Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, ibizpl napisał(a):

Zgadzam się w zupełności, dlatego nie rozumiem co chcą osiągnąć ukraińcy strzelając foch za fochem i eskalując konflikt. Bo to co robią to dokładnie te fajerwerki o których wspomniałeś.

Masz jakieś potwierdzenie tej tezy? Nie neguję ale jestem ciekaw jak to w końcu jest.

3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Trzeba ostudzić ten konflikt bo nie służy żadnej stronie

to macie na ostudzenie konfliktu x D

https://warszawawpigulce.pl/na-wolyniu-uczczono-dowodce-upa-w-tle-kpina-z-warszawy-i-100-tysiecy-ofiar-formacji/

Opublikowano

Za chwilę to i Niemcy mogą się uprzeć, że przecież przed wojną Hitler zrobił dużo dobrego dla Niemiec np, zlikwidował bezrobocie, stworzył największą armię na świecie i rozpędził gospodarkę, a wszystkim Niemcom żyło się super... W końcu też zasługuje na pomniki... :rotfl2:

Tylko Niemcom nigdy by nie przyszło to do głowy bo to Naród mądry, który wyciągnął wnioski z tego co zrobił i podejrzewam nigdy tam nie będzie drugiego hitlera. A widać Ukraińcy mają wywalone na to, że UPA zamordowała 100 000 cywilów - mnóstwo kobiet i dzieci. Jak cały czas ich mocno popieram to tą akcją z nadaniem tego imienia UPA, a teraz odsyłaniem orderu kurierem + fochy na Gdańsk i stawianie jakiś pomników tym z UPA to dużo tracą w moich oczach bo bardzo im pomogliśmy... Załenski to zrobił, na to była reakcja Nawrockiego i jakby chciał uciszyć sprawę to by normalnie odesłał Order przez Ambasadora i pojechał do Gdańska i np. przedstawił swoje stanowisko, że UPA prowadziła partyzantkę po 1945 przeciwko czerwonej zarazie. I po prostu temat by się skończył. Ale jednak widać, że nie...

Czytałem, że to co robi Załenski, podobnie jak Nawrocki jest obliczone podobno na jakiś zysk polityczny bo ma słabe notowania na Ukrainie. Ale nie wiem czy to prawda bo nie weryfikowałem.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, skypan napisał(a):

Smutne jest to, że u wielu rodaków coraz bardziej rozwija się syndrom sztokholmski.

Antypolskość i owstydzanie historii to jest taki trochę standard w Polsce. Jeszcze paręnaście, może parędziesiąt lat i nikt o tych wydarzeniach mówić nie będzie, albo jeszcze „będziemy" ich przepraszać, że daliśmy się wyrżnąć, a pomniki dzielnych banderowców będą dumnie stały. Jesteśmy ugotowani jako naród, a takie wydarzenia oraz reakcje części (coraz większej) społeczeństwa tylko to potwierdzają.

Ooo bo to było dawno

Ooo bo oni muszą mieć bohaterów narodowych

Ooo bo oni walczą z ruskim 

Ooo nie zaogniaj konfliktu z ukrainą ruska onuco

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano

Zastanawia mnie jaka by była reakcja ukraińców gdyby kacapy ustanowili jakieś święto narodowe czy tam nadali jakąś nazwę jednostce pt. Bohaterskiej armii walczącej z nazistowskimi ukraińcami a odział ten odpowiadał by za wysyłanie dronów na cywilów ?

Przecież kacapy mają prawo nadawać nazwy jakie chcą - tak w myśl wypowiedzi zeleńskiego. 

Opublikowano
35 minut temu, hubio napisał(a):

Załenski to zrobił, na to była reakcja Nawrockiego i jakby chciał uciszyć sprawę to by normalnie odesłał Order przez Ambasadora i pojechał do Gdańska i np. przedstawił swoje stanowisko, że UPA prowadziła partyzantkę po 1945 przeciwko czerwonej zarazie. I po prostu temat by się skończył.

Tak dzielnie i skutecznie walczyła z sowietami że wobec około 10 tysięcy zlikwidowanych czerwonoarmistów wymordowała na polskich terenach ponad 100 tysięcy nieuzbrojonych cywili  - w tym dziesiątki tysięcy kobiet i dzieci. 

Opublikowano
2 godziny temu, ibizpl napisał(a):

Masz jakieś potwierdzenie tej tezy? Nie neguję ale jestem ciekaw jak to w końcu jest.

Już kilka miesięcy po rozpoczęciu wojny Ukraina zaczęła płacić Orlenowi za dostarczone paliwo. Ile? Tajemnica, ale podobno Orlen na tym zarabia. Oczywiście jako że paliwo nie jest wprowadzane do obrotu w Polsce to nie są naliczane polskie podatki więc cena za litr jest daleka od tej na stacjach.

Opublikowano
20 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tak dzielnie i skutecznie walczyła z sowietami że wobec około 10 tysięcy zlikwidowanych czerwonoarmistów wymordowała na polskich terenach ponad 100 tysięcy nieuzbrojonych cywili  - w tym dziesiątki tysięcy kobiet i dzieci. 

Jak sowieci wchodzili to UPA uciekała... ;D Po tym co się dowiedziałem o tej UPA to zastanawiam się czy Ukraińcy naprawdę nie mają lepszych bohaterów... Bo czcić ludobójców którzy zamordowali 100 000 ludzi  w tym kobiety i dzieci i 10 000 ruskich i kolaborantów gdzie pewno z połowa to była ukraińska ludność cywilna pracująca dla rosji - często być może z dramatycznych wyborów moralnych np. matka mająca dzieci, które by umarły z głodu jakby nie pracowała w lokalnym urzędzie. Tak naprawdę sami Ukraińcy powinni zacząć to sprawdzać. A oni jeszcze nam mówią, że to "polska perspektywa"...  Polska perspektywa to by była jakby zabili 1mln ruskich, a nie z 5000 bo jak pisałem drugie 5000 to mogła być ludność cywilna... Cała ta UPA jawi się jako banda tchórzy, która była mocna z kobietami i dziećmi, a nie wojskiem... Jakby role się odwróciły i w Polsce by ktoś chciał czcić kogoś kto zabił 100 000 Ukraińców - kobiety i dzieci to bym pierwszy krzyczał, żeby się tym nie chwalić.

No niestety Załenski tym co zrobił wkurzył dużą część społeczeństwa, którzy dotąd, jak ja żyli w świecie ignorancji i myśleli, że no tak - to było 80 lat temu, zabili naszych ale bronili swoich przed ruskimi... A jak się wgłębić to były ostatnie k. które zabijały kobiety i dzieci. Ukraińska Prokuratura Generalna powinna powołać zespół ds sprawdzenia tych zbrodni ludobójstwa zarówno na Polakach i Żydach ale i własnej ludności, a nie k. nazywać ich imieniem jakieś jednostki albo budować pomniki! Mam nadzieję, że Tusk DOKŁADNIE wyjaśni to europejskim przywódcom. I żeby jeszcze za chwilę sama Ukraina nie oberwała mocno wizerunkowo od tego.

Opublikowano

A TVN oczywiście zaraz się na to rzucił, ale już o kolejnych uhonorowaniach bandytów i ludobójców cisza, bo to niedobra o tym mówić.  ;D 

Takie wrzutki się zdarzają, trzeba po prostu trochę rozumu i tyle, a nie łykać wszystko.

Spoiler

Osobiście czekam aż w dawnym Przebrażu postawią pomnik bohaterskim bojcom z UPA, którzy polegli w walce z sowieckim najeźdźcą. I to nawet będzie prawda, tylko oczywiście nie wspomną że polegli oni przy próbie zdobycia tej miejscowości, i oczywiście wymordowania mieszkańców.
W ostatecznej bitwie Przebraże zaatakowało około 10 tysięcy bandytów, Polacy odparli wszystkie ataki i razem z sowiecką partyzantką wytłukli minimum 400 tych ścierwojadów. A później przeszli do kontrataków, i cała legenda UPA w tym momencie idzie się walić, bo pomimo wsparcia miejscowej ludności przegrywali w zasadzie wszystkie starcia. Nie z Armią Czerwoną, tylko z Polakami z samoobrony, wspieranej przez Prokopiuka i jego ludzi.

Tam gdzie była zorganizowana samoobrona te zasrańce z reguły nie dawały rady wiele zdziałać, regularnie dostawali łomot i z obsraną zbroją uciekali.

Niestety ale nikt też nie mówi o tym że ta miejscowa ludność nie tylko ich żywiła, ale brała czynny udział w mordach na Polakach, i te najokrutniejsze mordy to byli często właśnie ukraińscy cywile. Nie mieli broni palnej więc mordowali tym czym mieli, no i niestety chcieli się też przy tym "zabawić" na różne chore sposoby, ale u nas wolą mówić że "to wszystko UPA" bo tak jest wygodniej. Dzisiaj słyszymy bzdury że AK spaliła wieś ukraińską i wymordowała niewinnych ludzi, ale kto się może temu dziwić? To byli często ludzie z tych właśnie okolic, widzieli co tam się działo, często to ich rodziny wymordowano. I wiedzieli że to właśnie mieszkańcy mordowali, a UPA na przykład tylko robiła kordon wokół wioski żeby nikt nie uciekł, czy można więc ich winić że po prostu chcieli się zemścić? 

Opublikowano

Odnośnie tej całej awantury Polsko - Ukraińskiej. Zełenski wszystko rozpoczął. Dostał czas żeby jakoś swój błąd naprawić - nie skorzystał i teraz zbiera tego owoce. Powiedział bym, że mu się ostatnio trochę w dupie poprzewracało. Jeszcze ze 2 lata temu pewnie nawet taki pomysł by mu do głowy nie przyszedł, a teraz poczuł się trochę pewnej i jednego ze swoich największych sojuszników traktuje z buta.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Mar_s napisał(a):

Takie wrzutki się zdarzają, trzeba po prostu trochę rozumu i tyle, a nie łykać wszystko.

Łatwo powiedzieć ale trudno zrobić, przypominam, że mówimy często o tych samych osobach co tu

https://edukacja.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9744528,edukacja-w-kryzysie-ponad-30-proc-polakow-wierzy-ze-ludzie-zyli-z-d.html

https://www.telepolis.pl/tech/nauka/polacy-cofaja-sie-w-rozwoju-dane-sa-bezlitosne

Jak chcesz to możesz pomóc nieść kaganek oświaty, wiele osób będzie wdzięcznych.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
57 minut temu, GordonLameman napisał(a):

no, brawo prawica. Wyhodowaliście sobie super „telewizję”. 

A teraz wyobraź sobie, że można mieć poglądy prawicowe i kompletnie nie zgadzać się z tym co robi (czy z komunikatem jaki ślą) popis, konfa czy tam ich tv (TVP kiedyś czy republika teraz). 

znowu wrzucasz wszystko i wszystkich do jednego worka. Chyba dla kontrastu trzeba pisać, żeś prawnik z kupionym dyplomem, jak “wiekszosc” z tego obozu. 

Opublikowano
6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

A teraz wyobraź sobie, że można mieć poglądy prawicowe i kompletnie nie zgadzać się z tym co robi (czy z komunikatem jaki ślą) popis, konfa czy tam ich tv (TVP kiedyś czy republika teraz). 

niby można, ale potem koniec końców takie osoby głosują na Dudę, Nawrockiego, tęsknią za rządami PiS. :) 

6 minut temu, oldfashioned napisał(a):

znowu wrzucasz wszystko i wszystkich do jednego worka. Chyba dla kontrastu trzeba pisać, żeś prawnik z kupionym dyplomem, jak “wiekszosc” z tego obozu. 

Robię to co ta prawica robi mi. Ile razy można pisać, że głosowałem na Trzecią Drogę, a Tuska uważam po prostu za mniejsze zło niż PiS? Prawactwo to nieuctwo, więc do nich nie dociera. 

Zatem całe prawactwo wrzucamy do pisowskiego woreczka. Tego samego, którego boją się krytykować - jak coś wspomnisz o TV Republika to prędzej usłyszysz „a bo TVN” niż słowa krytyki wobec Sakiewicza.

Przelewa mi się od prawackiej głupoty i ignorancji (od lewackiej trochę też, ale mniej - ale w sumie warto obczaić nowy zarząd Razemkow na Śląsku, można się uśmiać :E ). 

Opublikowano

Sakiewka to jest menda, Republiki nie oglądam, TVN też bo od lat nie mamy telewizora, filmy ze streamingu oglądam na dużym monitorze podpiętym pod Maca Mini M4. Także ocena jak zawsze kulą w płot. :P

I co mam powiedzieć? Że to żałosne jest? Żałosne jak cholera, facet jest jak telewizyjny kaznodzieja.

Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

Sakiewka to jest menda, Republiki nie oglądam, TVN też bo od lat nie mamy telewizora, filmy że streamingu oglądam na dużym monitorze podpiętym pod Maca Mini M4. Także ocena jak zawsze kulą w płot. :P

Winny się tłumaczy!!! :E 

to był żart z Republika xD 

Teraz, Mar_s napisał(a):

I co mam powiedzieć? Że to żałosne jest? Żałosne jak cholera, facet EjAj telewizyjny kaznodzieja.

To powinno byc zabronione - ta wojenna retoryka i żebranie :)  

Opublikowano
9 godzin temu, hubio napisał(a):

Za chwilę to i Niemcy mogą się uprzeć, że przecież przed wojną Hitler zrobił dużo dobrego dla Niemiec np, zlikwidował bezrobocie, stworzył największą armię na świecie i rozpędził gospodarkę, a wszystkim Niemcom żyło się super... W końcu też zasługuje na pomniki... :rotfl2:

Tylko Niemcom nigdy by nie przyszło to do głowy bo to Naród mądry, który wyciągnął wnioski z tego co zrobił i podejrzewam nigdy tam nie będzie drugiego hitlera. A widać

Jesteś niepoprawnym optymistą. Po pierwsze. Skąd wyszli WWI i WWII?

Po drugie. To nie to że Niemcy to jakoś specjalnie mądry naród. Hitler nie jest gloryfikowany bo przegrał. A byłby gloryfikowany gdybyśmy dzisiaj byli częścią cesarstwa niemieckiego. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Ciiii według Gordona wszyscy którzy nie są za jego fantazjami lewackiej utopii i krytykują imigrację są prawakami i na pewno głosowali na Brauna, Konfe czy Korwina. A no i oglądają TV Republika jakby nie mieli nic innego do roboty. Pomijam, że PiS z prawicą to ma tyle wspólnego co pies z kotem.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

niby można, ale potem koniec końców takie osoby głosują na Dudę, Nawrockiego, tęsknią za rządami PiS. :) 

Podczas Dudowych nie głosowałem, potem Trzaskowski, ostatnie wybory Trzecia Droga - która w sumie, jak widać po latach, nie różni się niczym od popisu.

Znowu wszystko i wszyscy do jednego worka :)

47 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Prawactwo to nieuctwo, więc do nich nie dociera. 

Dociera dociera, z nauka tez Gordon nie mamy problemow. Twoje mityczne prawactwo to nie tylko kibole i patologia, wierz mi ze jest rownie wielu credible phd po tej stronie.

50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

jak coś wspomnisz o TV Republika to prędzej usłyszysz „a bo TVN” niż słowa krytyki wobec Sakiewicza.

@Mar_s Cie wyjasnil wyzej, ale to przeciez byl tylko zart... :) TVP, TVN, TV Republika, onety, srety itd. wszystko to propagandowy sciek. 

52 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Przelewa mi się od prawackiej głupoty i ignorancji (od lewackiej trochę też...)

Mi sie przelwa od dzielenia wszystkiego na prawo i lewo, przypinania kazdej wypowiedzi do jakiejs ideologii politycznej. 
Napisz cos o ukraincach, jestes konforuskiem. Napisz cos o a, jestes -> B, napisz cos o c, jestes -> D.

To jest chore, to co robisz jest chore. Probujesz sprowadzic wszystko do jednego mianownika, jakbys wszystko wiedzial i rozumial - a tak nie jest. 

Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Powiem wprost i bez ogródek, k... która wrzuciła ten sfałszowany post na x już powinna mieć wjazd na chatę. To są działania typowo agenturalne.

Coś bardzo się ekscytujesz zwykłym fejkiem, jesteś bardziej proukraiński niż wszyscy ukraińcy których znam. Wjazd na chatę to powinien mieć ten oszust lekarz z peło a właściwie cały zarząd szpitala, tylko problem jest w ministerstwie żura szura bo to sami pełowcy są i klops!

Opublikowano
59 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Robię to co ta prawica robi mi. Ile razy można pisać, że głosowałem na Trzecią Drogę, a Tuska uważam po prostu za mniejsze zło niż PiS? Prawactwo to nieuctwo, więc do nich nie dociera. 

Zatem całe prawactwo wrzucamy do pisowskiego woreczka. Tego samego, którego boją się krytykować - jak coś wspomnisz o TV Republika to prędzej usłyszysz „a bo TVN” niż słowa krytyki wobec Sakiewicza.

Przelewa mi się od prawackiej głupoty i ignorancji (od lewackiej trochę też, ale mniej - ale w sumie warto obczaić nowy zarząd Razemkow na Śląsku, można się uśmiać :E ). 

Lewica za to same dobre wybory, Kotula, Zielińska, Żukowska, Nowacka, Hennig-Kloska, same wybitne, wyedukowne osobistości niosący kaganek oświaty w tym prawicowym ciemnogrodzie zwanym Polską

Opublikowano
8 godzin temu, hubio napisał(a):

Mam nadzieję, że Tusk DOKŁADNIE wyjaśni to europejskim przywódcom. I żeby jeszcze za chwilę sama Ukraina nie oberwała mocno wizerunkowo od tego.

To się grubo przeliczysz jeśli na to czekasz 🤣 to jest słaby nieudacznik, zależny od innych, zwykły pionek działający na szkodę Polski i Polaków w interesie obcej flagi. 

@oldfashioned takie podziały komuś służą. A nie można przecież wykluczyć że ten internetowy troll ma również interes w tym aby taki stan rzeczy dalej trwał. Tym bardziej dziwi że dalej z nim dyskutujecie.