Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Litewka z tego co kojarzyłem to ciekawie się wypowiadał na niektóre tematy. 

Generalnie to był bardzo pożyteczny gość. Wielka szkoda... 

50 minut temu, hubio napisał(a):

Nie dość, że narcyz i hejter to jeszcze mitoman.

Przepraszam, że tak się wpiep##am między wódkę, a zakąskę... Ale teraz to @hubiosię właśnie totalnie pogrążasz. 

Przecież on nie raz pisał jak (mniej więcej) jego praca wygląda, że nie ma swojej kancelarii itp. 

Poza tym z jego postu jasno wynika jaka jest sytuacja :E

To jest w Twoim stylu, ale ten piruet był niesamowicie bolesny... 

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano (edytowane)

@zdunzdun wiem co piszę... :) Koniec tematu. Wierz(cie) w co chcecie. Możecie nawet uwierzyć, że jest tak naprawdę Trzaskowskim albo Zbawicielem Świata... Jaki piruet i jaki bolesny? Dla kogo? Bo nie rozumiem? Zresztą mniejsza z tym.

Kiedyś studiowałem z jednym mitomanem to mieliśmy z niego niezłą bekę. Zresztą samouwielbienie, uważanie się za kogoś wszystkowiedzącego itp czyli narcyzm idzie w parze z mitomanią. A jego prawdziwe oblicze z innego forum podlinkował wam @kubikolos

https://www.hejto.pl/wpis/gordonlameman-twoj-kolega-tworca-wpisu-zablokowal-mnie-2-dni-temu-a-ty-dalej-sie

Zobacz sobie z kim masz do czynienia w tym linku. Uważasz naprawdę, że takim językiem posługuje się prawnik (zatrudniający ludzi (!);D) mający żonę i dziecko i spędza po forach 24h/7 kłócąc się i hejtując o pierdoły??? Naprawdę?.... Nie ma nic lepszego do roboty... Weźcie pomyślcie... Dzień w dzień niemal we wszystkich możliwych tematach z wyjątkiem tych związanym z głównym zadaniem tego forum...A być może i inne fora... Wszędzie jakieś docinki i wojenki choć ostatnio przestraszony bana trochę się uspokoił... :) Choć nawet w temacie Ai coś mi tam pisał - oczywiście nieprawdę... 

EOT w jego temacie... Tak napisałem bo już nie wyrobiłem jak tu mądre głowy mu przyklaskują... ;D

Generalnie sorry za te posty bo mi kolesia po prostu szkoda.... Może przez to, że mu tak tutaj słodzicie jego życie jest bardziej do zniesienia? Widocznie bardzo potrzebuje akceptacji i jednocześnie tak reguluje swoje emocje, żeby kogoś hejtować? Z reguły tacy ludzie są bardzo nieszczęśliwi. To była moja jednorazowa ocena tego człowieka. Ja go osobiście mam w ignorach i nie czytam co tam pisze i nie wchodzę w żadne polemiki. Niech się karmi... Na zdrowie.... ;D

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

"dwudziesta gospodarka świata" a tu takie dane https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-fiskalny-Polski-drugi-najwyzszy-w-historii-Gorzej-bylo-tylko-w-2020-9121012.html ile nam brakuje do bankruta 3-5 lat?  w sumie jak się utrzymuje z jednej kasy dwa narody to się wcale nie dziwię, do tego socjal, emerytura po miesiącu pracy i opieka zdrowotna dla wszystkich, teraz jeszcze wystarczy wprowadzić ets2, podwyższyć podatki i będzie pozamiatane, jak widać do upadku Polski nie trzeba Putina wystarczy podstawić w wyborach kilku wrogów wewnętrznych 

o jak miło, wojenka wśród forumowej lewicy - sznaucer podgryzany przez swoje ratlerki chyba im się udziela zamieszanie wokół Hennig-Kloski

Gordi nie daj się mieszańcom, ty wszak  opoka wiedzy, kaganek oświaty i ostatni sprawiedliwy na forum  :hihot:

Edytowane przez ptys
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hubio napisał(a):

@zdunzdun wiem co piszę... :) Koniec tematu. Wierz(cie) w co chcecie. Możecie nawet uwierzyć, że jest tak naprawdę Trzaskowskim albo Zbawicielem Świata... Jaki piruet i jaki bolesny? Dla kogo? Bo nie rozumiem? Zresztą mniejsza z tym.

Kiedyś studiowałem z jednym mitomanem to mieliśmy z niego niezłą bekę. Zresztą samouwielbienie, uważanie się za kogoś wszystkowiedzącego itp czyli narcyzm idzie w parze z mitomanią. A jego prawdziwe oblicze z innego forum podlinkował wam @kubikolos

https://www.hejto.pl/wpis/gordonlameman-twoj-kolega-tworca-wpisu-zablokowal-mnie-2-dni-temu-a-ty-dalej-sie

Zobacz sobie z kim masz do czynienia w tym linku. Uważasz naprawdę, że takim językiem posługuje się prawnik (zatrudniający ludzi (!);D) mający żonę i dziecko i spędza po forach 24h/7 kłócąc się i hejtując o pierdoły??? Naprawdę?.... Nie ma nic lepszego do roboty... Weźcie pomyślcie... Dzień w dzień niemal we wszystkich możliwych tematach z wyjątkiem tych związanym z głównym zadaniem tego forum...A być może i inne fora... Wszędzie jakieś docinki i wojenki choć ostatnio przestraszony bana trochę się uspokoił... :) Choć nawet w temacie Ai coś mi tam pisał - oczywiście nieprawdę... 

EOT w jego temacie... Tak napisałem bo już nie wyrobiłem jak tu mądre głowy mu przyklaskują... ;D

Generalnie sorry za te posty bo mi kolesia po prostu szkoda.... Może przez to, że mu tak tutaj słodzicie jego życie jest bardziej do zniesienia? Widocznie bardzo potrzebuje akceptacji i jednocześnie tak reguluje swoje emocje, żeby kogoś hejtować? Z reguły tacy ludzie są bardzo nieszczęśliwi. To była moja jednorazowa ocena tego człowieka. Ja go osobiście mam w ignorach i nie czytam co tam pisze i nie wchodzę w żadne polemiki. Niech się karmi... Na zdrowie.... ;D

to doprawdy żałosne. To, że tobie się w życiu całkiem wykoleiło nie oznacza, że każdy tak ma. Mam naprawdę spoko życie i to wiem. 

Mogę pisać na forum. Dobrze zarabiałam, mam dom żonę i dziecko. Taki naprawdę fajny standard. Ale to co ty piszesz to są brednie zazdrosnego trolla. :) 

Moze gdybyś mnie czasu spędzał na pisaniu o mnie to w twoim życiu byłoby lepiej :) 

aha, i jeszcze jedno: :kupa: wiesz. Dlatego cię wszyscy prostują. I dlatego co najmniej kilka osób pokazało ci jak infantylny jesteś w wątku wojennym.

zajmij się sobą trochę bardziej to może też nie będzie ci w życiu źle :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 godziny temu, zdunzdun napisał(a):

Generalnie to był bardzo pożyteczny gość. Wielka szkoda... 

ciężko o takich niestety w polityce... 

Ogólnie podobało mi się to co robił, jak angażował ludzi do pomagania.

Ehh. 

Opublikowano
12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Koszty ponosimy wszyscy, czemu beneficjentami dobrej infrastruktury mają być tylko mieszkańcu dużych miast?

Może nie tylko dużych ale już tłumaczę bez najmniejszych złośliwości dlaczego tak:

1. Taki kierunek dyktuje nam demografia

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polskie-miasta-sie-kurcza-70-miejscowosci-za-dwa-pokolenia-moze-zniknac-z-mapy-9095589.html

2. Trend migracji z wsi do miast to nie jest coś nowego w Polsce a proces, który trwa już przynajmniej kilkadziesiąt lat.

3. Ogólnoświatowe prognozy ONZ również wskazują na dalszą migrację ludności z wsi do miast, nie jesteśmy wyjątkiem.

https://forsal.pl/gospodarka/demografia/artykuly/9545714,wies-sie-wyludnia-do-2050-r-7-na-10-osob-bedzie-mieszkac-na-obszarac.html

4. Dawniej koniecznością było utrzymywanie tak dużej liczby wsi z powodów gospodarczych, technicznych i logistycznych. Obecnie można pracować na roli i jednocześnie na tej konkretnej wsi nie mieszkać.

Czemu uważasz, że kelner to praca na chwilę? W normalnych, zdrowych krajach to normalna praca.

W warunkach gospodarki wolnorynkowej i wystarczającej ilości pracowników taka praca nigdy nie będzie dobrze, zaznaczam dobrze płatna z powodu braku zapotrzebowania na konkretne, wyuczone kwalifikacje, które byłyby wymagane.

Czemu nie może być tak, że pracownik będący ślusarzem, kelnerem, kasjerem, sprzedawcą etc. zarabia wystarczająco żeby się utrzymać? Siebie i rodzinę?

To siebie i rodzinę czy siebie? To jest ogromna różnica i nawet w bogatszych krajach jak UK nie jest lekko pod tym względem w zawodach/na stanowiskach gdzie jednego pracownika można bardzo łatwo i szybko zastąpić kolejnym pracownikiem.

Na podstawie tej konkretnej grupy, którą wymieniłeś tylko ślusarz ma jakieś konkretne, wyuczone kompetencje. Do tego aby być kelnerem, kasjerem czy sprzedawcą w osiedlowym sklepie spożywczym nie potrzeba mieć obecnie skończonej szkoły o profilu handlowym/gastronomicznym. Pomijam już fakt, że kasjerów nawet w mniejszych sklepach w coraz większym stopniu zastępują kasy samoobsługowe. Odwrócę pytanie, dlaczego wykształcony w swoim fachu ślusarz miałby żyć na takim samym (niskim) poziomie co pozostali trzej? Gdzie "premia" za jego czas i pieniądze poświęcone na edukację?

A to, żeby żyć godnie w tym kraju to trzeba mieć "ambicje"?

No i tu pytanie co dla kogoś znaczy "żyć godnie". Moim zdaniem w każdym kraju jeśli chce się żyć godnie to trzeba mieć "ambicje", w sensie rozwijać się zawodowo w wykonywanym fachu. Nikt nie mówi, że każdy ma/powinien być profesorem ale jeśli powiedzmy ktoś zajmuje się wykonywaniem prac drogowych to nigdy nie zarobi tyle co osoba, która te prace najpierw zaprojektuje a później jeszcze wykona.

12 godzin temu, Badalamann napisał(a):

A i kelner to przecież zawód, sa klasy o takim profilu.

Owszem, są ale do tego aby być kelnerem w okolicznym barze nie potrzebujesz mieć ukończonej szkoły o takim profilu. Pomijam już fakt, że to czego nauczysz się w takiej szkole daleko wybiega poza zwykłą kelnerską pracę w stylu "przynieś, wynieś, odbierz zamówienie, nakryj do stołu", polecam sobie sprawdzić.

Masz całą masę stanowisk "przy taśmie"

Tak, to są stanowiska gdzie jedną osobę możesz błyskawicznie zastąpić drugą osobą, która będzie robić to samo co pierwsza. Jak taka praca ma być dobrze płatna w świecie wszechobecnej konkurencji? Nie wiem ale chętnie się dowiem jeśli ktoś uważa inaczej.

W ogóle w mniejszych firmach usługowych wynagrodzenia są niskie.

Oczywiście ale każdorazowo powstaje pytanie na ile to chytrość właściciela a na ile realia rynkowe. Pamiętajmy, że obecnie potrzebujesz zarobić na czysto ~6k zł tylko po to aby utrzymać jednego pracownika, nie mówimy o obrocie tylko czystym zysku. Co gdy to jest mały osiedlowy sklep papierniczy, papieru w obecnych czasach sprzedaje się coraz mniej a do tego konkurencji w branży jak grzybów w lesie?

10 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Czekam jeszcze aż w dyskusji padnie moje ulubione hasło w stylu " jak tak zazdrościsz wynagrodzenia prezesom banków to sobie swój otwórz" 

Większość naszej gospodarki to nie banki ani korpo tylko MŚP.

10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ja uważam, że każdy ma prawo godnie żyć. 

Oczywiście ale niestety nasza gospodarka ma chyba póki co inne zdanie.

I serio - wykonujesz pracę to powinieneś dostać tyle, żeby móc się utrzymać. 

To żyć godnie czy się utrzymać? Dla mnie te dwa pojęcia znaczą trochę co innego.

Im mniejsze nierówności społeczne tym lepiej się żyje wszystkim

Pod warunkiem, że wszyscy by żyli na naprawdę dobrym poziomie. Obawiam się jednak, że w kraju takim jak Polska to jest póki co nie do zrobienia bo generalnie lwia część wykonywanej przez nas pracy ma niską wartość rynkową.

7 godzin temu, hubio napisał(a):

chodzi o człowieka z małego miasteczka, skazanego na jeden zakład pracy, zarabiającego minimalną,

A dlaczego jest skazany na jeden zakład pracy? Zastanowiłeś się może dlaczego nikt nie postawił drugiego?

Od zarządzania w stylu jak poniżej już odeszliśmy, nie bez powodu zresztą.

6 godzin temu, NotQuite napisał(a):

Typowy wyborca platformerski. Ja mam ambicję a inni co zarabiają mniej mogą zdychać. Przez tyle lat niczego się nie nauczyliście.

Bzdura, nigdzie tak nie napisałem i nigdy tak nie napiszę. Wyjaśniłem też powyżej co miałem na myśli mówiąc "ambicje". Jestem po prostu realistą a nie marzycielem czekającym na mannę z nieba i wiem, że w obecnym systemie człowiek jest warty tyle (dla gospodarki) co jego umiejętności.

Tym bardziej, że te miliony to są bardzo często z tzw. optymalizacji podatkowej czytaj : okradania budżetu państwa. Ależ ja mam ambicję, niczego nie odziedziczyłem po tatusiu, sam sobie na wszystko harowałem! 

Właściciel małego przedsiębiorstwa raczej nie zarabia milionów, nie wrzucajmy wszystkiego do jednego wora.

Gówno prawda. W wiekszych aglomeracjach to uczciwie pracującego człowieka już nie stać na czynsz. Ma wypieprzać na wieś 20km za miasto, bo mu milioner odmawia prawa do życia w mieście. Kasa, kasa misiu!

Sam zwracałem na to uwagę wielokrotnie a "najem krótkoterminowy" tylko napędza tę patologię. Coraz bardziej zaczyna to przypominać taniec na Titanicu.

6 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale to bredzenie o ambicjach to tylko @Kris194 będący twardym elektoratem KO, tzw. Silniczki. Ja bym nawet nie zwracał uwagi na takich aroganckich pajaców.

Wyjaśniłem powyżej co miałem na myśli. Owszem, jestem zwolennikiem KO ale nie jestem "betonem" czy też "silniczkiem" KO. Nie przyjmuję bezkrytycznie każdego pomysłu jaki wyjdzie z tej partii. Nie widzę jednak nikogo kto zapewniłby obecnie naszemu krajowi większą/równie dużą stabilność i przewidywalność.

5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ogólnie firmy to k****. Płacą tylko tyle ile muszą. Jak się ich zmusi to płacenia więcej to zapłacą więcej. 

ostatnio zaproszono mnie do udziału w rekrutacji na globalne stanowisko z takim info:

Niezłe skurczysyństwo ale widać od razu, że to korpo, w małym przedsiębiorstwie byś nawet nie dostał tak wysokiej propozycji.

5 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Taki mały spożywczak czy mały sklep internetowy nie mają wiele do gadania – muszę być pod Żabką albo Allegro (korporacje), które nakładają na nich potężne daniny...

Czy muszą? No nie wiem, nawet w Poznaniu bez problemu funkcjonują mniejsze sklepy. Problem jest taki, że czymś się trzeba wyróżnić bo jak spożywczak będzie miał ten sam towar co Żabka to nie ma najmniejszych szans na przetrwanie.

3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale faktem jest, że nawet w Europie rozjazd pensji pracowników i CEO jest gigantyczny. 

Niestety jest dlatego w korpo warto pracować przez dłuższy czas jedynie w przypadku znacznej różnicy w zarobkach lub jeśli zamierza się otworzyć własną działalność, w innym wypadku szkoda życia na ten wyścig szczurów.

Opublikowano

@Kris194 W kwestii poziomu życia ludzi pracujących na stanowiskach "przy taśmie" i innych prostych pracach jest kilka narzędzi jakie ma państwo, by mogli w miarę dobrze żyć.

Jedno to samo odgórne regulowanie wynagrodzenia. Pensja minimlana, ogólna jak u nas, czy dla danych stanowisk jak w Niemczech. Pozwala przezwyciężyć niską "wartość" i łatwą zastępowalność dla danego stanowiska.

Drugie to "socjal" bezpośredni czyli wszelkie 800+ i inne świadczenia finansowe. Oraz pośredni czyli to co jest dostępne publicznie, za darmo czy tanio dzięki dofinansowaniu państwa. Tu mamy imprezy masowe, zajęcia w domach kultury, biblioteki itd.

Dodatkowo dochodzi umozliwienie bezpłatnego czy taniego zdobycia wyższych kompetencji. Tu mamy darmową edukację, włącznie z dobrymi liceami i technikami a nawet studiami wyższymi, choc to do pewnego wieku ucznia.

A także podnoszenie kompetencji zawodowych, kursy wszelkiego rodzaju finansowane przez państwo lub UE.

Opublikowano (edytowane)

Ten cały Kral od krypto spieprzył do Izraela i już się podkreśla, że nie możemy go do nas sprowadzić. Może my zabronimy pejsatym odwiedzania u nas obozów ? Zobaczymy kto pierwszy zmięknie :) 

https://www.money.pl/finanse/ustalili-gdzie-jest-prezes-zondy-nie-ma-mozliwosci-sprowadzenia-go-do-polski-7278607162128800a.html

Jeszcze na taką ciekawostkę wpadłem

Cytat

Chaos, zamęt, bałagan

Dlaczego postępowanie stoi? Zainteresowani prokuratorzy wskazują na zamęt w prokuraturze.

Od lutego funkcję naczelnika śląskiego wydziału ds. przestępczości zorganizowanej Prokuratury Krajowej (PK) pełni prokurator Marek Wełna. Wcześniej w centrali PK dał się zapamiętać z nadzoru sprawowanego nad postępowaniem dotyczącym Polnordu wobec Romana Giertycha w tej sprawie.

W Katowicach, jak podawała "Rzeczpospolita", zaczął od wniosków o odwołanie sześciu prokuratorów, prowadzących ważne śledztwa. Chodziło m.in. o sprawy polityków KO i Lewicy, ale też o śledztwo ws. nadużyć w Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych.

Przypadek ?? :E

https://www.money.pl/gospodarka/prowadzacy-sledztwo-ws-zondacrypto-zrezygnowal-po-pierwszym-dniu-7277697617295648a.html

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

@Kris194

Nie chce mi się rozpisywać, więc odniosę się do wybranych punktów.

1. Moim zdaniem - z każdej pracy powinieneś być w stanie utrzymać siebie i rodzinę. W końcu pracujesz. 

2. Godne utrzymanie to niekoniecznie Mercedes na parkingu, ale życie, które nie wymaga chwilówek i pewnie parę innych punktów by się znalazło.

3. Jak sobie spojrzysz na statystyki jakości życia to najlepiej się żyje tam gdzie te nierówności są najmniejsze. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@Kris194

Nie chce mi się rozpisywać, więc odniosę się do wybranych punktów.

1. Moim zdaniem - z każdej pracy powinieneś być w stanie utrzymać siebie i rodzinę. W końcu pracujesz. 

2. Godne utrzymanie to niekoniecznie Mercedes na parkingu, ale życie, które nie wymaga chwilówek i pewnie parę innych punktów by się znalazło.

3. Jak sobie spojrzysz na statystyki jakości życia to najlepiej się żyje tam gdzie te nierówności są najmniejsze. 

Ja bym dopisał, że nie rozumie, że ten problem migracji nie wynika z demografii, tylko demografia wynika wprost z beznadziejnego planowania przestrzennego w tym kraju.

Nie wiem, kto wpadł na pomysł, żeby wszystko przenosić do dużych miast, ale nie był zbyt lotny. To wprowadziło potężną dysproporcję kobiet do mężczyzn zależnie od regionu.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
18 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja bym dopisał, że nie rozumie, że ten problem migracji nie wynika z demografii, tylko demografia wynika wprost z beznadziejnego planowania przestrzennego w tym kraju.

Nie wiem, kto wpadł na pomysł, żeby wszystko przenosić do dużych miast, ale nie był zbyt lotny. To wprowadziło potężną dysproporcję kobiet do mężczyzn zależnie od regionu.

Ototototo.

To, że ten proces ma miejsce od dawna wcale nie oznacza, że:

(i) jest pozytywny;

(ii) jest pożądany;

(iii) nie można go odwrócić.

Jeśli władza nie jest od planowania tego typu rzeczy to od czego?

Komunikacja ma być dla Polaków, a nie dla miastowych :) 

Opublikowano (edytowane)

https://www.onet.pl/styl-zycia/plejada/mariusz-p-stanie-przed-sadem-strongman-oskarzony-o-nielegalna-reklame-hazardu/0c5r4mk,0898b825 :boink:

Niech ktoś stanie tutaj w obronie rządu/państwa jako intytucji albo powie, że tu wszystko jest OK i to czysty przypadek:

Chronologia:

1) Pudzian na social mediach w 2019r promuje grę video "pudzianator", która nie jest właściwie grą a slotem w grze arcade/hazardowej. (Nie da się w niej wygrać prawdziwej kasy tak przy okazji).

2) Mija 7 lat

3) Pudzian robi trening z Nawrockim w kwietniu 2026 i chwali się w social mediach

4) Tydzien później od KAS trafia oskarżenie na Pudzianowskiego za promocje hazardu, która w tym konkretnym przypadku grodzi karą... 10tys. zł grzywny

5) Okazuje się, że we wniosku nie ma podstawowych informacji: za co ma być konkretnie oskarżony i za jaki okres czasu. Papiery nawet nie trafiły do prokuratury. Sąd odracza sprawę o tydzień o uzupełnienie wniosku bo nic tam właściwie nie ma. Obrona Pudzianowskiego również zgłasza zastrzeżenia: we wniosku oskarzenia jest tak mało informacji, że nie widzą jakie są konkretnie zarzuty :E 

Złożyli akt oskazenia pisany na kolanie bo Pudzian śmiał sobie zrobić zdjęcie z Nawrockim. A jak wiadomo Nawrocki zadaje się z kryminalistami i teraz w TVP można puszczać materiały i zdjęcia Nawrockiego z człowiekiem z czarnym paskiem na oczach. Sprawa jest z 2019-2020 roku więc już jest przedawniona, dlatego w oskrżeniu nie ma o tym informacji kiedy złamano prawo.

To już choroba psychiczna całego aparatu rządowego. Szkoda komentować.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

Na wykonywanie podstawowych badań diagnostycznych pieniędzy brak w tym samym czasie od pierwszego lipca około 700 tyś (czy ta liczba nie jest przesadzona ?:o) pracowników sektora medycznego otrzyma całkiem niemałe podwyżki. Czyli w sumie spoko dostaną więcej pieniędzy za mniej roboty bo kasy na zabiegi nie ma. Trzeba było pielęgniarzem zostać :) 

AI podpowiada, że te podwyżki będą nas kosztować około 7mld.  Czyli jak pamiętam dobrze mniej więcej tyle ile budżet by obciążyło podniesienie kwoty wolnej od podatku do tych 140K

https://www.wnp.pl/rynki/od-1-lipca-placa-minimalna-rosnie-do-8458-zl-zapadla-decyzja,1055201.html

Edytowane przez Klakier1984