Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Chlopa chca od razu przesluchiwac, od reki. Typ od lewych faktur na 500tys jeszcze z tego co wiem wezwania na przesluchanie nie dostal.

:> 

55 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A dlaczego typa, który przyznał się do oszustwa zwracając kasę za 1/3 wystawionych przez siebie faktur, nie przesłuchano?

Wydawało mi się, że sygnalistów/świadków się z reguły przesłuchuje na początku żeby wstępnie ustalić jakie zarzuty mogą wchodzić w grę w przypadku podejrzewanego ale jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Swoją drogą sprawa nie dotyczyła a przynajmniej nie bezpośrednio tej kasy

HLlg3uOWoAAwrcI?format=jpg&name=900x900

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
26 minut temu, Kris194 napisał(a):

Wydawało mi się, że sygnalistów/świadków się z reguły przesłuchuje na początku żeby wstępnie ustalić jakie zarzuty mogą wchodzić w grę w przypadku podejrzewanego ale jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

To zależy czy chcesz temat wyjaśnić czy zastraszyć „sygnalistę” :) 

Opublikowano (edytowane)

Nie dziwię się człowiekowi że nie chciał zeznawać bez pełnomocnika. Przy tej prokuraturze i ministrze niesprawiedliwości to by było czyste samobójstwo. Warto będzie śledzić dalsze losy tego doktora, bo pełowska mafia mu nie odpuści. To ceniony chirurg, pewnie wyjedzie z kraju bo mu tutaj żyć nie dadzą.

Jak patrzę na krzywy ryj tego prokuratora który się wypowiadał i to co mówił to nie mam wątpliwości jak to będą ustawiać s...syny: on podawał tylko pierwszą literę nazwiska jak to się robi przy przy oskarżonych, no debil. To jest czysta mafia, maski opadły!

A wypowiedź kłamliwego rudzielca o niskiej wiarygodności sygnalisty z marszu wywołuje obraz jak pieprzy o murańskim przed wyborami, podkłada się pięknie:boink: za chwilę będziemy mu śpiewać: to jest już koniec, możemy iść, nie ma już nic... :metal:

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
12 minut temu, ibizpl napisał(a):

Nie dziwię się człowiekowi że nie chciał zeznawać bez pełnomocnika. Przy tej prokuraturze i ministrze niesprawiedliwości to by było czyste samobójstwo. Warto będzie śledzić dalsze losy tego doktora, bo pełowska mafia mu nie odpuści. To ceniony chirurg, pewnie wyjedzie z kraju bo mu tutaj żyć nie dadzą.

Jak patrzę na krzywy ryj tego prokuratora który się wypowiadał i to co mówił to nie mam wątpliwości jak to będą ustawiać s...syny. To jest czysta mafia, maski opadły!

A wypowiedź kłamliwego rudzielca o niskiej wiarygodności sygnalisty z marszu wywołuje obraz jak pieprzy o murańskim przed wyborami, podkłada się pięknie:boink: za chwilę będziemy mu śpiewać: to jest już koniec, możemy iść, nie ma już nic... :metal:

I hop następny wrzód się trafił. Jak was jest łatwo wyłapać. Wystarczy zrobić przegląd bez wchodzenia nawet w treść. 100% na forum sprzętowo-komputerowym to udział w temacie Polityka. Zero treści, zero pomocy w awariach komputerów, jedyne co w postach to jad i nienawiść polityczna. Hop do ignorowanych! Hop, hop, hop!!!

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Grolshek napisał(a):

I hop następny wrzód się trafił

A ty jakiś lewacki eko groszek jesteś że nie widzisz co się dzieje? Tego syfu już się nie da bronić, ale można wypierać rzeczywistość, jak ty:balon:

W sprawach komputerów pomagało się przez lata na pclabie, tutaj to forum dopiero się buduje do tamtego poziomu.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Nie dziwię się człowiekowi że nie chciał zeznawać bez pełnomocnika.

A to powinno być standardowe, wręcz z urzędu czynione. Tak, człowiek wezwany na przesłuchanie jeśli ma obowiązek sie stawić, to powinien mieć prawo do pełnomocnika z urzędu. Obowiązek rodzi prawo, a prawo obowiązek. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
36 minut temu, ibizpl napisał(a):

Jak patrzę na krzywy ryj tego prokuratora który się wypowiadał i to co mówił to nie mam wątpliwości jak to będą ustawiać s...syny: on podawał tylko pierwszą literę nazwiska jak to się robi przy przy oskarżonych, no debil. To jest czysta mafia, maski opadły!

A ktoś mu zabronił wziąć pełnomocnika? Nie. 

16 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Doprecyzuj

W przestrzeni publicznej pojawiło się wystarczająco informacji aby ważąc śledztwo przeciw Kasprzykowi. 

Nie robią tego bo grają pewnie na czas. 

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Istotna rzecz - to że ten Emil jest nieuczciwy i być może też jest złodziejem nie zmienia tego co odwalił Kasprzyk. 

to nie jest jak z taśmami u Sowy - gdzie w sumie nie zarejestrowano przestepstw, Ale podsłuchiwanie było przestepstwem. 

Tutaj ujawniono ewidentne wałki. I nawet jeśli ujawniający mail swoje interes w tym to nie może przyćmić oszustw. 

Opublikowano
18 minut temu, Suchy211 napisał(a):

A to powinno być standardowe, wręcz z urzędu czynione. Tak, człowiek wezwany na przesłuchanie jeśli ma obowiązek sie stawić, to powinien mieć prawo do pełnomocnika z urzędu. Obowiązek rodzi prawo, a prawo obowiązek. 

Już bez przesady, że będziemy fundować pełnomocnika gościom zarabiającym po milion złotych rocznie. 

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman Bardziej chodziło mi nie o tą konkretną sytuację, tylko powiedzmy inne podobne. Czy jako pierwszy na przesłuchanie powinien być wzywany sygnalista/zgłaszający jeśli tak/nie, to dlaczego?

@GordonLameman Odnośnie powyższego, taki chyba i tak skorzysta ze swojego. Jeżeli kogoś jednak nie stać a chce, to powinien dostać. Choć jak znam życie ludzie i z tego zrobiliby patologię. 

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

@GordonLameman Bardziej chodziło mi nie o tą konkretną sytuację, tylko powiedzmy inne podobne. Czy jako pierwszy na przesłuchanie powinien być wzywany sygnalista/zgłaszający jeśli tak/nie, to dlaczego?

Z mojej praktyki to zależy od zgłoszenia.

Jesli widać że jest z dupy to wzywamy sygnalistę żeby coś więcej się dowiedzieć. Jesli jest zmyślone to czasem nawet nie wzywamy. 

Ale jak jest wystarczająco dużo info to zaczynamy przesłuchania innych osób. Wzywanie sygnalisty na sam początek nie jest domyślna sytuacja - czasem masz anonimowych sygnalistów.

Ale ja mówię o perspektywie postępowań wewnętrznych, a nie o prokuraturze :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To zależy czy chcesz temat wyjaśnić czy zastraszyć „sygnalistę” :) 

Kogoś kto w mediach rzuca ciężkie oskarżenia zamiast złożyć zawiadomienie do prokuratury trudno nazwać "sygnalistą". Rozpowiadanie, że na skutek nieprawidłowości w szpitalu mogło dochodzić do śmierci pacjentów to nie sprawa o kradzież pierścionka. Choć raz państwo zareagowało tak jakbym tego oczekiwał czyli błyskawicznie.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Kogoś kto w mediach rzuca ciężkie oskarżenia zamiast złożyć zawiadomienie do prokuratury trudno nazwać "sygnalistą". Rozpowiadanie, że na skutek nieprawidłowości w szpitalu mogło dochodzić do śmierci pacjentów to nie sprawa o kradzież pierścionka.

Sygnalista może zgłosić się do prasy. :) 

Opublikowano

Już powoli się gubię. Czy ten sygnalista na początku nie sygnalizował  problemów zarządowi szpitala ? Gdzieś mi się to obiło o uszy i generalnie nic z tym nie zrobiono. No akurat trafił na zarząd co był w tej sprawie umoczony po uszy :E W końcu ten cały zarząd odwołano. Facet kompletnie się pogubił i dalej postanowił zasygnalizować sprawę Rafałowi, który na konferencji prasowej totalnie zaczął ściemniać, że nic nie wiedział chociaż sam mu zasugerował taką formę kontaktu przez komunikator :E Wcześniej sygnalista miał do niego wydzwaniać. Ta cała sprawa to typowe WTF.

Opublikowano
6 minut temu, skypan napisał(a):

Już powoli się gubię. Czy ten sygnalista na początku nie sygnalizował  problemów zarządowi szpitala ? Gdzieś mi się to obiło o uszy i generalnie nic z tym nie zrobiono. No akurat trafił na zarząd co był w tej sprawie umoczony po uszy :E W końcu ten cały zarząd odwołano. Facet kompletnie się pogubił i dalej postanowił zasygnalizować sprawę Rafałowi, który na konferencji prasowej totalnie zaczął ściemniać, że nic nie wiedział chociaż sam mu zasugerował taką formę kontaktu przez komunikator :E Wcześniej sygnalista miał do niego wydzwaniać. Ta cała sprawa to typowe WTF.

Prasa nie ma do końca pojęcia o ustawie o ochronie sygnalistów, więc tak szczerze dużo mogą mieszać. :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Mi kompletnie nie o to chodzilo. Fakt - sa nowe rewelacje, ktore trzeba wziac pod uwage, ale....

Wyszla afera ze szpitalem -> tusk nikogo publicznie nie straszy prokuratura
Ktos cos dodaje do afery wiecej -> tusk zapomina o pierwszym gutku totalnie i publicznie 'wjezdza' w sygnaliste

Opublikowano (edytowane)

I'm back :banana: moda trochę poniosło 3 miechy za "obrazę" %-)

A i czekam na nazwanie mnie onucom :o bo bo w sumie za to co ostatnio wyrabia Zeleński to straciłem do nich mój szacunek i jestem za trzymaniem ich za mordy. Koniec z uprzejmosciami i dawaniem za darmo. Trzeba grać twardo, w sumie dobrze że sutener odebrał mu ten order, po tym wyszło szydło z worka. 

Co do ostatnich dni to bardzo dobra robota Słowika, jechać z kolesiostwem i złodziejstem w KO, miało być inaczej niż za PIS. Będzie piekny wp*** w 2027 :D

Jeszcze to zastraszanie ludzi przez KO i tego dzbana z KO Andruta :Crash:

Jak znajde chwile to musze nadrobić tematy :o

Edytowane przez Camis