis napisał(a):

Trump vs Hiliar

Trump vs. Bidon

i teraz Vance vs. Newsom i AOC. 

Serio to wygląda jakby specjalnie kandydatami robili najbardziej głupich, złych, skorumpowanych i nie dających się lubić lub choćby szanować ludzi.

Tego Butta nie znam, ale nazwisko ma trochę do dupy ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Camis napisał(a):

Ale chodzi o to że PPK dają możliwość wypłaty w każdym momencie, a nie zmienia się reguł gry w trakcie bo to teraz znów podważy zaufanie do tej formy oszczędzania.

Z jednej strony niby tak ale z drugiej co zrobić jak ludzi trzeba chronić przed nimi samymi? Tak żle i tak niedobrze.

57 minut temu, Camis napisał(a):

Ok ale według mnie powinien być mechanizm w stylu każda wypłata to 12 miesięcy karencji w postaci braku wpłaty części pracodawcy i dopłaty ze strony skarbu państwa. Wtedy by to może faktycznie miało szansę działać zgodnie z założeniami.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

A gdzie sini razem od łączenia kropek po wypowiedzi Szymka o zamachu stanu ? Po jednym wpisie nawalonego gostka na wykopie o sfałszowanych wyborach nastąpiła hekatomba "publikacji" w necie a tu cisza. Co z Romanem ? Demokracja zagrożona. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, crush napisał(a):

Bo uważam, że trzeba z obu dziadów śmieszkować zamiast udawać neutralność, a pomijać jednego pół-trupa? 🤔

Naprawdę porównujesz tą pomarańczową małpę, kretyna do Bidena? Bo nie zrobili animacji o nim to już są bee i jednostronni? 

Żaden z prezydentów USA nie odwalał takich akcji jak ten kretyn. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
6 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Naprawdę porównujesz tą pomarańczową małpę, kretyna do Bidena? Bo nie zrobili animacji o nim to już są bee i jednostronni? 

Żaden z prezydentów USA nie odwalał takich akcji jak ten kretyn. 

Tak. Bo oboje to stare próchna do utylizacji i jednocześnie kopalnia memów.

Serial który w prostacki sposób szydzi, jak sami twierdzą, ze wszystkich. Tymczasem unikają starego dziada gubiącego się na scenie i wywracającego na schodach, którego partia przez długi czas twierdziła, że nie ma problemu. Tylko po to, żeby na koniec wymienić na przygłupa bez krzty charyzmy który przegrał z Trumpem z kretesem. default-smilies-whee.gif

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

Ale już wiedzą że popełnili krytyczny błąd i się z niego wycofują, OFE im dał łupnia to teraz debile wzięli się za PPK. 

Jak zmienią zasady działania ppk to inteligentni się po prostu z niego wypiszą i państwo tylko straci bo jak wypłacasz to musisz zapłacić podatek i składkę na ZUS, to państwo teoretyczne jest najgłupszym państwem na świecie chyba

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Już płacimy alimenty na cudze dzieci jak ojciec dziecka jes niewypłacalny to pokrywa to fundusz alimentacyjny czyli biorą pieniądze z naszych podatków, co więcej ten ojciec może iść do więzienia za niepłacenie alimentów i wtedy znów my płacimy na jego utrzymanie

To są idiotyzmy Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwa teoretycznego 

Jeszcze przyjeżdżają murzyni płodzą dziecko z Polką i uciekają a my płacimy wszyscy 

Opublikowano (edytowane)

Jak rozumiem ostatnie narracje - to rozpoczyna się wyścig kto nam podpierdoli nasze oszczędności - nasz (nie)rząd czy ujnia która je wyda na ustawione pod siebie i swoich ziomali nieopłacalne startupy .. Co raz lepiej widzę w tym pięknym kraju z kartonu .. 

Ja jestem z tych głupich alimenciarzy co płacą - i czekam na kolejną zajebistą wersję tych sądowych tablic .. 

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Yedi napisał(a):

Jak rozumiem ostatnie narracje - to rozpoczyna się wyścig kto nam podpierdoli nasze oszczędności - nasz (nie)rząd czy ujnia która je wyda na ustawione pod siebie i swoich ziomali nieopłacalne startupy .. Co raz lepiej widzę w tym pięknym kraju z kartonu .. 

Ja jestem z tych głupich alimenciarzy co płacą - i czekam na kolejną zajebistą wersję tych sądowych tablic .. 

A widzisz, trza było se jajka podwiązać :E

Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

Mi po tym jak PPK po pół roku zarobiło - 1pln (napisze słownie złotówkę) przy iluś tysiącach to pod koniec roku wypłaciłem

Teraz, Crew 900 napisał(a):

A widzisz, trza było se jajka podwiązać :E

Wiesz - te 20 lat temu to ja to dziecko chciałem i chyba było troche normalniej ... 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Yedi napisał(a):

Mi po tym jak PPK po pół roku zarobiło - 1pln (napisze słownie złotówkę) przy iluś tysiącach to pod koniec roku wypłaciłem

Wiesz - te 20 lat temu to ja to dziecko chciałem i chyba było troche normalniej ... 

No już ostatnie chwile jak nie skończy nauki co nie?

Ja też będę miał dziecko ale z kalibrem 9mm :E  Także alimenty mi nie grożą xD

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

da się przeczytać mój post bez konta na X? tak.

da się obejrzeć post Jerryego bez konta na tinktongu? nie.

widzisz różnicę? 

PS nie mam konta na X ¯\_(ツ)_/¯

Huh? Nie mam konta na tiktoku i obejrzałem. Magic? 

Opublikowano
6 minut temu, Crew 900 napisał(a):

No już ostatnie chwile jak nie skończy nauki co nie?

Niekoniecznie .. ostatni rok Technikum i zobaczymy czy pojdzie na studia - jesli tak to do 25 roku życia .. A pozniej tez nie do konca - bo musi sie usamodzielnić .. 

Opublikowano
1 minutę temu, Yedi napisał(a):

Niekoniecznie .. ostatni rok Technikum i zobaczymy czy pojdzie na studia - jesli tak to do 25 roku życia .. A pozniej tez nie do konca - bo musi sie usamodzielnić .. 

No panie to żeś wdepnął. No ale w końcu inwestycja w potomka co nie ;p 

Opublikowano
1 minutę temu, Crew 900 napisał(a):

No panie to żeś wdepnął. No ale w końcu inwestycja w potomka co nie ;p 

Potomkinia co chce byc teraz ono jego - psycholog gratis .. 

Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Demokraci poszli mocno w woke i skrajną lewicę, stąd zysk u Republikanów. Sami są sobie winni, bo glosowanie na AOC i podobne to pewność rozwalenia USA. Śmiejecie się z Trumpa, a alternatywą są ludzie o komunistycznych poglądach.

Mam nadzieję, że AOC to nie jest Alexandria Ocasio-Cortez, nie wierzę że demokraci mogą myśleć nad tą kandydaturą. Chyba nic się nie nauczyli. I to nie chodzi, że jest kobietą.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Yedi napisał(a):

Potomkinia co chce byc teraz ono jego - psycholog gratis .. 

Co ty gadasz?! O ja pier. To współczuję.

Całe szczęście dla mnie, że ja po prostu nie czuję tego, że chcę mieć dziecko/dzieci i rodzinę.  Dzisiejsze baby to wodę w głowach mają i to jest tragedia.

Z dziś historia. Znajomy siostry jest po rozwodzie i miał jedno dziecko na które płaci alimenty i teraz ta jego była skończyła DZSW i nie dostała etatu bo po prostu nie ma i pozwała go o alimenty na siebie z powodu tego, że nie może znaleźć pracy....   Kuźwa wyobrażacie sobie to?! A w pośredniaku nawet się nie zarejestrowała.  Oczywiście g*wno dostanie. 

Edytowane przez Crew 900
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trochę szacunku .. Jesli nie pracowała wcześniej a byli małżeństwem to moze wystąpić o alimenty i jest to typowy scenariusz ..

A ponizej dowiedziałem sie ze mam płacić do 26 jeśli młoda (nadal to córka) będzie się uczyć ...

Przykład 2.

Patryk ma 16 lat i zrezygnował właśnie z nauki w technikum, do którego uczęszczał od 2 lat. Powodem takiej decyzji był spadek ogromnej wartości, który odziedziczył po swoim dziadku. Chłopak postanowił, że zacznie inwestować otrzymane pieniądze tak, aby w przyszłości nie musiał pracować. Do tej pory Patryk otrzymywał świadczenia alimentacyjne od swojej matki Moniki, przy czym były one wypłacane na podstawie ustnej umowy pomiędzy stronami, nie zostało wydane w tym zakresie żadne orzeczenie sądowe. Czy Monika może zaprzestać płacenia alimentów na rzecz Patryka?

Tak, ponieważ chłopak jest w stanie się utrzymać w związku z otrzymanym spadkiem. W tej sytuacji nie ma potrzeby załatwiania żadnych spraw sądowych, ponieważ alimenty nie zostały przyznane żadnym orzeczeniem.

Jeśli uprawniony do alimentacji kontynuuje edukację, to ma on prawo do świadczeń tak długo, jak długo będzie się kształcił, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 26. roku życia. Taka granica wieku wynika nie z przepisów, lecz z utrwalonego orzecznictwa sądowego. Wraz z chwilą ukończenia 26 lat przez uprawnionego traci on prawo do świadczeń alimentacyjnych i to nawet wtedy, gdy nadal nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać.

Zobacz więcej: https://poradnikpracownika.pl/-alimenty-po-ukonczeniu-szkoly

A także ten:

Co do zasady, przyjmuje się, że dziecko nie jest w stanie samodzielnie się utrzymać w przypadku kontynuowania nauki mającej na celu uzyskanie kwalifikacji zawodowych. Zatem okres studiów jest zaliczany do tego okresu. Oczywiście jest to generalna reguła, zaś każdy przypadek powinien zostać dokładnie zbadany przez prawnika. Może się bowiem tak zdarzyć, że chociaż dziecko studiuje, to jego działania będą ocenione pod kątem braku starań mających na celu uzyskanie możliwości samodzielnego utrzymania się. Będzie tak w przypadku uzyskiwania złych wyników w nauce, niezaliczania egzaminów, powtarzania roku, ciągłego zmieniania kierunku studiów, czy nieskorzystania z możliwości podjęcia pracy zarobkowej w toku studiów. Dla przykładu, Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 12 lutego 1998 r.; sygn. akt: I CKN 499/97; wskazał, że zaktualizowany przez podjęcie studiów obowiązek alimentacyjny rodziców może ustać w razie braku pozytywnych wyników studiów.

Edytowane przez Yedi