Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Camis

Owszem. Dramat jeśli ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Deal z USA wyszedł nawet dobrze, biorąc pod uwagę to że Trump mógł zaorać Europę to deal nie wyszedł źle. Trump niczego od EU nowego nie zyskał, a jeszcze pierniczył farmazony o wiatrakach które burzą widoki i zabijają ptaki :E 

32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Absolutnie głupi stek bzdur.

Konsument placi VAT, a nie Ty. Ty go tylko przekazujesz. 

Serio, weź się za jakąś edukację. 

On myśli że jak płaci podatek VAT z jego konta to znika mu kasa to znaczy że on płaci :E 

9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Ktoś coś wspominał o podatku od usług cyfrowych z USA? No, także ten...

To było pewne. Wszystko zostaje po staremu. Dopóki rządzi Trump oczywiście. Umowy się negocjuje, Europa może przeczekać. Budżet na razie spina nam się bardziej niż USA, a wartość dolara spada na ryj.  

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Nie dawno odbyłem długą rozmowę z człowiekiem co też prowadzi DG i ku mojemu zaskoczeniu ma identyczne zdanie jak ja.

Też bym był zdziwiony, że ktoś może myśleć podobnie. 

Jesteś bardzo specyficzną jednostką i znalezienie drugiego takiego może być zaskoczeniem. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Haha 8
Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

Mam pytanie do zwolenników Konfederacji. Czy Konfederacja ma w swoim programie wyborczym likwidację VATu? (...) 

Sławosz? Aleksandra?

VAT to najlepiej pomyślany podatek że wszystkich funkcjonujących w szerokiej praktyce. Co też Ty wypisujesz?

• Upvote 1
Opublikowano

To jest w ogóle jakaś patologia z tym liczeniem. Tyle czasu jest i było. Wziąć po prostu przeliczyć jeszcze raz i tyle i byłby święty spokój. My jako społeczeństwo jesteśmy tragiczni. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galakty napisał(a):

Przeliczenie było strzałem w stopę, przecież Trzask dostał realnie mniej głosów.

zasadniczo obu ubyło :E

tymczasem pan Kontek od przeliczania okazuje się być lekkim szurem:

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

ale wstyd a @Kris194 oparl swoje tezy o sfalszowanych wyborach na teoriach takich szurow jak Kontek XDDDDDDD

klasycznie sie potwierdza ze beton polityczny dokarmiany jest szurami

2 godziny temu, hubio napisał(a):

ten odpowiednik jest o wiele prostszy i korzystniejszy.

to akurat prawda, to u nas kreci sie karuzele a kazdy janusz z IQ >30 odlicza vat od wszystkiego co sie da

Opublikowano

Ja chciałbym wiedzieć kto to jest artysta w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o podejście prawne. Czy taka osoba musi należeć do związku artystów, pracować w telewizji, radiu, teatrze. 
Jak kogoś takiego sklasyfikować. 
Przed spopularyzowaniem internetów była wąska grupa artystów i aktorów z dostępem do szerokiej publiczności, teraz każdy tworzący kontent na tiktoku czy youtube może nazwać siebie artystą.

Jaka jest granica między artystą i celebrytą.

Opublikowano

Co do VATu to część przedsiębiorców, tych "małych", jest przekonana że to oni go płacą.

I patrząc na to jak działają to faktycznie tak to odbierają.

Gdyż jako klient płacisz im tyle samo, niezależnie czy wystawia paragon czy nie. Jak się nie upomnisz to nie wystawia i nie odprowadzą VATu i tak to zwykle wygląda. Jak upomnisz to muszą wystawić i odprowadzić, więc czują że to oni płacą VAT i tracą ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Absolutnie głupi stek bzdur.

Konsument placi VAT, a nie Ty. Ty go tylko przekazujesz. 

Serio, weź się za jakąś edukację. 

Ten Janusz nie odróżnia nawet marży od narzutu, a chcesz mu VAT tłumaczyć %-)

Ja takich jak on kasuję 1500 zł netto za obsługę konta Allegro, tylko selekcję robię, bo niektórzy mają problem z tak zaawansowanymi działaniami jak mnożenie :boink:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Ja chciałbym wiedzieć kto to jest artysta w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o podejście prawne. Czy taka osoba musi należeć do związku artystów, pracować w telewizji, radiu, teatrze. 
Jak kogoś takiego sklasyfikować. 
Przed spopularyzowaniem internetów była wąska grupa artystów i aktorów z dostępem do szerokiej publiczności, teraz każdy tworzący kontent na tiktoku czy youtube może nazwać siebie artystą.

Jaka jest granica między artystą i celebrytą.

Raczej różnica między artystą a pajacem. 

Różnica jest taka, że artysta potrafi tworzyć sztukę niezależnie od dostępu do internetu a pajac (celebryta) bez internetu jest tylko pajacem. 

Jednak zgodnie z prawem pajaca też można zakwalifikować jako artystę chociażby w oparciu "oraz innych osób w sposób twórczy przyczyniających się do powstania wykonania".

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art.  85.  [Artystyczne wykonanie]
1. Każde artystyczne wykonanie utworu lub dzieła sztuki ludowej pozostaje pod ochroną niezależnie od jego wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia.
2. Artystycznymi wykonaniami, w rozumieniu ust. 1, są w szczególności: działania aktorów, recytatorów, dyrygentów, instrumentalistów, wokalistów, tancerzy i mimów oraz innych osób w sposób twórczy przyczyniających się do powstania wykonania.

Z doświadczenia wiem że każdy materiał utrwalony może zostać objęty prawami autorskimi bez względu na to jakim będzie badziewiem.

Prawa autorskie nie obejmują utworów generowanych przez AI.

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Co do VATu to część przedsiębiorców, tych "małych", jest przekonana że to oni go płacą.

I patrząc na to jak działają to faktycznie tak to odbierają.

Gdyż jako klient płacisz im tyle samo, niezależnie czy wystawia paragon czy nie. Jak się nie upomnisz to nie wystawia i nie odprowadzą VATu i tak to zwykle wygląda. Jak upomnisz to muszą wystawić i odprowadzić, więc czują że to oni płacą VAT i tracą ;) 

Nie tylko to. Można kupić sporo rzeczy bez vatu (brak faktury, cena brutto), i z vatem sprzedać więc obliczają że muszą płacić za ten VAT :) 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Prawie 1/6 budżetu idzie na same odsetki, idź pan w uj...

a wiesz ze 119mld to deficyt ale w pierwszej polowie 2025? XD

zaplanowalismy kolejny rekord, kto bedzie splacal te odsetki?

#SolidarniZTuskiem? XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
42 minuty temu, Winter napisał(a):

Jak za komuny.

Odnoszę wrażenie, że po takiej wycieczce do Berlina czy Paryża to skutek będzie wręcz odwrotny i się jeszcze więcej młodzieży zradykalizuje.

Także popieram ideę takich wyjazdów. 🤗

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

W budżecie nie ma miejsca na asystencję osobistą. Jak rząd to zakomunikował?

Asystencji osobistej nie będzie. Wydatki na obronę są teraz ważniejsze. Premier podzielił się tą prawdą z wyborcami na spotkaniu 26 lipca w Pabianicach. Premier nie zna jednak całej prawdy, bo dane o tym, jak wygląda reforma wsparcia dla OzN, uzyskać bardzo trudno. Nam jednak udało się coś ustalić

Problem dotyczy co najmniej kilkuset tysięcy osób. Wraz z najbliższymi jest ich więcej, niż koalicji zabrakło do zwycięstwa w wyborach prezydenckich. Nie chodzi tylko o to, że nie ma dla nich pieniędzy – ale o to, jak zostali potraktowani. Jak władza komunikuje się z obywatelami. I jak ich rozczarowała.

Przy okazji – była to jedna ze 100 obietnic Koalicji Obywatelskiej Tuska przed wyborami.

https://oko.press/w-naszym-pkb-nie-ma-miejsca-na-asystencje-osobista-jak-rzad-to-zakomunikowal

I cykl zaraz "dostawca prostytutek" wrzuci taki projekt %-)