Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

No i długo nie trzeba było czekać, żeby wyszło na to co pisałem parę godzin temu :E

Tylko beton pisowski nie zrozumie, że Trump przedstawił już właściwie sprawę jasno, że będzie dbał wyłącznie o swoje interesy, a nie o interesy Europy czy samej UE.

Dlaczego Trump miał by dbać o interesy Europy a zwłaszcza UE?

Najpierw lewaki z UE zarżnęli gospodarkę, w tym też przemysł zbrojeniowy w Europie a teraz lament że się USA odwraca. 

Opublikowano

Sraki nie lewaki. Każdy jeden rząd dał pupy w temacie zbrojeń. To jest dokładnie taka sama sytuacja jak atom u nas.

I gdyby nie ta wojna to dalej dawaliby. Bo przecież łatwiej opierać się o mocarstwo.

Opublikowano
5 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Najpierw lewaki z UE zarżnęli gospodarkę, w tym też przemysł zbrojeniowy w Europie a teraz lament że się USA odwraca. 

To nie kwestia lewaków a umowy z USA od wielu lat. To USA np kazało się niemcom rozbroić po 2 WŚ, więc NATO było dobrym paktem, ale to musi być współpraca USA i Europa. Niestety tutaj coś poszło nie tak.

Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

To nie kwestia lewaków a umowy z USA od wielu lat. To USA np kazało się niemcom rozbroić po 2 WŚ, więc NATO było dobrym paktem, ale to musi być współpraca USA i Europa. Niestety tutaj coś poszło nie tak.

No ciężko żeby nie kazało krajowi który zniszczył pół Europy. Nieporozumieniem jest że te niemcy po 2 WŚ w ogóle nie zostali wymazani z mapy świata. Ale dalej Niemcy to tylko jedno państwo.

A kwestia lewaków to jest jak najbardziej. Bo żeby zbrojeniówka działała to muszą być fabryki, huty i kopalnie a cały przemysł w Europie został zniszczony w imię pierdół pokroju zielonego ładu. Dzisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji. 

Opublikowano
1 minutę temu, Zdzisiu napisał(a):

A kwestia lewaków to jest jak najbardziej. Bo żeby zbrojeniówka działała to muszą być fabryki, huty i kopalnie a cały przemysł w Europie został zniszczony w imię pierdół pokroju zielonego ładu. Dzisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji. 

Właśnie nie o to chodzi. Cała kwestia rozbrojenia by nie tworzyć armii miała zapewnić spokój Europie. A parasol USA + atomówek Francji i UK miało chronić i przed Rosją. Dziś to wygląda jak rozkładanie rąk, szczególnie jeśli USA ma nas w dupie.

Opublikowano

ZIOBRO zdziwienia :cenzura:

Cytat

Sprawa aresztu Zbigniewa Ziobry. Sejm zdecydował

Sejm przegłosował uchylenie immunitetu oraz zgodę na 30 dni aresztu dla Zbigniewa Ziobry. Sprawa ma związek z koniecznością doprowadzenia byłego ministra sprawiedliwości na posiedzenie komisji śledczej do spraw Pegasusa. Posłowie przegłosowali także wniosek o zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie Marcina Romanowskiego.

Za tymczasowym aresztowaniem Zbigniewa Ziobry zagłosowało 239 posłów (wszyscy głosujący członkowie KO, Trzeciej Drogi, Lewicy, Partii Razem i niezrzeszony Adam Gomoła), przeciwko było 178 (PiS, Konfederacja i Republikanie). Nikt się nie wstrzymał.

Jeśli zaś chodzi o sprawę Marcina Romanowskiego, za zatrzymaniem i tymczasowym aresztowaniem przebywającego na Węgrzech posła opowiedziało się 239 posłów (wszyscy głosujący członkowie KO, Lewicy, Partii Razem, niezrzeszony Adam Gomoła i 60 posłów Trzeciej Drogi). Przeciwko było 178 (PiS, Konfederacja i Republikanie). Jedynym wstrzymującym się był Marek Sawicki z PSL.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/sprawa-aresztu-zbigniewa-ziobry-sejm-zdecydowal/ln36r1m

xuwMHmI.png

360112154_843271850488348_37302140181329

Stolik obalony i zaraz siadają razem z pisiorami do koalicyjnego stołu :rotfl2:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzisiu napisał(a):

Nie, ale chodzi po prostu o współpracę choćby w ramach NATO. Obecnie daje do zrozumienia, że jakby coś się działo, to jest spore prawdopodobieństwo, że jak nie będą mieli w tym interesu, to będą mieli wywalone. Tak przynajmniej odbieram ostatnie wypowiedzi i wydarzenia.

1 godzinę temu, Zdzisiu napisał(a):

zisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji. 

Bzdura. Tylko o tym się po prostu głośno nie mówi które zakłady, fabryki i linie mogą przejść na taką produkcję ze względów bezpieczeństwa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No przy całej mojej jakiejś tam sympatii dla Trumpa to gościowi coraz mocniej zaczyna odbijać:

https://wiadomosci.wp.pl/trump-idzie-na-wojne-z-mediami-wydal-nakaz-wszystkim-ambasadom-7127255895513920a

Czy on ma pełnię władz umysłowych? Ambasady to od zawsze prenumerują wszystkie możliwe gazety. Ja rozumiem, że obietnice wyborcze i, że to jest Trump, ale od tygodnia koleś zrobił sobie z polityki jakiś film sensacyjny... A to wygaduje głupoty o rozpoczęciu wojny przez Ukrainę, a to wyzywa Załenskiego od dyktatora, a to chce nałożyć 25% ceł na wszystkie kraje... Trochę mu odbija... :) No i ta solarka na nim wygląda komicznie bo nie obejmuje całej twarzy... Wygląda jakby go wypuścili na przepustkę od czubków :) Oj Amerykanie kogoście wy sobie wybraliście? ;D Wiem, że elity zawiodły, ale naprawdę nie było innego wyjścia? 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

To powyżej to pikuś, tu masz rzecz naprawdę groźną:
https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/02/ensuring-accountability-for-all-agencies/

Trump stawia się ponad prawem i zaczyna rządzić dekretami jak każdy dyktator. Zgodnie z najnowszym niezależne do tej pory agencje przestają być niezależne i podlegają prezydentowi oraz prokuratorowi generalnemu, mają się meldować i rozliczać z Białym Domem ze swoich zadań. To jest bezpośrednia realizacja Project 2025, który interpretuje konstytucję w taki sposób że ta daje prezydentowi nieograniczoną, niemal boską władzę bez żadnych ograniczników. Te są właśnie eliminowane, USA właśnie zamieniają się w Rosję.

• Upvote 7
Opublikowano (edytowane)

GkNVJfUW0AE2Due?format=jpg&name=900x900

Cytat

Rozsądni konserwatyści: będzie Trump, będzie pokój na świecie, wojna na Ukrainie w 24 godziny zakończona.

Trump: weźmiemy warte 500 mld surowce Ukrainy, bo tyle pomogliśmy, że są nasze, Zełeński to marny komik, agent CIA, tchórzliwy uzurpator dyktator, Ukraina wywołała wojnę, z Rosji należy zdjąć sankcje i wziąć do G-7, Putin to wiarygodny partner i mój przyjaciel, któremu mogę ufać.

Rozsądni konserwatyści: i co lewactwo? Piecze was dupsko?

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-192193310

KEOugrN.png

https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/2025/02/fact-sheet-president-donald-j-trump-reins-in-independent-agencies-to-restore-a-government-that-answers-to-the-american-people/

Cytat

Jedna rzecz mnie osobiście bardzo martwi: mocno pomyliłem się co do Muska. Spodziewałem się, że jego egocentryzm i chaotyczna natura szybko doprowadzą do konfliktu z Trumpem który wysadzi go z rządu. Niestety, nic takiego do tej pory nie miało miejsca - Vance pogodził się z rolą piątego koła u wozu.

Nie doceniłem tego, że Trump będzie trzymać Muska jako metodę trzymania GOP w szachu. Mając miliardera z właściwie nieograniczonymi środkami finansowymi, Trump jest w stanie zniszczyć każdego polityka który mu się przeciwstawi dzięki słabościom regulacji amerykańskich wyborów. Oznacza to także, że Senat i Izba Reprezentantów będą nadal ślepo popierać działania Trumpa i zatwierdzać jego nominacje oraz decyzje, gdyż zwyczajnie nie mają innego wyboru.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-192194681

3ab5e67043d2e7dede6bb1b97c6d33a2ea34b0fb

1000161391-png.8762950

Nadal twierdzicie że on tylko gra i to szachy 21D? :boink:

Spoiler

1000161390-png.8762934

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kalderon napisał(a):

USA właśnie zamieniają się w Rosję.

Jezu jaka ta wasza panika jest przezabawna.

A za 4 iata wygra czy to D czy R i będziecie pisać, że DEMOKRACJA URATOWANA!

Dokładnie tak samo jak w 2016.

Co na tym memie o brainwashingu robi przekreślony sierp i młot i czerwono czarne flagi śmieci z antify? 🤔

Edytowane przez crush
Opublikowano

Od strony polityki dotyczącej Polski i Europy to Trump również robi wszystko czym straszono od miesięcy.

Tzn wycofa wojska USA i zapewne także gwarancje bezpieczeństwa USA tak w ramach NATO jak innych umów. Uzasadni to tym, że Europa nie akceptuje warunków USA dotyczących wojny na Ukrainie i kontynuuje swoje wsparcie.

Są informacje że nastąpi to już za około 3 tygodnie.

Sądzę że USA zacznie również bezpośrednio popierać proamerykańskie partie i polityków w państwach europejskich. Widać to po wsparciu dla AfD. U nas będzie to PiS, który otwarcie wchodzi Trumpowi i jego otoczeniu w 4litery.

Opublikowano
14 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

W przeciwnym razie wolę wodę.

Piwa 0.0 są zdrowsze niż woda. Świetnie uzupełniają elektrolity, mają kilka witamin, są antyoksydantami a z racji tego, że nie zawierają alkoholu nie szkodzą organizmowi. Są również pozbawione cukrów (oprócz tych naturalnych) więc ich kaloryczność jest dużo niższa niż np. soków czy gazowańców.

Oczywiście mówię o piwach a nie soczkach typu radler.

Opublikowano (edytowane)

@trepek

Ale tylko 0,0%. Bo bezalkoholowe to te do 0,5%. Niby dalej nie jest to jakaś duża ilość, bo w innych produktach spożywczych też możesz mieć takie ilości ale trzeba to doprecyzować.

@Szambo

Tak, bo chociażby nie płacą akcyzy.

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
10 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Dzisiaj nawet jak by Europa chciała przejść na gospodarkę wojenną to nie ma linii produkcyjnych które można przestawić na produkcje broni i amunicji.

Niemcy mają. Rheinmetal. Oni klepią tyle pocisków artyleryjskich 155 co wszystkie fabryki w USA. W ciągu 2 lat Rheinmetal zwiększyl ich produkcję o 1000% (z 70 tys sztuk w 2022r do 700 tys sztuk w 2024, w 2025r jest plan dobicia do 1.2 mln sztuk). To jest zadziwiające jakie zdolności zwiększania produkcji mają Niemcy... W Polsce nie da się wybudować drugiej linii produkcyjnej do Kraba i bierze się od Koreańców artylerię a tymczasem takie Niemcy cisną. Do tego Niemcy "pomogli" Włochom, Francji i WB przywrócić zdolność produkcji luf do czołgów.

Czuję się lekko zmieszany tym faktem, bo zawsze jak Niemcy zaczynają się zbroić to to się źle dla Polski kończy.

Opublikowano
10 minut temu, trepek napisał(a):

Piwa 0.0 są zdrowsze niż woda. Świetnie uzupełniają elektrolity, mają kilka witamin, są antyoksydantami a z racji tego, że nie zawierają alkoholu nie szkodzą organizmowi. Są również pozbawione cukrów (oprócz tych naturalnych) więc ich kaloryczność jest dużo niższa niż np. soków czy gazowańców.

Oczywiście mówię o piwach a nie soczkach typu radler.

Nie zaprzeczam. Po prostu kompletnie mi nie leży smak piwa ani żadnego innego napoju o smaku alkohopodobnym.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, blabla123 napisał(a):

Ale tylko 0,0%. Bo bezalkoholowe to te do 0,5%.

Piwa 0.0 z automatu nie mogą zawierać alkoholu. Piwa typu Free mogą mieć do 0.5 czy 1%, nie pamiętam już dokładnie jaka konkretna wartość jest w ustawie.

Na dzisiejszy wieczór chłodzi mi się w lodówce Peroni 0.0 :D 

Opublikowano

Napisałeś, że 0,0% i bardzo dobrze. Ja tylko doprecyzowałem, bo wiele osób myli te piwa. Mówi piwo bezalkoholowe, a bezakoholowe może już być poniżej 0,5% ale dalej mieć jakiś alkohol. A 0,0% nie może mieć, tam chyba jest norma do 0,01% ale nie chce mi się sprawdzać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Piwa 0% maja dla mnie sens w sytuacji gdy prowadzę samochód.

Tak to jednak normalne.

A imprezowo raczej whisky czy wódka, ewentualnie drinki z tychże.

Może być też wino. W sumie rum też. Nalewki też. Dobrym bimberkiem również nie pogardzę ;)

Tylko co gust co do alkoholi czy piwa 0% mają do tematu politycznego?

Edytowane przez Badalamann