Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale to są ohydne kłamczuszki i złodzieje XD pis sie nie umywa 

No wiadomo, jak dla Kaczyńskiego cały oddział w szpitalu w Lublinie zamykali to było OK. :E Naprawdę, udawanie świętych przez prawicowców się w tym wypadku nie uda. Zresztą każdy kumaty wie, że system ochrony zdrowia jest zepsuty do cna niezależnie od tego, kto (jaka opcja polityczna) zarządza danym szpitalem. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Napisałeś, że "PiS się nie umywa". 

Ziobro też zdaje się miał specjalne względy w Centrum Onkologii... Ot, kolejny bulwersujący czwartek w światku lekarskim i tyle... I nie, że bagatelizuję, powinni się Kacprzykowi dobrać do d..., skoro był skrajnie bezczelny i głupi, ale sieć już zalewa fala wpisów, że nie on jeden. Dziesiątki, setki, niezależnie od sympatii partyjnych.

Edytowane przez Zas
Opublikowano
6 minut temu, Zas napisał(a):

Napisałeś, że "PiS się nie umywa". 

Ziobro też zdaje się miał specjalne względy w Centrum Onkologii... Ot, kolejny bulwersujący czwartek w światku lekarskim i tyle... I nie, że bagatelizuję, powinni się Kacprzykowi dobrać do d..., skoro był skrajnie bezczelny i głupi, ale sieć już zalewa fala wpisów, że nie on jeden. Dziesiątki, setki, niezależnie od sympatii partyjnych.

to są złodzieje, ale ja nie sympatyzuje z pisem, po prostu PO robi wały takie obvious że wychodzą w niedługim czasie, a i tak bezwstydnie przed kamerą będzie jechał jeden z drugim, że nie

Opublikowano

Zwrot medali po jednej i drugiej stronie. Spór polityczny trwa, w Rosji wypili szampana, wojna polsko-polska rozpętana na nowo. Nawet jak mym jednego wspólnego wroga, to ciężko niektórymi wybaczyć za błędy przeszłości. Oczekiwania za pomoc to kolejna sprawa :E To tak jakbym poratował kierownika 5 zł, i po roku oczekiwał od niego zadośćuczynienia. 

Opublikowano

Dawno mnie tu nie było ale widzę że trajektoria tutaj bez zmian :)

W temacie Ukrainy jesteśmy ruch..ni już od dawna przez wszystkich dookoła.

Wystarczy przypomnieć gwarancje unijne przy przekazywaniu uzbrojenia po wybuchu wojny. Ustalono wtedy że wszystkie Państwa UE przekazujące uzbrojenie otrzymają 40% rekompensaty i na tych warunkach przekazaliśmy to uzbrojenie.

Teraz się okazuje że w UE mają to głęboko w D i żadne państwo ma nie otrzymać tej rekompensaty bo UE nie ma na to kasy. Klasyczny Bareja: nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobisz.

Kolejny temat to przekazanie ostatnich migów Ukrainie. Wstępna umowa zakładała transfer technologii ( drony ) ale Ukraińcy nie wywiązują się z tego a na dokładkę zażądali żebyśmy na własny koszt zmodernizowali im te migi co pokazuje jak absurdalne jest stanowisko Ukrainy.

Takie tematy można jeszcze długo mnożyć.

Traktowani jesteśmy przez nich totalnie " z góry", postępowanie Zełenskiego a właściwie całego aparatu władzy w Ukrainie wyraźnie to pokazuje od dłuższego czasu, łaskawa zgoda na kolejne ekshumacje które powinny odbyć się już dawno temu to kolejny przykład totalnej asymetrii w tych relacjach.

Nie dziwię się prezydentowi Ukrainy, gra do swojej bramki i tak powinno to wyglądać. Gdybym był Ukraińcem, byłbym z niego dumny ( piszę nie o polityce wewnętrznej Ukrainy czy korupcji tylko o grze politycznej na zewnątrz i pozyskiwaniu środków na wojnę ). Za to dziwię się postawie wielu Polaków którzy na jakąkolwiek krytykę reagują z marszu "ruskimi onucami". Najwyższy czas żebyśmy w końcu zaczęli grać do własnej bramki jak robią to praktycznie wszyscy dookoła. Francja i Niemcy potrafią jakoś to ogarnąć i zadbać o swoje interesy. Nawet taka Słowacja potrafi się głośno upomnieć o kasę za przekazane uzbrojenie.

Dalej płacimy za starlinki, potężny unijny kredyt dla Ukrainy, przekazujemy za free masę prądu, paliwa, itd. Przekazaliśmy im już blisko 5% naszego PKB ( link PAP ) więc takie traktowanie naszego kraju przez władze Ukrainy uważam za szczyt bezczelności a samo odebranie jakiegoś oznaczenia za niewiele wnoszący do sprawy gest i kompletnie niepotrzebny ( chociaż politycznie przekalkulowany na reakcję polskiego społeczeństwa ). Powinniśmy zagrać dużo ostrzej i zacząć od przeglądu aktualnych kosztów jakie ciągle ponosimy i zacząć poważne redukcje. ( krótko dla rzucających ruskimi onucami na prawo i lewo: nie twierdzę że powinniśmy całkowicie przestać pomagać )

Przerzucanie się "blaszkami" do marynarki nic nie zmienia, za to pięknie polaryzuje społeczeństwo.

Tyle się pisze o absurdalnie wysokim deficycie, permanentnym braku środków np w NFZ a rozdawnictwo ( nie tylko dla Ukrainy ) kwitnie w najlepsze. Dajemy się rozgrywać od lat jak dzieci a nasi politycy grają do wszystkich bramek dookoła zamiast do naszej.

Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.wp.pl/swiatowe-media-o-orderze-zelenskiego-szczegolnie-zaskakujace-7298718410831904a

Fatalna decyzja Prezydenta. Wbrew polskiej racji stanu. Kompletnie nie mająca przełożenia na jakiekolwiek zyski wizerunkowe i gospodarcze. Generująca jedynie straty wizerunkowe. A po co? Żeby przypodobać się części elektoratu... No, ale ja na niego nie głosowałem. Nie odpowiadam za to co robi. Ja z tą decyzją się nie zgadzam. Działanie Załenskiego należało odpowiednio potraktować, ale nie w ten sposób. Albo ostrą notą dyplomatyczną albo np. wywieraniem presji. Dyplomacja z pewnością zna wiele innych rozwiązań niż odebranie medalu. A medal dostał za to, że Ukraina broni nas przed ruską swołoczą i stanowi bufor bezpieczeństwa, że nie graniczymy z tymi ku.....i a nie za nazywanie lub nienazywanie jednostek wojskowych.

Ja tylko liczę na to, że Ukraina doskonale wie, że Prezydent zagrał politycznie, a połowa Polaków się z nim nie zgadza.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Zwrot medali po jednej i drugiej stronie. Spór polityczny trwa, w Rosji wypili szampana, wojna polsko-polska rozpętana na nowo. Nawet jak mym jednego wspólnego wroga, to ciężko niektórymi wybaczyć za błędy przeszłości. Oczekiwania za pomoc to kolejna sprawa :E To tak jakbym poratował kierownika 5 zł, i po roku oczekiwał od niego zadośćuczynienia. 

Prawactwo funkcjonuje w systemie bitowym, stany pośrednie ich przerastają.

Opublikowano
7 godzin temu, trepek napisał(a):

Glupoty. SumiRiko z Sosnowca, ZF z Czestochowy, Boryszew, BorgWagner z Jasionki. To tak na szybko.

nie przesadzajmy z tym sumiriko, robią gumowe elementy, do wszystkiego co się da x D

zf okej

borgwagner z tego co wyczytałem głównie diesle produkcji renault, ktore faktycznie występują równiez w nissanach 

boryszew nie znalazłem żeby produkowali dla nissana cokolwiek

Opublikowano
5 godzin temu, hubio napisał(a):

Dyplomacja z pewnością zna wiele innych rozwiązań niż odebranie medalu.

Oczywiście, że tak ale najpierw trzeba nie być ruskim pachołkiem a do tego jeszcze nie być ograniczonym intelektualnie kibolem.

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/trzeci-prezydent-ukrainy-podjal-decyzje-ws-orderu-orla-bialego-7298984486582304a

No i teraz wchodzimy już w wielką kłótnię... Niestety spotkały się ze sobą 2 narody mające hopla na punkcie swojej dumy narodowej. Mam tylko nadzieję, że i i zwykli Ukraińcy nie zaczną np. specjalnie gorzej pracować w Polsce i mam nadzieję, że to się nie przełoży na wzajemne relacje między nami, a Ukraińcami w Polsce.

Bardzo zła decyzja Nawrockiego. Bardzo zła. Pamiętajmy, że na Ukrainie codziennie giną kobiety i dzieci, a żołnierze przelewają krew żeby nie dopuścić ruskiej swołoczy do naszych granic. Niestety tak jak w przypadku pandemii tak i teraz - Polacy w pierwszym okresie niemal by serce położyli na tacy, ale po kilku latach jak w tym przypadku, albo roku w przypadku pandemii wahadło przechyla się na 2 stronę. Oczywiście sam Załenski też powinien wiedzieć jak źle to może być odebrane w Polsce, ale jak już pisałem w innym wątku - w pełni go rozumiem. UPA dla Ukraińców to bohaterowie bo bronili ich przed Armią Czerwoną. Dla dużej części z nas i Żołnierze Wyklęci są bohaterami i też mają za sobą różne ciemnie sprawki. Więc żeby obronić patriotyzm i ducha walki Załenski podjął taką decyzję mając na szali dobre stosunki z Polską albo utrzymanie ducha walki Ukrainy. Wielka szkoda decyzji Nawrockiego. Nie wiem czy Tusk go przekonywał, że zrobią jakąś notę itp. Pewno tak... Ale wiadomo... kim jest Nawrocki.... A teraz w geście solidarności Ukraińcy wszyscy zaczną oddawać. Z ich pozycji to wtrącanie się obcego państwa do ich suwerenności. Kompletnie się nie dziwię. My byśmy DOKŁADNIE tak samo zrobili bo mamy w tym względzie identyczną cechę narodową... Nikt nie będzie Polakom mówił co mają robić... W Ukrainie jest dokładnie to samo...

Opublikowano (edytowane)

Biorąc pod uwagę czym na powrót staje się UPA i tak nasze relacje poszłyby w kierunku pogorszenia relacji. To są ich bohaterowie, teraz tym bardziej. A te całe ekshumacje na poważnie kiedyś zostaną przeprowadzone, jale już jako ciekawostka archeologiczna kiedy już nikogo to nie będzie obchodzić. 

Ale trzeba było to załatwić inaczej. Choć oczywiście nie połykać flegmy spluniętej  nam prosto do ryja. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
Cytat

. Mam tylko nadzieję, że i i zwykli Ukraińcy nie zaczną np. specjalnie gorzej pracować w Polsce i mam nadzieję, że to się nie przełoży na wzajemne relacje między nami, a Ukraińcami w Polsce.

Daj spokój, chyba tacy głupi nie są, przecież Polacy mogą im zrobić drugi Belfast.

Akurat ja mieszkam w mieście gdzie praktycznie w centrum miasta jest mural "Wołyń, pamiętamy" a na co drugim przystanku są napisane tego typu teksty na rozkładzie.

Opublikowano

nasze rządy są pod permanentnym butem ukraińców od afery podkarpackiej, więc odebranie orderu to być może nie jest najlepszy ruch patrząc na dłuższą perspektywę, bo to, że obecny rząd albo kolejny rząd pisu weźmie z połykiem od banderowców to jest tylko kwestia czasu, a wtedy będzie to będzie komedia na cały świat 

Opublikowano
40 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Biorąc pod uwagę czym na powrót staje się UPA

No a możesz rozwinąć - czym się na powrót staje UPA? :) Chyba raczej w imię pamięci UPA to gonią ruską swołocz, a nie atakują Polaków? Co ktoś powołując się na UPA gdzieś we wschodniej Polsce zaatakował Polaków albo są jakieś bandy Ukraińców z UPA gnębiących Polaków? Ukraińcy - cały Naród jest do nas bardzo przyjaźnie nastawiony. Tzn mam nadzieję, że wciąż będzie czas teraźniejszy, a nie przeszły po decyzji Prezydenta. 

Ukraińcy są dla Polski błogosławieństwem. Z jednej strony giną aby ruskie kacapctwo nie zbliżyło się nawet na minimetr do wschodniej granicy, z 2 strony w najgorszych fizycznych zawodach pracują na nasze emerytury i PKB. A do tego nie zakładają gangów na wzór imigrantów z krajów zachodnich gwałcących i napadających obywateli państw, które ich przyjęły. Chyba nawet prawica w Polsce dostrzega różnicę pomiędzy "islamską republiką Francji" a Polską... To co robi braun, a Nawrocki żeby się przypodobać zmanipulowanemu elektoratowi to jest zdrada stanu. Zdrada polskich interesów narodowych!