Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A co ma zrobić rząd z tymi co zarabiają najniższą krajową? Zmusić pałką tych ludzi, żeby w końcu wzięli swój los w swoje ręce? Najniższej krajowej to się nie zarabia nawet w Biedronce/Lidlu itp więc niech nikt nie mówi, że się nie da.

Pod pojęciem "osoby zarabiające najniższą" nie mam na myśli wyłącznie tego aspektu tylko całokształt. Nie jesteś Ai żebym ci promtował, że chodzi o człowieka z małego miasteczka, skazanego na jeden zakład pracy, zarabiającego minimalną, w pętli chwilówek, mieszkającego z rodzicami bo jak ma odłożyć na mieszkanie, często z chorobą alkoholową.... Teraz zrozumiał? A żeby pomóc takim ludziom na wiele sposobów rząd ma wszelkie możliwe narzędzia. Taki człowiek pracujący na 3 zmiany co wg lekarzy już po 5 latach bardzo szkodzi na zdrowie przestaje mieć sens życia, sens wszystkiego i topi smutki w etanolu. Najgorzej jak mieszka z tymi rodzicami, ale jeszcze z partnerką i ma dzieci bo wtedy nie może nawet uciec do Holandii albo Niemiec gdzie zarobi więcej i teoretycznie może się wydobyć z tego bagna. Tzn może opuścić ale to z kolei grozi rozpadem więzi rodzinnych co się często zdarza. Dobrze o tym mówił Stanowski w kontekście Wieniawy i, że "bieda to stan umysłu".

Wejdź Kris wyjdź ze swojej bańki, wyobraź siebie za 40 lat i pomyśl o innych. Kiedyś byłem dokładnie taki jak ty i też uważałem, ze każdy jest kowalem swojego losu. To wierutna bzdura i teorem zrodzony jedynie w głowie człowieka co nigdy nie oberwał od życia. I to porządnie. Bo jak tu mi tu jeden troll pisał co to on nie przeżył w młodości i jak się teraz cieszy, że ma dobry los i ile musiał się namęczyć to nic nie oberwał od życia. Jak ktoś trafi do więzienia, umrze mu dziecko albo zdradzi żona to wtedy mówimy o tym, że oberwał porządnie, a nie że się uczył ciężko żeby mieć co ma :) 

To co myślę o korpo i tym co nam zafundowało Pokolenie X najlepiej ilustruje to. Dedykuję to także do niektórych osób z tego wątku wymienianych zresztą w tej piosence, która ma juz 400 000 wyświetleń. Zrobione przez Ai, ale słowa 100% prawda! TAK SIĘ RODZI REWOLUCJA! . A Od 2:26 z pozdrowieniami dla wszystkich CEO w Polsce i giermków jak wy z tego tematu co mu liżecie d. ! Także pięknie ujęte to jak dymają nas politycy i w co nas wpędzili. 3min. prawdy w pigułce o czym piszę od 2 lat! Widać, nie tylko ja tak to wszystko widzę

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Czuć "geniusz" Boguckiego i reszty tej ferajny.

3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Jedna z lepszych wiadomości na dzisiaj! 

Poczytaj kto został p.o szefa BBN. Krótko ujmując, z deszczu pod rynnę.

13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wielka szkoda, śmierć też taka...absurdalna bym powiedział. To mogło spotkać absolutnie każdego a trafiło niestety na porządnego człowieka.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, GordonLameman napisał(a):

O kurna…. 
Chyba jedyny poseł który bardziej był znany z pomocy / działań w terenie, akcje itd. aktywista, społecznik - pomoc ludziom, zwierzętom w Zagłębiu / Śląsku, jak i w Polsce, aniżeli poseł.  
Jak nie trawię posłów, tak On był innego rodzaju posłem…. w pozytywnym tego znaczeniu. 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A co ma zrobić rząd z tymi co zarabiają najniższą krajową? Zmusić pałką tych ludzi, żeby w końcu wzięli swój los w swoje ręce? Najniższej krajowej to się nie zarabia nawet w Biedronce/Lidlu itp więc niech nikt nie mówi, że się nie da.

Typowy wyborca platformerski. Ja mam ambicję a inni co zarabiają mniej mogą zdychać. Przez tyle lat niczego się nie nauczyliście.

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A argumenty dot. ambicji są mega słabe, bo ambicja to nie wszystko. Jeszcze są możliwości, a niestety nie każdy je ma.

I serio - wykonujesz pracę to powinieneś dostać tyle, żeby móc się utrzymać. 

Im mniejsze nierówności społeczne tym lepiej się żyje wszystkim. Może i mało Ferrari będzie jeździło w kraju, ale mam to w dupie. Wolę, żeby jeździło więcej nowych Fiatów, Skody czy Dacii. A milionerzy mogą wy********ć. :) 

Tym bardziej, że te miliony to są bardzo często z tzw. optymalizacji podatkowej czytaj : okradania budżetu państwa. Ależ ja mam ambicję, niczego nie odziedziczyłem po tatusiu, sam sobie na wszystko harowałem! 

6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Nie atakuję ludzi, którzy zarabiają minimalną tylko tych co zarabiają minimalną i wiecznie narzekają jak to im źle i czekają aż ktoś wreszcie poprawi ich poziom życia choć sami żadnych ambicji nie przejawiają. Jak ktoś chce to niech całe życie pracuje za minimalną ale niech nie narzeka i nie czeka na "mannę z nieba".

Gówno prawda. W wiekszych aglomeracjach to uczciwie pracującego człowieka już nie stać na czynsz. Ma wypieprzać na wieś 20km za miasto, bo mu milioner odmawia prawa do życia w mieście. Kasa, kasa misiu!

Opublikowano

No minimalna została tak mocno wywindowane, że zarabia ją 25%. Ogólnie firmy też niechętnie podwyższają płace, bo koszty ZUS/NFZ są zaporowe.

Ale to bredzenie o ambicjach to tylko @Kris194 będący twardym elektoratem KO, tzw. Silniczki. Ja bym nawet nie zwracał uwagi na takich aroganckich pajaców.

Opublikowano
16 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No minimalna została tak mocno wywindowane, że zarabia ją 25%. Ogólnie firmy też niechętnie podwyższają płace, bo koszty ZUS/NFZ są zaporowe.

Ale to bredzenie o ambicjach to tylko @Kris194 będący twardym elektoratem KO, tzw. Silniczki. Ja bym nawet nie zwracał uwagi na takich aroganckich pajaców.

Ogólnie firmy to k****. Płacą tylko tyle ile muszą. Jak się ich zmusi to płacenia więcej to zapłacą więcej. 

ostatnio zaproszono mnie do udziału w rekrutacji na globalne stanowisko z takim info:

IMG_5675.thumb.jpeg.01a5385a1ba72c0cc316bc8e917d321b.jpeg

Wyjaśniłem ze nie jestem pariasem i labo dostanę maxa z Hiszpanii, albo nie mamy o czym gadać. Na szczęście mam ten komfort, że mogę tym wybrzydzać. Ale na pewno znajdzie się ktoś kto zaproponuje 180k rocznie.

Opublikowano

@GordonLameman Doprecyzuję, bo mnie nie chodzi tutaj o te duże firmy, tylko MŚP, które jest dość mocno przyciśnięte kosztami pracy, bo tam nie masz tak dużej dźwigni z obrotu.

Problem w tym, że u nas sektor MŚP jest spory. Wcześniej to jeszcze hulało, ale potem zaczęła się era franczyz i marketplace'ów.

Taki mały spożywczak czy mały sklep internetowy nie mają wiele do gadania – muszę być pod Żabką albo Allegro (korporacje), które nakładają na nich potężne daniny...

Opublikowano

Najgorsze że zaraz w koszty przenoszą na ceny ale widocznie zamiast oszczędzać na niepewną przyszłość każdy woli się zadłużać. Będzie zaraz sporo wisielców jak kolejne przetestowania, kryzysy i stagnacja lub gorzej dopadną.

Politycy też to lubią bo lepiej mieć dziś i zostawić wspomnienia z pikników na kredyt ludziom a może się odbije w przyszłości. I tak ta sinusoida robi się "ciekawa".

Czytaj coraz bardziej nerwowa i rozchwiana.

Póki co z poprzednich lat zadłużeni górą bo inflacja pożera długi.

Opublikowano
8 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

@GordonLameman Doprecyzuję, bo mnie nie chodzi tutaj o te duże firmy, tylko MŚP, które jest dość mocno przyciśnięte kosztami pracy, bo tam nie masz tak dużej dźwigni z obrotu.

Problem w tym, że u nas sektor MŚP jest spory. Wcześniej to jeszcze hulało, ale potem zaczęła się era franczyz i marketplace'ów.

Taki mały spożywczak czy mały sklep internetowy nie mają wiele do gadania – muszę być pod Żabką albo Allegro (korporacje), które nakładają na nich potężne daniny...

Ok, MŚP to inna kwestia. Ich to dociska, ale one i tak płacą mniej niż korpo. Co dla jest problemem. Każdy biznesmen chce mieć BMW w leasingu w pierwszym roku działalności.   

Dlatego mam też dla nich pogardę :E 

Opublikowano (edytowane)

leasing moze i jest oplacalny ale ale jeszcze oplacalniejszy jest zakup za pieniadze podatnika

dlatego szpitale dokonuja tylko najbardziej oplacalnych zakupow wybierajac luksusowe auta

Cytat

Szpital MSWiA w Jeleniej Górze kupuje luksusowe samochody

Pieniędzy na leczenie nie ma, ale są na samochody które mają mieć: funkcje masażu w fotelu kierowcy, system audio z 12 głośnikami oraz systemem dynamicznej kompensacji dźwięku, czytnik linii papilarnych, fotele z funkcją relaksu wyposażone w elektrycznie wysuwany podnóżek...

https://ezamowienia.gov.pl/mo-client-board/bzp/notice-details/2026%2FBZP 00198148%2F01

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale ja nie mam pracowników na minimalnej :) 

Tak, tak.... Żona, dziecko, Ty zasuwasz na słuchawce, ale masz jeszcze pracowników i to nie minimalnej.... A jeszcze ci starcza czasu na siedzenie na forum 24/h... :rotfl2:

Nie dość, że narcyz i hejter to jeszcze mitoman.... :rotfl2: Mamy już pełny komplet zaburzeń.... Człowiek, który miałby firmę prawniczą, sam był prawnikiem i do tego żonę, dziecko i zatrudniał ludzi raczej by nie siedział od rana do nocy na tym forum w tym wątku i nie pisał tego co ty piszesz i nie bał tak bardzo bana jak ty się boisz. Pracownik na słuchawce, który i tak musi siedzieć przy kompie już tak.... ;D

Nie odpisuj mi bo i tak nie przeczytam bo mam cię w du... (przepraszam ignorach ;D) A każdy kto to przeczyta niech sam wyciągnie wnioski czy jakikolwiek prawnik posiadający do tego ludzi (których zatrudnia (!)) miałby nie tylko czas ale w ogóle chęci do dzielenia się swoimi "mądrościami" dzień w dzień na forum... Raczej by miał tak mało wolnego czasu, że raczej by zajmował się dzieckiem albo choć wydawał tą wielką kasę jaką zarabia. Bo właściciel firmy prawniczej doradzającej korporacjom to są takie kwoty, że z jednej wypłaty by kupił całe to forum i banował sobie kogo chce wg uznania... :rotfl2: Pozdro dla kumatych... :hihot:

I jak pisałem - możesz nie odpisywać bo to napisałem bardziej dla innych żeby się zastanowili. Ja i tak od miesiąca prawie nic tam nie czytam co wypisujesz. To tylko odwinąłem o tych ludziach co zatrudniasz.... :rotfl2:

Opublikowano

@hubio nie trac czasu

https://www.hejto.pl/wpis/gordonlameman-twoj-kolega-tworca-wpisu-zablokowal-mnie-2-dni-temu-a-ty-dalej-sie

Cytat

Deficyt fiskalny Polski drugi najwyższy w historii. Gorzej było tylko w 2020

Zeszłoroczny deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych oficjalnie sięgnął 7,3% produktu krajowego brutto. Dług publiczny dobił w pobliże 60% PKB i w pierwszych miesiącach 2026 roku najprawdopodobniej przebił konstytucyjny limit zadłużenia państwa.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-fiskalny-Polski-drugi-najwyzszy-w-historii-Gorzej-bylo-tylko-w-2020-9121012.html

a tymczasem usmiech wszyscy brygado

Opublikowano

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale ja nie mam pracowników na minimalnej :) 

ani też nie spóźniam się z wypłatami, a pod domem panamera w leasingu. Albo BHP leży, pracownicy nawet strojów roboczych nie mają. 

Wiem, śmieje się przecież. Ale BMW w leasingu to optymalizacja podatkowa i tyle, nawet w pierwszym roku ;) Firma może się sypać, ale Panamera pod domem musi stać. 

:E 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hubio napisał(a):

Tak, tak.... Żona, dziecko, Ty zasuwasz na słuchawce, ale masz jeszcze pracowników i to nie minimalnej.... A jeszcze ci starcza czasu na siedzenie na forum 24/h... :rotfl2:

Nie dość, że narcyz i hejter to jeszcze mitoman.... :rotfl2: Mamy już pełny komplet zaburzeń.... Człowiek, który miałby firmę prawniczą, sam był prawnikiem i do tego żonę, dziecko i zatrudniał ludzi raczej by nie siedział od rana do nocy na tym forum w tym wątku i nie pisał tego co ty piszesz i nie bał tak bardzo bana jak ty się boisz. Pracownik na słuchawce, który i tak musi siedzieć przy kompie już tak.... ;D

Nie odpisuj mi bo i tak nie przeczytam bo mam cię w du... (przepraszam ignorach ;D) A każdy kto to przeczyta niech sam wyciągnie wnioski czy jakikolwiek prawnik posiadający do tego ludzi (których zatrudnia (!)) miałby nie tylko czas ale w ogóle chęci do dzielenia się swoimi "mądrościami" dzień w dzień na forum... Raczej by miał tak mało wolnego czasu, że raczej by zajmował się dzieckiem albo choć wydawał tą wielką kasę jaką zarabia. Bo właściciel firmy prawniczej doradzającej korporacjom to są takie kwoty, że z jednej wypłaty by kupił całe to forum i banował sobie kogo chce wg uznania... :rotfl2: Pozdro dla kumatych... :hihot:

I jak pisałem - możesz nie odpisywać bo to napisałem bardziej dla innych żeby się zastanowili. Ja i tak od miesiąca prawie nic tam nie czytam co wypisujesz. To tylko odwinąłem o tych ludziach co zatrudniasz.... :rotfl2:

Dziecko, przecież to napisałem - nie zatrudniam ludzi. 

To jak zarządzam moim czasem to moja sprawa, ale uwierz mi można mieć czas na wszystko gdy sie nie jest skrajnym leniem.

Nie pracuje na żadnej słuchawce, a w necie jest pełno ludzi, którym bezinteresownie pomogłem. W zakresie, który jest całkowicie poza twoim zasięgiem, bo brak ci wiedzy i umiejętności.

Nie wiem skąd sobie uroiłeś że jestem właścicielem jakiejś większej firmy - nigdzie tak nie pisałem. Zawsze twierdziłem że jestem bardziej free lancerem z dużym kontraktem B2B i kilkoma mniejszymi. Ale niedługo może dołączę do grona partnerów i wtedy zostanie jeden kontrakt. :) 

klasycznie: nigdzie nie byłeś, nic nie wiesz, a się ciskasz bo dostałeś wielokrotnie po tyłku ode mnie :) 

P.S.

Oczywiscie, że przeczytasz. Gdybyś nie czytał to byś nie pisał do mnie - bo byś mojego posta nie widział i nie czytał. Nawet własnego słowa nie potrafisz się trzymać. I kolejny raz ta twoja pseudo logika cię zawodzi :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Wiem, śmieje się przecież. Ale BMW w leasingu to optymalizacja podatkowa i tyle, nawet w pierwszym roku ;) Firma może się sypać, ale Panamera pod domem musi stać. 

:E 

Jasne jakaś optymalizacja - ok. Ale ona zawsze jest kosztem pracowników i to mnie boli w polskiej “szkole biznesu”. Świetnie to widać w gastro, handlu. 

Sam noszę się z zamiarem otwarcia gastro, ale nie mogę się przełamać żeby zaryzykować. Musiałbym mieć spory obrót żeby zrobić to tak jakbym chciał, a to niełatwe.

Opublikowano
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ja się uśmiecham, hej ho, brygada! 

kaciki ust bedziesz robil prywatnie czy na nfz? XD

Cytat

NFZ w coraz gorszym stanie. Padła zapowiedź kolejnych cięć budżetu

Narodowy Fundusz Zdrowia szykuje kolejne cięcia wydatków, które mają na celu zniwelowanie dziury budżetowej. Obejmą one finansowanie operacji usunięcia zaćmy.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nfz-w-coraz-gorszym-stanie-padla-zapowiedz-kolejnych-ciec-bu,nId,23331976

Opublikowano

Ale to nie tylko domena Polski, zależy też mocno od branży, a wyzysk pracowników to ma wyśrubowane normy USA - dziki kapitalizm. Ze wszystkich firm które znam to chyba tylko Valve traktuje swoich pracowników "uczciwie", a reszta to korpo excel i optymalizacja żeby CEO dostał 1000x większą pensję niż szczeblowy. 

2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

kaciki ust bedziesz robil prywatnie czy na nfz? XD

NFZ, NFZ. Optymalizacja podatkowa! Muszę wyciągnąć przecież kasę którą wrzucam do systemu, jak to tak.