Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od strony polityki dotyczącej Polski i Europy to Trump również robi wszystko czym straszono od miesięcy.

Tzn wycofa wojska USA i zapewne także gwarancje bezpieczeństwa USA tak w ramach NATO jak innych umów. Uzasadni to tym, że Europa nie akceptuje warunków USA dotyczących wojny na Ukrainie i kontynuuje swoje wsparcie.

Są informacje że nastąpi to już za około 3 tygodnie.

Sądzę że USA zacznie również bezpośrednio popierać proamerykańskie partie i polityków w państwach europejskich. Widać to po wsparciu dla AfD. U nas będzie to PiS, który otwarcie wchodzi Trumpowi i jego otoczeniu w 4litery.

Opublikowano
14 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

W przeciwnym razie wolę wodę.

Piwa 0.0 są zdrowsze niż woda. Świetnie uzupełniają elektrolity, mają kilka witamin, są antyoksydantami a z racji tego, że nie zawierają alkoholu nie szkodzą organizmowi. Są również pozbawione cukrów (oprócz tych naturalnych) więc ich kaloryczność jest dużo niższa niż np. soków czy gazowańców.

Oczywiście mówię o piwach a nie soczkach typu radler.

Opublikowano (edytowane)

@trepek

Ale tylko 0,0%. Bo bezalkoholowe to te do 0,5%. Niby dalej nie jest to jakaś duża ilość, bo w innych produktach spożywczych też możesz mieć takie ilości ale trzeba to doprecyzować.

@Szambo

Tak, bo chociażby nie płacą akcyzy.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
10 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Dzisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji.

Niemcy mają. Rheinmetal. Oni klepią tyle pocisków artyleryjskich 155 co wszystkie fabryki w USA. W ciągu 2 lat Rheinmetal zwiększyl ich produkcję o 1000% (z 70 tys sztuk w 2022r do 700 tys sztuk w 2024, w 2025r jest plan dobicia do 1.2 mln sztuk). To jest zadziwiające jakie zdolności zwiększania produkcji mają Niemcy... W Polsce nie da się wybudować drugiej linii produkcyjnej do Kraba i bierze się od Koreańców artylerię a tymczasem takie Niemcy cisną. Do tego Niemcy "pomogli" Włochom, Francji i WB przywrócić zdolność produkcji luf do czołgów.

Czuję się lekko zmieszany tym faktem, bo zawsze jak Niemcy zaczynają się zbroić to to się źle dla Polski kończy.

Opublikowano
10 minut temu, trepek napisał(a):

Piwa 0.0 są zdrowsze niż woda. Świetnie uzupełniają elektrolity, mają kilka witamin, są antyoksydantami a z racji tego, że nie zawierają alkoholu nie szkodzą organizmowi. Są również pozbawione cukrów (oprócz tych naturalnych) więc ich kaloryczność jest dużo niższa niż np. soków czy gazowańców.

Oczywiście mówię o piwach a nie soczkach typu radler.

Nie zaprzeczam. Po prostu kompletnie mi nie leży smak piwa ani żadnego innego napoju o smaku alkohopodobnym.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Ale tylko 0,0%. Bo bezalkoholowe to te do 0,5%.

Piwa 0.0 z automatu nie mogą zawierać alkoholu. Piwa typu Free mogą mieć do 0.5 czy 1%, nie pamiętam już dokładnie jaka konkretna wartość jest w ustawie.

Na dzisiejszy wieczór chłodzi mi się w lodówce Peroni 0.0 :D 

Opublikowano

Napisałeś, że 0,0% i bardzo dobrze. Ja tylko doprecyzowałem, bo wiele osób myli te piwa. Mówi piwo bezalkoholowe, a bezakoholowe może już być poniżej 0,5% ale dalej mieć jakiś alkohol. A 0,0% nie może mieć, tam chyba jest norma do 0,01% ale nie chce mi się sprawdzać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Piwa 0% maja dla mnie sens w sytuacji gdy prowadzę samochód.

Tak to jednak normalne.

A imprezowo raczej whisky czy wódka, ewentualnie drinki z tychże.

Może być też wino. W sumie rum też. Nalewki też. Dobrym bimberkiem również nie pogardzę ;)

Tylko co gust co do alkoholi czy piwa 0% mają do tematu politycznego?

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano

Było jakieś oświadczenie Konfy w sprawie Wilka? Koleś robi to kolejny raz. Do wylotu od razu.

Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

nie wywalili go za bójkę z policją po pijaku, to teraz mają go wywalić? :E

Znam temat, ale nie śledziłem rozwiązania. Nie może być akceptacji w żadnej partii dla takich ludzi. Zwykli ludzie dostają dyscyplinarkę za takie akcje.

Opublikowano
13 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Dzisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji. 

W tym roku UE wyprodukuje 2,5 mln sztuk amunicji 155mm, USA - 700 tys.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

I dziwnym zrządzeniem losu trafił do tego samego szpitala gdzie był Romanowski. 

I Ziobro.

10 minut temu, bergercs napisał(a):

Pewnie skutki uboczne skakania na trumpolinie.

Może powiedzieli mu, że 8 maja Trump będzie z Putinem świętował w Moskwie zakończenie II WŚ :E