Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, huudyy napisał(a):

nawet jak dostanę ZP/Bana, i tak będę mieć w głowie że dostałem za słuszne nazwanie Ciebie śmierdzącą, ruską onucą, którą bym nawet nie wytarł podłogi. Ha tfu na takich co wstydu nie mają łżeć na temat ofiar masakry.

Jeżeli o mnie chodzi, to się możecie przerzucać określeniami do woli, pytanie jak u moderatorów :lol2: Ale dopóki nie pójdą raporty, to nikt nie będzie raczej wychodził przed szereg, bo wszyscy mają lepsze rzeczy do robienia niż przeglądanie tego wątku %-)

Opublikowano
9 minut temu, adashi napisał(a):

Niestety to prawda. Przeciwko koalicji 15X oraz przeciwko narodowi.

Dla naszego wspólnego dobra rząd Tusku racjonalizuje podatki, rozstawia wiatraki, dba o dobre relacje z Ukrainu, w ten troglodyta Batyr wszystko psuje.

Potrzebujemy środków na zbrojenia. Ogromnych.

Albo choć część będzie z dodatkowych podatków, albo zadłużanie bez żadnych ograniczeń oraz cięcia w wielu sektorach. Także ruch rządu był tu konieczny.

Tak samo wiatraki. Potrzebujemy więcej i szybciej elektrowni OZE, w tym wiatrowych. PiS spowodował duże zapóźnienia które musimy nadrobić i to błyskawicznie. Szczególnie że elektrownia atomowa, która mili budować Koreańczycy już przeszła do historii. Zobaczymy jak wyjdzie ta z USA, ale sporo jest wątpliwości co do możliwości wykonawcy. Także nie zaskoczą mnie opóźnienia i 2040 zamiast 2035.

A to znaczy że za ok 10 lat a może szybciej będziemy się opierać tylko o OZE i gaz.

Podobnie z Ukrainą. Jeśli chodzi o rząd to nie jest najgorzej, choć bolą mnie teksty o niewysyłaniu wojska w ramach koalicji zachodniej. Liczę że tu dojdzie do zmian z czasem. Szczególnie że nic nie wskazuje na pokój w najbliższym czasie, a tym samym i misji pokojowej jeszcze długo nie będzie.

Ale jeśli chodzi o inne aspekty wspierania Ukrainy to jest ok. 

Natomiast Batyr próbuje mącić. Liczę że koalicja sobie z nim poradzi.

@GordonLameman Zobaczymy za miesiąc.

A działać pod względem prawnym muszą na ostro, batyrowcy się cackać nie będą i trzeba grać na ich zasadach. Bezwględnie i skutecznie, niestety kosztem legalizacji.

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

GUS szacuje, że w 2060r spadek liczby ludności w % spadnie o 12.4%, w Chinach - odpowiednio o 15%. Chiny nie ściągają żadnych imigrantów i nie mają takich planów. Dlaczego? Automatyzacja. Od tego roku produkują masowo autonomiczne traktory i kombajny. Rolnictwo wkrótce w pełni zautomatyzowane - są w stanie sobie poradzić. Polska z krajów 2 świata w ostatnich 30 latach rozwijała się prawie najszybciej (przyrost % PKB). Dlaczego my nie możemy sobie na to pozwolić chociaż w mniejszym stopniu? Możemy. Kontrolowana imigracja z selekcją dla poszczególnych zawodów + postępująca automatyzacja w pełni wystarczy. Tylko ludzie mający zupkę chińską zamiast mózgu będą dalej drążyć temat, że musi nas zalać fala murzynów bo inaczej zginiemy

Do automatyzacji potrzeba prądu, a Polska importuje go awaryjnie z Ukrainy objętej wojną. Taki nasz obrazek....

Węgiel fujka, gaz fujka, atomu nie mamy. Jesteśmy bantuystanem który potrzebuje Kolumbijczyków żeby rzeźnie i Glovo mogło jedzonko dowieźć. Jakby 2WŚ nas mało przeorała... 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Zmieni się. Części już tu nie będzie, a firmy naściągają Kolumbijczyków i innych FIlipińczyków. 

I znów będzie nagonka, znów patrole na granicy. Prawackie perpetuum mobile! :E 

Edytowane przez blabla123
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Mar_s napisał(a):

@Winter wystarczy że pójdziesz do urzędu i z udawanym akcentem powiesz coś w stylu " ja chociał agencju roboczu zdjełać, ja z Ukrainy, tam wojna bum bum", i zaraz się kwity znajdą.  ;)

chyba na niego :D 

Z tego, co kojarzę to tylko zarejestrowana działalność + wystąpić o wpis do KRAZ + 1000 zł wpisowego = tyle i aż tyle...

Edytowane przez Norrberrto
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Potrzebujemy środków na zbrojenia. Ogromnych.

Albo choć część będzie z dodatkowych podatków, albo zadłużanie bez żadnych ograniczeń oraz cięcia w wielu sektorach. Także ruch rządu był tu konieczny.

Potrzebujemy więcej i szybciej elektrowni OZE, w tym wiatrowych. 

A to znaczy że za ok 10 lat a może szybciej będziemy się opierać tylko o OZE i gaz.

bolą mnie teksty o niewysyłaniu wojska

Zaczynasz balansować na krawędzi uznania za Osobę z Orzeczeniem. Dotychczas miałem wrażenie, że jesteś jednym z całkiem niegłupich forumowiczów, a tylko mamy dość niezgodne poglądy. Nawet nie zaliczałem Cię do grona demisterów. 

Podnoszenie podatków zamiast cięcia imigracyjnego socjalu to jest czyste działanie antypolskie.

W polskim tempie my przez 50 lat nie wykorzystamy tych terenów na wiatraki, które są obecnie dostępne. Do tego czasu technologia pójdzie do przodu, może to będą smr, może tor, może fuzja, może coś jeszcze nowszego. Energetyka wiatrowa spokojnie może się rozwijać na obecnych zasadach w kontekście odległości. Jaką Osobą trzeba być aby nie rozumieć, że tu chodzi o pokupowane działki.

Tylko OZE i gaz? Nie, nie będzie tak, bo to by było katastrofalne dla stabilności. OZE i nas rozwija się bardzo szybko. Przesył nie nadąża. Pora byłaby już zakończyć dotowanie tego. Niech się rozwija dalej w tempie naturalnym. Przydałoby się mieć większe instalacje z bilansowaniem lokalnym. A mikro to raczej off grid.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@adashi W socjalu pewnie też będą cięcia, ale to niewiele da. Główna grupa u nas to Ukraińcy, w tym na socjalu głównie uchodźcy. Tu akurat robimy co możemy by się osiedlili na stałe i łatali naszą dziurę demograficzną.

Tu widać efekty naszej pracy politycznej, bo Ukraina zgodziła się już by Ukraińcy mieli podwójne obywatelstwo, w przypadku gdy to drugie będzie polskie. 

Miejsca gdzie wieje na tyle by warto było budować duże farmy wiatrowe nie ma aż tyle. 

Ale fakt że będzie zabudowywane.

Zobaczymy tez jak koalicja będzie reagować na veta Batyra. Może Tusk pójdzie w rozporządzenia na dużą skalę.

Dziś już widać że prawie na pewno, za około dekadę, na conajmniej kilka lat będzie tylko OZE i gaz. Potem dojdzie atom w scenariuszu w którym wybudujemy choćby tą pierwszą elektrownię ale obecnie widać że idzie to tak średnio. Przecież druga atomowa miała być budowana przez Koreańczyków i tu już wiadomo że projekt wygaszono ze strony Korei. Jak nie to zostaniemy właśnie z OZE+gaz, gdzie gaz z czasem też będzie wygaszany. 

Chyba że aż tak się sprężymy z budową pierwszej jądrowej, że zdążymy do 2035. Wówczas otwarcie atomowej zbiegnie się z wygaszaniem ostatnich węglowych. Ale to nadal będzie tylko jedna elektrownia czy maks dwie, bo miała być jeszcze druga o mniejszej mocy. Nie wiem czy nawet te dwie pokryją 1/4 naszego zapotrzebowania na energię. 

Oczywiście że OZE dziś rozwija się szybko. Bo przez zaniedbania PiSu pędzimy wprost na ścianę. Ceny energii z węgla już sa bardzo wysokie a opłaty za emisję będą drożeć i to gwałtownie wraz z dekarbonizacją w innych państwach. I teraz na szybko zwiększamy moc OZE. 

Nawet na kopalniach już się zorientowali że wygaszenie wydobycia węgla energetycznego nastąpi znacznie szybciej niż początkowo planowano.

Szykują się do negocjacji czy strajków, ale świetnie wiedzą że wszystko co mogą uzyskać to jakieś postojowe czy inne urlopy górnicze, by dotrwać do emerytury bez konieczności szukania innej pracy dla części dłużej pracujących. Dla krócej będą przebranżowienia.

Edycja: Jeszcze co do socjalu, to przed parlamentarnymi raczej będzie dodatkowy socjal niż cięcia. Waloryzacja na 1000+ i pewnie inne metody kupowania głosów, bo obecna koalicja będzie walczyć o przetrwanie i utrzymanie większości; co będzie bardzo trudne.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Badalamann napisał(a):

Edycja: Jeszcze co do socjalu, to przed parlamentarnymi raczej będzie dodatkowy socjal niż cięcia. Waloryzacja na 1000+ i pewnie inne metody kupowania głosów, bo obecna koalicja będzie walczyć o przetrwanie i utrzymanie większości; co będzie bardzo trudne.

Koalicji i KO już prawie nie ma, nie ma opcji żeby znów rządzili w najbliższych 10-12 latach.  

• Upvote 1
Opublikowano

@adashi @Camis Pożyjemy, zobaczymy. Do wyborów daleko, wiele się może wydarzyć. 

Bardzo wiele też będzie zależeć od tego czy zbieranina która wystawi agent prowadzący Brauna przekroczy 5%.

Ale i jak wystartuje Lewica oraz PSL i Hołownia i czy się dostaną.

Póki co z tego co koajrzę to KO i PiS mają zbliżone poparcie, minimalnie ponad 30%.

A przed wyborami Koalicja 15X będzie "kupować" poparcie socjalem i kto wie czym jeszcze.

Także nie jestem takim pesymistą jak Wy, choć mam świadomość że będzie trudno.