Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem już tym wszystkim po prostu zmęczony. Mam w otoczeniu osoby z elektoratu PiS, konfy czy też Bruna. Jakiekolwiek próby dyskusji są bezcelowe. Niemożliwa jest wymiana na argumenty i fakty. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawy jak ogromne szkody i jak diabelnie skuteczna jest tępa propaganda serwowana w socjal mediach i telewizji. Cały dyskurs społeczny został sprowadzony do grania na emocjach. Serwowane rozwiązania w kilkusekundowych rolkach są przyjmowane jako remedium na wielopłaszczyznowe problemy dzisiejszego świata. Ot prosty świat my Ci dobrzy, a kto przeciwko ten zły. 

Nabieram coraz więcej obaw przed nadchodzącym rokiem 2027. Ale też coraz więcej zniechęcenia. Chyba akceptuje powoli fakt, że braki w wykształceniu połączone z dzisiejsza technologia mogą być już falą społeczna nie do zatrzymania dopóki realia wymarzonych wizji bezpośrednio nie dotkną zainteresowanych.

I osobiście mam coraz większą ochotę po prostu się wypisać z tej politycznej przepychanki..

Edytowane przez Wercyngoteryx
Opublikowano

Bo politykiem jest bardzo łatwo się stać albo zostać. Próg wejścia minimalny, nawet za specjalnie mądrym nie trzeba być. Podstawowa charyzma, trochę gadanego, ciemny lud czyli te 10-15% kupi populizm, w niektórych regionach zdobyć miejsce do sejmu jest łatwiej, trzeba się ustawić tylko w kolejce i przegadać swoich przeciwników. 
A ci ludzie tylko przeszkadzają i chodzą zadawać jakieś pytania. Pfff. 

Opublikowano

To tak jakby ktoś jeszcze miał jakiekolwiek wątpliwości czy także populiści służą korporacjom:

https://wiadomosci.wp.pl/trump-wyladowal-w-chinach-pierwsza-taka-wizyta-od-2017-r-7285454281812000a

Zrobią sobie kolejny podział świata... To powinno mocno trafić do wyborców Trumpa, Mentzena, brauna itp ludzi. Jak pracujesz jako pracownik fizyczny i nienawidzisz elit, które utożsamiasz z kierownikiem albo dyrektorem w twoim magazynie to pamiętaj, że populiści ci powiedzą może o Ukraińcach albo LGBT ale to absolutnie nic nie zmieni w twoim życiu bo dokładnie tak samo są pachołkami korporacji jak i elity liberalne. Stosują tylko inną retorykę. Korpo ustawiło się w pozycji win/win . Bez względu na to kto wygra wybory i tak będzie im służył :) 

Opublikowano (edytowane)

Historia kołem się toczy. Był Nixon, tera Trump itd. Są otwarcia na Chiny będzie i na kacapów. Czas zniszczyć ten czy tamten mur panie Gorbaczow, zrobić kolejny rurociąg ponad "podziałami" itp. Kwestia czasu.

Edytowane przez skypan
Opublikowano
20 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ty umiesz czytać?

może niech się lepiej wezmą za ściąganie podatków z zagranicznych przedsiębiorstw zamiast gnębić podatkami własne spółki dodatkowymi podatkami które są potrzebne do rozwoju i transformacji energetycznej, w skrócie tfusk szuka kasy na emerytury tancerzy czy wybitnych poetów pokroju Jasia Kapeli w państwowych przedsiębiorstwach ale boi się ruszyć google, apple, netflixa czy zagraniczne koncerny spożywcze czy transportowe, ha tfu

Opublikowano
34 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ty umiesz czytać?

umiem i czytałem ale zdaje się ty nie czytałeś całego tekstu albo nie rozumiesz konsunsu całego tekstu i tego pomysłu. W tekście jest napisane że jeżeli jest jakiś kryzys jak np. teraz czyli ta blokada cieśniny to koncerny paliwowe na tym się bogacą. Jak tylko występuje to zaraz ponoszą ceny nawet jak nie trzeba jeszcze. Ja tu miałem namyśli że nie tylko oni tak robią bo również i politycy na tym korzystają bo nie wierze w cuda że który się nie wzbogaci na takim kryzysie.

Opublikowano
1 minutę temu, sabaru128 napisał(a):

umiem i czytałem ale zdaje się ty nie czytałeś całego tekstu albo nie rozumiesz konsunsu całego tekstu i tego pomysłu. W tekście jest napisane że jeżeli jest jakiś kryzys jak np. teraz czyli ta blokada cieśniny to koncerny paliwowe na tym się bogacą. Jak tylko występuje to zaraz ponoszą ceny nawet jak nie trzeba jeszcze. Ja tu miałem namyśli że nie tylko oni tak robią bo również i politycy na tym korzystają bo nie wierze w cuda że który się nie wzbogaci na takim kryzysie.

Co to jest ten konsuns? To jakiś nowy snus?

Tak, podatek ma być od zysków tych firm, które sytuacje kryzysowe wykorzystują do podnoszenia cen.

W jaki sposób Ci politycy bogacą się na takim kryzysie? Bo wiesz, jak mają firmy to będą podlegać podatkowi. Jak nie mają firm to... jak niby się na tym bogacą? 

Opublikowano

nawet nie wiem jak to skomentować https://pulsmedycyny.pl/system-ochrony-zdrowia/finanse/minister-zdrowia-jezdze-po-kraju-i-widze-jak-ludzie-sie-ciesza/ nie wiem kogo ta tępa dzida widziała uśmiechniętego ale nie byli to pacjenci którzy czekają miesiącami w kolejkach do specjalisty ani ci którym z braku pieniędzy anulowano zabiegi?

tymczasem kolejny idiota z koalicji  "przygotował projekt ustawy" przejęcia polskich aptek  https://zero.pl/news/projekt-ustawy-o-rynku-aptek-napisany-przez-lobbystow-sprawa-posla-ko-trafila-do-cba ciekawe ile w łapę poszło, pewnie dlatego tych złodziei tak boli CBA że postanowili je zlikwidować, w końcu bezprawnie przepchnęli SAFE to teraz trzeba się nakraść i trzeba to robić szybko bo w kolejnych wyborach raczej marne szanse na zwycięstwo  

Opublikowano

Co do prania mózgu w socjalach, to da się to względnie łatwo zatrzymać, ale większości nie podoba się metoda. Po prostu brak anonimowości. Ile ludzi by się 15 razy zastanowiło przed wrzuceniem syfu pod własnym nazwiskiem.

Opublikowano
8 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Co do prania mózgu w socjalach, to da się to względnie łatwo zatrzymać, ale większości nie podoba się metoda. Po prostu brak anonimowości. Ile ludzi by się 15 razy zastanowiło przed wrzuceniem syfu pod własnym nazwiskiem.

Różnie bywa. 

Wczoraj miałem śmieszną scysję z prof dr hab. prawa na uniwersytecie łódzkim :E 

Gość w co drugim poście zarzucał wszystkim krytykującym PiS konotacje z nazizmem :E 

Publikował od nazwiskiem i nawet powoływał się na swoją profesurę. 

Ale pełna zgoda - byłoby tego dużo mniej. I takie ptysie pewnie by nic nie napisały, bo by było widać że nadają z Moskwy :lol2: 

Opublikowano
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ale pełna zgoda - byłoby tego dużo mniej. I takie ptysie pewnie by nic nie napisały, bo by było widać że nadają z Moskwy :lol2:

Zaraz tam Moskwy, z Muchosrańska. 

🙃