Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Informacje są sprzeczne, w okresie kiedy ten incydent miał miejsce pisano że chciał od niego pieniędzy, teraz to zmieniono.
Podobno chłopak i matka są w szoku że złagodzono zarzuty.

Na pewno informacje z X są bardziej wiarygodne niż zeznania świadków! To też info od Teresy z Ostródy? 

1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

No ale wiadomo że lewactwo będzie rezuna bronić do upadłego, bo może mu bomba kota zabiła w Iwanozasrańsku.  

Nie będę debila bronił nawet trochę. Ale jak ktoś nie dokonuje ani nie usługuje dokonać rozboju to nie sądzi się go za rozbój. To normalne. W świecie normalnych ludzi. 

w świecie prawactwa jak widać nie - bo tam wszystko zalezy od aktualnego interesu politycznego!

Jak Ukrainiec grozi nożem i nie chce okraść to rozbój!!!!!1!1!1!

Jak jakaś durna Polka wyrywa torbę dziewczynie (chce ją jej zabrać) to już nie jest rozbój!!!! Bo ona jest z prawicy :lol2: 

Opublikowano

TVN napisał że żądał pieniędzy, no to chyba to musi być prawda? Prawda?  ;D 

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/siedlce-napastnik-z-nozem-w-autobusie-grozil-nastolatkowi-zareagowala-kierujaca-st8270204

Cytat

Napastnik wyciągnął nóż, grożąc chłopcu i żądając pieniędzy - poinformowała komisarz Ewelina Radomyska z Komendy Miejskiej Policji w Siedlcach. Kiedy autobus się zatrzymał, obaj opuścili pojazd. W tym momencie do akcji wkroczyła kierująca autobusem. Kobieta zachowała zimną krew i postanowiła interweniować.

A po roku wersja się zmieniła.

Pewnie jakie prawicowce...une tak mają.

Opublikowano
3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

TVN napisał że żądał pieniędzy, no to chyba to musi być prawda? Prawda?  ;D 

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/okolice/siedlce-napastnik-z-nozem-w-autobusie-grozil-nastolatkowi-zareagowala-kierujaca-st8270204

A po roku wersja się zmieniła.

Pewnie jakie prawicowce...une tak mają.

Nie ma w tym nic dziwnego. Materiał nie potwierdza początkowego przebiegu zdarzenia. Kto by miał mieć interes w tym żeby zmienić zarzuty?

poz atym a zarzuty nie są decydujące. Jak materiał przed sądem potwierdzi rozbój to dostanie wyrok za rozbój. 

Ja wiem, że ty nic nie wiesz. Pora, żebyś ty też się dowiedział :lol2: 

Opublikowano
39 minut temu, Mar_s napisał(a):

Tak, w miejscowej szkole chyba do 3 klasy trzeba gówniaka do domu zabierać (...) ;D

To jest nic. Teraz jak dzieci idą na boisko to rodzic ich pilnuje. Już pal sześć, że mi się zdarza siedzieć na ławce przez 3 godziny ale tam są dzieci po 11-12 lat i też ktoś ich pilnuje. Jak miałem 12 lat to jeździłem sam komunikacją miejską z przesiadką do punktu ksero a teraz nie można grupy dzieci w tym wieku zostawić na boisku. To było niewyobrażalne kiedy byłem dzieckiem, ciekawi mnie co będzie za kilka albo kilkanaście lat. 

Opublikowano
3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

@Henryk Nowak https://www.amazon.com/Bad-Therapy-Kids-Arent-Growing/dp/0593542924

polecam, mocne spojrzenie, moze nie do konca (na moment wydania) zbadane, ale teraz juz coraz wiecej researchu dowozi te tezy.

Dziękuję, chętnie się zapoznam. 

Zawsze kiedy pojawia się temat wychowania dzieci polecam zapoznać się z tym https://www.unaweza.org/aktualnosci/mlode-glowy-raport-z-badania/

Dorośli polegli w kwestii przygotowania świata dla kolejnych pokoleń. 

Opublikowano
23 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

To jest nic. Teraz jak dzieci idą na boisko to rodzic ich pilnuje. 

No ale to niestety wina rodziców, sami tworzą kompletne niedojdy, a później zdziwią się że dorosły chłop nadal z nimi mieszka.

Trochę samodzielności na pewno dzieciaka nie zabije.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mar_s napisał(a):

No ale to niestety wina rodziców, sami tworzą kompletne niedojdy, a później zdziwią się że dorosły chłop nadal z nimi mieszka.

Trochę samodzielności na pewno dzieciaka nie zabije.

Oczywiście, że tak, zgadzam się. Problem jest taki, że nie da się wyłamać bo to grozi problemami, np wizytą policji. A będzie gorzej. To co jest teraz kiedyś było nie do pomyślenia, więc nie zdziwię się jeśli za kilka lat rodzice nie będą puszczać samych dzieci w wieku 14 czy 15 lat. 

13 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Hmm, hmmm? Hmmm... czy za "naszych czasów" było inaczej? 

Mnie tam w pierwszej klasie raz do szkoły zaprowadzili i bajlando. W sumie nie wiem czy to dobrze czy źle. 

Oczywiście, że było inaczej. Siedzialo się ze znajomymi do późna, cały czas spędzalo się na dworze od rana do późnego wieczora, nikt nie chciał siedzieć w domu. U żadnych znajomych nie widziałem oznak przewlekłego stresu ani w podstawówce ani w gimnazjum. Po prostu byliśmy dziecmi. W liceum już było gorzej ale generalnie tragedii nie było. Ja widzę ogromną różnicę między teraz i wtedy a duża część winy zwalam na to, że rodzice nie widzą potrzeby socjalizacji swoich dzieci. 

No i oczywiście jest coraz więcej zaburzonych dzieci. Tak to jest jak coraz starsi ludzie decydują się na rodzicielstwo. Takie dzieci chodzą do normalnych klas, mają trudności z nauką i z odnalezieniem się w grupie, zdrowe dzieci z nich szydzą, rodzice zwlekają z przeniesieniem ich do szkoły specjalnej i w efekcie w jednej klasie w szkole podstawowej jest od 3 do nawet 5 dzieci z orzeczeniami a często jest jeszcze ktoś bez diagnozy. Jak takie dzieci mają być szczęśliwe? I niestety dzieci ze specjalnymi potrzebami przybywa a ani rodzice, ani szkoły nie są na to przygotowane. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)

@Henryk Nowak problem jest o wiele bardziej złożony i to we wszystkie strony... Prześladowanie było zawsze... I wciąż jest... Ja ponieważ mam cały rok dopisany i też z charakteru byłem dziecinny miałem mocno przewalone w liceum. Naprawdę mocno... Dzisiaj prawdopodobnie by mnie to ominęło? Teza nieprawdziwa... Nie - dzisiaj by się nie skończyło na szkole tylko by było 24/h bo bym wrócił do domu a ktoś by zrobił moje fakowe zdjęcie z Ai jak zabawiam się z kotem itp... Więc stres by nie był tylko w szkole ale i w czasie wakacji i ciągle... Z 2 strony rodzice by może zdiagnozowali depresję? Bo większa świadomość itp. Może tak, a może nie... Wszystko zależy od rodziców... Ok - a może psycholog szkolny? Bardzo w to wątpię... W Polsce w edukacji nie zmieniło się niemal nic... Podobnie jak generalnie w budżetówce... Problemy omija się szerokim łukiem...

Co jeszcze jest gorsze? To, że zawsze młodzież i dzieci stanowiły zamkniętą, hermetyczną grupę, ale to co jest obecnie rozjechało się w sposób absolutny... To co obecnie robią, mówią i ukrywają... dziewczyny 12-15 lat i chłopaki w podobnym wieku, ale głównie dziewczyny nie mieści się kompletnie w głowach rodziców... Te dzieci bardzo często są bardziej ogarnięte w ukrywaniu różnych rzeczy na telefonach czy lapkach niż ich rodzice. A jak ma dojść do fizycznego sprawdzenia to taka nastolatka z powodu wstydu wyrwie telefon i go zniszczy albo co najmniej skasuje co ma skasować...  Dzisiaj jest o wiele większy problem niż kiedyś bo dotyka bardzo często spraw intymnych a dzieci w tym wieku są na to mega wrażliwe. Zresztą wszyscy ludzie, ale dzieci najbardziej. W dawnych czasach tego nie było. Uderzano w sferę godności - jakieś podtapianie, agresja, wyśmiewanie, ale było bez socialów i bez tak ogromnej ilości spraw seksualnych... Dzisiaj takie dzieciaki bardzo się wstydzą mówić o różnych rzeczach mimo, że potrafią być bardzo dręczone. A do tego wszechobecna "oficjalna" linia politycznej poprawności i takiego softowego podejścia jest totalną fasadą. Zresztą dokładnie tak samo jak w świecie dorosłych. I to dodatkowo wszystko komplikuje... Bo im bardziej rodzic będzie wypytywał tym bardziej dziecko ze wstydu się nie przyzna. Dlatego myślę, że mądry rodzic powinien od małości tak wychowywać dzieci, żeby dziecko wiedziało, że może powiedzieć wszystko, ale naprawdę WSZYSTKO z naciskiem na sprawy seksualne... A im bardziej wrażliwe dziecko tym bardziej rodzic powinien być na to otwarty, a wręcz zachęcać do takich rozmów. No niestety w takich żyjemy czasach jakich żyjemy. A jak się tego nie zrobi to się potem okazuje, że w wieku 20 lat dziewczyna albo chłopak mają diagnozowanego borderline albo dwubiegunówkę albo depresję albo wiele innych zaburzeń.

I te dzieciaki naprawdę nie mają jak wyjść z tego... Brak socialów oznacza na starcie bycie "dziwakiem", "odludkiem' itp. Bardzo dobrze pokazał to nagrodzony serial z netflixa "Dojrzewanie"...

@Mar_s moim zdaniem dzisiaj dzieciaki muszą być o wiele twardsze niż kiedyś z powodów co pisałem wyżej. Pójście na jakieś boisko czy niby takie "cackanie" się to jest po prostu przez dzieciaki na maksa wykorzystywane i nie ma żadnego przełożenia na grupę rówieśniczą.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
8 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Oczywiście, że tak, zgadzam się. Problem jest taki, że nie da się wyłamać bo to grozi problemami, np wizytą policji.

Niestety, to najgorsze wzorce z zachodu, państwo pakuje się ludziom w życie z absurdalnych powodów. A jednocześnie system jest na tyle bezwładny i indolentny że nie zauważa, albo nie chce, ewidentnych przypadków maltretowania dzieci. Ile tego było w ostatnich latach? Jak można nie zauważyć że dziecko ma połamane kości, albo ma ślady przypaleń? :cenzura:

@hubio Trochę dramatyzujesz, są faktycznie kompletnie wycofane jednostki, ale jednocześnie dzieciaki są chyba bardziej ogarnięte niż moje pokolenie, szczególnie pod względem tego co chcą w życiu robić. No ale też trzeba przyznać że obecnie możliwości mają tak 10x większe niż my na przełomie 80/90.  :) 

Na pewno problem jest, bo niestety widzę to w domu jak Inea światłowód wyłączy, wtedy jest trochę jak na planie "The Walking Dead"  ;D

Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.wp.pl/mamy-nowy-sondaz-dwie-konfederacje-silniejsze-niz-pis-7307062576543744a

Jak myślicie czy będzie możliwe coś co wydaje się obecnie całkowicie nierealne, ale, że KO i PiS się zjednoczą przeciwko Konfederacji i braunowi i powołają własną koalicję w kontrze do konfobrauna? Czy jednak szybciej konfa z braunem dogada się z PiS?

A to, że konfa notuje tak wysokie poparcie całkowicie mnie nie dziwi. Osobiście w moim własnym życiu i życiu osób najbliższych to co się wyprawia i na co mam dowody powoduje, że nie ma żadnej opcji żebym zagłosował na KO (mimo tego, że od 40 lat głosowałem na ten nurt owsikowo-tefałenowsko-peowski). Jak już tu pisałem - KO nie reprezentuje osób najuboższych i osób ze styku klasy średniej z najuboższymi. Reprezentuje zamożną klasę średnią i najbogatszą. Cała legislacja idzie w obronę tych właśnie grup. Można powiedzieć wybierają sami siebie aby dbać o swoje własne interesy... 

Wobec jednak tego co naodwalał PiS w zakresie praworządności czy podejrzeń przestępstw w FS wyborcy odwracają się także od PiS. Można powiedzieć, że niemal 80% złego co rzutuje na PiS to "zasługa" byłej Solidarnej Polski i Ziobro. W rezultacie przepływy wyborców do konfy idą w mojej ocenie zarówno od byłych wyborców PiS ale i byłych wyborców KO. do brauna raczej wyłącznie od byłych wyborców PiS.

Jeśli chodzi o mnie to jeśli konfa bardziej by skręciła w kwestiach obyczajowych na lewo. Czyli odcięła się od nagonki na Ukraińców i UE. Wywaliła cały katolandowo-narodowy nurt bossaka to program uproszczenia podatków i ich likwidacji w wielu miejscach. Walka z biurokracją itp też do mnie przemawiają. Tym nie mniej na chwilę obecną oprócz partii RAZEM ja nie widzę nikogo kto by wziął się za korpo. A ponieważ sama partia RAZEM ląduje poniżej progu wyborczego to z liczących się ugrupowań nie mam obecnie nikogo na kogo bym chciał oddać swój głos.

https://www.o2.pl/informacje/trzymala-nogi-na-siedzeniu-nowe-fakty-po-skandalu-w-bielsku-bialej-7307334175185344a

A tu ostateczne wyjaśnienie kwestii nastolatek... Jest jak wcześniej tu prawie wszyscy pisaliśmy. Dziewczynka miał wyciągnięte nogi. Na zwróconą uwagę natychmiast te nogi zdjęła i usiadła obok, ale popier....y kretyn nasączony nienawiścią od brauna zaczął je wyzywać. Liczę na surową karę ze strony sądu. Choć pewno braun i jego fanatycy zrobią z niego bohatera....

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Prędzej rozpadnie się PIS i PO niż się zjednoczą. Skrajna frakcja PISu (typu "oze-sroze" Czarnka, Jaki, Kowalski) przejdą do Brauna (ciekawe jaki fikołek zrobią przed KK że bratają się z gościem ekskomunikowanym?), część PO połączy się z Morawieckim, na pożarcie zostaną kadłubki PIS (sama geriatria) i PO (same lenie).

Opublikowano
28 minut temu, hubio napisał(a):

Liczę na surową karę ze strony sądu. Choć pewno braun i jego fanatycy zrobią z niego bohatera....

Ja uważam że cyrk który zrobiono w mediach już wystarczy.

A jak myślisz, ten już też siedzi w areszcie? Moim zdaniem przestępstwo na tym samym poziomie, gdzie oburzenie w mediach? Gdzie Kierwa z pogłosem krzyczy?  :E 

Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

Jak już tu pisałem - KO nie reprezentuje osób najuboższych i osób ze styku klasy średniej z najuboższymi. Reprezentuje zamożną klasę średnią i najbogatszą. Cała legislacja idzie w obronę tych właśnie grup. Można powiedzieć wybierają sami siebie aby dbać o swoje własne interesy... 

Jak zrozumiesz, że wszystkie partie tak mają, to przestaniesz głosować...

Czytałeś kiedykolwiek jakikolwiek program Konfederacji? Którykolwiek byś nie wziął, to uważam, że wniosek np. dla przedsiębiorców jest z niego jeden: ten co ma kasę już na starcie, będzie miał możliwość prowadzenia biznesu wyzyskując najbiedniejszych. Moim zdaniem na tym polega ta "wolność", czyli na sile przebicia pieniądza i interesów (nie w znaczeniu biznesu, a znajomości, układów itd.). Tam jest mocno zakamuflowany ten najgorszy typ korporacjonizmu jaki sam wielokrotnie opisywałeś, tylko przeniesiony na poziom małych i średnich przedsiębiorstw.

W przypadku Korony i Konfederacji osobiście uważam, że żniwo po prostu zbiera ksenofobia i nic więcej. Znów mamy politykę opartą na emocjach i podziałach, tylko tu rolę odgrywa nie podział obywateli, a podział pod względem narodowości. Obie te partie to partie nacjonalistyczne i sporo ludzi idzie w tym kierunku, bo "obiecują" walkę z imigracją, interes narodowy itd. Tylko nikt nie sprawdzi jakie mają pozostałe postulaty i jak się to odbije na ich życiu i wolności, gdy np. podporządkują wszystko wierze i kościołowi, albo własnym interesom zaprzepaszczając międzynarodową pozycję kraj, bo ja uważam że istnieje takie ryzyko w ich polityce. 

Opublikowano

Wątpię aby PIS poszło w koalicję z PO, dlaczego konfederacja ma tak duże poparcie? a no dlatego że naród ma już dość tego banda z pisu, po czy kawior owej lewicy i gdyby mieli do wyboru pusty karton po mleku i ww. To wybory prawdopodobnie wygrałby karton, jak dla mnie raczej nikt w społeczeństwie nie chce tu katotalibanu który im zafunduje Braun z Bosakiem a zdesperowani ludzie już nie widzą innego wyboru, mało tego nie sądzę aby taka koalicja miała by się długo utrzymać przy władzy bo oni nonstop tworzą wojny wewnętrze teraz a co dopiero jak dostaną się do wladzy

Opublikowano

To nie ma znaczenia kogo, ważne że obraża ludzi w sposób bardzo wulgarny, no chyba że obrażanie działa tylko w jedną stronę?

8 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Powiedz mi, ze nie masz dzieci bez mowienia mi, ze nie masz dzieci.

Trzy sztuki, więc kolego nie masz pojęcia a piszesz, drugi Gordo.

Opublikowano

To jakiej pokretnej logiki jestes w stanie uzyc, zeby postawic na rowni:

- bezposrednia przemoc werbalna na nieletnim,

- i jakiegos neandertalczyka, co stoi sobie z tylu tlumu i rzuca bluzgi. Nawet nie ma odwagi nagrac wlasnego ryja, a co dopiero sie do kogos odezwac?

Opublikowano

Chłopie, nie ma znaczenia jak on to robi, mówię o braku symetrii. Jakby Polak tak nagrywał jakąś żydowską imprezę i tak bluzgał, to gwarantuję że by go dopadli tak jak tego gościa z MZK, a nawet szybciej. Możliwe że ukraińską też.
Brak symetrii, państwo z dykty, a właśnie powinni go dopaść i deportować, i to przy takim samym szumie medialnym, żeby pokazać że ta nienawiść to nie jest tylko po polskiej stronie.

Opublikowano (edytowane)

No i z tym sie zgadzam, ze powinien zostac deportowany.

Natomiast pisales o samym przestepstwie, a nie tym co jest po nim - "moim zdaniem przestepstwo na tym samym poziomie" i z tym sie kompletnie nie zgadzam. Co innego zaatakowac dziecko w autobusie, co innego byc krypto-chwastem, i pod nosem sobie slowa nienawisci nagrywac. Co do braku reakcji w pelni sie zgadzam, jest karygodna. Typ powinien dostac 1-way ticket do okopu, jak najblizej linii frontu.

Edytowane przez oldfashioned